Extrema vädersituationer


Jag satt för en stund sedan och lyssnade på programmet Klotet från Vetenskapsradion. Man tog upp en hel del intressanta saker och bland annat framkom det att Stockholm stad just stod i begrepp att öva ett scenario där man tänkte sig att vattennivån i havet ökade med en och en halv meter relativt plötsligt.

Man insåg att en större vattennivåhöjning kan förstöra stockholmarnas vattentäkt – Mälaren, något som kan få konsekvenser för betydligt fler än en miljon människor. En representant för Stockholm stad hävdade att man likafullt kunde dricka vattnet, men jag tillåter mig att tvivla på det. Skulle en sådan höjning vara mer än något dygn så skulle Mälaren definitivt vara förstörd ur den aspekten.

Programmet var också inne på frågan om det vi nu sett i Ryssland, Pakistan, Kina med flera stäl-
len var ett resultat av klimatförändringen. Det kan man inte veta, sade en av forskarna på SMHI. Klotet berättade vidare: ”Här i Norden blev juli månad som bekant riktigt varm och torr. Finland fick till exempel ett eget nytt värmerekord den 29:e juli med 37,2 grader. Även Europa har upplevt omfattande översvämningar under sommaren 2010, i bland annat Tyskland och Polen. Och även upp mot nordpolen, ja i norra Grönland i alla fall, hände något ovanligt under sommaren när den största isbergsklumpen på 50 år gled iväg från sin glaciär.

Och räknar man tillbaka de cirka 130 år som gått sen modern och pålitlig väderstatistik började föras så är det första halvåret i år det allra varmaste som uppmätts globalt sett vi har alltså haft den varmaste perioden mellan januari och juni sen mätningarna började. Det här uppger USA:s meteorologiska myndighet NOAA .”

Katastrofscenarion är alltid intressanta att diskutera men är givetvis just katastrofer när de inträffar. På södra halvklotet så slår man köldrekord på köldrekord för närvarande, själv är jag alltmer övertygad om att vi är på väg att få ändrat klimat oavsett om det är människans göranden och låtanden som är orsaken. Frågan är då vad som händer om vi skulle drabbas av en orkan i Stockholmstrakten, eller om vi drabbas av extrem kyla eller värme. Man kan givetvis inte annat än spekulera om det, men jag tror att man kan utgå ifrån att mycket av infrastrukturen skulle slås ut på kort sikt.

Tänker man på sådant så ligger det nära till hands att tänka på torpet på bilden. Det ligger neråt Dalarö och där finns säkerligen en jordkällare, om inte annat så går det att bygga en. En kakelugn, öppen spis eller vedspis ingår säkert i utrustningen och det som då saknas är väl en lada med ett antal kubikmeter torr ved. Just detta torp ligger bara ett hundratal meter från havet så där räcker det med någon sorts avsaltningsutrustning, men ett dieseldrivet elverk och någon kubikmeter diesel skulle inte sitta i vägen.

Det är lite lustigt, under kalla kriget så var det en hel del män-
niskor i USA som byggde sig egna privata skyddsrum som de skulle ha ifall ”Ryssen” anföll dem. Om dessa byggen fortfarande finns kvar så är det väl för att gömma sig för Usama bin Laden eller något annat som de skrämmer upp sig själva med, svininfluensan kanske, eller kanske några okända rymdvarelser? (Bilden vald utifrån en aktuell diskussion där Folkpartiet och Sverigedemokraterna gör sig själva till åtlöjen)

Det enda vi med säkerhet vet – är att vi inte vet något med säkerhet. Men ett rött litet torp på landet sitter aldrig i vägen…

it , , , , , , , ,


32 svar till “Extrema vädersituationer”

  1. Jaha, och du räknar med att få diesel till det där aggregatet utan några svårigheter? Eller skall det stå en tank med några års förbrukning på tomten också?

    • Jepp. Det räcker väl med en trekubiks. Det ska ju bara köras då inte vind och solpaneler är tillräckligt… :-)

        • Förklara. En motor på hundra hästar, på lite kraftigare elverk, hur mycket drar den menar du? (lättare att räkna då?

          20 liter?

          Men en slik kraftkälla behöver knappast användas mer än en-två gånger i veckan då blyacckarna på 1800 A (24 Volt) är vissna.

          Solceller och vindkraft måste ju vara huvudkällan…

          Man kan lika gärna tänka sig att bo på en Ö utan ngn kontakt med elnätet, man måste klara sig rätt länge med ett fyllt farmaggregat.

          • 100khr för en stuga är för stort. Det blir mest kostnad att driva runt motorn, som kommer att gå för kall.
            4-8 hkr räcker långt.
            Att räkna på ditt exempel: 100×0.2Kgx1tim=20kg. Oljans densitet är ca 0,8. Således 20/0.8=25liter/tim.
            Tomgångseffekten blir lägre, men då behövs effektkurvorna.
            En liten 3cyl. Japan, vattenkyld diesel så har du radiatorvärme oxå.
            Kolla sajter typ: reservkraft.

  2. En tropisk orkan kan bara bildas över havet när temperaturen är över ca 27 grader. En bit kvar med andra ord. För några år sedan nådde dock resterna av en för första gången Europa, närmare bestämt Spanien.

        • Fast Östersjön har så långsamt vattenbyte och är så grund att det kanske kan ske i en framtid? Fast det spelar ju mindre roll, ett antal graders ökad värme ger ändå mer extremt väder…

  3. 1½m då handlar det inte enbart om Mälaren längre. Det kommer t.ex. påverka områden t.ex. Brunnsviken, Edsviken etc. Många kommer upptäcka att de bor på öar, de kommer kanske till och med har rätt blött inomhus, troligtvis kommer Gålö och Oxnö och andra platser efter kusten bli öar igen.
    Givetvis kommer ett dygns inflöde påverka vattnet, det kommer troligt inte blir otjänligt av ett dygns inflöde men det kommer inte smaka nått vidare.
    Dessvärre är det så att många orter uppströms Mälaren tar nu sitt dricksvatten från Stklms vattenverk, bl.a, Strängnäs gör det. Hade de satsat på sitt gamla vattenverk eller byggt upp ett nytt väster om stan så skulle de inte ens bli berörda för en dags inflöde.
    Om nått händer med Mälardalens dricksvatten så är det mycket stort hot, kanske större än vad många förstår.

    • Vi har ett antal vattentäkter här i Haninge, men jag undrar om de har kapacitet att försörja 70 000 innevånare. Jag vet att t.ex. CocaCola-fabriken tar sitt vatten från Huddinge. Fast den kan vi gott lägga ner.. :-)

      • Ca 200 liter vatten är den genomsnittliga personliga förbrukningen. Vad företagen förbrukar variera men det brukar vara ansenliga volymer. Bara för att kunna försörja Haninges befolkning så är det dagliga behovet 14 000 kubikmeter, sen tillkommer vad all verksamhet Haninge behöver och det är kanske lika mycke.
        Genom att friskvatten blir alltmer en bristvara så är risken att det blir en privatiserad handelsvara stor.

        P.S. CocaCola, den är bra, till rostlösare. På 60-70talet när jag skulle ha lös fastrostade bultar och muttrar tog jag cola. Det var effektivt.

        • 200 liter är delvis på grund av att vi inte behöver vara försiktiga med färskvatten eftersom vi har gott om varan. Vi skulle lätt kunna halvera förbrukningen.

        • Sök på sajter som ”privatisation of fresh water” och se att faran är nära förestående. Vattenrättighet borde skrivas in i grundlagen.
          Bolivia har erfarenhet redan.

          • Vattenrättighet borde skrivas in i grundlagen.

            Jepp. Och när Sverige ombads rösta för att det skulle skrivas in bland de mänskliga rättigheterna så nekade vår miljöministerattrapp (Carlgren) att göra det.

            • Det är ju logiskt handlat av Carlgren. De flesta sjöar och vattendrag i Sverige ägs av enskilda, samfälligheter och företag och givetvis bevakar han sina och deras intressen av födsel och ohejdad vana.

  4. Om man räknar på sannolikheten för hur temperaturökningen på vårt klot kommer att bli med den utveckling vi idag har för CO2-utsläpp, så ser det inte så muntert ut. Med en trolig – naturligtvis kan det bli både bättre och sämre – utveckling av utsläppen kan vi räkna med att temperaturökningen blir mellan 1.7 och 4.4 grader (66% sannolikhet och baserat på IPCC:s underlag). Med denna beräkning är det troliga utfallet 2.8 grader. Dock finns det mer än 15% risk att vi får en ännu större temperaturökning än 4.4 grader. När politikerna säger att man kommer att agera för att vi inte ska få en större temperaturhöjning än 2 grader, så antingen vet de inte vad de talar om eller så för de oss bakom ljuset. Till de som tillhör den senare kategorin hör definitivt Ministeratrappen (som Jinge kallar honom) Carlgren. Det minimala intresse som har ägnats dessa frågor i valrörelsen har åtminstone gjort mig synnerligen beklämd. 49 öre mer per liter bensin anses tydligen av Alliansen som jordens undergång.

    • Problemet är att det är ”datormodeller” som används för dessa beräkningar, modeller som aldrig kunnat verifieras.

  5. Att tro står alla fritt eftersom vi har religionsfrihet här i landet, men man ska inte inbilla sig att det finns någon vetenskaplig koppling mellan enstaka väderhändelser och mänsklig klimatpåverkan.

    • Nej, det är bara ett antal (hur många? 10000?) matematiker, fysiker och metereologer som anser det mycket sannolikt. Det vittnar gott om världens journalister att de låter budskapet komma fram. Fusket och religionen finns på den andra sidan (religionen i detta fall = dyrkan av Mammon). Gissa om genomkorrumperade oljeländer som Saudiarabien och Ryssland öser pengar över dessa ”vetenskapliga” lobbygrupper som hävdar att människan kan leva rövare hur mycket som helst på denna planet utan att det har en baksida.