Hälsans Kök lurar sina kunder


Idag på morgonen fick jag ett mail från en av dem som ofta läser denna blogg. Han äter ibland vegetarisk mat och har då stött på produkter från Hälsans Kök.


På förpackningen står det:
”Tillverkad för Tivall Sverige AB”, vilket leder en att tro att maten är tillverkad i Sverige. Dessutom är maten märkt med en EAN-kod som börjar på 734, och inte 729 som produkter tillverkade i Israel bör vara märkta med. När jag då kontaktar Hälsans Kök och Caroline Saxer för att höra med henne om varför man inte använder rätt EAN-kod och om råvaran odlas på illegala bosättningar på Västbanken så vill hon inte kommentera saken. Hon hänvisar istället till sin chef, Tomas Silbersky, men han befinner sig inte i Sverige för närvarande.

Googlar man så hittar man t.ex. denna text på Indymedia.

Indymedia: “Please continue to protest the supermarkets mislabeling of stolen goods. One way in which the supermarkets attempt to misinform consumers who would boycott Israeli product is to mislabel produce sourced from Israeli settlements. Waitrose admit that they label all produce from the occupied territories as ’Produce of West Bank’, Goods carrying this label are almost certainly settlement goods not Palestinian goods. In a recent ITN report Sainsbury and Tesco’s, when confronted about this, admitted ’mistakenly’ mislabelling settlement produce in the past and undertook to label settlement produce ’ West Bank ’ in the future. Labelling settlement produce ’ West Bank ’ misleads the consumer and denies them the choice between Palestinian goods (of which there are almost none) and settlement goods. It undermines the boycott movement by making Israeli and settlement goods harder to identify. As it’s Christmas, a lot of our last minute purchases will be perishable and luxury goods, this constitutes a major part settlement production. The products listed below are all made in Settlements on the West Bank or in The Golan Heights and branded as made in Israel. Lets make this an Israel free Christmas. * Tivall (West Bank) (Sainsbury’s Meatfree Hot Dog Sausages and Vegetarian Sausages)”

Bojkotta Israel

Med andra ord så ska man definitivt inte köpa produkter av Hälsans Kök, de må vara hälso-
samma men de kan nog aldrig göra anspråk på att bli rättvisemärkta. Och innan företaget har skaffat sig andra producenter så rekommenderar jag alla som ser deras produkter säga till sin handlare att dessa varor är felmärkta.

Det ligger nog mycket i den banner som Bojkotta Israel har på sin hemsida, och som nu finns också här… (http://jinge.se/a5/israel.gif)

Indymedia // Relaterat: Olle Svenning om Gaza idag SvD om Israels HD Dagen om grönsaker i Israel

Andra om , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Hälsans Kök, Thomas Silbersky, Caroline Saxer, EAN-märkning, Fuskmärkt, Bosättningar, Israel, Ockupant, Vegetarisk mat, Soya, EAN-kod, Palestina, Västbanken, Politik, Rättvisemärkt[/tags]


45 svar till “Hälsans Kök lurar sina kunder”

 1. Och när jag googlat på arabiska hittade jag information om att massor av israeliska produkter packas i Cypern och säljs via libanesiska affärsmän till arabländerna.

  Det finns även en Panamaflaggat skepp som tydligen köra raka vägen från Israel till Libanon med falskt packade varor… Så rasisterna har inget emot att sälja till araberna…

 2. På tal om bosättningar så såg jag en dokumentär om Sharon och hans karriär. Kom fram en del intressanta saker som tex att efter att ha slagit tillbaka egyptens invasion så placerade han trots att han är sekulär ut massvis med bosättningar på strategiska höjder i någon slags skenhelig allians med religiösa fanatiker. Även ockupationen av Golanhöjderna från Syrien är främst strategisk.

  Sharon växte tydligen upp med araber som fiender rätt och slätt, detta ej grundat på vare sig religion eller rasism. Detta förde med sig ett genuint hat mot sina fiender som människor tyvärr kan bära på.

  Det är lätt att glömma bort att grundläggande faktorer som att Israelerna känner ett genuint hot att bli utrotade av omgivande arabländer, och att kontrollen av strategiska höjder är viktig även i dagens krig.

  Efter att ha hälsat på i Israel så kan jag säga att det är ett fantastiskt land, och utan krigandet så hade det varit ett otroligt blomstrande område. De har lyckats odla upp öknen och planterat stora skogar runt tex Jerusalem. Tänk er Italien men rikare på alla sätt och vis. Detta går både Israeler, Palestinier och resten av den arabiska befolkningen miste om.

  Så vad vill jag ha sagt? Att det handlar om människor på båda sidor och att ingenting vinns på svart-vita verklighetsbeskrivningar… och att det destruktiva beteendet ofta har logiska förklaringar, om än ej rättfärdigade sådana.

 3. Så rasisterna har inget emot att sälja till araberna…

  Frihandel har ju en tendens att inte bry sig om raser och därmed hämma rasism, eller hur Rawia? ;)

 4. Kurt!!

  ”På så sätt kan samfundet ha glädje av Nutanas bidrag år efter år tills Jesus kommer. Vi som har varit med i denna process har bett mycket om det och för oss känns det som om Gud har lett.”

  :-) :-)

 5. David, om man slår sönder någons försörjningssystem och sedan säljer sina produkter dit för att det finns ett behov, då är det knappast frihandel.
  Frihandel sker rimligtvis på likartade villkor, ett förhållande mången liberal tycks glömma.

 6. Det finns ett annat vegetariskt märke som börjar på Z. Jag kommer inte ihåg namnet, men dom skriver i alla fall att maten är israelproducerad. Det hela har väl med kosher att göra varför det finns så mycket produktion därifrån.

 7. Jinge, ja det var ju det jag sa. Men det har vissa förklaringar. Och man löser det knappast genom att blunda för alla andra faktorer såsom du gör. Du har ju vid flera tillfällen skrivit att du förstår självmordsbomber mot oskyldiga barn osv, men du förstår inte att Israelerna känner sig hotade och att detta leder till just oskyldiga palestinska offer?

  Christer, det jag skrev om handlade om det jag citerade, nämligen att sälja till araber, inte om något annat.

 8. Jinge, känns det inte konstigt att du via din sida gör google-reklam för Israel varje gång som du nämner Israel i din blogg. Just nu en länk till en sida där man kan läsa om varför bojkott av Israel är både dumt och omoraliskt. Lite dubbla budskap liksom.

 9. Ilona! Det är Google Adwords som väljer annonser utifrån det ämne jag skriver om. Skriver jag om Israel så dyker det upp reklam för Israel. Det blir lite dubbla budskap, men om du klickar på en sådan reklamgrej så kommer det israeliska företaget att sponsra denna blogg med nån cent… :-) Sedan är det i praktiken så att det är svårt att filtrera bort en nation i reklamen. Jag utgår ifrån att besökarna är stora nog att själva bestämma om de ska klicka på reklamen eller ej.

  David! Att jag förstår palestiniernas situation har inte med saken att göra. Israel är ett rasistiskt land som ockuperar stora delar av västbanken i strid mot alla FN:s resolutioner, de bryter mot Genevekonventionen och alla krigets lagar, de förnekar palestinierna sina mänskliga rättigheter och har stulit palestiniernas tull och skatteinkomster. Dessutom håller de tusentals palestinier fågna utan vare sig rannsakan eller dom. Tacka faan för att vettet rinner ut ur palestiniernas skallar lite då och då. DET kan INGEN lasta dem för.

  Känner israelerna sig hotade så är det inte att undra på. Men det finns bara ETT sätt att bli av med det hotet och det är att börja uppföra sig som folk. Inget annat hjälper!

 10. David, du rör dig verkligen i ett grumligt rasbiologiskt bakvatten i dina försök att dela upp människor i raser.
  Det var modernt på det ruggigaa 30-talet, men nu vet man bättre, trodde jag…
  Och att kalla en av världsreligionernas anhängare för ett folk är också helt fel, helt åt skogen.
  Det handlar om människor som har fötts in ett religiöst sammanhang eller har konverterat, som askenasi i öst för mer än tusen år sedan – eller varför inte – just nu? Det sker hela tiden, att folk konverterar.

 11. Genom sina ”smarta” omvägar tror isralerna att de kan lura på oss produkter från ockuperade områden som de låter ompack här eller där.
  Det är väl typiskt för staten israel att inte stå för vad de gör!
  I vår affär ligger sharonfrukterna och ruttnar. Den djupfrysta hälsomaten köps av ingen.

 12. Jag ska kolla med min lokala handlare i morgon. Och säga till…

  Sedan ska jag fylla en korg med sådan skit och ”glömma den” på något varmt ställe tror jag… ;-)

 13. Egentligen skulle man kolla vad handlarna säljer för skit, det är nog mycket som man fejkar ursprungslandet på. Kunderna bråkar väl om det står att grejerna kommer från Israel antagligen, med all rätt dessutom.

 14. David läs det du skrev själv på inlägg #5. Det du skriver om frihandel är ju inte ett citat, det är ju dit eget påstående. Då är dit svar #10 till mig inget annat än svammel eftersom du inte tycks hålla reda på vad du skriver.

 15. Sara, jag har inte gjort några försök att dela in folk i raser. De termer jag använt är ju densamma som alla andra använder… möjligen att jag kunde ha struntat i att säga ”övriga arabisk befolkningen” om Israeler med annan arabisk bakgrund än Palestinsk, eller vad man nu ska kalla det. I övrigt citerade jag ju bara Rawia som skrev om ”araberna” i Libanon. Jag skrev dessutom ”det handlar om människor på båda sidor”.

  De israeler jag känner är ursprungligen från Yemen och Morocko så man skulle väl kunna kalla dem lite vad som helst, araber, judar, israeler etc Vad ska jag benämna dem utan att bli beskylld för att röra mig i ett rasbiologiskt bakvatten?

 16. Christer, jag kommenterade ”Så rasisterna har inget emot att sälja till araberna…”. Frihandel alltså att sälja utan att bry sig om rasen hos köparna. Det är frihandel.

  det du säger ”David, om man slår sönder någons försörjningssystem och sedan säljer sina produkter dit för att det finns ett behov, då är det knappast frihandel.” är korrekt. Vi är alltså överens om att det behövs mer frihandel.

 17. Tivall Sweden AB / Hälsans Kök som ägs av Nestlé meddelar att man har två fabriker, en i Israel och en i Tjeckien. Man säger sig producera samma saker i dessa fabriker och att det är orsaken till att EAN-koden inte visar rätt.

  Man kan givetvis sända rätt märkta förpackningar till Israel och likadant till Tjeckien. Men man gör inte det och jag tror att det beror på att Israelmärkta produkter säljer sämre.

  Klart är iaf att Hälsans Kök producerar i Israel, och varifrån de köper sina råvaror vet vi inte.

 18. ”Hon hänvisar istället till sin chef, Tomas Silbersky, men han befinner sig inte i Sverige för närvarande.”

  Silbersky? Hmmm….

  Själv gick jag över till Quorn eller Dahfgårds som i dagsläget inte tycks ha några blodiga kopplingar till apartheid-etnokratin, men det gäller att vara uppmärksam. Samma sak med Avocados från det ”landet” som blandas ihop med Spanska eller ompackas som ”Chilenska” djävulskt fult är vad det är.

 19. David #4 och 5

  Hur korkad är du egentligen? Tror du att Palestina var en öken? Vet du hur många olivträd israelerna har ryckt upp med rötter medans de förvandlat öknen till paradis?

  EN MILJON !!!

  Mina förfäder odlade en av världens bästa tobassorter. Den var så bra att engelsmännen förbjöd dem att röka det själv. De sket i det och fortsatte göra det naturligtvis. Vi exporterade för helvete massor av mat till omgivande länder. Bland annat vete och citrusfrukter. Vi hade så mycket olivolja att vi gjorde tvål av det!

  Du ska veta vad du talar om innan du kräks upp en massa dumheter!

 20. Dessutom David,

  Frihandel heter inte det när man måste packa om varorna i falska förpackningar på arabiska eller engelska och dölja ursprungslandet. Var är konsumentens FRIHET att välja. Den absoluta majoriteten araber, om inte ALLA, skulle välja bort varor som kommer från Israel. Varför LURAR rasiststaten dem? Är det inte en form ar rasism det med?

  Du kanske inte vet så mycket om olivträd, men de träd som israelerna rycker upp på ockuperad mark kan vara så gamla som 700-1000 år!

  Det är verkligen moraliskt. Det är verkligen att förvandla öknen till paradis!

  Sånt går bara idioter på!

 21. Nå, ingen annan än David vet vad han menar sin post #4. Hans viktigaste poäng kvarstår dock, den att landet kunde blomstra även nu, om bara människorna kunde komma överrens. Men så är det ju också mycket roligare att attackera personer än argument ;-)

  Vidare till Sara G: Nog står staten Israel för vad de gör. Att vad de gör är att mörda människor och förstör och ockuperar deras land gör ju inte saken bättre. Om du lyssnar på uttalanden från den Israeliska staten och militären kan du inte ärligt påstå att de inte står för vad de gör!

 22. Arktos,

  Davids kommentar nummer fyra var fullspäckat med skit. Att felet med Sharon var att han växte upp med araber! Smaka på det du!

  Det jag inte förstår är första delen av din kommentar!

 23. Aktos, det kanske var lite överilat det jag skrev, för med USA i ryggen och Patriot Act som kompass, så kan israel fortsätta att mörda ”terrorister” och stå för åtskilliga riktade mord på barn och åldringar utan att krävas på avbön, det är helt riktigt. Dom är i stället mycket stolta över att ge sig på de som är svagare.
  För de stackarna är ju så obeskrivligt rädda för att ett instängt och hjälplöst folk ska kasta en av världens starkaste militärnation i havet…

  Det är nästan lika löjligt som att gräva under al Aqsa moskén efter den fabelaktiga förbundsarken.
  Man gräver och gräver, lika feberaktigt som man dödar palestinier, men finner inte ett dyft som påvisar deras närvaro i Palestina för tusentals år sedan.
  Bara rester av en gammal folkspillra…

  Till dom som inte vet ska jag berätta om Hälsans Kök.

 24. Jag har en annan vinkel på det där med Israel och mat i en bloggpostning från början av förra året. Den gången fick palestinierna definitivt skrattarna på sin sida…

  (Se länken till min blogg ovan)

  mvh /Jan Garefelt

 25. I Huddinge har Konsum kommit på ett bra sätt att förvilla sina kunder. Vill man köpa avocados så köper man in dem från dels Chile och Israel och blandar dem så man inte ser vilket fruktfanskap som kommer från Israel.

  Mycket bättre än ommärkning.

 26. Hälsans Kök får sina råvaror (sojaprotein) ifrån brasilien som i sin tur styrs av en socialistiskt lagd president ;) så är man riktigt konspiratoriskt lagd skulle man kunna säga att det är en socialistisk pakt som försöker ta över Israel med sina kosher-produkter. Sverige kanske borde tillåta Kosher/halal-slakt så slipper hälsans kök skicka sina produkter hit och muslimer slipper slakta stackars hönor i skogen.

 27. Vad har Kosher/halal-slakt med hälsans kök att göra? Hälsans kök är ju köttfria produkter! Personer som slaktar ”stackars hönor i skogen” är det ju bättre att erbjuda vård, folk som plågar djur pga övernaturlig tro har förmodligen någon psykiatrisk sjukdom.

 28. Kurt,

  Det finns ett överflöd av halalslaktat kött i Sverige, både kyckling, nöt och lamm. För den som är intresserad. Jag hade faktiskt ingen aning om att i en viss livsmedelkedja svämmar frysdiskarna över av Halalprodukter.

  Ingen behöver slakta kycklingar i skogen. Fast, kanske om man bor i Wilhelmina. Men då behöver man bara be en granne som jagar att skjuta skallen av kycklingen åt en :-(

 29. #31 Kurt – Kosher/Halal-slakt ger väl mer respekt mot djuret än vad normal slakt ger?

 30. Typiskt att de skulle snacka om en fabrik i Tjeckien. De tycker väl själva att det är besvärande att ha tillverkningen i Israel. Hoppas att många visar bilden på hesmidorna!

 31. http://www.bojkotta-israel.nu/
  Vad är syftet med bojkott?

  Syftet med bojkotten är i första hand inte att sänka Israel eknomiskt. Bojkotten handlar om att engagera och involvera människor. Att skapa en känsla av moraliskt ansvarstagande när man väljer eller inte väljer att köpa Israels förtryck, ockupation och rasism.

  Syftet med bojkotten är att öka delaktigheten i kampen för ett fritt Palestina. Det går att med fredliga medel konfrontera Israels brottsliga handlingar.

  Vi vill ta ned Palestinafrågan på jorden igen, återta frågan från diplomater, fredsmäklare, politiker, medier, jurister, experter, ministrar och biståndsorgan. Vi tror nämligen att det är mellanfolklig solidaritet som kommer att bana vägen för rättvisa och fred.

 32. Det var iofs ett antal år sedan min morfar hade en kycklingbroiler. Det kom ständigt muslimska familjer som ville köpa kycklingar för att just slakta i skogen. Utbudet av Halal har dock ökat de senaste åren och man får hoppas att självslakten har minskat i samma mån med :)

  Kopplingen mellan Halal/Kosher och hälsans kök kan ju vara den att Kosher är förbjudet i många länder och därmed så får judarna äta sojasubstitut istället. Det är ju inte förvånande att judarna var först med att utveckla denna typ av produkter.

 33. Apan:

  #Det är ju inte förvånande att judarna var först med att utveckla denna typ av produkter.#

  Vad jag vet så har dessa produkter, Falafel och annat, som istället för soja gjorts på kikarter, har ätits i hundratals år i MÖ. Jag har också sett andra uppfinnigar, som tunisisk harrisa och arabisk foul, bundbönor, Halwa, Tahine etc…

 34. Kosher/Halal-slakt är förbjudet i sverige pga vetenskapliga skäl, veterinärförbundet har jobbat hårt mot det. Att det är tillåtet i andra EU-länder beror bara på ekonomiska skäl, Danmark vill t ex exporter kött till mellanöstern. Om man skall döda djur, så skall det ske så effektivt och snabbt som möjligt.

 35. Kosher/Halal-slakt utan bedövning är förbjudet i sverige pga vetenskapliga skäl, veterinärförbundet har jobbat hårt mot det. Jag förstår inte hur det skulle kunna vara mera respektfullt att INTE bedöva innan slakten? Att det är tillåtet i andra EU-länder beror bara på ekonomiska skäl, Danmark vill t ex exporter kött till mellanöstern. Om man skall döda djur, så skall det ske så effektivt och snabbt som möjligt.

 36. Danmark har exporterat Halalprodukter till MÖ ganska länge. Danska pålägg har funnits i ett par decennier att köpa om jag minns rätt. Hur de bär sig åt, vete gudarana…

  Fast det blir väl snart slut på det. Ateisterna i arabvärlden, akademiker, intellektuella, konstnärer och skådespelare, senast även två av arabvärldens största komiker, har börjat kräva totalt kapade förbindelser med Danmark på alla områden. Man menar att Danmark använder sig av tryckfriheten för att bedriva ren och skär rasism mot araber…

 37. Skilja på äpplen och bananer, Kurt. Halalslakt av kycklingar är lagligt eftersom det inte anser plåga djuren. Muslimer i Sverige modifierade också Halal-slakten för att att passa den gällande lagstiftningen nötkreatur. Det var dock i mitten av 90-talet, osäkert om de ställer mer krav nu när de är fler.

  Koscher har ungefär samma krav, men vägrade då att acceptera kompromisser. De ville att slakten skulle ske utan bedövning, vilket aldrig blev tillåtet trots de kampanjer som fördes för det i tidningarna. Har kvar urklippen i mina lådor.

  I Sverige är det alltså lagen mot djurplågeri som förbjuder slaktmetoden i sitt vanliga utförande.

 38. Rawira: Visst finns falafel i Nutanas sortiment, men det är ju främst produkter som sojakorv, schnizel, sojafärs m.m. som hälsans kök säljer, och det är ett nytt påfund :)

  Kurt: ingen har dock kunnat visa dessa vetenskapliga skäl när man frågat efter dem. Skäktning blev förbjudet i samma veva som Sverige tog starkt intryck av Tyskland på 30-40 talet. Om du har sett propagandafilmen ”Der Evige Juden” så borde du minnas hur den hetsade mot kosher-slakten. Jag har för mig att det var just den filmen som gjorde det förbjudet i Sverige.

  f.ö. tycker jag att fler borde sluta äta kött överhuvud, med tanke på hälsoskäl och miljöskäl.

 39. Apan, det där är helt fel. Två stycken utredningar har gjorts av jordbruksverket gällande koscherlsakten där man man konstaterade att det var en förkastlig slaktmetod. Dessa gjordes i mitten av 90-talet och då rasade en stark debatt om slakten i tidningarna. Jag har kvar alla tidningsutklipp.

  Du sprider helt enkelt myter när du hänvisar till 30-talet.