Jordens undergång?

Idag har Aftonbladet en käck artikel som berättar att den kända fysikern Stephen Hawking anser att människor måste kolonialisera andra planeter för att säkerställa människans fortlevnad som varelse.

Hawking/AB: ”– Jag ser stora faror för mänskligheten. Det har funnit flera tillfällen i historien då vår överlevnad hängt på en tråd. Kubakrisen 1963 var ett av dem. Sådana tillfällen kommer sannolikt att bli vanligare i framtiden, säger han till det amerikanska online-forumet Big Think.

Enligt Hawking är vi på väg mot en farlig period i historien, med växande befolkning, sinande resurser och en allt större kapacitet att förändra miljön.

– Det blir svårt att undvika en katastrof de närmaste hundra åren, än mindre de närmaste tusen eller miljoner åren.”

Möjligen anser Hawking att det varit alltför tyst om honom de senaste åren, eller så är det Aftonbladet som vrider till hans uttalande så att det ska ge många klick på hemsidan. Nu förstärker jag och andra bloggare detta genom att ta upp det sagda och länka till tidningen vilket leder till ytterligare läsare. Det får vara hur det vill med den saken men på en punkt så tror jag att han kan ha rätt.

Den klimatförändring som många nu börjar se tecken på behöver inte nödvändigtvis leda till en havsnivåhöjning på sex eller tolv meter. Om klimatet får något slags frispel så kan det utvecklas precis hur som helst. Inga ”datormodeller” kan simulera den sortens förändringar, och när väl snöbollen är i rullning så finns det ingen som säkert kan säga hur det slutar. Det är definitivt inte säkert att mänskligheten går mot sin undergång, men ingen kan uttala sig med säkerhet förutom de

Klimat

som av olika ideologiska eller religiösa skäl intar en ståndpunkt som de knappast själva kan tro på.

Det kan vara så att vi redan har passerat point of no return, men det kan också vara så att klimativrarna har rätt när de torgför åsikten att – bara vi slutar att sprida växthusgaser så kan vi få kontroll över klimatutvecklingen. Ingen vet, inte jag, inte ”Gud” och inte ens Stephen Hawking.

it , , , , , , , dagen svd ex hd

  17 comments for “Jordens undergång?

 1. sörmlänning
  10 augusti, 2010 at 07:11

  det beror på vad som menas med ”vi”. Några blir säkert kvar i någon urskogsficka eller högre isolerad ö. Man får väl ha en båt på balkongen.

  • 10 augusti, 2010 at 07:14

   Jepp. Jag som bor fem trappor upp behöver antagligen inte ens knyta fast den. Det tar minst en kvart för vattnet att stiga så mycket som krävs.

   • sörmlänning
    10 augusti, 2010 at 10:44

    Den va bra!

 2. 10 augusti, 2010 at 07:23

  Han ansluter sig alltså till astronomen Carl Sagan som för flera år sedan gick ut men samma uppfattning.

  Mänskligheten kommer att gå under, varfrö skulle den inte det? Carl Sagan ansåg att det skulle ske genom ett nedslag. Men det är inget att hänga läpp för, andra varelser kommer att ta över jorden efter oss.

  Människorna är inte skapelsens krona även om de olika, egentligen lika, religionerna försöker få oss att inbilla oss det.

 3. Mattias Kallio
  10 augusti, 2010 at 08:42

  Antar att det bara blir ”eliten” som får åka till andra planeter.

 4. 10 augusti, 2010 at 08:50

  Någon gång måste vi lämna jorden i framtiden även om vi lär oss att inte döda varandra eller förstöra våran jord. Solen kommer att dö och vintergatan är på kolisionskurs med Andromedagalaxen och vem vet vad som sker då?

  Sen hur aftonbladet har vridit det återstår att ta reda på :P

  • Thomas
   10 augusti, 2010 at 10:24

   Henrik, vilka är ”vi” som måste lämna jorden? Du talar om en tidsperiod som är lika avlägsen som den kambriska explosionen.

   • 10 augusti, 2010 at 10:37

    Men mr lustig, jag talar om människan inte vi som personer :P
    Detta är flera miljarder år i framtiden ja men orka vara övertydlig var gång…

    • Thomas
     10 augusti, 2010 at 18:35

     Vad får dig att tro att människan som art finns kvar om typ en halv miljard år? Gå tillbaka motsvarande tid och trilobiter var den stora nyheten här på jorden. Gå tillbaka flera miljarder år och flercelliga organismer var den stora innovationen.

     • 10 augusti, 2010 at 22:24

      Tusan vad negativ du var då…
      Jag tror människan har större chans att överleva någon miljard år än någon annan livsform tidigare om vi bara kan sluta förstöra planeten så eller bombar skiten ur den. Om vi klarar av det så kan vi till skillnad från trilobiten faktiskt försvara oss mot tex en meteorit (även om det är sjukt svårt så kan vi rent teoretiskt göra det).

      Men dör vi så gör vi, men vi kan hoppas på att rasen överlever iaf :P

 5. 10 augusti, 2010 at 10:08

  Min kommentar i AB: ”Fan va många här inne som är hjärntvättade av media och inte kan tänka självständigt. Alla sublima meddelanden ni tagit emot sedan barnsben via massmedia, radio och tv har verkligen format er. Inse att massmedia är kont…rollerad och filtrerar dvs allt ni läser ska igenom censuren. Om ni inte läst ”det sovande folket” eller sett filmer som endgame, invisible empire mfl kanske det är dags ni gör det. Det pågår ett infokrig men ni måste bara ta er tiden att granska och ställa mycket frågor. Etablissemanget skapar problem och skapar oro sedan ger man en lösning på det skapade problemet. Fan kom igen allihop!”

  • sörmlänning
   10 augusti, 2010 at 10:53

   Nog är det så. Om man läser artiklar skrivna av sparkade amerikanska journalister, så framgår ditt nämnda mönster tydligt.
   Man måste skriva och sända vad som bestäms av styrelserna. Och vilka är då dessa personer, som där sitter? I the Bilderberg group kanske?

 6. Bosse
  10 augusti, 2010 at 11:41

  Självklart är det så att människosläktet, eller i varje fall stora delar av nämnda släkte någon gång i framtiden, ovisst när, kommer att gå under. Vi lever långt över våra tillgångar och som alla vet håller sånt bar under en kort period. Att som Hawking haspla ur sig något om att flytta till andra planeter måste vara avsett som en lekfull fantasi. Människan har inte nu och knappast heller om hundra år någon som helst möjlighet att överleva någon längre tid utanför jordens biosfär. Det enda vi kan göra är att ta vara på den tid vi har och ta vår undergång med fattning. Kanske klarar vi oss några hundra år till. Kanske är människans tid ute redan om några få år, vem vet?

  ”Death smiles at us all. All a man can do is smile back. We are nothing but shadow and dust”
  ur filmen Gladiator

  • 10 augusti, 2010 at 15:22

   What to do!?
   What to do!?
   What to wear!?

   ;)

 7. Mr.T
  10 augusti, 2010 at 21:37

  Jinge har du även läst Hawkins artikel om utomjordningar? Om inte så bör du göra det..

  Don’t talk to aliens, warns Stephen Hawking
  http://www.timesonline.co.uk/tol/news/science/space/article7107207.ece

  ”THE aliens are out there and Earth had better watch out, at least according to Stephen Hawking. He has suggested that extraterrestrials are almost certain to exist — but that instead of seeking them out, humanity should be doing all it that can to avoid any contact.”

  Kommentar?

  • 10 augusti, 2010 at 21:39

   Varför i hela friden skulle jag kommentera det ??

 8. Christer W
  11 augusti, 2010 at 00:33

  Tja, vad finns det egentligen för andra alternativ än att gå under eller emigrera till ett annat solsystem. Så vitt jag kan se så är det bara dessa två som står till förfogande.

Comments are closed.