Heja Tele 2 och Banhof


Nu sprider sig oviljan mot Ipred-lagen hos internetleverantörerna. När nu Tele 2 följer Bahnhofs linje så undrar jag om det inte börjar bli dags att byta Internetleverantör.


AB:
”Telekomoperatören Tele 2 tänker följa internetoperatören Bahnhofs exempel och förstöra alla användaruppgifter som kan begäras ut enligt Ipredlagen. Enligt Ipredlagen kan operatörer bli tvungna att lämna ut användaruppgifter i syfte att spåra illegal fildelning. Men för en tid sedan meddelade Bahnhof att man inte kommer att lagra de uppgifterna. Den nuvarande lagstiftningen innebär nämligen att det är frivilligt att lagra användaruppgifter. Förstörs de, så kan de heller inte lämnas ut och på så sätt kan Bahnhof kringgå den nya Ipredlagen. Även Tele- och internetbolaget All Tele har sagt att man tänker förstöra användaruppgifterna.”

Jag förstår inte varför inte Com Hem, Telia eller Bredbandsbolaget snabbt följer efter. Rimligen är det fler än undertecknad som hellre har en ISP som soldiriserar sig med sina kunder än med dum lagstiftning. Och i alldenstund de inte tvingas att lämna ut några uppgifter så ska de givetvis inte göra det heller.

Problemet blir förstås om många tycker likadant som undertecknad, då lär kundtillströmningen bli


dramatisk vilket i sin tur tvingar de andra leverantörerna att göra samma sak. Fast man kan väl undra hur många av leverantörerna som har kapacitet att snabbt ta emot en ökning av kunder med 15-20 procent?

i Andra om: , , , , , , , , , , t DN12 SvD12

Tobbe Pamflett Jens H Rostmatokaffe Berglund Fredrich Tecrisk Asikskanon Jobos Tommy KJ

[tags]Tele2, Banhof, Telekompaketet, FRA-lagen, IPRED-lagen, Internet, Integritet, Nätet, Högerregeringen, Val2010, Politik[/tags]


17 svar till “Heja Tele 2 och Banhof”

 1. Det räcker med ett telefonsamtal från nöjesindustrin så ändrar Beatrice Ask lagen. Det här har ingen som helst betydelse. Övervakningssamhället har initierats, och då får det naturligtvis inte finnas några hål.

 2. Jag tror att ISP-företagen snart blir tvungna att spara dessa uppgifter, så det är nog inget vits att byta.

 3. Jag hoppas att Comhem följer detta exempel men de är ju mästare på att göra sig oanträffbara och dessutom lär de ha amerikanska ägare? Så det blir väl till att byta leverantör? Jag var ändå jävligt less på dem…

 4. Polisen och SÄPO måste slita sitt hår. Om internetleverantörerna förstör sina register kan man inte komma åt verkliga brottslingar heller.

 5. Den högröstade advokaten Peter Danowsky har tydligen tillgång till kommande lagars utformning? :
  ”Om Tele 2 intar den här attityden och det följs av andra operatörer blir det en skärpning av lagen i framtiden.” (Från SVD nätupplaga idag)

  Jag kan inte minnas att jag röstat på någon advokat till den lagstiftande församlingen? (å andra sidan röstade jag inte på Ask heller)

 6. Underbart att min internetleverantör Tele2 gör sitt i kampen mot försöken att göra verklighet av mardrömssamhället som målas upp i ”1984”. Jag har förvisso, åtminstonne vad jag själv vet, ”rent mjöl i påsen” men det innebär inte att jag uppskattar det intrång såna här lagar gör på min personliga integritet.

  Bara att hoppas att regeringen viker ner sig för ”1984”-lobbyn igen. Det skulle nog få även den mest blåögde (i dubbel bemärkelse) att förstå att vår nuvarande regering inte är mogen att leda Sverige i den svåra tid som nu väntar.

 7. Detta är positivt och inte helt oväntat, de sovande björnarna it- och telekomindustrin håller på och vakna och vi får inte glömma att detta är industrier som är mycket större och starkare än nöjesindustrin. Hittills har de inte lagt sig i debatten men nu när de märker att det
  är deras kunder som drabbas inser de att det är en konkurrensfördel att kringgå dum lagstiftning.

 8. Thomas: Polisens jobb påverkas inte ett dugg av detta. Dom jobbar vidare som vanligt, det enda som händer är att Pontén med bekanta (domare och så) får det svårare att bevisa saker och ting. Och Comhem begriper jag ingenting. Dom säger att det är hemligstämplat för deras kunder hur dom gör. Helt otroligt. Tror ni mig inte? Ring comhem och fråga;)

 9. Ringde precis till isp(bb) å frågade om de skulle göra samma sak som t2. De svarade att de inte visste ännu, men tydligen var det uppe på diskussion, detta pga man inte vill tappa kunder till konkurrenter./db

 10. Gå inte med i Comhem (komfel) vad ni än gör. Deras support är totalt urkass och de tänker lämna ut uppgifter om det blir aktuellt. De blir en brevbärare som sprättar brev. Sannolikt helt i linje med deras amerikanska ägares önskan? Om man har IP-telefoni hos dem också så är det hjärndött. Om inte linan funkar så dör ju telefonen också. Hur skall man nå dem då? Via mobiltelefon?

  ”Välkommen till telefonkön…”

  ”Din plats är 240…”

 11. Ni som tror att Comhem skulle radera IPOnummer
  GLÖM det de ägs ju av Warner Music,och Metro-Goldwyn-Mayer

 12. Kurt #1 har rätt.

  ”The American Dream” har blivit en ofattbar mardröm. En stor del av deras dröm var att kunna skaffa ett eget hem och lagliga rättigheter att få leva i frihet, demokrati och oberoende.
  Nu börjar de förstå att inget av detta längre är en självklarhet eller för de flesta ens en möjlighet. Bushadministrationen strök deras frihetslagar och gjorde dem arbetslösa, hemlösa, rättslösa och hela nationen konkursmässig.

  Aldrig tidigare har USA:s befolkning varit i så stort behov att peka ut och straffa syndabockar för sin eländiga situation som just nu.

  Den 16 april 2009 släppte USA:s Justitiedepartement fyra hemliga minnesanteckningar som visar hur Bushadministrationen rättfärdigade tortyr. Allmänhetens reaktion på Bushadministrationenens ohyggliga grymheter har, som de explosionsartade Diggstatistiken visar, blivit minst sagt våldsam och hatisk.
  Tortyrfrågan och den verksamhetens berättigande växer som en snöboll, ökar nu i hastighet och omfång tills det står fullständigt klart att ingen längre kan försvara dessa avskyvärda handlingar.

  Media kan inte längre mörklägga situationen och har på något vis fått de högre makternas välsignelse att meddela vad som verkligen har hänt. Och händer.
  De verkar att fått nog nu –Obama har ju lovat förändring och de kräver att presidentedens löften efterlevs.

  När denna boll väl kommit i rullning kan inget stoppa den. De skyldiga kommer att rannsakas, straffas och lagarna återställas. Det gäller givetvis även de förhatliga och paranoida övervakningslagarna som påtvingats hela västvärlden och när det så småningom även avslöjas att hela terroristhotet varit en enorm hoax och False flag-bluff återstår, för vår del, här hemma i Sverige, att fundera på om vi verkligen kan behålla dessa övervakningslagar när tom USA efter att ha städat upp efter den mörka Bushepoken tvingas återinföra lagar som garanterar frihet, demokrati och oberoende.

  En dag tystnar telefonen hos Beatrice Ask.

 13. Jag kollade faktiskt med min operatör, men dom visste inte riktigt på vilket ben dom ville stå än, det klarnar väl allteftersom och Bahnhof/Tele2 känns som inte alltför oattraktiva alternativ. Däremot är det nog som Pontén säger, mediaindustrin har numera en direktkanal för att beställa nya lagar med fru Ask som domesticerat gosedjur.

 14. Alla Operatörer måste följa lagen om elektronisk kommunikation, Som säger att ALLA uppgifter om kunder som inte längre är affärskritiska ska förstöras.

  De operatörer som inte raderar logfilerna som IPRED lagen behöver gör sig alltså skyldiga till lagbrott.

 15. Riktigt synd att bekämpning av riktiga brott skall försvåras tack vare dessa idiotiska ”hitta-på-lagar” som saknar förankring i folkets rättsmedvetande.

 16. Jag ser dock ett litet problem med att Tele2, Banhof och andra ISPer raderar IP-uppgifter. Nämligen att det kommer att hjälpa spammare. Jag har fått spam från svenska företag, och även om svenska ISPer är dåliga på att kicka spammare (hade en lång diskussion med Telia för att antal år sedan, då de bara varnade en kund (reklambyrå) som spammade flera gånger) så borde de spara den informationen i varje dfall en kortare tid så att de vet vem som haft tillgång till en specifik IP-adress när spammet skickades.
  Fast svenska politiker är ju uppenbarligen köpta av DMA också, eftersom de lagstiftat om opt-out.
  Vänta… Jag har en idé! Eftersom Sverige har ”opt-out” när det gäller spam, och mottagaren alltså måste säga nej till varje utskick/lista, varför inte ha samma lag när det gäller fildelning? Film-bolagen måste skicka en opt-out för varje film de hittar till den som delar ut filmen. Sedan måste de ge fildelaren 8-10 dagar att ta bort filmen (samma tid som spammaren har att ta bort en adress). Först efter det kan de göra något. :-)