Medias inhyrda ”retorikexperter”
När man ser och hör på en riksdagsdebatt, kanske särskilt parti-
ledardebatten, så inträder efter någon timme ett drag av trötthet. Retorik kan vara roligt, men att höra och se partiledare som kämpar för sina partiers överlevnad blir bara tröttsamt, som bekant så är det minst tre partier som faktiskt riskerar att åka ut i valet 2014.

Ser man sedan att de ledamöter som är närvarande vid debatten sitter och knappar på sina iPhones så inser man att inte heller de är speciellt engagerade i de frågor som berörs av partiledarna. Överraskningarna i debatten lös med sin frånvaro, möjligen med undantag av Håkan Juholt, en av de tre nya partiledarna om man räknar in miljöpartiets bägge språkrör.

Att Juholt är slagfärdig är ingen överraskning, men likafullt så impo-
nerades jag av Håkan Juholts behandling av rasisternas företrädare. Juholt var tydligare än jag hade hoppats, Åkesson fick rejält med verbalt pisk av Juholt.

När man sedan ser hur massmedia skildrar debatten så det lätt att inse att det jag tidigare skrev om medias politiska megafoner, och att dessa går i borgerlighetens ledband, är helt korrekt. När tidningarnas politiska reportrar inte riktigt räcker till så hyr man in diverse ”retorikexperter” som givetvis sågar Håkan Juholt, det är ju deras uppgift, och det de får betalt för. Men media gräver inte gropar åt andra än sig själva, har man en förljugen press så är det knappast speciellt underligt att tidningarna säljer allt färre dagliga exemplar.

Jag tänker inte kopiera in ett antal citat från tidningarna, de finns på nätet och går att läsa redan nu. Men en slutsats kan jag dra utifrån det som visats i TV, och det är att det ser bra ut för den politiska oppositionen, mycket bra till och med.

it Andra om: , , , , , , , ab12 ex1 dn12 svd1234 ekot svt gp


16 svar till “Medias inhyrda ”retorikexperter””

  1. Oj, den kommentaren skulle varit vid tallbarren…jag råkade trycka på reply före kommentera och så kom det fel…kanske förklarar en del andra kommentarer som också hamnat vid fel inlägg.

    Men hur som helst så instämmer jag i ditt inlägg om media som de borgerligas politiska megafoner.
    Vi borde göra något åt det!

  2. Tyckte nästan synd om Alliansens partiledare…
    Då Juholt så totalt sopade banan med hela gänget
    fick man lite Palme-Fälldin nostalgi!

  3. I det videoklippet som jag hörde på Aftonbladet så imponerades jag av Håkan Juholt. Han är verkligen en mycket duktig talare, och läxade upp Reinfeldt flera ggr.

  4. Fantastiskt med omdömen i tv att alliansen har sådant jättelikt förtroende när det gäller ”jobben”…eh? När hörde man senaste ett enda samtal med sådant innehåll i ett gathörn eller ett fikarum? Mest kända på den fronten är man väl för en s.k. bokstavskombination som leder ca 1,3% av de massarbetslösa ut på ordinarie arbetsmarknad! Och så påstås att ingen vet vad (s) vill. Och vad vill alliansen med sitt märkliga regeringsinnehav? Finnas det någon vanlig person som snabbt kan redogöra för det? Tomma påsar med vacuum i skulle kunna säljas som ”allians-påsar”, den moderna ”allians-påsen” skulle lätt kunna överta den traditionella sop-påsens uppgift.

    • Tomma påsar med vacuum i skulle kunna säljas som ”allians-påsar”, den moderna ”allians-påsen” skulle lätt kunna överta den traditionella sop-påsens uppgift.

      Nån entreprenör borde ta tillvara den idén! Trycka påsar märkta med ”Alliansen” och sälja dem för 49 spänn stycket. Folk kommer fråga varför man ska betala fyrtinio spänn för en tom påse, då sitter repliken bra. ”- Vad pröjsar du för de tomma påsarna från Alliansen?”

      • Ispåse på skallen skulle man behöva, inte för sommarvärmen men pga medial upprördhet pga ”hårdheten” i svensk politisk debatt för närvarande. När den ljusblå konsensus som råder i ankdammen (där väl inget egentligen av värde hänt för folkflertalet under snart 20 år) ersätts av direkta röda politiska initiativ som kostar pengar för att förverkliga, ja då blir debatten genast ”brutal”! Den som kommer med sådant kan få stå ut med att utmålas som ”aggressiv”, i bjärt kontrast mot djupt suckande lågmälda & ansvarstagande statsmän (även om statsmännen i fråga åstadkommit lite eller ingenting av värde för 90% av befolkningen).

      • Alliansen mäter kostnader i chipspåsar, glöm inte det. 33kr=1 chipspåse; eller vad han sade den där typen när han skulle rättfärdiga höjningen av månadskortet i Stockholm’s lokaltrafik.

        • Jaha, men då kanske det går bra att betala alliansens riksdagslöner
          i form av chipspåsar?
          Lite väl ohanterligt – men det får de får de väl ta…
          Det är bara att ställa sig utanför Riksdagshuset på fredag
          eftermiddag och avytta varorna.
          Ta 34 kr per påse – och tjäna en spänn extra!
          Det är väl en bra drivkraft?

  5. Efter att ha läst en av Elaine Bergqvists böcker (Härskarteknik) fick jag intrycket att hon snarare har hjärtat till vänster med tanke på de exempel hon använder sig av och i sin bok. Jag ska dock ärligt medge att jag inte har en susning om var hon står politiskt. Hon kan lika gärna vara folkpartist men jag fick intrycket av att hon sympatiserar med v eller mp. Tycker generellt att hon är ganska saklig och objektiv i sina retorikanalyser i Aftonbladet. Lena Mellins krönikor är i så fall mer märkliga…

  6. Jag har själv arbetat som journalist och fick i utbildningen veta att större delen av landets journalister röstar på Folkpartiet. Många påstår att ”media är minsann bara ett gäng vänsterpartister”, men det är alltså helt fel.

    Gällande Elaine Bergkvist, retorikexpert, så tycker jag att hon är saklig och rättvis. Hon har inget ”system” i att såga vänster eller så. Jag följer hennes blogg sedan en tid och där har hon faktiskt avslöjat att hon röstar på vänsterblocket. Så att hon skulle vara en ”borgarnas megafon” kanske inte är helt sanningsenligt.

    • Så att hon skulle vara en ”borgarnas megafon” kanske inte är helt sanningsenligt.

      Det är en fullständigt korrekt iakttagelse om man läser henne efter att ha sett Juholt.

  7. Man behöver inte vara språk proffesor för att inse hur mycket pisk Reinfelt åkte på i Rikstads debatten,och det behövs inte heller några retorik experter.
    En fråga från Fridolin t.e.x var att: är det inte dax för Regeringen att lätta på prestigen och sluta Utförsäkra sjuka föräldrar?
    Och då kommer det interligenta mantratt från Reinfelt: utanförskapet minskar!!!??
    Den tyckte jag var bra!

  8. Det jag ställer mig frågande till är varför det är retoriken som ska mätas o vägas och inte innehållet? Kan det vara så att innehållet har blivit för känsligt utifrån en borgerligt styrd media?

    Och vad håller statsvetaren Madestam på med i SVT? Recenserar hon retoriken utifrån ett statsvetenskapligt perspektiv eller vad? Skumt är vad det är.

  9. Adalbert James Joyce, det är väl inte så svårt att hålla sina löften, när det redan finna 100 miljarder att ta tillbaka från de rika och välbärgade.
    Och det är bara för de röda att införa progressiv skatt när de vinner regeringsmakten åter.
    Solidaritet och rättvisa finns inte i Reinfeldts och hans anhangs politik och vokabulär.
    Och det kommer inte att räcka att i nära fyra år till att tjata om ”arbetslinjen” och ge fler skamliga uppvisningar i kyla och nepotism.

    Jag gläder mig mycket över att den hala typen F.R:s tomma retorik ekar ännu kallare
    nu när han för en gångs skull får riktigt mothugg…