IPRED-lagen är inget Aprilskämt


En lag som träder ikraft den 1 april kan man givetvis skoja om. När Fredrik Reinfeldt satt och fabulerade i TV-sofforna och hävdade att ”- Vi ska inte jaga en hel ungdomsgeneration”, så var det en klockren lögn. Att samma man i en bok hävdat att ”- Svenskarna är mentalt handikappade”, är möjligen ett konstaterande som lägger grunden för hans lögn. Att ljuga för mentalt handikappade är visserligen osnyggt, men knappast ett lagbrott.


AB:
”Från och med nu har nöjesindustrin rätt att begära ut personliga uppgifter, namn och adresser, på de som fildelat. Industrin kan därmed identifiera vem som fildelat en religiös sång, ett politiskt budskap eller, för den delen, en porrfilm. Nöjesindustrin kan samla högst personlig information om en person. Och det politiska etablissemang av moderater, centerpartister, folkpartister, kristdemokrater och socialdemokrater, de som normalt protesterar mot ingrepp i den personliga integriteten, tiger nu i sina bänkar. Det må vara i den svenska riksdagen eller i EU-parlamentet i Bryssel.”

Enligt Aftonbladets artikel så svarar 70 procent av tidningens läsare att de kommer fortsätta att fildela, hur det blir med den saken är nog oklart i nuläget. Redan inom några dygn så kommer vi få rapporter som visar att Internet troligen är mindre belastat nu jämfört med dagarna och veckorna före april.

En del av de åtgärder man kan vidta är säkerligen vidtagna. Jag känner flera personer som sedan ett tag tillbaka delar ut bandbredd via sina routers, och en person vet jag har placerat en nätverksdisk på ett ställe som är fullkomligt otänkbart, men han har gjort det. Han kommer fortsätta att fildela i samma omfattning som vanligt, men skillnaden är att han nu har 500 Gigabyte disk placerad utanför sin egen bostad. Han berättade förtjust om detta för några veckor sedan, han hade flyttat 100 Gbyte MP3-musik dit och kunde spela den i sin musikanläggning precis som vanligt. Detsamma gäller givetvis filmer och TV-serier som han tankat hem.

Personligen tror jag ändå att han i sammanhanget är lite udda, han har vidtagit sina åtgärder, inte beroende på snikenhet eller snålhet, han gör det för att protestera, en sorts civil olydnad.

Den kategorin filtankare kommer givetvis att bli omöjlig att komma åt för antipiraterna och musik- och filmindustrin. Hans router är öppen för alla intresserade men dessvärre bor han inte inom räckvidd för mitt eget nätverkskort. Det finns det andra som gör.

Men det som förvånar mig mest är regeringens brist på konsekvens. Nu försätter man sig i en situation där tusentals människor, ja säkert hundratusentals, upptäcker att man har en regering som använder lögner för att komma till makten, saker man sagt innan valet är idag inte ens värda pappret de skrivits på. Dessutom jagar man ner fildelarna under jorden, det som tidigare skedde fullt öppet blir nu en medveten brottslighet, man ökar på det sättet acceptansen för kriminalitet. Vad det i sin tur betyder för den allmänna rättsuppfattningen är oklart, men jag är övertygad om att man om ett antal år kommer att säga att agerandet var minst sagt – olyckligt.

Regeringen hade chansen att agera både nationellt och inom EU för att kräva att upphovsrättsindustrin skulle tillgängliggöra sina produkter på ett sätt så att ersättningsfrågan löstes, regeringen tog inte den chansen. Det var ett misstag.

Andra om: , , , , , , , , , it Ab1234 EX1234

[tags]IPRED-lagen, FRA, Reifeldt, Högerregeringen, Svek, Lögn, Fildelning, Filtankning, Brottslighet, Politik[/tags]


32 svar till “IPRED-lagen är inget Aprilskämt”

  1. Jag tror att det här kommer att synas redan i EU-valet. Opinionen har gått upp för (m) men nu har vi IPRED-lagen. Kanske kommer PP in i EU-parlamentet, det vore guld!

  2. Jag använder en waressida från och med idag. URL skriver jag inte här! :-)

  3. Jag är nyfiken på om antalet peers på piratebay kommer att komma upp i 22 miljoner sent på kvällen idag, som vanligtvis. Just nu är 18 miljoner uppkopplade.

    • IPRED gäller bara *.se – Övriga regeringar i EU och Världen har ännu inte antagit lagar mot fildelning…

  4. nej IPRED är inget april skämt men det är vad vår regering är. Vem kan ta dem seriöst.

  5. Jag tycker Johan Hakelius kolumn i dagens Aftonblad är klockren. Den säger precis vad det handlar om.

  6. Jag vet i alla vilket parti jag ska rösta på(PP).

    Alla andra partier har visat att de bara bryr sig om väljarnas åsikter före valen. Annars hade IPRED aldrig gått igenom.

  7. Men det kommer ju i alla fall skapa många arbetstillfällen när nu en hel ungdomsgeneration skall köras i genom rättssystemet, och sedan skall väl en del av dem in i nybyggda fängelser också.

  8. Nu förstår jag inte – IPRED gäller bara *.se? Menar du att man kan ladda från piratebay.com utan Ipred-inblandning? Förresten vet man väl inte om torrenten pekar åt .se eller .com adresser? Ah, den nya underbara tekniken.

    Själv testar jag OneSwarm – sjukt dåligt programinterface, men kanske funkar det…

  9. De som hörde Hollywood & Co´s nya svenska legopoliser med licens imorse, i p1, undrar nog varför man valt ut de mest narcissistiska och minst intellektuellt begåvade spanare man kunnat hitta. Ponten är lika lycklig över sitt nya kändisskap som en skolpojke som fått polisens förtroende att övervaka en gatukorsning.

    Bara det att här är det han som är polisen och böterna sätter han och de enväldiga amerikanska miljardärer han representerar själva med i stort sett samma befogenheter som en häxjägare på 1600-talet. Vi kan förvänta oss rubriker med självbelåtet flin när han hittat nya ”häxor” att bötfälla med fantasisummor.

    Men nu är det ju inte bara Hollywood som fått sitt i svensk lagstiftning. Stasi-lagarna som spionerar och lagrar information om medborgarna är ju en eftergift till CIA och tillsammans är dessa båda ett bevis att vi lever i en totalitär marknadsdiktatur, demokratin är för längesedan satt ur spel.

  10. Hakelius kolumn i AB är typisk för någon som inte fattar överhuvudtaget vad det handlar om, vilket han också erkänner. Om man inte är insatt i problematiken, och tror att fildelning är samma sak som att stjäla, han skiljer inte ens på laglig och olaglig fildelning, bör man rent ut sagt hålla käft. Om jag lånar ut en bok till min kompis, ska författaren ha betalt då?

  11. Det hade varit intressant att veta vad folk hade kunnat tänka sig betala för en låt, en film, en ljudbok eller ett datorspel.

    #12 Peter – Nej, låna ut hur mycket du vill. Men om du kopierar boken så att både du och din kompis har en kopia, då borde du betala för den.

  12. Den här kampen är lika som den som står mellan människan och bakterier, vi vet vem som förlorar i slutänden.

    Piratebay utvecklar tjänst som skall dölja IP-nummer för fem euro i månaden och nästa generations torrenttreknik kommer att vara starkt krypterad.

  13. Det mesta som IPRED-lagen ger rätt till kan man göra redan idag. Det som krävs är en stämningsansökan för 450 kronor sedan kan man yrka i princip samma saker som IPRED-lagen lämnar utrymme för.

  14. Gör om gör rätt !. ha folkomröstning istället . Se vad det svenska folket tycker! artisterna tjänar ju Helt okej För sin musik. jag tror mer på att Bolagen är dom som drabbas hårt bara för dom vill ha sina miljonsummer. så jag tycker man ska göra en folkomröstning !

  15. Delning blir förr eller senare ändå en miljardindustri (http://micco.se/2009/03/delning-blir-en-multimiljardindustri/).

    Den utvecklingen går inte att lagstifta bort.

    Nästan hälften av världens befolkning är födda på 1980-talet eller senare. Det är en gigantisk generation som växer upp med föreställningen att det mesta på Internet är gratis.

    Och i takt med att den här generationen blir allt mer inflytelserik, kommer också kraven på värde att öka. Om det inte är gratis – motivera varför!

    Företag måste helt enkelt lära sig att spela ut sina ”gratis-kort”. (Det innebär inte att allt måste vara gratis.) The Guardian har t.ex. nyligen öppnat upp sitt arkiv så att alla kan komma åt tidningens över en miljon artiklar – gratis. Tidningen kostar.

    Sharing is caring. Och den som delar med sig bryr sig om. Den som bryr sig om blir lättare omtyckt. Och den som blir omtyckt säljer mer.

    Svårare än så är det inte: Arbeta med gratis, inte mot gratis.

  16. Vad har reinfeldt för ip(IntelligensPotential), är den offentlig och möjlig för andra att koppla upp sig till. Eller är det error.

  17. Visst Ipred-lagen är åt helvete fel! (ursäkta språket) Dock tycker jag fortfarande att det är löjligt att rösta på partier som PP. Man kan inte rösta fram ett parti som enbart tar ställning i en enda fråga. Vad händer då?

  18. Hakelius kolumn är direkt pinsam! Som en viss Jan Guillou som var helt ute och reste nyligen… suck… trist att stofiler som inte är insatta ska uttala sig… Bra inlägg Jinge… som alltid :)

  19. Pelle.
    Varför inte rösta på Piratpartiet?
    Både höger och vänster har ju varit med och stiftat alla dessa lagar. FRA, IPRED, snart IPRED2 och ACTA.

    Bättre då att rösta på något parti som har en röst precis emot det.(som dock inte kan göra ett skit för att ta bort dem.), men endå har en röst.

    Hellre PP än en ickeröst.

  20. PP har faktiskt ett bra förslag i att öppna sina trådlösa nätverk ”ipredia”
    Polisen var mindre förtjust och varnar för att man ev kan fastna i en utredning om pedofili osv om man har otur kan då dator och övrig utrustning beslagtas i månader för analys – men jag tror dock mer att dom är oroade för att det kommer bli mkt mkt svårare att hitta sådana ”riktiga” brott om alla börjar öppna sina nätverk – precis en sådan sak som det har varnats för Att jakten på fildelare ger orimliga följder – på det ena eller andra sättet….

    Tror inte heller operatörerna är så glada om folk öppnar nätverken – det blir ju svårare för dom att utkräva ansvar enligt avtalet om ”alla” gör likadant…

    /K

  21. #20 Jag röstar inte på PP bara för att jag är emot upphovrättslagen, hade PP inte funnits hade jag röstat blankt eller inte röstat alls, alla andra partier har visat att deras ideologier är det viktiga för de och inte folkets vilja.

    Att rösta på PP är mitt sätt att uttrycka mitt missnöje med de andra partierna, EU, kränkningen av våra privatliv samt statens prioritering av utländska (och svenska) (medie) företag.

  22. Detta visste man redan när skitskallen Reinfeldt slingrade sig upp i sitt träd för att erbjuda oss äpplen.

    Ingen direkt nyhet att Sverige blir en kontrollerad inhängnad för ett folk som är så konflikträdda att till och med valet av vilken sorts mjölk man ska ha till sitt morgonkaffe, som man -kanske- får dagen efter ifall inte koffein blir drogklassat.

    Det är ju självklart i mina ögon att man måste rösta på ett parti som PP när man sitter i rävsaxen Sverige 2009.

  23. @#14 Markus R – I mina böcker står det inget om kopieringsförbud, så inte behöver jag, eller borde, betala något för det. Dessutom har ju jag oftast inte originalet, utan OCKSÅ en kopia. Borde jag ändå betala till Herr Guillou tycker du. Mmmm vad mycket RIKARE han skulle bli, han har det ju knapert den stackaren..

  24. #27 Peter – Det står inte i en bil att du inte får köra över en viss hastighet heller…

    Med din logik så kan alltså en författare bara sälja ett exemplar till någon och sedan kan denne någon kopiera upp gratis exemplar till alla som vill ha? För det måste ju vara lika för alla, inte sant? Eller ska det bara vara du som får kopiera? Det finns lagar och regler i samhället för att vi är fler än en – efterföljs inte dessa blir det kaos.

    Att just JG har gott om pengar redan har inte med saken att göra. Om du tycker det är dåligt borde du inte köpt hans bok alls till att börja med.

    Ta läroböcker som exempel istället. Det krävs en viss kompetens för att skriva dem och de säljer inte direkt i några större upplagor. Om inte författarna till dessa får betalt, vem ska då skriva dem?

  25. Marcus R: Författaren får betalt när han säljer boken till förlaget. Varför ska han få betalt för samma vara igen?

    Peter: I Sverige behöver det inte stå att saker och ting är skyddade, behöver inte finnas ett ©, de är skyddade endå. När en sak når verkanshöjd så är den skyddad.

    Men vissa har lärt sig att det måste finnas © för att det ska vara skyddat, tillexempel de lärare man hade i data för en massa år sedan.

    Och återigen till Marcus R: Fildelning handlar som bekant inte om att inte vilja betala. Det handlar om att saker och ting är för dyra och inte håller hög standard.

    Steam, som är en digitaldistrubitör av datorspel gav ut lite siffror som kommer ifrån deras butik, jämfört med när de hade specialpris.

    Många tror att om man dumpar priset med 50%, så tjänar man mindre. Men, istället så ökande inkomsten med 16000%(!) när priset halverades.

    Skulle Film, Musik och Spelindustrin sänka priserna med runt 50% så skulle många fler köpa, och piratkopiering skulle inte vara ett minne blått.

  26. @Pether: Du har rätt, det är skyddat fast det inte finns ett ”c”. Fel av mig. Men det finns problem med att jämföra en bok med en digital kopia av en bok, det var det jag ville få fram.

  27. #29 Pether – Förläggaren hade dock aldrig betalat författaren om de inte förväntat sig att boken skulle sälja, eller ens om den inte generar tillräckligt mycket vinst för att passa deras budget.

    Jag känner till Steam-exemplet. Left 4 Dead ökade med 3000% i försäljning den helgen, kundbasen ökade med 1600% (inte 16000). Dock ska man ha i åtanke att L4D är primärt ett multiplayer-spel och sådana är ofta meckiga att spela online om man har en piratkopia. Men jag håller med om att fler personer hade köpt produkterna om det varit billigare – dock så tror jag att folk piratar spel även om det är billigare, eftersom det är gratis.
    World of Goo t ex, är ett rätt så billigt spel som fått lysande kritik. Utvecklarna till det har sagt att 83% av de som är med på highscore-listan spelar med en piratkopia.
    Hela grejen handlar egentligen om att mötas halvvägs men ingen sida vill ge vika. Folk vill se filmproduktioner som kostar en halv miljard men vill inte betala för det. Produktionsbolag vill ta överpriser för sina produkter och vägrar följa med i tiden.

  28. Så jag kan alltså ladda ner från xxxxxx utan att IPRED kan göra något?

  29. Marcus R: Men nu med internet kan författaren helt utan någon som helst inblandning av någon förläggare släppa sina alster på internet.

    http://xxx

    Det var visst 18000%, samt antalet sålda ökade med 36000%.

    World of Goo är ett indiespel med extremt liten grupp spelare som fokus. Bättre att komma med ett riktigt spel.

    Folk vill betala för film, spel, musik. Men ibte betala överpriser. Biobesöken ökar, konsertbesöken ökar, osv osv.

    För att stoppa piratkopieringen kan man göra två saken, sänka priset, och införa något kontrollorgan som ser till att det som hamnar på marknaden faktiskt har någon som helst kvalitet.

    Har sett filmer det senaste året som verkligen vart så dåliga att man skämdes.

    Piratkopieringen är det bästa skyddet en konsument har. Vill du riskera att köpa en sak för 500kronor, för att sedan inse att det var total skit? Knappast.

    En annan bieffekt som dessa digitala distrubitörer skapar, är att konsumenterna inte längre äger det de ’köper’. De endast lånar dem.

    Tillexempel steam, du kan inte låna ut ditt spel till en kompis, och du kan inte sälja det när du har spelat klart. Skulle du bryta mot Steams Regler, så förlorar du alla dina spel.

    Tur för svenskakonsumenter är att svensk lag tillåter konsumenten att göra vad som krävs för att få sin lagligt köpta vara att fungera som den ska.