Regeringen skapar kriminalitet


Nu har jag fildelat via grannens router. Och det gick förstås alldeles utmärkt, dessutom har de en snabbare förbindelse än mina 13-14 Mbit.

Jo jag hade tillstånd att använda deras nät och det gav en viss mersmak faktiskt. Det jag tankade hem var på drygt 300 Mbyte (och lagligt) och det gick väsentligt snabbare än vad det brukar göra. Möjligen spelar det också in att det var förhållande-
vis få svenskar som fildelade, jag vet inte.

Nu är det antagligen aktuellt att försöka skapa en lista med alla öppna nät som finns. Jag såg en sådan lista för något år sedan, och då var det 20-30 accesspunkter bara i Stockholm, idag är det säkerligen betydligt fler.

Jag kommer inte ifrån det faktum att Fredrik Reinfeldt i valdebatten hävdade att de inte skulle jaga en hel ungdomsgeneration.

Och så gör man just det. Man gör hundratusentals svenskar kriminella över en natt. Det är en sanslös politik.

Andra om: , , , , , , it Ab1234 EX1234 SvD123 DN123

[tags]IPRED, Reinfeldt, Internet, Fildelning, Regeringen, Piratpartiet, Politik[/tags]


26 svar till “Regeringen skapar kriminalitet”

 1. ”Nu är det bara en tidsfråga innan nedladdningens största förlorare tillikaIpred-lagens största vinnare, kan återgå till ett liv fyllt av gåslever, Cristal och Chapeau claque.” för att citera Nyhetstorken.
  internettrafiken minskade med 30% första IPRED-dagen sägs det, undrar hur mycket nätverk typ DOLD ökade?

 2. Du behöver inte surfa trådlöst hos grannen. Det blir inga midnattsräder. Handla trådlöst när du får brevet, städa datorn och blåneka mha öppettrådlöst-argumentet.

  Om erfarenheter från andra länder så kommer kravbreven dimpa ned lite slumpmässigt eftersom bevisen håller extremt dålig kvalitet. Vilket gör att nedläggning av fallet kommer vara det vanliga när någon bestrider kraven.

  • Om erfarenheter från andra länder så kommer kravbreven dimpa ned lite slumpmässigt eftersom bevisen håller extremt dålig kvalitet. Vilket gör att nedläggning av fallet kommer vara det vanliga när någon bestrider kraven.

   Jag skulle bli helt jävla GALEN av ilska om jag fick ett sådant brev… :-(

 3. Jag insåg att den viktiga frågan är inte hur mycket fildelningen minskar nu. Det viktiga är hur den vanliga försäljningen av musik, film och dataprogram ökar. Ökar den inte så är ju lagen verkningslös och baserad på falska argument, det är då bedrägeriet avslöjas.

 4. Det är inte så att de som bryter mot lagen gör sig själva kriminella?

 5. Frågan är inte enkel. Det finns en upphovsrätt som redan är svag för dem som gör musik, filmer eller skriver böcker. Biblioteken betalar för sin rätt att låna ut. Och den som skapar tjänar någon krona. Det är ju inte heller ok att ta vilken bil som helst på gatan eller bryta sig in och ta grannens router. Å andra sidan är det lika fel att gå in i andras datorer. Bäst vore det om folk hade så mycket vett att de betalade spontant för det som laddas ner – så funkar det i många nätverk för bl.a. musik. Jag anser i vilket fall som helst att själva lagen är skit, att staten eller överheten aldrig har rätt att spionera hur som helst. Eller för vem som helst att anklaga vem som helst hur som helst. Mot Ipred, altså, men för att de som skapar verken får betalt för det de gjort. En balansgång som nu balanserat helt fel. Men, bara för att något är möjligt måste det inte vara lagligt!

 6. Om jag skulle få ett sådant brev skulle jag bestrida det och om de skulle försöka få mig till domstol skulle jag ignorera det, för vad jag lärde mig i skolan på samhällskunskapen är att det är min plikt att inte följa lagar som inte har folkligt stöd. Det var en del av vår antifacist propoganda i skolan, när vi skulle lära oss att tänka självständigt.

 7. #8 Gripen – Det finns väl fler lagar som inte alltid har haft folkligt stöd? Fortkörningsförbud, skattetvång, högertrafik när det begav sig… att inte få försvara sig ordentligt när man blir utsatt för brott (se omröstningarna som fanns för Rödebypappan). Där finns säkert fler exempel.

  Förövrigt har man inte gjort någon kriminell över en natt – de har varit kriminella väldigt länge för det har inte varit lagligt att vara pirat tidigare heller. Däremot har det varit väldigt lätt att komma undan utan en riktig straffpåföljd. Enda anledningen till att folk inte kopierat pengar också är att det är svårt att använda och lätt att bli upptäckt + ett rejält straff om man åker dit…

  Jag stödjer inte heller lagen dock; hur ska jag nu kunna tanka ifred? ;)

 8. @uno
  Det är bara Svenska författare som får ersättning vid utlåning på bibliotek.
  Stephen King får inte ett öre om då lånar en bok av honom på bibblan.

 9. #5 Martin: Exakt!!

  #7 Uno: Är det biblioteken som betalar? Eller staten?

  Det här med fildelning.
  På jobbet använder vi nya funktioner in Windows Media Player som publicerar ditt lokala media-bibliotek på det lokala nätverket.
  Nu kan ju inte IPred komma in på lokala nätverk men rent juridiskt är det väl samma sak?

 10. Det verkar som att lagen som inte skulle gälla före 1 april ändå kommer göra det, alltså att privata företag kan få ut adresser på folk som misstänks för upphovsrättsbrott, men Antipiratbyrån och Ifpi har samlat i två år och väntat på att lagen ska träda i kraft och begär nu namnen bakom IP-adresserna. Det verkar som man tolkar lite hur som och blandar äpplen med päron eller så har det varit en medveten strategi för att det inte ska bli folkstorm?

 11. Håller med Martin, om inte försäljningen av skivor och låtar över nätet ökar lavinartat faller industrins argument.

  När kylskåpen kom skrek företagen som körde ut is (det var en ganska stor industri) som stuckna grisar. Skillnaden nu är att musikindustrin (det är i princip 3 företag) har en omsättning som ett mindre afrikanskt land, och kan påverka lagstiftarna att förändra lagarna till deras fördel. Om detta hade hänt när kylskåpen kom så hade vi fortfarande haft en isklump liggande i skafferiet.(vet att jag raljerar, men principen är viktig)

  Nu ska EU lagstifta om att upphovsrätten för BÅDE musik OCH film ska höjas från 50 till 100 år. Ja tjena, den lag som skulle garantera att duktiga musiker skulle kunna leva på sin musik under sin karriär har utvecklats till en livstidsförsörjningslag, inte bara för musikern utan för hela industrin + alla efterlevande släktingar. Nästa steg i EU är att förbjuda hemliga IP-adresser. Sen har de sina fingrar så långt ned i våra plånböcker att de kan plocka efter behag.

 12. Jag frågar samma fråga som jag ställde i Jinges förra inlägg om ipred men som ingen svarade på: vad tycker folk är en skälig summa att betala för en låt, en film, en ljudbok eller ett datorspel?

  • Det är väl svårt att svara generellt på en sådan fråga, trolig orsak till att ingen svarar.

   MEN: Skulle min bredbandsleverantör erbjuda mig ett ”nedladdningsabonnemang” som kostade 100.- mer i månaden så skulle jag nappa. Jag tror att många med mig skulle göra det. Då kan denna peng kunna fördelas till de upphovsmän av film, musik, TV vars verk hämtas.

   Vi är drygt sex miljarder människor på denna planet, jag tror nog att Britney Spears skulle tjäna på det oxo…

 13. Skulle kunna betala 200-250kr/månad OM jag visste att största delen av pengarna gick till musik- och filmskapare. Inte till giriga företag som tror att tiden har stannat i tidigt 80-tal och att alla vill köpa CDskivor för 200 spänn.

 14. Halverat pris, minst.
  Så skulle jag köpa mer.

  Men jag skulle inte sluta fildela.
  Jag ser det som min rätt att pröva på produkten innan jag köper.

  Inte anklagar bilföretagen personer som provkör bilen, men sedan inte köper, för stöld?

 15. Ytterligare ett steg mot ”Bodströmsamhället”, han och alla de andra kontrollpolitikerna öppnar säkert champagneflaskorna nu. Med ett riksdagsbeslut lyckades göra en hel ungdomsgeneration och totalt c:a 1.5 miljoner svenskar till kriminella. Fler beslut är på väg, snart åker vi andra dit också!

 16. Jinge. vad sägs om att vi samlar ihop alla som är emot Ipred ACTA och anordnar en jättedemonstration på 1:a Maj.

 17. Personligen så är jag riktigt förbannad över att musik/film/litteraturindustrin inte tänker längre än att just tjäna pengar på EN bok eller EN film. Om man skulle lägga på cirka 100kr på bredbandsuppkopplingen oavsett vad man har för hastighet(för de som vill ladda ner musik/film etc), Så för att leka med siffror tar vi ett exempel på att det finns 1 miljon bredbandskunder i Sverige idag. 100x 1000000 = 100 miljoner kr per månad = 1.2 miljarder kronor till Musik/filmbranschen per år.

  Sedan för att svara på din fråga Marcus R.
  Film: MAX 40kr(så mycket skitfilmer idag)
  Låt: MAX 5kr.

  Önskar er fildelare en fortsatt god natt och hoppas ni aldrig går på dessa tomma hot & fortsätter ladda ner så mycket ni kan, det kommer jag göra.

  Peace!

 18. Nu väntar jag bara på att fildelarna börjar samla uppgifter om IFPI-anställda och andra berörda om deras brott och moraliska förehavande och ser till att det blir känt för både allmänhet och myndigheter.
  Det kan bli riktigt intressant.

 19. Fram till franska revolutionen ägde herrskapet allmogen,som tvingades att jobba gratis.
  Sen rullande man fram giljotiner och vi fick några 100 års andrum. Nu är det dags att bli slav igen. IPRED,FRA, bonusar på allmogens pengar, vargar och björnar i hagen, världsvaluta på ingång, världshaven förgiftas med medicinrester mm.
  Allmoge – ner på knä, kaviaren börjar bli dyr.

 20. IPRED är ett EU-direktiv. Om inte regeringen röstar igenom beslutet väntar sanktioner från EU. Skulden är därmed EU:s och det hade med andra ord inte spelat något roll om det vart en röd-grön regering som satt vid makten istället.