Mona Sahlins omdömesförmåga? —>

Socialdemokraterna har inte många tidningar som stöder dem på ledarsidan, men de har den största där Helle Klein är politisk chefredaktör.

Helle Klein/AB: ”Hur tänker Mona Sahlin och hennes rådgivare? Efter Expressens avslöjande om att Sahlin festar med Micael Bindefeld och hans kändisvänner på lyxorten Deia på Mallorca i helgen kan man inte annat än undra. Nej, det handlar inte om den gamla vanliga journalistiska moralismen eller drevmentaliteten där varje litet felsteg dras upp till krigsrubriker. Den är jag lika trött på som flertalet av väljarna… …Nej, min undran handlar om ledarskapet och det politiska omdömet.”

Jag minns inte exakt hur Göran Persson formulerade sig om Sahlin i den intervjuserie som Erik Fichtelius gjorde, men det var något i stil med att ”tänkandet är inte hennes främsta egenskap”. Och sett i backspegeln så kan man nog konstatera att Persson var onödigt snäll i sin formulering. För oavsett om Sahlin betalade för sin egen och makens resa och uppehälle så sticker det givetvis i partimedlemmarnas ögon när partiledaren väljer ett lyx- och kändisparty på Mallorca istället för att vara hemma och slå på trumman för kyrkovalet.

Och Helle Kleins undran är minst sagt förklarlig. Och jag ska vara helt ärlig och uppriktig när det gäller min egen slutsats, Mona Sahlin tillhör inte en av de vassaste knivarna i lådan. Man behöver inte vara raketforskare för att lista ut att detta vänds emot henne, när ett kändisparty på Mallis blir viktigare än partiets framgångar i kyrkovalet.

Händelsen som sådan behöver definitivt inte utnyttjas av regeringens spindoktorer, den står för sig själv och den kommer leva vidare både i spalterna och på bloggar. Det tråkiga för Sahlins vidkommande är att den också kommer att leva vidare runt kaffeborden på jobbet och finnas med i folks medvetande. Som ytterligare börda räknas säkert hennes eskort från Säkerhetspolisen. Kostnaden för den står nog inte Sahlin för, utan det gör vi skattebetalare.

Sahlin

Expressens förstasida från igår, plus hela löpsedeln

Men huvudfrågan är och förblir obesvarad, hur är det ställt med Sahlins omdöme? Många minns hennes försök till parbildning med Miljöpartiet och det lappkast hon tvingades till av opinionen. Hon släppte in Vänsterpartiet i samarbetet, något som i sin tur sågs som en omdömeslöshet från hennes sida. Så det är självklart att Sahlin kritiseras nästan oavsett vad hon än gör. Men måste hon göra vad som helst bara för det? Och kan en så oförutsägbar politiker verkligen leda landets regering?

intressant Andra om: , , , , , , , , , , , ab123 ex12 svd123 dn1 t

  13 comments for “Mona Sahlins omdömesförmåga? —>

  1. Per-Olof
    19 september, 2009 at 08:56

    Man kan ju undra hur Sahlin skulle bete sig om hon var statsminister. Vi minns ju den förra krishanteringen med tsunamin, med Sahlin vid rodret hade det säkert tagit tio gånger så mycket tid att hjälpa svenskarna. Dessutom så har hon visat brist på omdöme massor av gånger, det är inte bara nu utan det har följt henne genom åren. Man brukar gnälla på henne för att hon saknar akademisk utbildning, men när hon inte ens har självbevarelsedrift så känns det som om hon agerar utifrån ett motiv av omedelbar behovstillfredsställelse, precis som småbarn. Vilken idiot som helt begriper att ett kändisparty med privatjet känns främmande för sosseväljarna, men vad ska jag då rösta på? PP, ja det kan i alla fall inte bli värre.

    • skånskan
      5 oktober, 2009 at 10:53

      För varje tänkande människa måste tanken att hon medvetet agerar för sin uteslutning ut sossepartiet, som står för ”solidaritet och jämlikhet”, dyka upp, gång efter gång gör hon sig skyldig till övertramp av olika dignitet, nu sist på kändisparty. som HON, betalar ur egen ficka, men Skyddet får svenska folket stå för, ta bort skyddet för alla sossar, de är inte regeringsparti, det räcker med skydd för den regering som vi har! Hon har pengar nog att betala själv för sina LIVVAKTER!!! Om hon nu måste ha några, vem hotar henne, sossekamrater??

      • 5 oktober, 2009 at 12:42

        Nu tänker du med röven Skånskan! Oavsett vad du tycker om Monas så visar historien att livvakterna behövs. Att de inte varit på plats när de behövs som mest ska inte tas som intäkt för att de kan avskaffas. Jag tillhör verkligen inte Monas beundrarskara, men det är helt ok att Säpo bedömer hur många livvakter hon behöver. jag betalar gärna för det av min skatt.

        Du borde veta vad som hänt vissa sossar, och som politiken nu ser ut så riskerar även de borgerliga statsråden livet tack vare sin skitpolitik. Men det är INTE ett argument för att dra ner på deras personliga skydd.

        Att ens föreslå något sådant visar på allt annat än intellektuell kapacitet och empatisk förmåga. Avstå från att skriva kommentarer här om du inte kan höja nivån åtskilliga nivåer.

  2. 19 september, 2009 at 08:57

    Problemet är väl att de inte kommer in…

  3. Sara G
    19 september, 2009 at 09:12

    Förvånandsvärt hur många sd-are som röstat i din poll, Jinge! Dom ligger ju två efter Vänsterpartiet! Ruggigt!!!
    Men att kasta bort sin röst på PP som en del tänker är meningslöst, dom komme aldrig in i riksdagen.

    • 19 september, 2009 at 09:32

      De brukar berätta om den sortens omröstningar i sina bbs-er för att folk ska tro att de är fler än de är…

  4. Fredrik
    19 september, 2009 at 09:32

    Kanske inte, men det känns i alla fall som en bättre signal än att rösta blankt eller inte rösta alls. Tyvärr finns det en del överdramatiska gaphalsar i pp som gör det svårt att ta det på allvar.

  5. Rudis
    19 september, 2009 at 12:12

    Hennes partyresa är naturligtvis ett bevis på dåligt omdöme, men jämfört med hennes beslut att ta med kommunisterna i regeringsunderlaget är väl detta närmast att betrakta som höjden av omdöme och klokskap.
    Per-Albin Hanson, Tage Erlander, Olof Palme, Ingvar Carlsson och Göran Persson ansåg alla på goda grunder att ingen demokratisk regering kan lita på stöd från partier som har en kommunistisk bakgrund. Inget har i sak ändrats, så hur kan Mona göra en annan bedömning? Nej, Erlander m fl vrider sig i sin gravar efter Monas närmande till kommunisterna.

    • 19 september, 2009 at 12:33

      Räknar du likadant när det gäller Centerpartiet och Moderaterna? Bägge har skitat ner sig som nazistiska, men det är ok för dig? Vet du förrexten vilket parti som har flest antisemitiska attityder bland sympatisörerna? (M) av de som finns i riksdagen, (V) och (MP) minst antisemitiska…

  6. lasse
    19 september, 2009 at 15:26

    Ett år kvar till valet och Sahlins förtroendesiffror ligger i botten, klart att Helle har en poäng. Att vara välbetald partiledare innebär väl att partiet får gå först när det gäller sånt här, familjeskäl är naturligtvis en annan sak. Hade hon haft ett gediget förtroende som ledare och som potentiell statsminister och partiet haft de opinionssiffror som de borde ha i ett sånt här ekonomiskt läge hade resan till festfixarfesten inte haft någon betydelse.

    Ett år kvar till valet och landet har ett historiskt stort fall i BNP (betydligt värre än EU och OECD snittet, iofs den vanliga ordningen när vi har borgerlig regim) och arbetslöshetssiffrorna är på väg uppåt i rask takt och SAP står i bästa fall och stampar på samma opinionssiffror man hade i förlorarvalet 2006, eurovalet var ett stort nederlag och EU-valet inte mycket att hurra för. Och statsministerkandidatens förtroende siffror som ledare för landet är i botten. De i de rödgröna som på det senaste dragit upp opinionssiffrorna till ledningen är Mp och det beror nog inte på deras positionering på ekonomin. Valet kommer att handla om ekonomin och media hyllar Borg och Reinfeldt helt okritiskt och när väl valrörelsen kommer igång nästa år kommer de av borgerlig media att framställas som de som hanterat ekonomin med största ansvar.

    Partiets medlemmar förväntar sig kanske att ledaren prioriterar partiet i ett sådant läge och inte festfixarparty som kan användas mot ledaren och partiet.

    Man undrar om de ledande i det partiet överhuvudtaget ens kan stava till solidaritet längre, ett antal som har hela sina välbetalda karriärer samt kommande generösa pensioner helt och hållet rörelsen att tacka för avböjer att ställa upp när rörelsen ville ha dem för partiledareuppdraget. I min värld är det uteslutet att inte ställa upp för dem man har allt att tacka för, det skall till starka familjeskäl om man inte skall ställa upp med sådana premisser.

    Alliansen håller väl tummarna att det inte görs revolution på kongressen. Risken är förstås obefintlig med världens lydigaste och fogligaste partimedlemmar. Men moraset är knappast en personfråga, att man inte klarade av att tillsätta bättre/riktig ledare i det stora partiet säger en del om tillståndet i toppen av rörelsen.

    Äger rörelsen överhuvudtaget någon tidning av betydelse längre? Att sitta på nåder som S märkt tidning med ledareredaktion och/eller som presstöds magnet hos kapitalet räknas inte. En sak att tänka på när nu SD skall ”bojkottas”, arbetarrörelsen skaffade sig en gång i tiden tidningar och förlag för att inte vara beroende av motståndarna för att komma till tals i samhället. Det är sorgligt att se hur de senaste decenniernas ledare inom SAP och LO bestått av dilettanter som schabblet bort det mesta utom när det gällt att skriva ut bonuscheckar till direktörer och förse sig själva med förnämliga löner och pensioner.

    Den lojalitet och uppslutning som man i S har är naturligtvis ett måste för att ett stort parti skall vinna framgång men det kan gå för långt om man tystar all kritik och intern debatt, i S har det för länge sen gått överstyr.

    Gör S ett katastrofval 2010 och går under 30% är det fråga om de någonsin komma att komma igen. Om så hade kanske Reinfeldt en poäng i sina drömmar om statsbärande. M straffas sällan för sina fadäser Bildts usla hantering av 90-tals resulterade i att M fick ½ % fler röster, de som fick betala mest var ND som inte alls var ansvariga för den usla hanteringen av landet. Kd fick också en släng av sleven samt Fp. M håller ställningarna även nu trots att ekonomin går sämre än OECD/EU snittet, det hjälper förstås att ha borgerlig media på sin sida.

  7. Danniel
    19 september, 2009 at 16:49

    Men herregud människa! Skall inte Mona få ha semester? Får hon inte göra vad fan hon vill på sin egen fritid? Och vem fan bryr sig egentligen om kyrkovalet? förutom de fåtal som faktiskt röstar?

  8. 19 september, 2009 at 19:16

    Tja, hon har tydligen lärt sig att betala själv i alla fall. Alltid något.

    Ta semester? Klart, men man måste också fatta något av sig själv. De Mona Sahlin vill ska vara en del av hennes väljarkår har på sin höjd råd med turistklass, två veckor på Mallis eller en i Thailand med något hutlöst lån.

    Festa som en kunglighet ur tusen och en natt finns inte ens på kartan för dem, och det sticker i ögonen när någon som påstår att hon vill föra deras talan beter dig på det viset.

    Jag kommer inte att rösta på S som jag anser för en borgerlig politik, eller på något av de övriga rödgröna partierna, så jag skiter personligen i det, men jag tycker det är surt eftersom svensken i gemen inte tjänar på en fortsatt moderatledd regering.

  9. lasse
    20 september, 2009 at 15:43

    #10
    Tja, hon har tydligen lärt sig att betala själv i alla fall. Alltid något.

    Varför skall man stoltsera med att betala själv när man blir bjuden? Det handlar inte om att snylta på skattebetalare eller partimedlemmar, det torde heller inte föreligga några tveksamheter om att det skall ses som muta, jäv eller annan oegentlighet i samband med Sahlins roll som riksdagskvinna eller partiledare.

    Om jag bjuder någon på fest och de skulle börja gagga om att de skall betala förpläganden skulle jag bli förolämpad. När det gäller den här jetsetnivån på partajandet torde det vara svårt att skilja ut att transporten ingår och själva festens höjdpunkt som troligen nog är väl så överdådig. Typ om jag åker och hämtar någon till min fest skulle jag inte godta att de börjar gagga om att betala resan.

    Att hon blir bjuden är helt okontroversiell, det kontroversiella är att hon förknippar sig med dessa sammanhang samtidigt som hennes och partiets förtroende är i botten

    Man kan kanske misstänka att detta med att hon ”betalar själv” troligen är en nödlögn som presschefen kommit upp med lite ad hoc när det hela fick medieuppmärksamhet.

Comments are closed.