Fukushima och terrorismen
Om man skulle drista sig till förutsägelser om kärnkraftens framtid så är en sak fullständigt klar, kärnkraften kommer så sakteliga att fasas ut, för folk i allmänhet inser numera att det är en mycket riskabel metod för att framställa elektricitet. Och att oväntade saker kan inträffa illustreras utmärkt väl av bilden…

AB: ”Tekniker varnade tidigare i veckan för att de stora och växande bassängerna av radioaktivt vatten vid Fukushima hotar att läcka ut i havet inom en vecka om inte åtgärder vidtas snabbt. Stora mängder vatten har pumpats in för att kyla de tre reaktorer som drabbades av härdsmälta efter jordbävningen och tsunamin 11 mars. Sammanlagt beräknas cirka 110 000 ton radioaktivt vatten finnas lagrat i Fukushima. I går inleddes saneringen av vattnet, men efter en kort stund tvingades arbetet att avbrytas. – Strålningsnivån vid en maskin för att absorbera cesium har stigit snabbare än våra ursprungliga beräkningar, sa Tepcos talesman på en presskonferens. Om strålningsnivån hindrar fortsatt sanering kan det radioaktiva vattnet att nå Stilla havet redan under helgen.”

Här i Sverige tror vi att det sällan kan bli riktigt kraftiga jordbävningar, men en del geologer hävdar motsatsen, men med tillägget att det ändå är just – sällan. Den största faran hos oss är nog fortfarande att t.ex. ett flygplan störtar på en reaktor. Ett angrepp från terrorister kan definitivt slå ut ett kärnkraftverk även om kärnkraftsförespråkarna säger att inneslutningen är säker. Men det finns inga säkra byggnader, det enda det handlar om är den mängd sprängmedel, eller den kraft som krävs.

Sätter man det i relation till vårt engagemang i Afghanistan och nu i Libyen så är det rätt självklart att Säpo fortfarande graderar risken för att Sverige ska utsättas för ett terrorangrepp till en trea. Och det är tämligen naturligt att ett kärnkraftsverk är ett potentiellt mål, liksom ett angrepp mot vattenkraften. Sverige är dessutom så ”lagom” att det är enkelt att komma över de staket som omger skyddsvärda anläggningar.

Vi lever nog lite till mans i den tron att landet är så snällt att det inte löper någon större risk för ett attentat, men vi förstår inte hur vissa terroristgrupper och religiösa fundamentalister uppfattar det faktum att vi slåss på USA:s sida i ”Kriget mot Terrorismen”. Det är nog dags att börja fundera på det…

it Andra om: , , , , , , ab ex dn12 svd1 svt ekot


6 svar till “Fukushima och terrorismen”

 1. Japaner i allmänhet verkar vara flitiga som myror. Det verkar dock inte gälla Tepco som har hand om kärnkraftverken i Fukushima? Maken till klantskallar får man leta efter! Dessutom är hela kärnkraftsanläggningen idiotiskt konstruerad från början och frågan är om det skulle få byggas på det sättet i Europa? Hursomhelst så är det nog början till slutet för kärnkraften som energikälla. Nu tar miljöfacisterna över…

 2. Katastrofen i Fukushima visar att vi människor inte klarar av att hantera kärnkraft. Mer än 3 månader efter tsunamin är läget fortsatt helt utan kontroll. Stora utsläpp i atmosfär och i stilla havet pågår kontinuerligt. Japanska myndigheter gör allt för att försöka mörklägga katastrofens omfattning.

 3. Faktum är att många experter inom området har sagt att japans kärnkraft är den säkraste i världen. Vad säger det om kärnkraftssäkerhet generellt?

 4. Den norske freds- och konfliktforskaren Johan Galtung har varnat
  för att kärnkraftverk kan bli nästa mål för terrorister,
  och då nödvändigtvis inte bara islamister som våldsverkare…
  Det finns exempelvis högergrupper som av hävd inte alls
  väjer för terror, det vet vi…

  Vi bör nog också akta oss för att tro på den kortsiktiga nyliberala ekonomiska synen.
  Den i längden så idiotiska politiken och dess onödiga privatiseringar är dödsstötar mot elmarknaden.
  Men eftersom vi har en regering som tycks struntar i nästa generation och bara ser positivt
  på sin egen i eget tycke, utan motstycke, suveräna styre.
  Oavsett vad den självförhärligande attityden innebär för våra barns framtid…

  För övrigt har kapitalisternas ensidiga och korkade syn på kärnkraft
  som enda säkra alternativet
  ganska påtagligt försenat forskning och utveckling
  av andra kraftkällor, mycket mer än ett decennium, faktiskt…

 5. Samhället är mycket sårbart om någon bestämmer sig för en attack.
  Självklart går jag inte in på hur eller var, men är nog så säker på att man med en mycket måttlig mängd utrustning mot ett helt oskyddat objekt, utan större risk att åka fast, mera exakt lokalisering är lättåtkomlig offentlig information, skulle kunna slå ut mycket infrastruktur och ta kål på nog så många människor.

 6. tusen ”miljöfascister” ställer inte till någon skada, en kärnkraftsklant kan döda miljontals människor.