[column width=”49%” padding=”2%”]
Partiledardebatten får mig att somna i soffan. Det är faktiskt sant, vid ett par tillfällen under den första timmen så nickade jag till, hade jag gett efter för impulsen att lyssna på dem liggande i soffan så hade jag garanterat sovit i skrivande stund, säkerligen i ytterligare någon timme dessutom.
Jag är intresserad av politik, men tyvärr så blir debatterna så förutsägbara att man i princip kan skriva ner vilka frågor eller svar som ska komma. Det gäller inte fullt ut i replik-
växlingarna eftersom parterna är noga med att inte besvara de frågor som ställs, eller att vända svaren så att de istället blir frågor.
Antagligen är det svårt att komma ifrån detta så länge man har debatterna som nu, i strikt tidsavgränsade stunder, och jag tror personligen att det ökar politikerföraktet. Att hela tiden utsättas för klyschor och floskler tär på väljarnas respekt för den yrkesgrupp som definierar sig själva som politiker, rimligen borde de bli lika trötta på sig själva som vi lyssnar blir på dem.
Visst, jag tyckte att Sahlin och Ohly gjorde bra ifrån sig, men det är floskelvarning ändå för dessa två, och det gäller Eriksson också. Det faktum att jag tyckte att Sahlin och Ohly gjorde bättre ifrån sig kan givetvis bero på att jag själv kommer att rösta på Vänsterpartiet och därigenom indirekt stöder Mona Sahlin som blivande statsminister. Min objektivitet betvivlas till och med av mig själv, det säger en hel del faktiskt.
Att Fredrik Reinfeldt vinner priset som tråkmånsarnas tråkmåns är dock helt klart. Han skrev i sin bok att svenskarna är mentalt handikappade, det var smart, han har själv lyckats bevisa sin tes eftersom han snart varit statsminister i fyra år.
[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Hade inte svenskarna varit mentalt handikappade så hade han aldrig nått den posten.
Just nu så bävar jag lite inför tiden fram till 19 september. Debatter som får intresserade lyssnare att somna på ett tidigt stadium fyller knappast någon vettig funktion, den enda som kan väcka folk är väl Maud Olofsson vars röst antagligen kan väcka även de redan avlidna.
Tänk om vi får in de nazianstuckna stollarna i Riksdagen efter valet, då lär det väl bli till att stapla tombackar igen antar jag. Och risken för detta ökar om inte de professionella politikerna kan vässa debatterna åtskilliga steg. Själv slutade jag lyssna efter en dryg timme.
intressant Tags : Partiledardebatt, Val 2010, Floskler, Klyschor, Politikerförakt ab12 svd12 dn1 t
[/column]
20 svar till “Ett sömnpiller”
Ja det blir mycket floskler, synd också att de rödgröna inte toppar laget med Wetterstrand isf Eriksson. Hon är klart bättre i debatter.
Nu har jag lyssnat en stund igen. Ohly är skarp och elak mot Hägglund.. :-) Man kanske behöver en rejäl paus för att stå ut?
Det man oroas mest av i det rödgröna lägret är miljöpartiet. Det blir skatter (skatt på skatt) på all energikonsumtion och bla ska villaägare ställa om till fjärrvärme och vindkraft. Men vad jag inte förstår är hur något parti kan föreslå att man skall gå från en el-marknad till ett monopol? För inte kan man väl välja vem som skall leverera varmvattnet? Nej ibland har Alliansen rätt. Det finns inget (inget som helst) alternativ till kärnkraften. Hur gärna man än vill…
När kärnkraften byggdes behövde man ge produktionsägarna Vattenfall m.fl. garantier för långsiktiga leveranser.
Därför uppmuntrade man omställning till eluppvärmning och skrotning av oljeuppvärmning som då var det förhärskande. Det gjorde man genom att subventionera kärnkraftel och beskatta olja.
I all nyproduktion då av bostäder installerade man därför eluppvärmning och oftast direktel. Många rev också ut sina vattenburna system med oljepannan och satte upp elradiatorer. Det var snyggt, tog mindre plats och var billigt.
Staten subventionerade elpriset från kärnkraften genom kraftiga bidrag till kraftbolagen både för att bygga och driva kärnkraftverken och genom att ta det ekonomiska ansvaret vid en eventuell kärnkraftolycka. Till skillnad mot i Tyskland, Frankrike, England m.fl. länder där kärnkraftsel är mycket dyrare än i Sverige har kärnkraften alltid varit subventionerad i Sverige. Vi har fått betala kärnkraftens kostnader via skatten
Nu vill Miljöpartiet tillsammans med V och S ställa om kraftproduktionen till uthållig förnyelsebar elproduktion.
Det gör man som tidigare med subventioner för det man vill ställa om till och med skatter på det man vill komma ifrån.
Alla måste delta i den omställningen, även om Vattenfall, E.On och Fortum stretar emot för att mjölka ur det sista från de investeringar men redan gjort i kärnkraften.
Kommunerna tar ett stort ansvar i denna omställning genom att bygga ut den lokala kraftproduktionen. Både genom att bygga vindkraftverk och genom att bygga biobränslebaserade kraftvärmeverk. Många kommuner har redan klara produktionsanläggningar för förnyelsebar el som Skellefteå, Södertälje, Falkenberg, Östersund m.fl. I andra kommuner är utbyggnaden i gång eller på planeringsstadiet. Sundbyberg och Solna är först i landet med helt biobränslebaserad fjärrvärme och fjärrkyla och planerar för att ställa om till kraftproduktion.
Många enskilda, företag och kommuner har också planer på att åter öppna de små vattenkraftverk som las ner då kärnkraften konkurrerade ut vattenkraften i de mindre vattendragen. I Jönköpings län har man i dagararna dragit igång en utredning för att se vilka vattenkraftverk man kan starta upp igen.
Med en ny regering i september kommer man också att öppna upp för småskalig förnyelsebar elproduktion genom att garantera nettomätning där enskilda hushåll, företag, bostadsbolag, bostadsrättföreningar, fastighetsägare m.fl. får rätt att leverera el, bl.a från småskalig vindkraft och solcellspaneler, till sin elleverantör och bara betala för sin nettoförbrukning.
Jag kan inte se att det leder till monopol. Det är dagens situation som är ett monopol där tre dominerande kraftproducenter har delat in marknad mellan sig. För att garantera detta monopol är man också delägare i varandras produktionsanläggningar och nuvarande regering vill med sin kärnkraftpolitik ge de tre stora kraftbolagen fortsatt och förstärkt monopol.
En ny regering i september garanterar mångfald i energiproduktionen.
Hur byter jag fjärrvärmeleverantör då? Nej som jag ser det så försöker lokala företag fly från konkurrensen på elmarknaden till det mer skyddade fjärrvärme området.
Kanske blir det en valfråga av det hela…
Man flyr inte elmarknaden, man vill in i den.
Kärnkraften är redan en valfråga.
Läs kommentarsreglerna! / Jinge
Fortsätter du att bryta mot dem så är det spamfiltret som gäller! / Jinge
Ett höjdar inlägg, :-)
”Att hela tiden utsättas för klyschor och floskler tär på väljarnas respekt för den yrkesgrupp som definierar sig själva som politiker”
Exakt. Det är så mycket förutsägbara klyschor och floskler som pappegojas så det börjar blöda i öronen.
”Fredrik Reinfeldt vinner priset som tråkmånsarnas tråkmåns.”
Ja, fy fan. Jag bävar för denna valrörelse, det kommer att hagla av floskler och klyscher i media och samma smörja kommer att ältas om och om igen av samma politiker som jag redan nu är stentrött på. Inte ens nazisten Åkeson skulle pigga upp stämningen i riksdagen, han är lika kul som en fis i en rymnddräkt. Denna valrörelse riskerar att bli fruktansvärt plågsam.
För att pigga upp oss i denna dystra stämning så är här en länk till en video från ett av UK Independent Partys ledare, Nigel Farage, i EU parlament, oavsett vad man tycker om deras politik att ta UK ut ur EU, så är speciellt detta tal när han kritiserar EU kommissionen riktigt uppfriskande och riktigt kul:
http://www.youtube.com/watch?v=YWSYMpuCFaQ
Detta tal av Nigel Farage är också lysande och roligt, snacka om EU kritik och Lissabonavtalet, :-)
http://www.youtube.com/watch?v=PB3bLjezyvY
Jodå, men har man sett en så har man sett alla..
Jag byter gärna våra 349 döskallar mot Nigel rakt av, karln har i alla fall ett betydande underhållningsvärde.
Partiledardebatter i riksdagen är lite av samma slag som de trötta jullekarna som vanligt folk ägnar sig åt efter julklappsutdelningen, lite förströelse för att få tiden att gå till det är dags att åka hem och möjligen göra barnen glada. Till och med Tjabos jultal är i regel intressantare, där får man iallafall spänningsmomentet att se om han kommer avvika från manuset med egna funderingar.
Den var bra. Och sann… :-)
Sahlin var hygglig, borgarna var det inte.
”den enda som kan väcka folk är väl Maud Olofsson vars röst antagligen kan väcka även de redan avlidna.” Skrattar högt.
Till och med jag som är relativt kunskapsfattig pga ålder 20 lär mig ingenting nytt av politikernas fattiga bokstäver..
Socialdemokratin borde inte prata om ”jobben”, det känns onekligen som surr om fred på jorden. Tänk om svenska politiker i riksdagen plötsligt började prata om att det är pengar som köper korv, inte praktikplatser eller AMS-kurser. Tänk om de sa att symbolpolitik inte höjer BNP & att det bästa av allt vore om alla snart kan köpa robotgräsklippare så att folk slipper en massa onödigt & meningslöst arbete. Tänk om de sa att ”arbetslöshet” idag är ett begrepp utan innehåll, vem kan vara arbetslös utan några fysiska arbetsplatser? Och att de som slutkläm i debatterna drog till med att prat om arbetslinjen numera är som att hylla vedhuggning eller gasbilar, att den typen av frånsprungen moralism hör hemma i glasmonter på museum.
Jag hade inga problem att hålla mig vaken i 3,5 timmar. Visst, många upprepningar när inte det andra lägret vill hålla med att den egna politiken är den bästa. Men just därför gav debatten klara besked om vilka alternativ vi har att ta ställning till i valet.
Jag lyssnade på kommentarer i SVT i går kväll och läser tidningarna nu på morgonen. Ingen av kommentatorerna klagar på en sömnig debatt, snarare tycker man att det var en tuff debatt.
Jag har oxo sett det, men jag är kanske bara så jäkla trött på den typen av pseudodebatter.
2. Osakliga personangrepp eller provokativa kommentarer är inte tillåtna.
7. Off-topickommentarer raderas liksom one-liners som inte tillför något.
Det där är för svårt för mig, hamnar jag i utvisningsbåset nu?
Nä, först om du gör om det…