Kungliga snedsprång bär till Mora Sten?

Jag antar att det skulle vara intressant för kungabarnen att få reda på hur många de faktiskt är släkt med, och det skulle absolut vara intressant att veta för dem som är av kungaätt fast de inte känner till saken. En som nu fått veta att han har kungligt blod i sina ådror är Stig Ekstam, han har dessutom rätt till ett arv på 54 miljoner.

AB: ”I slutet av februari i år ringer telefonen hemma i pensionären Stigs lägenhet på Kungsholmen i Stockholm. Först förstår han inte vad samtalet handlar om. – En man presenterade sig som dokumentärfilmare. Han höll på med en film om kungafamiljen och ville att jag skulle vara med. Allt lät ganska märkligt. Först känner sig Stig tveksam till att medverka och tackar nej. Men dokumentärfilmaren ger sig inte och till sist ställer Stig upp. Då vet han inte att han snart ska få sitt livs överraskning. På fredag har dokumentären ”Blått blod” premiär. Bakom projektet står filmaren Oscar Hedin. Under fem år har han letat efter kungafamiljens oäkta barn.”

Det har gått vissa rykten genom åren hur vår dåvarande kronprins for fram bland damerna, det skulle antagligen inte vara helt fel att kolla upp ifall inte Victoria, Madeleine och Carl-Philip har ett antal halvsyskon lite här och var. Den sortens rykten har ju fortsatt även sedan han gift sig, vem minns inte den upphaussade affären med en kvinnlig TV4-journalist? Det har givetvis gått rykten om kungabarnen också, inte alltid om helt straighta eskapader, men de allra flesta rycker säkert på axlarna.

Det skulle jag definitivt inte göra om jag fick ett besked av den sorten, inte i första hand för släktskapets skull, men 54 miljoner skulle inte sitta helt fel i dessa dyrtider. Men Stig tänker mest på det blå blod som han aldrig fått se och säger ”- Det var helt ofattbart. Tänk att min pappa var son till Oscar II. Jag har fortfarande inte lyckats smälta det.”

Dessutom så reser detta ett antal intressanta frågor. Den första är väl om Kronprinsessan verkligen är kronprinsessa i lagens mening. Är möjligen Sven Ekstam son till Oscar II:s förstfödde son så kanske det helt enkelt är så att han ska släpas till Mora Sten tillsammans med den nuvarande regenten Karl XVI Gustav för att se till att kronan hamnar på rätt huvud. Då kanske Daniel får återgå till sitt gym och kungabarnen med föräldrar tvingas till att skaffa sig arbeten och börja försörja sig själva? Jag kommer givetvis följa denna såpa med stort intresse.

i Tags: , , , , , , ab1234 svd dn t

  10 comments for “Kungliga snedsprång bär till Mora Sten?

 1. 24 maj, 2010 at 14:21

  Haha, skulle väl vara höjden av komik. Fast står det inte någonstans i successionsordningen från den tiden (vilken måste vara den gällande) om att det abra är äkta barn som gäller? Men man tycker ju att man kunde tagit tillvara på frillornas barn och deras ättlingar, liksom man gjorde förr i tiden. Erik Vasa försökte ju dessutom göra sin förstfödde frilleson till kunglig ättling, något som var föga uppskattat.

 2. Sara G
  24 maj, 2010 at 14:37

  Det här är ju en etablerad sanning att Oskar I hade två hushåll, jag förstår inte varför den inte omtalas i Aftonbladet att vår svenska Nana existerade.

  ”Emilie Högqvist
  Yrke: Skådespelerska, älskarinna till Oscar I
  Far: Anders Högqvist
  Mor: Anna Beata Hedvall

  Född: 1812 1)
  Död: 1846-12 Italien, Turin 1)
  Begravd: Italien, Turin 2)

  Familj med Oscar I Joseph François Bernadotte (1799 – 1859)

  Utomäktenskaplig förbindelse:
  Barn: Hjalmar Högqvist (1839 – 1874)
  Max Högqvist (1840 – 1872)

  Familj med John Bloomfield

  Utomäktenskaplig förbindelse: 2)
  Barn: Thecla Högqvist

  Noteringar
  Emelie Högqvist, 1812-46, skådespelerska.

  Emilie Högqvist började som balettelev vid Kungliga teatern, där hon debuterade 1828 och blev fast anställd 1831. Högqvist var sin tids mest firade teaterprimadonna, kallad den svenska Aspasia, och älskarinna åt sedermera kung Oscar I.

  Redan som liten hade Emelie Högqvist fått viss kontakt med societeten, eftersom hennes far var hovstallmästare i den rike Carl de Geers hus på Västra Trädgårdsgatan i Stockholm. Modern brukade vara värdinna på baler, där unga damer sammanfördes med kavaljerer ur aristokratin.

  Emelie hade just fått en dotter med en engelsk diplomat, när kronprinsen Oskar gjorde hennes bekantskap och hyrde en lyxvåning åt henne vid Gustaf Adolfs torg. Ensam hade han nycklarna till hennes baktrappa och åt ofta supéer i hennes sällskap.

  Med sin kungliga tillbedjare fick Emelie två söner, Max och Hjalmar, födda 1839 resp. 1840. Max uppkallades förövrigt efter Oscars egen svåger Max Leuchtenberg, 1817-1852, som kom på besök i samma veva lilla Max föddes.

  Emelie kallade pojkarna skämtsamt ”prinsarna av Lappland”. De förpassades snart ur landet. Hjalmar återkom senare och tjänstgjorde en tid som postiljon på Västra stambanan. Max blev köpman i Kina och dog där 1872. Hjalmar dog 1874 i London.

  Emilie dog i Turin i Italien, dit hon sökt sig för att råda bot på sina sjukdomar, lungtuberkulos och cancer.
  (Källor: Elgklou, Lars ”Familjen Bernadotte, en kunglig släktkrönika” Trelleborg 1995 –
  Lagerqvist, Lars O. ”Sveriges regenter. Från forntid till nutid” och Eva Helen Ulvros – ”Oscar I – en biografi”)

  Källor
  1) Wikipedia, den fria encyklopedin
  2) Eva Helen Ulvros – Oscar I – en biografi

  Emile Högqvist 1812-1846.
  Copyright: Engstrand & Andersson 2008.

 3. Birgitta
  24 maj, 2010 at 17:39

  Ja hade de haft den där ”häradsbetäckaren” Jonas kvar så vet i sme´n hur det blivit med tronföljden
  Men Monaco har ju en son som är svart och en dotter som har tandställning men ingen offeciell fru, så det löser sig säkert kemiskt

 4. Johan
  25 maj, 2010 at 00:36

  Ännu ett riktigt bra skäl att avskaffa den medeltida anomali som kungahuset är! Släpp fångarna fria, det är vår! och passa på och släpp Bernadotterna fria också!

 5. Birgitta
  25 maj, 2010 at 09:32

  för min del räcker det med att släppa kvinnans vilja fri(Viktoria)
  Lägg dock märke till en sak och det är kyrkans hållning som varande den som ska upprätthålla jämställdhet och kvinnofrigörelse genom att förtrycka Viktorias vilja
  Läs sedan deras rättesnörebibeln och finn att det står att: kvinnan är underordnad mannen och skall tiga i församlingen
  Som i alla hederskulturer inklusive feminismen är det kvinnor som bevarar de gamla strukturerna, som har sina rötter i en forntid då tempelsex och ritualsex var en hyllning till kvinnan

 6. Bengt O.
  25 maj, 2010 at 10:28

  Bloggreklam undanbedes! / Jinge

 7. Sara G
  25 maj, 2010 at 16:19

  Ännu en backlasch för feminismen står vår blivande regent och hennes far för!
  Det är så hårresande efter alla landvinnigar vi ernått – att nu ska det komma en jävla bakåtsträvare och skapa en helt kvinnofientlig trend. Verkligen bevisa att fadern är kvinnas överhuvud, även om hon är snudd på medelålders…

  Om man gjorde en DNA-sökning på alla adelsmän och storbönder under Karl XV, Oskar I och Oskar II tid så skulle
  Kungahuset bli överbefolkat. Slotten och andra förläningar skulle inte räcka till, för att inte tala om att dottern till nazisten Sommerlath skulle komma ganska långt från tronen.

 8. 25 maj, 2010 at 16:38

  Passer jo fint at den nye kung Stig bor på Kungsholmen!

 9. åsa alderlöf
  26 maj, 2010 at 21:21

  tror själv att jag har vasa anor, johan III troligen. åsa

 10. Lennart Aspén
  8 juni, 2010 at 06:09

  Stopp och belägg! Har ni inte sett dokumentären? Stig Ekstam har inte en droppe blått blod i sina ådror. Han var ju adopterad! Han adoptivfar däremot – kanske – Gräv upp liket så vi får veta!

Comments are closed.