Iran – Israel – USA


Just nu spekuleras det friskt i media om den test av kort- och medeldistansrobotar som Iran utfört. Israel och USA har under en längre tid använt en uppskruvad retorik och nu svarar givetvis Iran.

Men personligen så tror jag att vi egentligen inte behöver oroa oss för att det ska bli någon sorts krig med dessa länder inblandade. Kostnaden för ett sådant är alldeles för högt även om kanske något eller några länder tror att de kan ”vinna” en sådan konflikt. Krigsrisken finns visserligen, inget av länderna har ledare som gjort sig kända för klokhet och ärbarhet, man kan till och med hävda att ingen nation leds av människor som utmärkt sig alls på något positivt sätt.

Jag är dock helt övertygad om att deras respektive underrättelsetjänster faktiskt har en tämligen god förmåga att analysera de andra länderna och dessutom har en realistisk syn på sina egna möjligheter om det kommer till en väpnad konflikt. En sådan kan nämligen inte leda till annat än en katastrof för länderna med en uppblossande konflikt som kan sätta hela regionen i brand.

Törs USA medverka till att starta ett storkrig i en region som producerar så mycket av den för USA så åtråvärda oljan? Törs Iran angripa Israel med tanke på landets nukleära kapacitet? Skulle Israel verkligen våga slå ett första slag mot Iran med tanke på de konsekvenser det skulle få för israelerna själva?

Jag tror inte det, och jag hoppas att jag har rätt.

Ett långt större problem som jag oroar mig mer för är israelernas agerande gentemot palestinierna.

SvD: ”En israelisk kommission har godkänt att det byggs 920 nya judiska bostäder i den ockuperade östra delen av Jerusalem. Beslutet hotar fredsprocessen, anser palestinierna. Kommunledningen i Jerusalem meddelade på onsdagen att distriktskommissionen gett klartecken till 920 nya bostäder i området Har Homa, på arabiska Jabal Abu Ghunaym. I distriktet, i det av Israel ockuperade och annekterade östra Jerusalem, lever redan över 10 000 människor.”

Det verkar som om Annapolis aldrig var något annat än just ett fototillfälle, precis som jag skrev redan innan mötet. När israelerna

Gaza, Palestina

bygger 920 nya bostäder i Östra Jerusalem på ockuperad mark så är det en handling som kan jämföras med att örfila upp samtliga palestinier inom landet och dem på Västbanken och i Gaza. Händelsen med galningen som gav sig på en buss med något slags schaktmaskin har ännu inte klingat av, morden på ett antal ortodoxa judiska studenter lika lite. Och det är i det läget som Israel bygger ut bosättningarna. 920 bostäder betyder givetvis närmare tre tusen bosättare, det i ett läge där palestiniernas hopp om en egen stat numera måste betraktas med mikroskop.

Den senaste tiden har jag börjat fundera på om inte Israel har grävt nationens egen grav. Anseendet är praktiskt taget utplånat om man bortser från ett antal tokkristna i USA och en bunt liberaler här i Sverige. Hur de än beter sig så kommer palestinierna i Israel vara i majoritet inom ett antal år. Utvandringen från Israel ökar dramatiskt. Landets egna medborgare söker sig till andra länder på grund av missnöjet med den egna regeringens politik gentemot palestinierna. Landet leds dessutom av korrumperade och kriminella politiker.

Det är troligen också en del av förklaringen till att många sionister har en så aggressiv attityd mot dem som kritiserar Israel. Man kanske börjar inse att Det Heliga Landet var ett misslyckat experiment?

DN12 SvD12 Dagbladet Politikeb Motbilder om FRA i t

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]Iran, Robotprov, Israel, USA, Palestina, Krigshot, Krigsrisk, Oljan, Ledarskap, Politik[/tags]


13 svar till “Iran – Israel – USA”

 1. Ett misslyckat experiment på palestiniernas bekostnad. Men ja tror att krigsrisken är större. Nu krävs det bara en gnista sedan smäller det. Det kan bli hisbolla som startar det också, glöm inte det.

 2. Råd och råd? US har ett antal hangarfartyg ständigt i ”red alart” läge i närhet av regionen. Att sända några SSM eller GTGM (som Amerikanska skattebetalarna redan betalat för) kostar inget utom oskyldiga Iranska liv.

  Just give the time!

 3. Jag är dock helt övertygad om att deras respektive underrättelsetjänster faktiskt har en tämligen god förmåga att analysera de andra länderna och dessutom har en realistisk syn på sina egna möjligheter om det kommer till en väpnad konflikt.

  Det förutsätter dock att respektive lands ledare lyssnar på sin underrättelsetjänst vilket åtminstone en ledare inte verkar göra – ni vet säkert vem jag menar.

 4. Den israeliska ockupationen har infört ett apartheid system i palestina vilket är mycket värre än det som var i sydafrika , Israel politik är innslutning och underkuvande
  Det går inte att jämföra sydafrika och Israel apartheid system , Israel politik är mycket brutalare , den sydafrkanska vita rasistiska regering var beredd att tillmötesgå den svarta befolkning i batustans medan den israeliska strategin gynnar etnisk rensning och utvisning av palestinier till andra länder
  Israel vägrar att förvandla sig från en uteslutande judisk stat till en annan demokratis , en där alla medborgare har samma rättigheter och som är villg att leva i fred med sina grannar

  Man måste erkänna att oslo avtalet var mycket vagt om Israel skylldighet och detta gjorde att Israel har kränkt avtalet efter den första dagen genom att bygga nya bosätningar och undergrävt de palestinska territoriella intigritet
  Man måste också vara medveten om att utbyggnaden av israeliska bosättningrna i de ockuperade palestinska områden kommer att förstöra Israel apartheid systemet i sig , eftersom det kommer att hindra framväxten av en livskraftig palestinsk stat genom att göra åtskillnad mellan de två folken omöjligt geografisk , paradoxalt nog kommer detta att tvinga Israel att godta en statslösning för både judar och palestinier

 5. Bara 6% av den av USA importerade oljan kommer från mellanöstern. USA’s olja kommer mestadels från sydamerika. Det är vi i Europa som är beroende av olja från mellanöstern.

 6. Jehäpp, Bengt Karlsson, ju otydligare desto bättre och lättare är det att få spridning på den så kallad Guds ord. Människorna erhåller då något så totalt osäkert att leva efter och blir därmed ännu säkrare på att de flummiga orden ger dem levnadsvisdom och säkra och tryggare levnadsregler. Rena hokus pokus, alltså.
  För min del så tycker jag alla gudar borde ha pensionerats för årtusen år sedan och att det enda som världen behöver är verklig solidaritet, rättvisa och en globalt bättre efterlevnad av de Mänskliga Rättigheterna.
  För övrigt tror jag att USA/israel/UK inom en snar framtid kommer att mera helhjärtat ägna sig åt att säkra de Sydamerikanska oljekällorna för eget bruk – och inte bara de i Mellanöstern.

 7. ”Det kan bli hisbolla som startar det”,
  för alla som inte har fattat det än: Hizbollah kan inte attackera Israel, de har ingen som helst möjligheter!! Det som Hizbollah är bra på är att försvara sig på sin hemmaplan (motståndrörelse ni vet)! Israel för den delen kan varken attackera eller försvara sig! De sitter i sina förbaskade flyg och släpper bomber på oskyldiga människor!
  Sen undrar jag bara hur ett land som inte klara av 3 000 milissoldater ska kunna klara av 12 000 000, reserverna ej inräknade(Israel har 1/2 miljon).

 8. Jag vet inte vilken värld ni lever i, jag känner inte igen så mycket av det ni säger. Att bara låta Iran som stöder terrorismen så starkt utveckla kärnvapen kan bli det dyraste världen gör. Svårt.

 9. @Jan Nilsson:

  Jaså du VET att de gör det? :-) Du har aldrig undrat var Saddams WMD tog vägen? Saddam stödde ju oxo al-Qaida sades det.

  Men du kanske är folkpartist?

 10. Jan Nilsson, jag tycker att det är dags att vakna upp och lära känna den verkliga världen! Att ett land som har ljugit tidigare (USA), inte kan man inte lita på blint längre! Att ett land (Israel) som i princip utövar massavrättningar av ett urbefolkning inte är så fromma som de påstår! Att ett land (Iran)som inte inte vill lyda dessa skurkstater inte behöver vara så farlig för övriga världen, även en kattunge (nåja) kan riva när du är jobbig mot den!! Man undrar vilken värld DU lever i???

 11. Den enas terrorist är den andras befriare. Varför är du inte orolig för USA och dess allierade som fortsätter att använda kärnvapen än idag efter att ha fällt historiens första atombomber över Japan? Det jag syftar på är USA´s användning av utarmat uran. Hur gör man av sig skitet billigast? Jo sprid ut det på några fattiga uländer långt borta så har världen några mindre magar att mätta. Det dina terrorister orsakat övriga världen är en myggfis vad USA och dess allierade har orsakat.

 12. @Jan Nilsson

  Den enas terrorist är den andras befriare. Varför är du inte orolig för USA och dess allierade som fortsätter att använda kärnvapen än idag efter att ha fällt historiens första atombomber över Japan? Det jag syftar på är USA´s användning av utarmat uran. Hur gör man av sig skitet billigast? Jo sprid ut det på några fattiga uländer långt borta så har världen några mindre magar att mätta. Det dina terrorister orsakat övriga världen är en myggfis vad USA och dess allierade har orsakat.

 13. För alla som inte vet det än så hatar Alqaida allt som kan förknippas med shiamuslimer, och Iran är ett shiamuslimskt land, Ben Laden kallar de för otrogna och hatar de nästan lika mycket som han hatar USA.
  Såå USA tar hjälp av shiamuslimer i Irak för att bekämpa alqaida sen har de mage att komma och påstå att dessa dödsfiender samarbetar på andra sidan gränsen. Hur lättlurade kan en människa vara?? Eller hur herr Nilsson??