Maud Olofsson håller för öronen


Att vi har Europas dyraste elpriser samtidigt som vi har Europas billigaste elproduktion kan tyckas som ett mysterium. Men det är det inte, långt därifrån. Vi har nämligen en näringsminister av exceptionellt slag, en minister vars talang inte låter sig beskrivas, den måste upplevas.

Aftonbladet och E24 har länge frågat varför vi ska ha de högsta priserna när vi producerar den billigaste elkraften. Att Olofsson hänvisar till ”marknaden” är knappast förvånande, men det är förödande. Blir Centerpartiet kvar i landets riksdag efter nästa val så ska jag äta upp min keps offentligt på Sergels Torg dagen efter valet, det är ett löfte.

AB/E24: ”Nej, Maud Olofsson, det här imponerar inte. Svaren på de viktiga frågorna kring den havererade elmarknaden ger en bitter eftersmak av politisk snömos med svagt näringsinnehåll. Någon verklig vilja att göra något åt el-juntans maktställning verkar inte finnas…

…E24 och Aftonbladet skickade 15 frågor till näringsminister Maud Olofsson. Det tog hennes departement en vecka att svara på de viktiga frågorna.

AB/E24 frågar: Elbolagen tjänar flera gånger mer på en svensk kund, än på en kund på kontinenten. Är det rimligt?

Maud Olofsson svarar: ”Det är förståeligt att vinterns elräkningar blir en tung ekonomisk börda för många. Vi behöver göra mer för att både öka produktionen och stärka konkurrensen i Sverige och Norden. Det är den dyra och dåliga elproduktionen i form av olja och kol som måste bort. Därför ska vi bygga ut ny förnybar el. Får vi mer produktion och tuffare konkurrens så minskar också risken för pristoppar.”

Resten av frågorna och svaren får ni klicka er in på E24:s hemsida för att läsa, men gör er inga illusioner. Det är ungefär samma substabs som i den ovan citerade frågan. Jag har mycket svårt att tänka mig att Ursula och Stureplanscentern, med Carlgren och Olofsson kommer att finnas kvar i Riksdagen efter 2014. En sådan sak vore helt sensationell, jag ska inte ens hälla på ketchup på kepsen.

Förra gången svarade hon att folk får isolera bättre och sätta in treglasfönster, nu trodde jag att hon skulle rekommendera åkarbrasor, men det svaret kommer säkert det också…

it , , , , , , , e24bcde ab12 dn svd123 ex


13 svar till “Maud Olofsson håller för öronen”

 1. Jag tycker att det är underligt att inte svenskar funderar över om det inte kan handla om korruption. För var har Centerpartiet investerat den dryga miljard som de fick för sina tidningar? C har nämligen inte bara svensk ekonomi att ta hand om, det handlar även om deras egen. Och vad är det som vaccinerar svenska ministrar mot mutor? Om inte Maud förmår att svara på raka frågor, borde ni inte då undra över vad det är hon försöker dölja.

    • Nja…. Ett vindkraftverk har en teoretisk verkningsgrad på 59%. Vid dess optimala vindhastighet kan verkningsgraden uppgå till 44-45%.
     Ett kärnkraftverk har en verkningsgrad på 33% vid omvandling från kärnenergi till elenergi.

     • Det är väl knappast unikt för kärnkraften? Alla cykliska värmemaskiner har ju samma teori, jmf carnotmaskiner. Om ångan kunde användas direkt i en ångmaskin där energin skall omvandlas till rörelse igen skulle man få en mycket högre total verkningsgrad, utan omvägen via elektricitet. Men det skulle bli en besvärlig distributionsapparat med stora förluster i stället. Små portabla kärnreaktorer kankse? ;-)

       • Nä, dom brukar fungera genom kemisk katalys av något bränsle och har därmed 100% verkningsgrad, typ.

        Sen finns det fickvärmare i form av små påsar som man kokar och får en vätska att bildas som sedan ”fryser” igen om man klickar på ett litet metallbleck i vätskan. I fasförändringen avges den latenta värme som kokningen lagrade. Mycket låg total verkningsgrad skulle jag påstå!

        Fryser du om fingrarna när du är ute och plåtar?

 2. OK, du skriver ”Blir Centerpartiet kvar i landets riksdag efter nästa val så ska jag äta upp min keps offentligt på Sergels Torg dagen efter valet, det är ett löfte”. Jag kommer att höra av mig med ett saltkar men förhoppningsvis har du rätt.

  Tar hon med sig KD så bjuder jag på semla…

   • Till vilken adress skickar jag skumpa till hatten och konjak till semlan???

    Mvh/Kafka

    ”Vi har nämligen en näringsminister av exceptionellt slag, en minister vars talang inte låter sig beskrivas, den måste upplevas.”
    EPIC! * lol *

 3. Den Anorektiska Näringsministern… bantning till döds…

  Jag funderar på – hur ser priserna ut för industrin därhemma? Har dom rabatter som gör att dom inte skriker i högan sky över reducerad internationell konkurrenskraft?