Piratpartiet säger ja till knark och prostitution


Att köpa grisen i säcken har aldrig varit speciellt populärt, men man kan undra om det inte är precis det de gör som kommer att rösta på piratpartiet i det stundande EU-valet. Politikerbloggen har lyssnat på radio, P3-Brunchrapporten, där Christian Engström svarar på frågorna om hur PP ska agera om de kommer in i EU-parlamentet.

Politikerbloggen: ” Piratpartiets EU-kandidat Christian Engström är beredd att rösta ja till legalisering av prostitution och vissa former av narkotika. Det var i en intervju i P3-programmet Brunchrapporten som Christian Engström under gårdagen förklarade att Piratpartiet, om de kommer in i Europaparlamentet, kommer att ansluta sig till den liberala politiska gruppen ALDE eller de Gröna… … Det innebär i praktiken att Engström röstar ja till legalisering av prostitution och vissa former av narkotika — om de frågorna tas upp under den kommande mandatperioden.”

Min första tanke när jag läser detta är – Varför i hela friden sänder vi ett par kustkorvetter till Somalia? Det verkar som om vi har ett piratproblem även här hemma, ett problem som kan öka i omfattning ifall PP kommer in i EU-parlamentet. Jag som trodde att vi hade lämnat 70-talets flum bakom oss har uppenbarligen haft fel, igen…

P3 BrunchrapportenPolitikerbloggen

i Andra om: , , , , , , AB123 Resumé Dagen12 SDS1 SvD12 DN12 EXt

[tags]Piratpartiet, Christian Engström, Prostitution, Narkotika, EU-parlamentet, EU-valet, Politik[/tags]


63 svar till “Piratpartiet säger ja till knark och prostitution”

 1. Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar här.

  På samma sätt som en insändare i en papperstidning så läses ditt debattinlägg innan det släpps fram. Jag förbehåller mig rätten att stryka delar av, eller hela inlägg. Debattreglerna som gäller syns nedan.

  Följande kommentarsregler gäller här:

  1. Anonyma kommentarer accepteras ej. Det innebär att falska mejladresser också är förbjudna.
  2. Osakliga personangrepp eller provokativa kommentarer är inte tillåtna.
  3. Rasistiska, sexistiska, homofoba eller andra stötande kommentarer raderas.
  4. Länkar till sådana sidor, samt till fascistiska, nazistiska eller fanatiskt religiösa d:o raderas.
  5. Länka enbart till etablerade mediesiter i löpande text.
  6. Okontrollerbara och overifierbara faktauppgifter accepteras inte.
  7. Off-topickommentarer raderas liksom one-liners som inte tillför något.
  8. Personliga hälsningar och liknande meningslösheter raderas.
  9. Kommentarsfältet är till för kommentarer, inte för privata meddelanden.

  Det är uppenbarligen angeläget att påpeka att kommentarerna står för den som kommenterar, inte för bloggägarens åsikter. På samma sätt som en tidningsägare knappast står för insändarskribenternas åsikter så tar jag inte ansvar för dem som kommenterar. Men upptäcker DU någon olämplig kommentar så maila mig och tipsa. Vissa dagar kan det komma över 100 kommentarer och då är det lätt att missa.

  / Jinge

 2. Ja det där kunde man ju fatta med lilltån. Skickar man liberaler till EU så kommer de givetvis rösta liberalt, nåt annat var väl knappast troligt. Bra att det kommer fram i alla fall, haschet släpps fritt och hororna legitimeras. Sanslöst tamigfan!

 3. Jaha, där miste PP min röst i EU-valet. Nu får jag rösta på miljömupparna istället.

 4. Det är bra att det blir tydligt. PP är ett borgerligt liberalt parti.

 5. Så ni menar att om en svensk MEP försvann så skulle genast i de två gupper som pp väljer emellan, där det för övrigt sitter svenskar från de traditionella partierna, finnas en majoritet för legalisering av prostitution (nu är väl det redan lagligt i vissa EU-länder, men varför ska vi låta fakta förstöra skrämselpropagandan) och knark?

  Nog för att Sverige ibland har en litet väl uppblåst självbild, men hänger verkligen allt detta på en enda svensk MEP av 785 ledamöter som kan motverka dessa mörka krafterna ute i Europa?

  Istället för att begrunda på orealistiska hitte-på-scenarier kan vi ju titta på vad vi faktiskt fått och är på väg att få: korporativistiska tendenser med privatpolisutredningar, dålig rättssäkerhet och massiv övervakning genom datalagringsdirektivet. Känns inte det litet mer angeläget att motverka än att låta sig skrämmas av tomma fantasier?

  • Tor: ”Istället för att begrunda på orealistiska hitte-på-scenarier kan vi ju titta på vad vi faktiskt fått och är på väg att få: korporativistiska tendenser med privatpolisutredningar, dålig rättssäkerhet och massiv övervakning genom datalagringsdirektivet.”

   Jag säger som du själv: ”Nog för att Sverige ibland har en litet väl uppblåst självbild, men hänger verkligen allt detta på en enda svensk MEP av 785 ledamöter som kan motverka dessa mörka krafterna ute i Europa?”

   Eller hur?

 6. Vacker smutskastning detta. Om den liberala gruppen där FP är med röstar för legalisering så kommer troligen även FP att rösta för detta. Om den gröna gruppen röstar för legalisering kommer troligen MP att rösta för detta. Och? Kommer det att hända tror ni? Det är en het fråga för den liberala eller den gröna gruppen? Folk är uppenbarligen rädda för PP när de tartill sådana här smutsiga metoder.

  Legalisering av knark är ingen fråga som Piratpartiet driver. Läs vårt partiprogram om ni inte tror mig.

  • Snick snack! FP skulle åka ur riksdagen direkt i ett sådant läge. fantisera gärna, men inte här.

 7. Jinge, menar du att legalisering av knark och prostitution på EU-nivå är ett reellt hot?
  Kan du peka på att dessa grupper skulle förespråka dessa förslag?

  Självklart kan en MEP göra skillnad – det var kanske litet dumt formulerat.

 8. Jinge: Jag säger som du själv: “Nog för att Sverige ibland har en litet väl uppblåst självbild, men hänger verkligen allt detta på en enda svensk MEP av 785 ledamöter som kan motverka dessa mörka krafterna ute i Europa?”

  Bulls Eye!

 9. Jinge: Varför svarar du inte på frågeställningen Tor framvisar?

  Är legalisering av knark och prostutition på EU-nivå ett reellt hot?

  Och om du anser att det är så, är det PP som skapat hotet eller har saken redan aktualiserats av andra partier?

  Är det då PP som är hotet eller de redan etablisserade partierna?

 10. Det är svårt detta. De droger som PP talar om är väl cannabis, rigth? Det är den tredje vanligaste drogen världen över, efter alkohol och tobak. Cannabisen har funnits runt människa i ca 10 000 år. D.v.s. lika länge som alkoholen. Själv tycker jag att cannabis borde skrivas ut av läkare för medicinska ändamål. Det finns en lång rad sjukdomstillstånd, som kan lindras rejält om politikerna i Sverige kunde våga det som övriga Europa redan har insett.

  * en bit självutlämnande fakta strukna av Jinge *

  Kapitalismen är världsmästare på att tjäna pengar på att tillfredsställa människors behov och kommer naturligtvis att vilja exploatera sådant som sex och droger när allt annat är uttömt. Vänta och se och ni skåda att lobbyister kommer att försöka luckra upp lagstiftningen för att tjäna pengar på andras lidande!

 11. Vänstern kallar Piratpartiet liberaler, högern kallar dem kommunister. Och båda sidor målar upp en bild över hur en Piratpartist i parlamentet kommer få hela grupper i EU att rösta tvärtom jämfört hur de hittills har gjort i frågor som PP inte ens driver (så iniativet måste komma någon annan stans ifrån). Att PP kan få till förändring i sina egna frågor är inte samma sak som att de via sin blotta närvaro skulle få parlamentet att helt plötsligt vilja legalisera knark.

 12. Enligt EU Profiler (det test som Aftonbladet använde sig av häromdagen) så ligger PP rätt långt till vänster, vilket var lite förvånande – de ska ju enligt dem själva vara neutrala.

  piratpartiet.se/vagmastarstallning säger tydligt hur mycket enfrågeparti PP faktiskt är. Tycker man att andra frågor än just upphovsrätt etc är viktigt så är PP verkligen inget att rösta på.

  #16 nature – För sex och droger har ju aldrig utnyttjats innan kapitalismen?

 13. Nu börjar smutskastningen !

  Av högern framställs PP som kommunister.

  Av vänstern som knark- och prostitutionsförespråkare !!?

  Otroligt…jaja – jag hoppas PP överlever – jag komemr iaf rösta på dom !
  Det behövs en röst för integritetsfrågor !
  Sen om dom röstar med den gröna gruppen då är det väl ok – är det den liberala gruppen så skulle jag förstås föredra det.
  Notera att inte alla i den gruppen är för legalisering av droger och prositution heller !

  Men visst en liberal grupp bör ju vara för individuell frihet och mot kränkande av andras frihet – så det skulle ju kunna betyda ett ja i viss akontroversiella frågor förstås…
  /K

  • Kallar du Niklas Svensson på Politikerbloggen för ”vänster” ? :-)

   Det gillar han nog inte… :P

 14. Mängden utspel, fulspel och smutskastning i största allmänhet kommer att intensifieras nu sista månaden upp till EU valet, eftersom det med all önskvärd tydlighet nu framgår att Svenska folket tröttnat på våra folkvaldas beteende sista året och då de sittande nu börjar inse att deras jobb hänger i en skör tråd och att det är allvar.

  Uttalanden som ”dom kommer att stå ensamma och isolerade”, ”dom kan inte göra något” och säkerligen ett större antal andra floskler utan betydelse för det kommer mera var så säkra.

  Många av de Svenska politikerna förtjänar inga röster eller att ens lyssnas på längre, deras förtroendekapital är numera helt förbrukat som jag ser det efter hanteringen av Lissabonfördraget, FRA, IPRED, ACTA osv.

  Nu i maj håller Bilderberg gruppen möte i Grekland (om informationen är korrekt, det går fint att googla fram vilka dom är och vad dom representerar) för att lägga upp nästa fas i globaliseringen, de få saker jag kan göra för att kasta in en pinne i hjulet och försöka bevara våra fri och rättigheter gör jag, dvs för mig finns bara PP som alternativ idag.

  Arne,

  • Vad har du för belägg för att Bilderberggruppen styr världen? Det är en diskusionsklubb med diverse inflytelserika medlemmar. Visst är den intressant men vad VET du egentligen?

 15. @Magnus R
  Nej, det kanske du har rätt i, men å andra sidan finns det pengar att tjäna, så kommer
  1.)marknadsföringen (läs lobbyister) att uppvakta politiker.
  2.)Finns det pengar så kommer de att köpa reklamplats! Längs i detta har Holland gått.

  Titta t ex på vem som vann förra årets K1-finalen (Kampsport) titta på reklamen runt teamet REMY BONJASKY – vem tror du finansierar hans trop? Kolla in följande bild
  http://xxx

  På hans byxor står det: Greenhousseeds.nl Och Greenhousseeds ägas av en av Amsterdams absolut populäraste coffeeshop! Detta ärm bara början!

 16. Som alltid är ”skönheten i betraktarens ögon”,

  Från att varit en företeelse i det fördolda så finns det nu ”för mycket” att läsa/se/höra i ämnet.

  Journalisten Jim Tucker har följt Bilderberg gruppen sedan urminnes tider, långt innan man ens började kategoriskt förneka dess existens upp till mitten av 90 talet.

  Författaren Daniel Estulin är en annan som under lång tid också har följt gruppen.

  Snabb info?
  Sök lite på google och på googlevideo på detta så har du en början.
  jim tucker bilderberg
  daniel estulin bilderberg

  Vad man än tror om detta så är fakta att så länge det funnits människor har det funnits konspirationer, och varje större förändring i historien så har en eller flera konspirationer varit närvarande så vad skulle vara annorlunda nu?

  Sunt förnuft säger att man som folkvald och högt uppsatt politiker inte åker på ”cloak and dagger” möten utan redovisning av dessa till medborgarna vilket flera svenska topppolitiker har gjort under åren.

  Sunt förnuft säger också att de med makt och kontroll vill förstärka den och givetvis med enklast möjliga medel, dvs via påtryckningar och hot, inte heller detta är något nytt eller unikt.

  Just nu håller tyvärr både google och youtube på med massraderingar vad jag hört/själv sett i gott tempo av material som ses som misshagligt av ”eliten” så jag vet inte hur mycket man längre hittar.

  Arne,

 17. ”Vad har du för belägg för att Bilderberggruppen styr världen? Det är en diskusionsklubb med diverse inflytelserika medlemmar. Visst är den intressant men vad VET du egentligen?”

  Att världens mäktigaste rikaste och mest inflytelserika direktörer bankirer och folkvalda poltitiker samlas på ett och samma ställe under stort hemlighetsmakeri är suspekt i sig.

  Knappast diskuterar de familjefoton frimärkssamlingar och golf, det förstår även den minst begåvade, men vi borde därför ha rätt att veta vad dessa mäktiga människor som styr över våra pengar och vår politik egentligen håller på med. Kan eller törs de inte svara på det själva är det inte svårt att inse att världspolitiken ”globaliseringen” påverkas i allra högsta grad. De övervakningslagar som införs i hela västvärlden är inga regionala företelser t.ex…

  • Ptja, visst kan de tala om saker som inte når media. Men inte fasden behöver man feta halva texten för det?

   • Herreguud! Jag fick radera fyra kommentarer med det mest befängda innehåll. Justa till diskussionen lite tack!

 18. Marcus R, #18:
  Att Piratpartiet hamnat så långt vänster ut i Aftonbladets EU-test beror på att de har så få officiella ståndpunkter att det är omöjligt att vikta dessa ståndpunkter på ett riktigt sätt.
  Den extrema vänsterplaceringen beror på avsaknaden av data snarare än vänsterbetonade data. Man kunde tycka att det borde placerat Piratpartiet nära mitten istället, men uppenbarligen är testet inte uppbyggt så.

  Aftonbladet hade ursprungligen utelämnat FI, PP och SD ur testet, något som de fick ändra efter att de tagit emot en massa kritik om censur. Men frågan är om det inte ändå varit bättre att utelämna Piratpartiet. Inte av censurskäl, utan för att det är omöjligt att göra en rättvisande inplacering av dem i den politiska kompassen.

 19. Ta upp problemet med den blogg jag citerar! Det är inte jag som fört fram detta som argument! / Jinge

  • Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar här.

   På samma sätt som en insändare i en papperstidning så läses ditt debattinlägg innan det släpps fram. Jag förbehåller mig rätten att stryka delar av, eller hela inlägg. Debattreglerna som gäller syns nedan.

   Följande kommentarsregler gäller här:

   1. Anonyma kommentarer accepteras ej. Det innebär att falska mejladresser också är förbjudna.
   2. Osakliga personangrepp eller provokativa kommentarer är inte tillåtna.
   3. Rasistiska, sexistiska, homofoba eller andra stötande kommentarer raderas.
   4. Länkar till sådana sidor, samt till fascistiska, nazistiska eller fanatiskt religiösa d:o raderas.
   5. Länka enbart till etablerade mediesiter i löpande text.
   6. Okontrollerbara och overifierbara faktauppgifter accepteras inte.
   7. Off-topickommentarer raderas liksom one-liners som inte tillför något.
   8. Personliga hälsningar och liknande meningslösheter raderas.
   9. Kommentarsfältet är till för kommentarer, inte för privata meddelanden.

   Det är uppenbarligen angeläget att påpeka att kommentarerna står för den som kommenterar, inte för bloggägarens åsikter. På samma sätt som en tidningsägare knappast står för insändarskribenternas åsikter så tar jag inte ansvar för dem som kommenterar. Men upptäcker DU någon olämplig kommentar så maila mig och tipsa. Vissa dagar kan det komma över 100 kommentarer och då är det lätt att missa.

   / Jinge

 20. @Hannes
  Det är reglerna som gör spelet – inte tvärt om.
  Jinge.se är inte vad den är, för vad som publiceras, utan för allt skit vi slipper läsa!

  • Tänk om JAG slapp läsa den oxo… :-)

   Det har skrivits över 67 000 kommentarer här. Egentligen borde man ge ut de 400 värsta i bokform.. :P

 21. Ja … Det föreslog jag redan för några år sedan (fast bara de bästa dialogerna) men då dissade du ide : -)

 22. En anledning till att pp kanske ses som kommunister är att vänstern är tillsammans med en folkpartist är dom som är för integritet. Men om pp skulle bli gröna så är det inte så stor skillnad på att rösta på dom och mp, vilket jag hellre skulle vilja att folk röstade på i så fall. Ett problem med mp är att dom har ett gemensamt program för hela Europa, och när dom har redovisat programmet i Sverige så redovisade man inte hela programmet då vissa av sakerna inte skulle fungera i Sverige åsiktsmässigt sätt. Tyvärr kan jag inte något i huvudet då detta blev redovisat för mig av en av kandidaterna till EUP muntligt.

  PP består av folkpartister. Det får man inte glömma. Dom åsikter dom för fram sedan i EU kommer att bygga på folkpartiets åsikter även om integritetsfrågan är annorlunda.

  Men Vänsterpartiet är fortfarande ett bättre parti än pp då vi har ung samma åsikter som pp i integritetsfrågan men har dessutom ett övrigt program som vi kommer att slåss för och inte bara följa med strömmen där vi inte kommer att veta vad man röstar om. Är integritet en varmt om hjärtat så är v det bästa alternativet. MÅnga av oss har ju dessutom personliga erfarenheter av att vara förföljda av staten och känna på hur det är att få integriteten kränkt.
  Det har varken moderater, folkpartister eller mp:sar fått känna på.

 23. Man ska nog akta sig för Piratpartiet, på mer än ett sätt. Det är dock lite kul att se att jinge får en massa ovett trots att han citerar Politikerbloggen. Men det är väl inte att vänta att folk i allmänhet ska vara läskunniga. Det är väl för mycket begärt.

  • Det är dock lite kul att se att jinge får en massa ovett trots att han citerar Politikerbloggen. Men det är väl inte att vänta att folk i allmänhet ska vara läskunniga.

   Jag tycker oxo att det är lattjo. Men det får man vänja sig vid om man bloggar, somliga ser bara rubriken och ruttnar sedan… :P

 24. Det är märkligt att somliga inte kan läsa. Såg just en annan blogg som hoppade på dig för att DU tyckte precis så. http://xxx

 25. Men skall man vara ärlig är inlägget mer än ren citering (vore ju inte mycket till blogg annars..). För inte är det politikerbloggen som skriver:

  ”Varför i hela friden sänder vi ett par kustkorvetter till Somalia? Det verkar som om vi har ett piratproblem även här hemma, ett problem som kan öka i omfattning ifall PP kommer in i EU-parlamentet.”
  Vilket jag förstår som att Jinge håller med i Politikerbloggens slutsatser. Om det är en missuppfattning ber jag om ursäkt.

  • Nja, det är som vanligt svårt att förstå ironi på nätet. Men att förstöra humor med ironiparenteser är trist, men du kankse TROR att jag vill sätta in två kustkorvetter mot piratpartiet? Då är du bara att beklaga, den kognitiva förmågan kanske inte är vad den borde vara…

 26. PP-anhängarna glömmer en sak i sin argumentation.

  Åtminstone mp men även v har röstat emot många vansinniga förslag (övervakning, intigritetskränkning, rättsövergrepp, 90 års upphovsrätt och liknande) som PP inte heller vill ha.

  Det finns dock en väsentlig skillnad:
  mp och v HAR en politik även på ANDRA områden. PP har det INTE.

  Jag ska erkänna att jag inte skulle ha något emot PP om de passivt röstar med gröna gruppen i EU men jag skulle aldrig rösta på ett parti som BARA driver de frågor som PP driver.
  Det är ett klimatmöte i december i Köpenhamn som avgör mycket av världens framtid. Jag har inte råd att kasta bort en röst på ett parti som inte ens tar ställning i vår tids andra ödesfrågor: miljö, infrastruktur och energiomställning.

 27. Men att förstöra humor med ironiparenteser är trist, men du kankse TROR att jag vill sätta in två kustkorvetter mot piratpartiet?
  Det tror jag inte alls, ingen är så absurd (eller, ingen och ingen, ingen här i alla fall). Jag förstår mycket väl att du ville lägga in lite humor, inget större fel med min kognitiva förmåga således. Men tonen indikerar ändå att du håller med om politikerbloggens grundläggande tes att det är ett jätteproblem att PP kan komma att ”säga ja till knark och prostitution” i den osannolika händelse resten av gruppen kommer överens om det. Om du tar avstånd från den tesen vore det trevligt med ett förtydligande.

  • Nej jag är övertygad om att Niklas på Politikerbloggen är sanningen på spåren. Den saken är klar som korvspad.

 28. ”Jag som trodde att vi hade lämnat 70-talets flum bakom oss har uppenbarligen haft fel, igen…”

  Jag som hoppats att vi lämnat medeltidens ovetenskapliga dogmatism bakom oss.

 29. Låter som det är enkelt att vara politiker i PP. Bli nerskickad till Brussel med en massa pengar i lön och inte behöva göra ett piss såvida det inte handlar om integritetsfrågor. Fanken man kanske borde blivit politiker istället… :)

 30. Ja men då så. Då tolkade jag ju dig rätt från början. Inlägget är inte alls bara en neutral citering av Politikerbloggen, något vissa kommentarer verkar vilja påskina genom att förolämpa människors läsförmåga.

  • Inlägget är en hyfsat opartisk beskrivning av Politikerbloggens postning. Bara. Sedan tycker jag att knarkliberaler är det absolut värsta jag vet efter att ha arbetat i branschen i 25 år. Ok?

 31. Men… inte du också Jinge!

  Socialdemokraterna och Moderaterna har gottat sig i de felaktiga uppgifterna från Politikerbloggen.

  Men nog trodde jag att Jinge kollade fakta innan publicering?

  Bättring tack! :)

 32. @Tharand. Det är just det faktum att MP och V har en bredare politik som stör deras möjligheter att få röster av integritetsskäl.

 33. @Johan: Jo men PP försöker framställa sig som att de är det enda partiet som driver frågorna och att alla politiker har svikit de frågorna. Det är inte sant. Både mp och v driver en likartad politik både i riksdagen och europaparlamentet. PP kommer alltså att få samma problem som mp och v – att de tillhör minoriteten i respektive parlament. Det kan vara olyckligt men kan inte skyllas på alla politiker.

  Vänd på det och PP har mindre chans att få röster eftersom de för en enfrågepolitik. Jag tror att de flesta när det kommer till kritan vill veta var deras politiker står i flera frågor.

 34. Kul debatt nån verkar ha fått igång, nu börjar jag känna igen politikens immunförsvarsmekanismer som jag minns dom. Dock saknar jag missväxt-, satanist- och moralupplösningsargumenten.

  Har PP gått från att vara enfrågeparti till att bredda vyerna, eller pratar vi här snarare om ett mer hypotetiskt scenario ? :P

 35. Smutskastning! De kommer rösta för prostitution lika mycket som FP gör i den liberalagruppen eller som MP gör i den gröna!

  Vi ska istället vara glada för att det finns något parti som värnar om vår integritet på riktigt!

 36. De är nog inte så erfarna av politik, en lite vinklad fråga och så viips har de gått i fällan. Är det någon här som ens tror att EU kommer ta upp frågan att legalisera Droger och Prostitution? och sedan försöka driva igenom att alla medlemsländer ska följa det beslutet?

  nä, det är inget annat än ett försök att smutskasta PP, skulle inte förvåna mig om P3 fått betalt av Pontén för att ta fram lite ”skit”.

 37. Varför ska man vara så idiotisk s att man säger ja till knark och prostitution?!