Hadopilagen – nya namn och nya lagar

Egentligen borde man sluta förvånas över myndigheternas hysteriska lagstiftande. Olika parlament pressas av upphovsrättsindustrin till att införa begränsningar för vanligt folk, nu i Frankrike med Hadopilagen.

DN: ”Hadopilagen, som den kallas, innebär att myndigheten griper in mot den som laddar ner eller fildelar upphovsrättsskyddat material enligt en ”tredje gången gillt”-modell. Först skickar myndigheten en varning med e-post. Nästa steg blir en varning i rekommenderat brev. Och hjälper inte varningarna stängs ”piraten” av från nätet i en period från två månader upp till ett år. Den brittiska forskaren Monica Horten, som engagerat sig starkt i Hadopilagen, uppger på sin webbsida att 1000 personer varje dag kommer att stängas av från nätanvändning när lagen träder i kraft.”

Man hamnar alltid i dilemmat mellan vilka man ska företräda. Sina väljare eller industrin, dessvärre så väljer man att helt och fullt gå industrins ärenden, ofta utan att reflektera över de inskränkningar det medför för yttrandefriheten. För det är den det handlar om när man på fullt allvar talar om att stänga av folk från internet. Att kräva att upphovsrättsindustrin ska åläggas att distribuera sitt material så att folk kan betala för det reflekterar man uppenbarligen inte ens över.

Att man relativt enkelt skulle kunna införa en bredbandsavgift talar man tyst om, uppenbarligen tror man att skivaffärerna återigen ska resa sig som fågel Fenix ur askan, videobutikerna likaså. Det man åstadkommer är endast att få fildelare att dölja sig


bättre, att gamla strukturer inom piratkopieringen växer sig starkare fast nu under jorden. För det är givetvis omöjligt för internetleverantörerna att lista ut vad zdeyuidwy.zip är för något, framförallt eftersom filen är krypterad.

Men fortsätt gärna försöken att jaga fildelare, det kommer enbart att stärka möjligheterna att dölja vad man pysslar med. Och förloraren då är upphovsrättsindustrin, inga andra.

Uppdatering: Lagen gick inte igenom.

Andra om: , , , , , , , , it DN12 SvD123 AB1

[tags]Hadopilagen, IPred-lagen, FRA-lagen, Frankrike, EU, Fildelning, Piratkopiering, Upphovsrättsindustrin, Politik[/tags]

  8 comments for “Hadopilagen – nya namn och nya lagar

 1. Konstitutionsdomstol - NU!
  9 april, 2009 at 11:46

  Hej Jinge! Citerar:

  ”Men fortsätt gärna försöken att jaga fildelare, det kommer enbart att stärka möjligheterna att dölja vad man pysslar med. Och förloraren då är upphovsrättsindustrin, inga andra.”

  Viktigare ändå är nog att påpeka vem som blir vinnare när man lyckas hålla den korporativistiska upphovsrättsmaffian borta: Nämligen den öppna demokratin som bygger på FN’s och Europarådets konventioner om mänskliga fri- och rättigheter. Och idag är den verkligen i fara!

 2. Upphovsrättslagen
  9 april, 2009 at 14:13

  Bara en tidsfråga.

  Undrar vilka som trycker på denna utveckling så drastiskt och varför.

  Ena efter den andra demokratiska rättigheterna/friheterna tycks falla som löv nu. Och ändå så kommer många rösta för EU, många rösta för Moderaterna ska fortsätta makten nästa val också, vilket de med stor sannolikhet kommer göra.

  Varför?

  Därför att folk inte förstår att deras aktiva röst som Nej inte räknas, och när det blir blankt så kommer givetvis ja sidan sticka ifrån drastiskt upp till höjden oavsett om de är mindre totalt sätt än nej sägarna.

  Det krävs nog en viss intelligenskvot på folket för att de ska förstå sådant, så jag tror det är ganska kört.

  Tyvärr.

 3. maert
  9 april, 2009 at 14:16

  I ”fria” marknadsdiktaturer som de inom EU ter det sig väl naturligt att även våldsmonopolet privatiseras till börsnoterade ”aktörer”. Utmärkt då att upphovsmaffian öppnar för fler likasinnade att pungslå medborgarna med utpressning, annars….

  Men det är väl liksom ovanstående och bloggposten antyder, mer av en önskvärd bieffekt.
  Samkör man(och det gör man givetvis) alla bokstavskombinationer i övervakningslagarna, IPRED FRA och ACTA, så får man en hel Palestinamur av elektronik skjutvapen och batonger mellan politbyrån i Bryssel, deras lokala underhuggare marknadsmaffian och oss vanliga hederliga medborgare.

  Men när det gäller it-teknik ligger gudskelov motståndsrörelsen alltid steget före repressionsivrarna.

 4. Anders
  9 april, 2009 at 15:17

  Frankrike röstade nej till Hadopilagen!
  Sunt förnuft råder ännu.

 5. 9 april, 2009 at 16:30

  Det sjuka med idén att stänga av någon för att han laddat ner måste ju dessutom vara att personen då inte köper det den laddat ner (påstås det), så genom att ta bort det olagliga alternativet ska man alltså göra personen till en god och köpstark konsument.

 6. 9 april, 2009 at 19:13

  Intenet må vara bra på alla sätt och vis, men det har också en nackdel. Nämligen att nyheter presenteras för många människor innan man vet vad som är sant.
  Den franska nationalförsamlingen avvisade lagförslaget.

  Det är aldrig fel med eftertanke före!

  • 9 april, 2009 at 19:17

   Innan man publicerar? DN körde det så jag tyckte att det var vederhäftigt nog…

 7. 10 april, 2009 at 12:17

  Om Sveriges flagga såg Erik den helige det gula korset på den blå himlen när han landsteg i Finland under sitt korståg år 1157. Han såg detta som ett tecken från Gud.
  Den första officiella beskrivningen av Sveriges nationalflagga finns i ett kungligt brev från 19 april 1562, där det sägs att den ska ha ”gult udi korssvijs fördeelt påå blott”.

Comments are closed.