Politiskt korrekt Åkesson tappar stöd !
Sverigedemokraterna blir alltmer politiskt korrekta för varje dag som går. Nu hävdar Jimmie Åkesson att han inte håller med Erik Hellborns utsaga om att terrordådet i Norge beror på den ökade andelen muslimska invandrare och flyktingar som finns i Skandinavien, men där kniper Åkesson ögonen alltför hårt. Hellborns åsikter delas nämligen av merparten av de Sverigedemokratiska medlemmarna. Allt ont skylls nämligen på ”massinvandringen”.

SvD: ”Terrordåden i Norge kan bli en av Jimmie Åkessons och Sverigedemokraternas tuffaste utmaningar. Det menar statsvetare som SvD talat med. Åkesson medger att debatten kan innebära problem för partiet. –Våra politiska motståndare vädrar morgonluft och det är klart att det ställer till problem för oss, säger han.

I söndags skrev den halländske SD-politikern Erik Hellborn på sin blogg att Anders Behring Breiviks vansinnesdåd triggades av ”massinvandring” och ”islamiseringen” av samhället. Uttalandet mötte under gårdagen stark kritik från flera håll, inte minst från Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder och partiledaren Jimmie Åkesson…

…Enligt idéhistorikern Ulla Ekström von Essen och tidningen Expos chefredaktör Daniel Poohl finns det flera beröringspunkter i Sverigedemokraternas ideologi och det manifest som Anders Behring Breivik skrev. Något som även det får Åkesson att reagera.”

Oavsett vad det är för sorts förändring i samhället så skyller SD på invandrarna, och så har det varit ända sedan partiet kallade sig BSS, Bevara Sverige Svenskt. Oavsett om det gäller vanlig kriminalitet eller våldtäkter så beror brottsligheten på invandringen, men nu försöker Åkesson värja sig eftersom han vet att massmorden i Norge kommer att märkas i nästa val, folk kommer inte att rösta på SD i samma utsträckning som de gjorde i valet 2010. Snart kommer dessutom tendensen att synas tydligt i opinionsmätningarna, folk vill inte förknippas med en rasistisk- och främlings-
fientlig politik.

Folk vill absolut inte under några omständigheter uttala sig på ett sätt som gör att de kan förknippas med massmördaren och terroristen Anders Behring Breiviks åsikter. Men det är just det som Erik Hellborn grundar för med sitt uttalande, Hellborn har länge varit ett problem för SD eftersom han inte inordnar sig i partiets försök att vara politiskt korrekta. Men det räcker med att studera SD:s riksdagsmans Kent Ekeroths blogg. Läser man kommentarerna så ser man direkt vad SD:s medlemmar och sympatisörer har för åsikter egentligen. Det kan man även avläsa på Flashback Forum där folk, på delvis felaktiga grunder, tror att de kan vara anonyma.

Så här skriver Ekeroth på sin blogg: ”Denna blogg är omodererad. Jag tar inget ansvar för vad som publiceras i form av kommentarer.” – Han försöker göra gällande att han inte tar något ansvar, det är en märklig uppgift när den kommer från en riksdagsledamot. Han har nämligen ett juridiskt ansvar för kommentarerna enligt BBS-lagen, en lag som höll på att fälla Carl Bildt för några år sedan då han hade rasistiska kommentarer på sin egen blogg. Han friades först efter att överåklagaren hade gjort en överprövning av frågan om hans ansvar, och då för att han hade raderat rasistkom-
mentarerna. Sådan tur har knappast Ekeroth eftersom han inte är utrikesminister. (texten fortsätter under annonsen)


Att Sverigedemokraterna kommer att förlora stöd beroende på massmorden är självklart, ser man bara på Åkessons eget uttalande i den numer vitt omskrivna debattartikeln i Aftonbladet där han skriver: ”Allt detta är i dag en del av den svenska verkligheten. Frågan är hur det ser det ut om ytterligare några decennier, när den muslimska befolkningen, om nuvarande takt håller i sig, har flerdubblats i storlek och många av Europas större städer, inklusive Malmö, med största sannolikhet har en muslimsk majoritet.

Den mångkulturella samhällseliten ser kanske denna framtid som en färgglad intressant förändring av ett Sverige och Europa som man allt som oftast förnekar ens någonsin har varit ”svenskt” eller ”europeiskt”.

Som sverigedemokrat ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget och jag lovar att göra allt som står i min makt för att vända trenden när vi går till val nästa år.”

Tror inte Jimmie Åkesson att folk ser den klara kopplingen till de åsikter som framförts av Anders Behring Breivik, så är han knappast lämplig som ordförande för ett parti som ständigt beskyller andra för politisk korrekthet.

it Andra om: , , , , , , , , , , , , , svd1 ab12 ex1 dn1 ekot svt1 gp12


21 svar till “Politiskt korrekt Åkesson tappar stöd !”

 1. Nej, det lär vara rätt många som inte vill fortsätta ge galningar av Breiviks kaliber känslan av att de har mandat för deras dåd. De nyttiga idioterna för SD som kommenterar flitigt i bloggar och tidningar har nu blivit en belastning för partiet. De Sverigedemokrater som likt Hellborn skanderar det illa dolda hotet ”skyll er själva”, de avslöjar sig själva som Breivik-supporters och fjärmar partiet än en gång från folk som bara är kritiska till invandringspolitiken men som i övrigt inte delar Sverigedemokraters vanföreställningssyndrom. Att stödja Breivik och förbli rumsren, det låter sig inte göras.

  • Det är med debatt precis som med fotboll. Det är enklast att inte ha några motståndare? Då kan man ju skjuta bollen mot öppet mål hur många gånger som helst? Själv gillar jag yttrandefrihet…

   • Var nu inte en meta-debattsidiot, ingens yttrandefrihet blir kränkt i någon blogg. Det är inte en myndighet som rensar här, lär dig skillnaden. Skärpning med såna dumheter. Skärpning med metadebatten, ingen vill ha den.

  • Jag skäms över debatten i Sverige!

   En del människor vistas så länge på olika institutioner ( te.x. fängelser eller universitet ) så att de får det svårt i sina kontakter med verkligheten. Vår gode filosof har kanske inte alla hästar hemma, vilket alla normalt sinnade människor inser, MEN vi måste ändå ta hänsyn till honom och hans åsikter annars blir vi inte bättre än de ”arga unga män” som kastar sten och flaskor på politiska meningsmotståndare.

   Av de bloggar jag läst på nätet är kanske denna den som är mest smalspårig. Som den tidens lok och vagnar vinglar den fram och tillbaka betänkligt på spåret. En allmän och nästan enbart i Sverige förekommande debatt har blommat upp där SD behängs med alla möjliga negativa epitet som en följd av det som hände i Norge. Att han agerade som han gjorde sägs bero på hans tidigare medlemskap i Fremskrittspartiet, men han kanske också var med i den lokala fiskeklubben, eller kanske i någon lokal hembygdsförening……ja, de är inte att leka med, ska ni veta. De vill ju också bevara saker vid det gamla så som vistubodar och slåtterängar…..kanske var det där han till sist spårade ur, kanske var det där bägaren rann över i det han gick och slog det långa gräset med lien….. ;-)

   Skämt och sido … :-) … förstår du det absurda i att anklaga ett helt parti för en idiots illgärning. Det är därför debatten fått ett löjes skimmer över sig inte minst i Norge där man betraktar den med förvåning.

   MEN SD består ju av ”arga unga män” precis som lågpannan i Norge, det säger alla möjliga experter i bl.a. radio och TV. Vad med oss andra då? Vi som är trötta på att inte bli hörda av etablissemanget och som varken är unga eller arga utan bara besvikna, vad med oss?

   Nu har tyvärr SD:s belackare fått en krok att hänga upp alla möjliga anklagelser på. Folk som suttit tysta efter att den demokratiska processen hade sin gång i höstas har nu vädrat morgonluft. MEN vad är detta för halvfigurer?

   Jo, det är olika förbisedda existenser som den här stackars filosofen som ser sin chans att som Andy Warhol sade ”be world-famous for 15 minutes”

   Må era kameler aldrig sakna vatten!

   • ”MEN SD består ju av ”arga unga män” precis som lågpannan i Norge, det säger alla möjliga experter i bl.a. radio och TV.”

    Ja det var precis så jag förstod det..

    ”Av de bloggar jag läst på nätet är kanske denna den som är mest smalspårig. Som den tidens lok och vagnar vinglar den fram och tillbaka betänkligt på spåret.”

    Du är långt ifrån obegåvad när det gäller att uttrycka dig på det svenska språket, är det ett tecken på att du själv vistas så länge på olika institutioner som te.x. universitet?

    • Jag säger som den gamle kommunisten Bertolt Brecht sa ”att tänka hör till mänsklighetens största nöjen” man kunde bara önska att fler ville ägna sig åt det….

   • Nej, istället är det SD som satt sig själva med att konsekvent leverera kondoleanser av typen: Skyll er själva!

    Budskapet är då tydligt. Om ni inte anpassar er politik till oss, så får ni räkna med att mördas.

    Nejdå, kritiken emot SD har pågått hela tiden. Varningarna om våld från höger ha pågått länge, dåd har utförts gång på gång men ingen har reagerat, när detta dådet inträffade fortsätter varningarna om högerextremisters våld, naturligtvis. Du försöker kasta epitetet opportunist på Jinge som agiterat emot SD konsekvent under längre tid och han vet vad era anhängare skriver till honom även om de flesta inte får sina hot och okvädningsord publicerade.

    I ett annat inlägg försökte du jämställa kritik mot SD:s anhängare med att håna dyslektiker eller invandrare. Sluta upp att ta på er offermanteln, för när era ledande politiker skanderar ”skyll er själva” när meningsmotståndarna ligger döda på marken, då kan man inte längre kalla sig offer.

   • Det kanske är tid för er non-Breivikare att bryta er ur Sd och starta ett nytt parti?

 2. REGLER FÖR KOMMENTARER!

  Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar här. På samma sätt som en insändare i en tidning så läses ditt debattinlägg innan det släpps fram. Och precis på samma sätt som i en tidning så innebär det ingen garanti för att det släpps fram. Men visst underlättar det om man följer några små enkla tips:

  1. En fungerande mejladress krävs.
  1b Alias ska bestå av ord, inte bara ett tecken.
  2. Osakliga personangrepp eller provocerande texter stryks.
  3. Rasistiska, sexistiska, homofoba och liknande texter raderas.
  4. Länka enbart till etablerade media i texten, bloggreklam kastas.
  5. Okontrollerbara faktauppgifter accepteras inte.
  6. Kommentarer utanför ämnet, sk META-kommentarer stryks.
  7. Personliga hälsningar och liknande raderas.
  8. Kommentarsmöjligheten är inte till för privata meddelanden.
  9. Länkar till videor ska innehålla handling och vem som agerar.

  Det är uppenbarligen angeläget att påpeka att kommentarerna står för den som kommenterar, inte för bloggägarens åsikter. På samma sätt som en tidningsägare knappast står för insändarskribenternas åsikter så tar jag inte ansvar för dem som kommenterar. Men upptäcker DU någon olämplig kommentar så mejla mig och tipsa. Vissa dagar kan det komma över 100 kommentarer och då är det lätt att missa. Det är inte meningen att företag ska använda kommentarer för reklam. META-diskussioner raderas.

  Använder man falsk mejladress eller saboterar på annat sätt, t.ex. ägnar sig åt rasistiska skriverier eller personangrepp, så lägger jag ut IP-nummer, Internetleverantör, påstådd e-postadress etc på nätet.

  / Jinge

 3. Vill bara säga att jag och många med mig instämmer fullständigt med ditt inlägg, bara ett tillägg så ingen glömmer. Minns självmordsbombaren i stockholm och minns hur snabb SD var att kommentera detta. Nu talar SD om politisk korrekthet men har glömt hur de själv reagerade för inte så länge sedan.

 4. Mitt i all sorg och bedrövelse är den här debatten faktiskt väldigt intressant. Det märks tydligt att SD-folket togs på sängen. Om Breivik hade varit en mer uttalad nynazist skulle de kanske ha lyckats distansera sig, men istället hamnade de precis mitt i fokus.

  Hur de kommer att klara det opinionsmässigt är jag tyvärr inte lika säker på. Problemet med SD är ju att anhängarna inte alltid bryr sig om hur partiledningen centralt sätter ner foten. Den fritt viftande svansen av mer rabiata företrädare har också ett starkt inflytande. Även åsikter som ledningen tar avstånd från har en benägenhet att hänga kvar som ”officiella SD-ståndpunkter” ändå.

  MEN – och det här är viktigt – partiet har plötsligt hamnat i ett läge där de inte längre kan älta ”islamisering” och hatet mot vänstern fritt och ostört. I debatten kommer man för all framtid att kunna bemöta deras sedvanliga retorik med: Jaha, idkar du högläsning ur massmördarens manifest nu?

  SD kommer säkert inte att ändra sin politik, men jag kan inte förstå hur de ska kunna ta sig ur det här utan att förändra retoriken.

  Och i det fallet kan man verkligen fråga sig hur sympatisörerna och väljarna reagerar. Om de inte längre kan framtona som orädda ”sanningssägare” lär ganska många bli besvikna, och kanske dra högerut.

 5. Självklart måste beröringspunkter mellan ABB och SD tas upp och därför lär nog SD få svårt att upprätthålla sin fasad som ’civilisationens sista skydd mot de asiatiska horderna’. För det är ju faktiskt det SD säger om man filar bort den fernissa av normalitet som man hastigt har inneslutit sitt parti i.

  SD är en avkomma av BSS som i sin tur är en direkt avkomma ur rent nazistiska grupperingar och även om man inte automatiskt kan lasta SD för sitt förflutna, lika lite som t ex Vänsterpartiet kan belastas för sitt forna vurmande för Sovjetkommunismen, så har SD minst sagt lite att jobba på om de vill kunna accepteras som ett rumsrent parti.

  De senaste dagarnas hets från SD-företrädare där man först skadeglatt talade om ’islamistisk terror’ för att sedan när det visade sig att det var en av deras meningsfränder som var skyldig till det fasansfulla dådet slå knut på sig själva för att minska skadan.

  Jag hoppas att SD fast faktiskt också Allianzen börjar förstå vad deras hets mot politiska motståndare kan leda till. Är det t ex viktigt att Allianzföreträdare alltid refererar till Vänsterpartiet som ’kommunisterna’, trots att det inte stämmer. Vi vet ju att det finns en inbyggd rädsla och hat mot kommunismen hos många i Sverige, delvis på goda grunder när det handlar om politiska flyktingar, och därför kan ju denna hets mot Vänsterpartiet från högern faktiskt innebära ett ökat hot mot dess medlemmar och företrädare.

  Är det viktigt för Allianzföreträdare att lika felaktigt anklaga (S) och (Mp)-ledare för att sammarbeta med ’kommunisterna’, d v s Vänsterpartiet, och därigenom öppna upp för dårar som ABB att ta ut hämnd på ’landsförrädarna’. Det skulle vara intressant att veta om Sosialistisk Venstre utsatts för samma hatkampanj av högern i Norge och om detta kan ha någon inverkan på att detta fasansfulla brott kunde ske.

 6. Jag blev inte så förvånad efter valet 2010 då jag redan var av den föreställningen att 6 % av landets befolkning (minst) inte riktigt har förmågan att dra politiska slutsatser och bilda sig en uppfattning om vilken politik som gynnar landet i det långa loppet. Därför vore jag knappast förvånad om drönarna gjorde exakt samma grej 2014. Men jag ber för att de ska ta sitt förnuft till fånga.

  • Jimmie Åkesson har det inte lätt nu. Om han fortsätter med att skylla allting på invandrarna och muslimerna, kommer han att förknippas med massmorden i Norge. Jag tippar att han kommer låta kriminalpolitik bli huvudnumret i fortsättningen (med det understådda budskapet att muslimer står för 100 % av all brottslighet i Sverige).

 7. Det är sorgligt att konstatera men så upprepas historien än en gång.

  Under den ekonomiska krisen på 30-talet så skulle man hitta en syndabock och man fann en hel religion (som man försökte göra till en ras) när de verkliga skyldiga var ett antal bankirer som skuldsatt Tyskland efter WW-I.

  Därefter började man först rensa ur och skrämma dem som tidigast såg igenom den nationalistiska rörelsens lögner och också hade alternativa förklaringar och lösningar på krisen, nämligen kommunister och socialister (mha av bolsjevikhotet). Först därefter försökta man rensa ur judar, romer, handikappade och psykiskt sjuka.

  Det är mycket tydligt att vi inte lärt av historien och se tendenserna och agera i tid – bäva månde världen!

 8. Traditionella partier är lika skyldiga till islamofobi som de extrema partier
  Europas regeringarnas attityder har skapat en grogrund för uppkomsten av ondskefulla mördare som Breivik

  Höger extrema retorik används inte bara av de extrema partierna utan av vissa etablerad partier också utan att nämna något
  Attacken i Norge riktade strålkastaren inte bara mot de högerextrema i Norge utan i hela Europa där finns motstånd mot muslimer

  Det är märkligt att ett av riksdagens partier som brukar skylla Islam för allt har inte kommenterat attacken i Norge än , Jag har inte hört partiledaren tar avstånd

 9. Utan tvekan har SD fått ett stort problem, dels måste de till varje pris visa att de inte är några Breivikssupportrar vilket kan leda till att de mer extrema anhängarna lämnar partiet och söker sig till mer öppet rasistiska partier. Tar de däremot inte avstånd från ”Breiviklinjen” kommer de garanterat att tappa stöd från mer ”vanliga” Svenssons. Åkesson måste balansera på en tunn knivsegg för att få det här att gå ihop utan att partiet försvagas allt för mycket.

  Erik Hellsborn tar f.ö. en ”time-out” från bloggandet. Förmodligen har han fått ett ”erbjudande” uppifrån som han inte kunde säga nej till i det fallet.
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/kontroversiell-sd-politiker-slutar-blogga

 10. Ett ytterst delikat problem som herr Åkesson står inför. Att förneka de sjuka ideologier som så att säga är Sverigedemokraternas varumärke och samtidigt behålla den majoritet av väljare inom SD som har samma uppfattning om invandrare som herr Hellsborn kan inte vara lätt.

  Från att från början bygga sin politik på en rasistisk och främlingsfientlig politik och retorik till att säga att man egentligen inte har den politiken kan ju få den mest förhärdade Sverigedemokrat att gå i spinn.

  Herr Åkesson och hans anhang gräver nu sin egen politiska grav genom än mer svamligare politiska retorik för att förneka den från början än mer svamligare retoriken.

  Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare.(Cicero)

  (Vem som helst kan fela, men ingen utom dåren framhärdar i sina fel.) Då med tanke på herr Hellsborns uttalande.

 11. Sverigedemokraterna säger vi vill att alla som kommer hit ska leva som oss Svenskar men att invandrare ändå ska få behålla sin kultur så länge den inte inkräktar på den Svenska.
  men sen så säger de islam och Muslimer är vårt största hot sedan andra världskriget.
  och det tredje så brukar de också säga att utomeuropeiska invandrare är omöjliga att anpassa till Svensk kultur etc.
  hur ska de ha det egentligen antingen är man för mångfald och respekterar alla etniciteter o kulturer eller så är man emot allt som inte är Svenskt.
  det stinker dubbelmoral av SD´s politik.