Gott Nytt År?
Om ett antal timmar slår alla datorer och andra tidvisare om till 2010.01.01 Från början hade jag planer på att åka in till Fjällgatan med sonen och hans familj, men jag avstår på grund av kylan.

Jag funderade en stund på om jag verkligen skulle lägga in Carlos Latuffs bild i den här artikeln, jag tycker att den andas lite pessimism även om bilden som bild betraktat är klockren. Tråkigt nog så delar jag Carlos uppfattning och den förstärks dessutom av att Barack Obama nu har begärt hjälp av Jemens myndigheter. Han vill veta var det finns ”terrorister” för att kunna dirigera dit bombflyg och kryssningsmissiler, allt detta för att en amatörterrorist haft något slags krut i sina kalsonger.

Vad som händer med Jemeniterna om amerikanska plan och stridsheli-
koptrar börjar surra och sprida sin dödliga last är lätt att inse. Precis som alltid när USA går in och bombar så ökar nyrekryteringen av blivande terrorister. Man skulle kunna tycka att det räcker nu med krig i Irak och Afghanistan, nästan krig i Pakistan och en belägring av Gaza och Västbanken. Det som händer är att olika extremistgrupper bara behöver knäppa med fingrarna så kommer ett antal hungrande och kränkta människor villigt att börja djupstudera Wahabbismen.

Att bomber och raketer är fel vapen inser alla, även den amerikanska militärledningen. Men krigen fyller något slags behov, om det är för att säkra USA:s hegemoni eller för att överföra pengar till det militärindustriella komplexet vet inte jag, möjligen är det en kombination. Men det blir lite knepigt att önska ett Gott Nytt År när alla redan vet att 2010 inte kommer att bli ett gott nytt år.

Det enda positiva jag själv kan se är känslorna på kvällen den 19 september när den första riktiga valprognosen presen-
teras. Då blir vi av med en regering som misskött Sverige på ett oefterhärmligt sätt, som verkligen bokstavligt talat har tagit från de fattiga för att ge till de rika. Tänk bara på pensionärerna, de som byggde landet. De trodde att de kunde lita på regeringen men resultatet blev att de från i morgon betalar ännu mer i skatt samtidigt som alla som har arbete betalar mindre. Var det inte de som byggde landet?

”Ring, klocka, ring… och seklets krankhet vike; det dagas, släktet fram i styrka går! Ring ut, ring ut de tusen krigens år, ring in den tusenåra fredens rike!”

Tennyssons Nyårsklockan är rena hånet mot dem som lyssnar till den dikten inatt. Alla vet hur det egentligen är, ”den tusenåra fredens rike” finns inte och vi kommer aldrig att nå dit så länge det förs en politik som går ut på att vissa ska tjäna miljarder medans andra vare sig har mat, vatten eller medicin. Vi vet det, alla vet det men ändå är det åt det hållet vi ständigt är på väg.

Verkar detta vara en dyster nyårshälsning? Jodå, jag tycker det själv också när jag läser igenom det jag skrivit. Men sam-
tidigt, och det kan jag inte komma ifrån – det som händer när klockan slår tolv är att det från den ena till den andra sekunden blir ett – Valår. Det blir det år som S + MP + V ska visa att de är betydligt mer regeringsdugliga än den misslyckade allians som nu sitter i Rosenbad. Det kommer inte att bli lätt, tre partier ska samarbeta trots stora olikheter. Men det ska gå, ja det måste gå. På det sättet kan i alla fall 2010 ett bättre år än 2009.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , dn svd ab ex t


31 svar till “Gott Nytt År?”

 1. Nu har nyheten om den bestialiska massakern av åtta skolbarn i Afghanistan även nått den svenska tv-soffan:

  ”131 SVT Text Torsdag 31 dec 2009
  UTRIKES Publicerad 30 december

  Obamadocka bränd i protest

  Afghanistans president Hamid Karzais
  stab anklagade i dag utländska styrkor
  för att ha släpat ut tio barn och
  vuxna från deras hem och skjutit dem.
  Det fick studenter i Jalalabad och
  Kabul att protestera på gatorna.

  ”Död åt Obama” ropade studenterna och
  brände bl.a. en Obamadocka i provin-
  sen Nangahars huvudstad Jalalabad.

  Skjutningen ska ha utspelats i
  distriktet Narang, där Nato förnekar
  att alliansen verkar. Däremot rappor-
  teras amerikanska specialstyrkor som
  inte lyder under Natobefäl agera mot
  talibanfästen där.”

 2. Är Barack så här ond eller har han verkligen en utopisk vision om godhjärtade jänkarsoldater som sprider glädje bland barnen i Afghanistan? Vad spelar det för roll när verklighet och fakta talar sitt blodigt tydliga språk. De amerikanska soldaterna i Afghanistan är oftast rekryterade ur det amerikanska samhällets bottenskrap. Specialstyrkorna och säkerhetsfirmorna är rena vettvillingar och dödsmaskiner som drillats i våld och hur man effektivast dödar en annan människa. Jul- och nyårsmassakern på åtta skolbarn i Kunar 2009, är det det vi svenskar vill vara delaktiga i? Skammens blodiga fläckar svärtar ner även den svenska flaggan! Sverige ut ur Afghanistan!! Ställ de som är ansvariga för att vi är i Afghanistan inför krigsrätt!

 3. Ja du Jinge, som vanligt har du klara poäng i det du säger och ja det är en pessimistisk nyårshälsning. ;-)
  (Du får gärna skriva något positivt imorgon som välkomnar oss i 2010.)
  Tennyssons dikt är precis vad den är en dikt. En dikt har konstnärliga friheter och jag skulle inte tolka in för mycket i dikten, jag ser det mer som en önskan än ett hån. En önskan om fred vi alla skulle vilja ha, spelar ingen roll om vi är svenskar, tyskar, tjecker, israeler, libaneser, palestinier eller afghaner. Nu finns det vissa som tycker att det är ok att stjäla och förbruka resurser i en rasande takt och döda de bestulna som försöker hindra dom. Tyvärr så förs mycket av krigen på ett avstånd och ofta genom proxy, för då slipper man se offren i vitögat när de dör. Låt oss hoppas att inte krigen eskalerar för lidandet och desperationen växer tyvärr exponentiellt med eskalationen.
  Jag tar gärna emot en SMPV-regering utan Mona och det tjäbbel och slöseri som med stor sannolikhet lär följa. Sveriges ekonomi är idag relativt god och hur mycket jag än önskar att vi alla skall skörda av borgerliga svångremspolitiken så hoppas jag att inte skratten fastnar i halsen på alla som vurmar för ett regeringsskifte när samma borgerliga svångremspolitik kommer föras även under SMPV-regeringen.

  Nä nog med pessimism och njut av dagen och 2010!

  GOTT NYTT ÅR 2010 på Er alla!

  /m

 4. När det inte finns nåt kvar att kriga om på jorden så kommer USA att anfall Mars även om det inte finns nåt liv där. Det måste alltid finnas en fiende. Det kapitalistiska samhället fungerar inte annars…

 5. Jemen har spelat en stor roll i samarbete med USA för att bekämpa Al Qaida , Det är ett land med många religiösa sekter , politisk rivalitet , tvister och landet är inte modernt
  Laglöshet i stora delar av Jemen har gett möjligheter till terrorgrupper att samlas i de avlägsna delar av landet och bland dessa grupper är Al Qaida
  Fattigdomen , begränsade naturresurser , en förlamande analfabetism och hög befolkningstillväxt , 43% av befolkning lever under fattigdomsgränsen
  och vatten brist är allvarlig
  En tredje delar av barnen i Jemen går inte i grundskolan

  Presidenten Ali Saleh samarbetar ned USA för att undertrycka Al Qaida och han lät en amerikansk special grupp och CIA agenter komma in i landet för att hjälpa till
  Jemen kommer att bli den största bas för Al Qaida , förra veckan dödades 43 jemeniter och presidenten Obama ringde och gratulerade presidenten Ali Saleh men de flesta som dog var civila
  Al Qaida i Jemen är en verklig hot , det är skrämmande till et land på randen till kollaps
  Jemens regering säger att det är för dyrt att bekämpa AlQaida ,,

  • Jag tror att länder där man inte tillämpar familjeplanering (preventivmedel för att begränsa barnalstring) får så snabb befolkningstillväxt att man inte hinner bygga ut sin välfärd lika snabbt som befolkningen växer. Detta medför att en stor del av befolkningen kvarstår som outbildade och lågavlönade/arbetslösa. Detta är problem i sig och kan medföra ännu mer problem om det byggs upp militanta grupper som med våld försöker lösa sina problem.

   Jag menar att familjeplanering är den enskilt viktigaste komponenten för att vi på vår jord ska få hållbar utveckling och fredlig samexistens.

   Jämför med hur cellerna i kroppen samarbetar. Om några celler slutar samarbeta och enbart går in för att reproducera sig ohämmat går det ut över viktiga funktioner i kroppen, vilket tillslut gör att kroppen kollapsar. Kroppens celler behöver regelsystem för hur mycket de får dela sig. Liknande kan behövas i det mänskliga samhället.

   Min åsikt är givetvis att krig inte är lösningen på problemet.

 6. Jag vill önska alla läsare av denna blogg ett

  GOTT NYTT ÅR!

  utan ?.

  (Å andra sidan kan man då inte kommentera själva bloggpostens innehåll.
  ?:et i rubriken gör verkligen skäl för sin placering.)

 7. Dina välsvarvade sarkasmer och dina slipade nålstick får mig att fundera Jinge. Varför arbetar inte du som kolumnist på någon större tidning? Även om borgarpressen ogillar vänstern så skulle det löna sig att anställa dig eftersom du retar läsarna på vilken tidning som helst :-) Nej det här är ingen elakhet Jinge, hänger du med under 2010 så blir det ett gott nytt år. Tack för alla goda läsupplevelser och tänkvärda tankar under det gångna året!

 8. Var inte atombombadet Nagasaki och Hiroshima historiens värsta terrordåd?

  On Monday, August 6, 1945, at 8:15 AM, the nuclear bomb ‘Little Boy’ was dropped on Hiroshima by an American B-29 bomber, the Enola Gay,[14] directly killing an estimated 80,000 people. By the end of the year, injury and radiation brought total casualties to 90,000-140,000.[15] Approximately 69% of the city’s buildings were completely destroyed, and about 7% severely damaged.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Hiroshima

  On August 9, 1945, Nagasaki was the target of the world’s second atomic bomb attack (and second plutonium bomb; the first was tested in New Mexico, USA) at 11:02 a.m., when the north of the city was destroyed and an estimated 40,000 people were killed by the bomb nicknamed ”Fat Man.” According to statistics found within Nagasaki Peace Park, the death toll from the atomic bombing totaled 73,884, as well as another 74,909 injured, and another several hundred thousand diseased and dying due to fallout and other illness caused by radiation

  http://en.wikipedia.org/wiki/Atomic_bombings_of_Hiroshima_and_Nagasaki

 9. Gott nytt år, det ska bli intressant att följa bloggen nu under det kommande valåret.

 10. Till Jinge och er alla, jag önskar ett välsignat nytt år!

  Ägna de afghanska barnen som kallblodigt mördades i helgen en tanke, tänd ett ljus eller be en bön för dom och deras familjer. Må vansinnet och mardrömmen för Afghanerna snart ta slut!

 11. Gott Nytt År Jinge och tack för din fina blogg som jag följer varje dag med stort intresse och behållning.

 12. Man brukar kunna hoppas på att de unga tänker annorlunda och kan hjälpa till med att påverka. Och att övervägande delen unga är någorlunda fördomsfria och tänker globalt och föredrar humanism framför våld. Men jag blir lite rädd när jag ser att SÅ många unga kloka livsälskande ungdomar väljer att inte delta över huvud taget. Dataspel och shopping blir de aktiviteter de ger sin energi till. Hur ska det gå om inte de kloka unga väljer att delta? Om det bara är de andra som gör det…

 13. Skägget skriver: 31 december 2009 kl 17:45
  Var inte atombombadet Nagasaki och Hiroshima historiens värsta terrordåd?

  Om man nu tar upp ämnet bör man också definiera ’värst’ i sammanhanget. Exempelvis inom vilken tidsram offren ’bör dö’ för att de ska räknas in i begreppet. Om man är lite ’generös’ med tidsramen och väljer 24 timmar då tar bombningen av Tokyo under andra världskriget ’priset’ för flest dödsoffer på en och samma dag.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Bombing_of_Tokyo
  Sen får man också fundera på vad som är ’värst’: dö ögonblickligen av en atombomb eller brännas levande till döds i en eldstorm (bl.a. i Dresden). Så antalet dödsoffer kan ej rakt av vara ett mått på ’värst’, tycker jag.

  • Glömde Tokyo …men personligen tycker jag atomerna var värre inte pga hur måmga som föll offer utan syftet och metoden och världens tystnad då och fortfarande..

   Menar vilken terrordåd sen dess kan mäta sig med de? Ändå så gör de en självmordsbombare i en bas mot CIA agenter i Afghanistan större.

   Ja ja det var 60 år sen och de var japaner…vem bryr sig…jaa om 60 år och cia sunnbarna var amerikaner kommer man säga.

   HYCKLERI…..Att världen har blivit så ond?? ALLA vet iaf de som läser på lite vad som pågår…vi väljer sida inte utifrån sanningen eller fakta utan ras, intresse och nationalism sen vem bryr sig om mass dödandet av asiater , araber, indianer och svarta..

   Rasismen har blivit påtvingat så i vår skalle att när vi inte bryr oss eller höjer ögonbrynen att förffataren har inte nån svart , arab eller asiat i sagan om ringen…kanske är de ocherna och de onda från syd ?

   Har ni inte märkt att allt från öst genom historiens nänms som vildar och tyranner ?
   Mendans samma grymheter om inte värre utfördes av västliga riken?

   ex på det..
   Vad tänker vi på när man Säger Djengis Khan och vad tänker vi på när man säger Cesar ?

   Allt detta babblande har en sammankoppling….

 14. Obama kanske inte den mannen som européer kan tro att han är men att han faktiskt försöker skicka mer stöd till landet både som anti-terrorist försök men också som ett försök att utrota grogrunden för terrorism som t.ex. att minska arbetslösheten. Det är något som jag har svårt att tänka mig att G.W. Bush hade gjort? Obama är inte bäst men för att vara född i krigandets huvudland så är det ju bra!

 15. Nu kan Colombia läggas till listan på länder där USA har sina blodiga fingrar i syltburken. Regeringsstyrkorna har nämligen, med stöd av USA, trappat upp striderna mot Farc-gerillan och därmed kan man vänta sig allt fler dödsoffer i denna långa tragiska konflikt.

  Plötsligt framstår det som allt mer begripligt varför Chavez har börjat rusta upp armén i Venezuela. USA och dess marionettregering i Colombia lär inte vänta länge med att provocera fram stridigheter i gränsområdena mellan länderna.

 16. Skönt med en kommentar som inte handlar om vargar.. :-) Nu blev jag, som fyrtiotalist, varg..

  Nå, det ligger en del i vad du säger, samtidigt så är det de facto så att ålderspensionärerna fortfarande inte får någon som helst del av de pengar som högerregeringen lånar upp för att kunna sänka skatterna. Så den nuvarande är väl möjligen värre än de regeringar so du syftar på…

 17. PESHAWAR: Of the 44 predator strikes carried out by US drones in the tribal areas of Pakistan over the past 12 months, only five were able to hit their actual targets, killing five key Al-Qaeda and Taliban leaders, but at the cost of over 700 innocent civilians.

  According to the statistics compiled by Pakistani authorities, the Afghanistan-based US drones killed 708 people in 44 predator attacks targeting the tribal areas between January 1 and December 31, 2009.

  For each Al Qaeda and Taliban terrorist killed by US drones, 140 innocent Pakistanis also had to die. Over 90 per cent of those killed in the deadly missile strikes were civilians, claim authorities.

  The success percentage for the drone hits during 2009 was hardly 11 per cent. On average, 58 civilians were killed in these attacks every month, 12 persons every week and almost two people every day. Most of the attacks were carried out on the basis of human intelligence, reportedly provided by the Pakistani and Afghan tribesmen, who are spying for the US-led allied forces in Afghanistan.

  Of the five successful predator attacks carried out in 2009, the first one came on January 1, which reportedly killed two senior al-Qaeda leaders – Usama al-Kin and Sheikh Ahmed Salim – both wanted by the American Federal Bureau of Investigation (FBI). Kin was the chief operational commander of Al-Qaeda in Pakistan and had replaced Abu Faraj Al Libi after his arrest in 2004.

  The second successful drone attack was conducted on August 5 in South Waziristan that killed the most wanted fugitive chief of the Tehrik-e-Taliban Pakistan Baitullah Mehsud along with his wife.

  The US State Department had announces a $5million head money for information leading to Baitullah, making him the only Pakistani fugitive with the head money separately announced by Islamabad and Washington. –DawnNews

  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=16758