Foliehatt AV!

Att tidningarna skriver mycket om svininfluensan retar en del, framförallt ur den kategori människor som fått det välbeskrivande namnet ”Foliehattar”. Jag tänker inte ge mig på att redogöra för alla konspirationsteorier som är i omlopp, men intensiteten är redan jämförbar med attacken mot World Trade Center i New York, och teorierna är minst lika många. Men det finns söta små historier också, väl värda att sprida som landets största tidning också gör.

AB: ”Anne Helene Groven är gravid och fick hosta. Hon trodde inte att hon hade svininfluensa. Och inte hennes läkare heller. Men det hade hon. För tre veckor sedan fick Anne Helene Groven i norska Drammen hosta. Hon gick till läkaren och fick utskrivet hostmedicin. Då testades hon också för svininfluensa, eftersom hon som gravid tillhör riskgruppen. Men vare sig hon eller hennes läkare såg det som en möjlighet. Hon spydde ju inte och hade inte feber, värk eller diarré. Hon bestämde sig samtidigt för att vaccinera sig mot svininfluensa och fick en tid tisdagen därpå. Timmarna innan hon skulle vaccineras ringde hon och fick resultat av proverna. – Sjuksköterskan som svarade berättade att jag hade testat positivt och hade svininfluensa, säger hon till norska dagstidningen VG på nätet.”

Jag skulle tro att rätt så många som blir lite smått hängiga egentligen drabbats av Svininfluensan, men blir man inte sjukare än kvinnan i Aftonbladets artikel så kommer det säkerligen som en överraskning att man faktiskt inte behöver bekymra sig om att vaccinera sig.

Det jag personligen reagerar mest på i denna soppa var att de rödgröna partierna hade kommit överens med högerpartierna våren 2006 om att bygga en vaccinfabrik. Luftfartsverkets Lars Rekke hade utrett frågan på regeringens uppdrag och det enda som återstod av arbetet var att besluta om vilken tillverkningsmetod som var att föredra. Det finns dels den äggbaserade gamla produktionsmetoden, sedan finns också en ny som bygger på massproduktion via genteknik. Men när borgarna vann valet så kändes det bättre för dem att lägga miljarden på skattesänkningar åt dem som redan har god ekonomi.

Traditionell högerpolitik med andra ord. Samhället ska inte betala för sådant som kommer alla till del, en princip som visar den elitism och korttänkta ekonomiska strategi som nyliberalerna predikar. Därför vore det givetvis en politisk fördel

svininfluensa

att redan nu gå ut och lova att bygga fabriken om de rödgröna vinner valet. Nu har vi väntat alldeles för länge på att få den beställda vaccinmängden som skulle varit här i andra veckan i september, ännu har vi inte fått mer än en miljon doser trots att vi redan är inne i november. Vad det skulle betyda om det var en pandemi med tio procents mortalitet inser säkerligen även kategorin foliehattar.

Annars oroar jag mig mer för alla skolbarn, och de andra småttingarna som uppnått vaccinerbar ålder. Man talade tidigare om att unga vuxna drabbades särskilt hårt, nu visar det sig att även barn drabbas illa. Ska vi tro på smittskydds-
institutet, och det ska vi, så kommer pandemin öka kontinuerligt för att kulminera runt juletid. Det kommer att innebära en rekordartad belastning på sjukvården, man har redan tömt beredskapslagren på alla respiratorer men tyvärr finns det sjukvårdspersonal som inte vill vaccinera sig. Dessa kommer säkert att smitta patienter, att de själva blir sjuka är något som de själva har valt.

Bortsett från det politiska debaclet att inte fullfölja planerna på en vaccinfabrik så tycker jag att myndigheterna hittills skött krisen hyfsat bra, fast facit har vi förstås inte innan årsskiftet.

4g1

intressant Andra om: , , , , , ab12 svd123 dn123 ex12 t

  17 comments for “Foliehatt AV!

 1. anonym
  4 november, 2009 at 15:24

  Min som hade samtliga symptom utom hosta och snuva. Vi fick inte åka till sjukhus och ta prover. Jag är nästan säker på att han redan haft svininfluensa så dålig har han aldrig varit. Ändå måste jag låta vaccinera honom.

 2. Kerstin
  4 november, 2009 at 16:20

  Och till stor del är det ju också samma personer som ständigt driver dessa konspirationsteorier. Det må sedan vara svininfluensa, WTC, klimatdebatten eller evolutionsteorin. Det är väl uppenbart att media reagerar så fort någon skriker tillräckligt högt, sedan har det ingen betydelse vad det skriks om eller hur galet det må vara. Det finns väldigt många välutbildade vetenskapsjournalister i Sverige, men i media får de uppenbarligen inget jobb. Börskommentator Bo Engwall har ju t ex skrivit hundratals inlägg mot vaccinering .

  • 4 november, 2009 at 17:28

   Bo ja. Men han tillhör inte den hårda kärnan av gänget. De finns de som är mycket värre.

   För övrigt delar jag din syn Jinge om vaccinfabriken. Byggkostnad på 1 miljard, drift 140 miljoner per år.
   De andra nordiska länderna var intresserade av att hänga på det hela. Så kostnaden hade blivit väsentligt lägre för oss i Sverige. Dessutom såg jag att vi tydligen de senaste åren har betalt 80 miljoner per år för att ha ett standby-avtal för vaccinleveranser. Utöver det vi då betalar för själva vaccinet.
   Kan kanske vara så att även Norge och andra länder har ett liknande avtal. Men det vet jag inte i nuläget.

   Dessutom kan man komma ihåg att vaccin används året runt. Bara säsongsvaccinet i Sverige ges till ungefär 500.000 människor. En uppgift som helt verkar ha kommit bort i debatten om vaccin och dess påstådda farlighet.

  • 4 november, 2009 at 19:12

   Orsaken till mitt engagemang är ju att jag har insett att min fru PhD i molekylär cellbiologi Ann-Cathrin Engwall med specialiteterna virologi och immunologi med stor sannolikhet har på vetenskaplig grund rätt i sin immunologiskt underbyggda kritik mot massvaccineringen i detta fall. Hon har bl a arbetat på tyska motsvarigheten till Smittskyddsinstitutet och Läkemedelsverket som heter Paul Erlich-institutet

   Slutledningen bygger kortfattat på dessa faktorer :
   Svininfluensan är en relativt mild influensa i antal dödsfall räknat.
   Varje genomgången influensa ger ett betydligt bredare (s k cellmedierat) immunologiskt skydd än vaccinet ger mot densamma.
   Influensavirus är mycket svårutrotat pga att det ändras fort, smittar snabbt och kan gå över artbarriären människa-djur.

   Detta tillsammans gör, om man härleder, att det inte är immunologiskt optimalt långsiktigt sett att massvaccinera nu mot svininfluensan. Vaccinet hade dugit bäst till främst högriskgruppen och resten till att skänkas till utländska fattiga länders högriskgrupper i de fall vaccin saknas för dessa utsatta grupper.

   • 4 november, 2009 at 19:47

    Det spelar ingen roll vad tanten din har för examen. Om WHO:s experter anser att vi ska vaccinera så ska vi vaccinera.

    • 4 november, 2009 at 21:15

     Men den examen är faktiskt grunden för det jag skrivit här tidigare, dvs de i grunden vetenskapligt baserade slutledningarna. Kan du återge vad WHO har för belägg att massvaccinering i Sverige nu är immunologiskt optimalt ?

     • 4 november, 2009 at 21:59

      Men den examen är faktiskt grunden för det jag skrivit här tidigare, dvs de i grunden vetenskapligt baserade slutledningarna. Kan du återge vad WHO har för belägg att massvaccinering i Sverige nu är immunologiskt optimalt ?

      Slappna av nu Bo! Andas med magen och ta ett antal djupa andetag!

      • Matte
       5 november, 2009 at 16:30

       Det är rätt, på dem bara!

 3. 4 november, 2009 at 17:14

  Och observera att ovan kommenterande ”Kerstin” är en annan ”Kerstin” än motvallsbloggaren.

 4. Mike
  4 november, 2009 at 18:04

  ingen mer DN tv 4,, expesten eller aftonhoran för min del.

  Tvn står redan och samlar damm

 5. Bengt B
  4 november, 2009 at 18:08

  1918 när Spanska sjukan kom till USA (den började i Boston) gick ryktena i Boston om att tyskarna via sitt läkemedelsbolag Bayer förgiftat läkemedlet Aspirin med influensasjukdomen som spred sig.
  Andra människor svor på att de sett ett tyskt fartyg i Bostons hamn som släppte ut ett moln med smitta som hotfullt drog in över staden .
  En högt uppsatt militär visste sig veta om att tyska agenter, ilandsläppta från en ubåt, gick runt bland stadens teatrar och biosalonger och smittade ner folk.
  (från boken ”Flu – The Story of the Great Influenza Pandemic of 1918 and the Search for the Virus That Caused it.” av Gina Kolata)
  Konspirationsteorier är inget nytt.

  Angående vaccinationsfabrik, nja. Jag skulle nog vänta och utvärdera först.

  • 4 november, 2009 at 18:35

   1918 när Spanska sjukan kom till USA (den började i Boston) gick ryktena i Boston om att tyskarna via sitt läkemedelsbolag Bayer förgiftat läkemedlet Aspirin med influensasjukdomen som spred sig.

   Fast, jag läste om det där i en bok för något år sedan, det var amerikanska soldater som återvände med sitt fartyg som insjuknade. De fick landstigningsförbud av hamnkaptenen och läkaren, men några smög iland i alla fall…

   • Bengt B
    4 november, 2009 at 18:48

    Vi kanske borde slå samman teorierna, Jinge. Det var säkerligen Tysk-Amerikaner anställda av Rockefeller och Illuminati som smög iland ;)

    • 4 november, 2009 at 18:55

     Jag har inte en aning, men det var f.d. ordföranden i Handelsbanken, han berättade det i sin världsomseglingsbok tror jag.

     Men det går nog att Googla fram vederhäftiga uppgifter.

     • Bengt B
      4 november, 2009 at 19:16

      Ja, jag tror att hemvändande soldater med influensa är en betydligt troligare teori än tyska agenter och u-båtar. Dock har vi människor nog tyvärr en förmåga att försöka skylla naturliga händelser på våra fiender, riktiga och inbillade.

      • Christer W
       4 november, 2009 at 20:35

       När det gäller spanska så finns det stora mörkertal av politiska skäl. Att den kallas spanska beror på att Spanien var det första landet som larmade om den, de hade ingen krigscensur.
       Jag har tidigare sett en artikel eller forskningsrapport om att den ska ha börjat på en militärförläggning i us redan 1917 och att det tystades ner av censuren.
       Men i vilket fall som helst, mycket av det som skrevs om spanska 1918 skrevs efter fredsslutet, nästan allt innan är höljt i dunkel

 6. Nisse Hult
  5 november, 2009 at 11:58

  Ja det vore skönt att slippa foliehattarna!

Comments are closed.