Obamas smekmånad över

Jag har redan varit inne på ämnet ett antal gånger, och nu börjar allt fler tidningar ta upp det. Kritiken mot Barack Obama växer i USA, men än så länge är det den gapigaste högern som hörs mest. FOX News har kritiserat Obama hela tiden, och nu har även talkshow-värdarna börjat skämta om hans vackra tal, tal som inte leder någonstans.

DN/NEW YORK. ”Ett till synes oskyldigt tal till USA:s skolelever väcker runtom i USA vrede och protester mot president Barack Obama. Vita huset har svårt att ignorera uppståndelsen. De starka känslor som uttrycks även i andra sammanhang?–?inte minst i den hetsiga debatten om en sjukvårdsreform – understryker USA:s politiska polarisering. Uppslutningen bakom president Obama efter förra årets valseger förefaller nu som mycket kortvarig. Tonläget bland en del av Barack Obamas högerbelackare har blivit mycket gällt, ibland närmast hatiskt.”

Jag tog tidigare upp Obamas Kairotal, det var ett välskrivet tal som han dessutom framförde klanderfritt tack vare att telepromptern fungerade perfekt. Talet om att Israel måste stoppa utbyggnaden av de illegala bosättningarna struntar den israeliska regeringen i helt. Senast igår berättade Ekot att Netanyahu beslutat sig för att bygga ut en bosättning med fyra hundra bostäder, och rivningarna av palestinska hus i Jerusalem fortsätter i oförminskad takt.

obama

Med andra ord så har Barack Obamas tal ingen effekt, och inga påtryckningar används av USA för att förmå Israel att följa internationella lagar och regler. Men talet var vackert och väl framfört. Att högern i USA anser att han försöker införa socialism via en smygväg ter sig förstås skrattretande. Man kan ana hur sjukvårds- och läkemedelsindustrin agerar i bakgrunden, och en president med skinn på näsan hade förstås satt ner foten och sagt stopp. Men något sådant agerande kommer vi inte att få se så länge Barack Obama sitter i Vita Huset. Där är det bara mycket snack och liten verkstad.

intressant Andra om: , , , , , , dn12 svd12 ab123 t

  17 comments for “Obamas smekmånad över

 1. Micke F
  8 september, 2009 at 06:47

  Det är klart att Israel struntar i Obama. AIPAC skulle aldrig tillåta att USA vidtog några påtryckningar.

  • 8 september, 2009 at 07:58

   Det är förvisso sant, men många trodde säkert att han skulle sätta press på apartheidstaten, men de bedrog sig..

 2. berra
  8 september, 2009 at 06:47

  …vad var det som var så ruggigt i talet till skolungdomarna? Att man måste göra något för att få något? Den attityden känns nästan en smula svensk där allt skall vara enkelt och gratis.

  • 8 september, 2009 at 23:32

   Låt oss göra samma sak i Sverige:
   Fredrik Reinfelt håller ett tal till skolbarnen. Talets innehåll hålls hemligt fram tills sändningen. Studeimaterial distribueras till skolorna innan. En av uppgifterna är att skriva ett brev till Reinfelt där barnet ska berätta hur han/hon ska hjälpa Reinfelt att sänka skatterna och hur bra det är med lägre skatter, starkare försvar, stöd till arbetgivare och avdrag för hushållsnära tjänster, samt hur medlemsavgifter till facket ska straffbeskattas.
   Undrar vad de röd-gröna väljarna skulle tycka om det? :-)

 3. Jonas
  8 september, 2009 at 07:26

  Det trista i talet var väl att alla elever efteråt skulle skriva ett brev och berätta hur de själva skulle kunna hjälpa presidenten. Lite småruggigt är det. Jag tycker man ser mer och mer att Obama är oerfaren.

 4. Sara G
  8 september, 2009 at 07:36

  Det enda jag tror skulle hjälpa, vore om USA drog in de miljarder dollar israel får i militärt bistånd för att få regimen att frysa alla tankar på fortsatt bygganden av illegala bosättningar på Västbanken och kräva villkorslösa förhandlingar med palestinierna. Något annat än pengar tror jag inte att de lyssnar till…

 5. stefan
  8 september, 2009 at 08:29

  Konstigt att ett folk tillåter miljarders dollar att bli skänkta till bank direktörer och wall street utan lite mer än en gäspning i protest, men när det skall talas till skolor om att man måste själv påverkaa sitt liv o göra något för att få något, då j**vlar blir det rama skrii.

 6. Jonas 2
  8 september, 2009 at 08:46

  Nu ar det ju sa att det där temat pa uppsatsen var att eleverna skulle skriva om hur de kunde hjalpa Obama att gora skolorna battre. En viss skillnad… Men det ar ju alltid lätt att skriva om saker sa det passar ens syften och det ar ju korrekt att det var rätt oerfaret att lägga upp för en sa enkel höger smash.

 7. Klas
  8 september, 2009 at 08:57

  Det första Obama gjorde när han tillträdde var att kräva att Sverige skulle ge asyl till en stor del av de ”illegala kombatanter” som suttit på Guantanamo. Han ville inte ha dem i USA med hänvisning till säkerhetsskäl, svenska kvinnors säkerhet är dock inget Obama bryr sig om.

 8. Per
  8 september, 2009 at 09:39

  Håller med om att det är galet att gå ut och tala på det viset. Dock kanske det är väldigt slappa attityder i skolorna så Obama känner att någon måste säga ifrån. Det är ju trots allt ungdomarna som på något jävla vis sak rädda det förlorade landet i väst.

 9. Gripen
  8 september, 2009 at 13:38

  Ja Obamas smekmånad är över, han är under hård attack från både höger och vänster på hemmaplan. Lyssnar man på vissa EU och BRIC ledare så har de inget förtroende för USA och Obamas ledarskap, vilket kan leda till att de slutar stödköpa dollar. Att Israel inte har mycket förtroende för honnom är enkelt att han har kritiserat dem och en amerikansk politiker ska göra som AIPAC säger eller håla käft, det lärde sig Joe Biden ett par år tillbacka då han kritiserade Israel och blev kallad antisemit, nu för tiden är han en stolt sionist.

  Obama är stora ord och väldigt liten verkstad och hans popularitet sjunker väldigt fort, men fortfarande har han över 50% stöd.

  • Sniff
   8 september, 2009 at 21:50

   Norman Finkelstein sade något i stil med: ”Att vara pro-Israel och sionist idag är att vara ultra-usa-partiot!”

   Lite svårt läge för en politiker i USofA med andra ord.

 10. Palestinier
  8 september, 2009 at 14:47

  Obama måste vidtag konkreta åtgärder om han vill vara så trovärdig
  Obama har inte lyckats att reparera Bush administrations misslyckande och det tycks som om han går i samma spår

  Obama var mycket smart och duktig när han levererade sitt politiska budskap under de första månaderna som president men symboliska handlingar är inte tillräcklig
  Vi palestinier önskar att Obama skull våga säga följande till Netanyahu så att hele världen hör
  1 – Att alla bosättningar är illegala och att de är ett hinder för freden
  2 – Att Israel måste dra sig tillbaka till 1967 gränser
  3 – Att Israel måste följa alla FNs resolutioner
  Ingen amerikansk president har vågat säga dessa ord öppet , Jag tror om Obama säger så då kommer han säkert att få stöd från hela världen
  Obama talar bara om fred och det gör Israel också men vilken fred de menar är ingen som vet

 11. Unbeliever
  8 september, 2009 at 19:59

  Obama kommer inte fixa någon fred mellan Israel och Palestina lika lite som ingen kommer göra det i den här den enda utrikesfrågan som Svenskar av någon outgrundlig anledning bryr sig om.

  Folk gör misstaget att utgå ifrån att människorna i de här båda länderna är lika kompromiss kapabla som vi är vana vid här i västvärlden. Så är icke fallet.

  Säg att Israel drar sig tillbaka till 1967 års gränser, som alla självutnämnad vardagsrums experter tycks vara så säkra på ska lösa allt. Tror ni att Hamas och teokratierna i mellanöstern kommer säga. Kanon, då lägger vi ner vapnen och skolar om självmordsbombare till hantverkare.

  Vanliga palestinier vill nog säkert bara leva i fred vi det här laget, så illa ställt som de har det. Synd bara att det inte är dem konflikten är med. Det är en konflikt mellan Israel och muslimska rörelser som sträcker sig över många länder. Palestinierna är bara en spelpjäs som hänsynslöst utnyttjas av teokrater i grannländerna.

  • Palestinier
   9 september, 2009 at 03:53

   Du använder samma resonemang som Israelerna för att rättfärdiga Israels ockupation , Israel måste först och främst dra sig tillbaka till 1967 gränser och sedan får vi se vad som kommer att hända , Man kan inte säga nånting i förväg
   Israel politik med militär förtryck leder inte till goda resultat utan tvärtom , det kommer att bli lönlös
   Du anammar en åsikt som är identisk med Israel intresse och du vill ge en ensidig garanti för endast en sida

 12. Palestinier
  9 september, 2009 at 05:57

  Jag har glömt att skriva att den palestinska staten kommer att bindas i händerna och fötterna av alla dessa villkor som Israel kräver av palestinierna
  Palestinas framtida politiker kommer att väljas av Israel och västvärlden och inte av det palestinska folket , den palestinska demokratin är mycket farlig för Israel
  Med andra ord staten Palestina kommer att bli en vakthund stat åt Israel säkerhet och inte en stat som liknar alla andra stater

 13. Peter
  10 september, 2009 at 10:12

  Det här borde du skriva om. Jag har inte sett någon annan svensk blogg skriva om detta.

  MASA, en organisation som finansieras av den israeliska regeringen, har gjort följande video:

  http://www.jewlicious.com/2009/09/masa-video-freaks-out-the-jews-2/

  Vad de ororar sig för är det faktum att många judar gifter sig med icke-judar och att deras barn i sin tur till största delen inte uppfattar sig som judar. Notera bilderna på de assimilerade som liknar bilder på människor som försvunnit.

  Man undrar vilket annat land som skulle komma undan med den här sortens videor. Föreställ dig ett land i Västeuropa som skulle varna sin befolkning för att gifta sig med människor av annan etnicitet eller religion! Det skulle bli ramaskri. Men Israel kommer undan med dett.

Comments are closed.