Palestinsk öl på Systemet!


Nu har Systembolaget börjat sälja palestinsk öl , ja det finns faktiskt palestinskt öl och det ska dessutom vara gott. Men man måste dessvärre beställa ölet, men jag ska försöka övertyga min lokala butik i Handen att ta hem det så att man kan slinka förbi och köpa endast ett par öl, annars så tror jag att de vill att man ska beställa en back med tjugofyra flaskor. Nu kan man i alla fall beställa Taybeh Golden i Systembolagets beställningssortiment, artikelnummer 89227.

LivetsGoda.se skriver: ”I slutet på 70-talet flyttade palestiniern Nadim Khoury till USA för att studera. På plats började han brygga öl för hemmabruk. Efter att han i början på 90-talet flyttade hem bestämde han sig för att satsa på kunskaperna. 1994 grundade han med sin familj det första och idag fortsatt enda palestinska ölbryggeriet – Taybeh.

Bryggeriet ligger i en liten kristen by med samma namn, ungefär två mil nordöst om Jerusalem. Nadim Khoury har förklarat att det var naturligt att välja Taybeh som namn till bryggeriet – Taybeh betyder utsökt på arabiska. Sedan starten har bryggeriet fått mycket upp-
märksamhet. De senaste åren har flera större medier – bland dem Sveriges radio, TV 4, International Herald Tribune, brittiska BBC och Guardian, m fl – rapporterat om bryggeriet och den oktoberfest Taybeh har ordnat i hembyn i några år.”

Och med handen på hjärtat, kan du verkligen tänka dig en fest utan ett antal lagom svala Taybeh? Jag kan det inte, för bara det faktum att en del av slantarna går till fabrikanten som förhoppningsvis kan anställa fler i sitt bryggeri – smakar gott, eller hur?

LivetsGoda.se: ”Liksom alla Taybehs ölsorter är Golden bryggd enligt de tyska renhetslagarna – endast på vatten, malt, humle och jäst. Den nyligen grundade svenska importören First Signs of Water är inriktad på bra öl från länder som inte är så välrepresenterade på den svenska marknaden. Ofta kommer det att vara utvecklingsländer. Företaget ser ett dubbelt värde i verksamheten – att berika den svenska ölmarknaden med nya smaker samtidigt som det stödjer näringslivsaktörer i samhällen där det behövs som mest.”

24.30 per flaska kostar ölen om man är intresserad, och det bör man väl vara när det gäller en sådan vara som en politisk öl? Tipsa dina vänner, tipsa andra bloggare, ja tipsa gärna en eller annan absolutist också!

Här finns adressen till Systembolagets data…

it , , , , , , , , ab ex dn svd dagen


11 svar till “Palestinsk öl på Systemet!”

 1. Härligt! En ny sort att pröva. Skall genast beställa en back av var sort.

  Finns inget bättre än en lagom kyld öl. På tal om kyld. Här snöar igen så jag knappt kan se Fävren. (En Sjö.)

  • Jag klurar oxo på det, kruxet är väl snarast att jag inte dricker mer än 2-3 öl i månaden… :-I

 2. Nu kommer hipsters givetvis att utnyttja detta och lasta litervis i sina kylskåp och visa upp det som en slags statussymbol och omedvetet göra kapitalism av alltihopa.
  Det är jag rädd för.

  • Kanske, men en ölbryggare på västbanken är väl automatiskt på väg att bli kapitalist, måste det vara en arbetarägd fabrik för att du ska handla?
   Handlar du allt från arbetarägda företag?

  • Var inte rädd. Det behöver inte ”göras” till ”kapitalism. Ett privat bryggeri som säljer sina produkter till allmänheten är per definition kapitalism. Hjälp från hipsters behövs inte. Eller är du rädd för att försäljningen skulle visa sig bli lönsam?

 3. Lite dyrt kan jag tycka … men samtidigt måste man ju pröva. Öl bryggt enligt tyska renhetslagar låter ju mumma.

 4. Taybeh Golden har funnits i minst ett år. Beställde hem en kartong med några kompisar förra våren, fast då kostade det tio spänn mer per flaska. Riktigt blaskig var den, nästan som vatten, men det var en kul grej.