Den Israeliska rasismen


Idag skriver Aftonbladet om den italienska rasismen mot Romer. Ingen direkt nyhet men den illustreras med en spektakulär bild som enligt uppgift föreställer två ilandflutna döda romska flickor, samtidigt som de solbadande obekymrat äter sin medhavda matsäck.

Rasism, Italien

Jag själv tänker direkt på den video som den israeliska fredsrörelsen B’Tselem tog vid en palestinsk demonstration, en demonstration som var en protest mot Israels olagliga apartheidmur. Man uppger från israeliskt håll att man bygger muren för att hindra palestinier från att begå terroristbrott mot judar i Israel, men alla vet att det i verkligheten handlar om att stjäla ytterligare land, mer land än som avtalats fram enligt 1967 års fredsavtal.

Rasismen i Israel är mycket utbredd. Sjuttio procent av israelerna vill inte bo i samma hus som en palestinier enligt tidningen Haaretz. Och det är just den rasismen som uppvisas när en israelisk soldat skjuter en försvarslös och bakbunden palestinier, en man som dessutom försetts med ögonbindel.

Man behöver inte ha särskilt mycket fantasi för att inse att sådana händelser leder till ökad antisemitism.

Men rasismen mot palestinier är inte bara en företeelse i Mellanöstern. Även här i Sverige så tar den sig drastiska uttryck. En känd sionist roar sig med att skriva kommentarer på andra hemsidor, bl.a. i mitt namn, han skriver sina kommentarer på hemsidor som behandlar palestinafrågan. Utöver det skriver han hotfulla mail, ofta med sexuellt innehåll, bl.a. till en palestinsk kvinna boende i Sverige. En del av dessa kommentarer och mail är numera överlämnade till polismyndigheten eftersom det handlar om hatbrott.

Han har också minst en egen hemsida och han medarbetar frekvent på en ”Israelvänlig” hem-
sida.


När det gäller den israeliska rasismen så illustreras den nu också extra tydligt eftersom man i Israel planerar att bygga en stad avsedd enbart för sina palestinska innevånare. Så långt sträcker man sig för att få dem utom synhåll, man skapar ett ghetto.

På en av de Israelvänliga sajterna beskylls ISM, International Solidarity Movement, för att ha förfalskat videon. Men det var den israeliska B’Tselem (israeliska fredsrörelsen) som filmade och sedan spred filmen. (undertecknad lade upp den på Youtube) Dessutom kallas den skjutne palestiniern för ”ligist” och ”huligan” och skottet för ett ”gummiskott”. I verkligheten är det en stålkula som är inbakad i gummi. Även om det inte vore på det sättet så skjuter man inte på en fånge försedd med handfängsel och ögonbindel. Många har avlidit efter att ha träffats av sådana kulor.

Rasism, Israel

Och som illustration av rasism är det förstås övertydligt.

Men vi ska undvika att slå oss för bröstet här i Sverige. Vi har ett rasistiskt parti som enligt opinionsmätningar kan komma in i Riksdagen i nästa val, ett parti som är minst lika rasistiskt som det italienska Lega Nord eller som den israeliska gruppen Gush emunim.

B´Tselems video AB:s artikel1 DN1 SvD Israelisk rasism 1 it DN1 SvD 1 Dagen1

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Israel, Sionism, Rasism, IDF, Mellanöstern, Palestina, Palestinier, Mänskliga rättigheter, Genevekonventionen, B´Tselem, ISM, FN, EU, Gush emunim, al Hamatzav, Sleeping Mossad, Politik[/tags]

Läs också Avraham Burgs artikel i SvD om Judisk Rasism och Demokrati!


24 svar till “Den Israeliska rasismen”

 1. Det är märkligt tyst i alla Svenska medier om detta! Få verkar veta eller villa veta hur den rasistiska (sionistiska) staten israel är organiserad! Vi har en diktatorisk disciplin i vårt medielandskap!

 2. Det skulle ta åtskilliga timmar att förklara hur förlags- och tidningsvärden fungerar och hur medielandskapet ser ut.

  Ett kan jag säga och det är att förlagsvärlden är stockkonservativ. Överallt i världen ser vi att färre och färre samt större och mäktigare ägare kontrollerar allt fler aktörer medielandskapet. I USA ägs de tongivande medielandskapet av sex olika storföretag. I Sverige är siffran två = Schibsted och Bonnier!
  Vad om publiceras på t ex DN utgör ett mycket, mycket snävt perspektiv av dabatten bland svenska medborgare; eller för att vara mer direkt: det är ägarnas intresse som styr vad som publiceras.

 3. Man brukar säga att en vänstertidning skulle bojkottas av annonsörerna. Skälet skulle vara att en sådan tidning inte kan anses gynna företagarna. Hur det är med den saken vet jag inte, men skulle en sådan tidning finnas borde det vara en dagstidning. Ser du till den faktiska kostnaden att abonnera ngn av morgontidningarna så inser du att de knappt betalar för pappret.

  En tidning utan en stor annonsförsäljning skulle bli väldigt dyr. Att sedan ”vänstern” i praktiken bejakar ”marknaden” spelar i sammanhanget ingen roll.

 4. Det är ju uppenbart att vänstern inte kan sprida sitt budskap med hjälp av annonsörer. Annonsörer styr på så sätt innehållet i medierna, allt för stora avvikelser från ortodoxin straffas direkt med uteblivna annonsintäkter.
  När det gäller rasismen i Israel såg jag att en grupp Israeler försöker få sina id-kort eller om det var pass, stämplade med benämningen ”Israel” istället för som nu ”Jude”, eller annan etnisk benämning. Detta är kontroversiellt i Israel och israels rasister motarbetar detta. Men det skulle ju vara ett steg i rätt riktning om det gick igenom för att göra Israel till en ”normalare” demokratisk stat, där inte vissa etniciteter priviligieras.

 5. Nej, den var inte inbakad i gummi, den var inkapslad i plast. Enligt B’Tselem är det vanligt att israeliska soldaterskär bort det skyddande höljet för att föra mer skada.

 6. @Lars:

  Jag skulle tro att det finns marknad, och ja ”kapitalisterna” skulle utebli. Idag styrs reklamen så hårt att annonsörerna köper reklamen i ”paket” så att de nästan inte får välja själva.

 7. Jag var i Israel för två år sedan och blev chockad av rasismen. Det hör till saken att mitt eget utseende stämmer tämligen väl in på många palestinier, mina biologiska föräldrar är nämligen från Libanon. Själv kan jag inte tala arabiska och är född här i Sverige, men jag fick direkt frågan varje gång jag träffade en ny israel. Då är det viktigt att också veta att jag har en tämligen avancerad utbildning och arbetade åt ett multinationellt företag som konsult. När de förstod att jag var ”Svensk” så var det inga problem, då kunde de till och med tillåta sig att skämta om ”araber”.

  Efter tre veckor meddelade jag min chef i Stockholm att han fick skicka en ”vit” svensk, vilket de också gjorde. Jodå, företaget har många medarbetare som inte ser ”svenska” ut så de är vana vid problemen i Israel.

 8. Molan! Och dessa människor anklagar hela världen att vara rasistiska mot DE!! Man vet inte ifall man ska skratta eller gråta!! ”Guds valda folk”! De borde kyla ner lite innan de själva blir orsaken till att sioniststaten försvinner!!

 9. före detta minister och talman i den israeliska parlamentet knesset Avraham Burg beskriver Israel på sitt eget sätt och ingen kan ifrågasätta hans syn på Israel. Burgs artikel publicerades i SvD den 20 okotber 2003 , läs det för att förstå att det finns judar som talar sanningen

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_114630.svd

 10. Ja, artikeln är bra, men man önskar att de som är mest berörda av den läser också istället för att hänga på bloggar, klaga, gnälla och hota.

 11. Diskussionen om en vänstertidning är intressant! Ska en vänstertidning ges ut i dag måste den leva på en mediemarknad bland andra högertidningar. Det blir i så fall åsikterna som skulle skilja den från en ”vanlig” högertidningen. Klart att den finns en markand för vänsteråsikter men hela kedjan måste fungera med distribution, logistik, annonsförsäljning, prenumeration, tryckkostnader osv.

  Tidningen måste gå i vinst eller i vart fall runt. Det behövs dyra investeringar och dessa pengar måste komma ifrån någon som vill satsa något, som kan ge en vinst tillbaka för att den skulle överleva på lång sikt. Därför är aktiebolagsformen en möjlighet då man den vägen snabbt kan få in mycket deg. Problemet blir då att med tiden som tidningen går framåt vill aktieägarna få någon vinst av det hela, annars så kanske de säljer sina andelar! Blir tidningen för kritisk mot ägarna så kanske de dra sig ur även om den går med vinst?

  Håller tidningen en tydlig Palestinavänlig profil måste tidningen lägga ner mycket tid på att försvara sig mot sionistisk flak och åtal osv.

  Hotas annonsförsäljningen av allt för negativt antimarknadsreportage så faller den intäkten och tidningen får då inte råd med att anställa bra journalister och utan bra skribenter förlorar tidningen läsare. En tidning som mår bra bör finansieras med 50/50 – prenumeranter samt annonser alltså. Bättre då kanske med en kooperativ vänsterdagstidningen (medlemsägd) med gratis skribenter men då kanske man inte kan locka annonsörer samt investerare?

  Det som en vänstertidning kan erbjuda är alternativa nyheter och framförallt eftertänksamma analyser och bakgrunder. Får man kända vänsterskribenter att sälla upp så kan den sälja sig själv kanske?

 12. Hej bloggare Jinge!
  Jag har last din blogg ett tag och har dessutom haft nojet att bo i det heliga landet i ett par ar. Sjalv flyttade jag darifran under den senaste intifadan, men det var inte darfor jag flyttade. Orsaken var i forsta hand familjeskal. Jag ar som du kanske forstar judisk och dessutom nagot som du ogillar tror jag, jag ar troende. Jag har for mig att jag forsta gangen jag laste din blogg sag att du inte var speciellt svag for troende manniskor.
  Du uttrycker dig val och jag maste ge dig ratt i flera avseenden. Rasismen ar ett problem i Israel, och det har den varit lange. Egentligen tror jag inte att israelerna ar rasistiska i sig, men situationen skapar ett koncentrerat vi/dom. Det ar olyckligt eftersom politiker i landet har extremt svart att veta vilken fot de ska sta pa, oftast blir det den som ar mest utvilad. Har vissa lander i vast ibland otur med sina politiker sa ar det ett statiskt tillstand i Israel.
  Om det tjanar nagot till att skalla pa landet som du gor vet jag inte. De flesta israeler haller nog pa vi/dom och lyssnar definitivt inte pa utlanningar som har synpunkter. Det ar synd, men man lyssnar inte ens pa sina interna kritiker och visselblasare. Avraham Burg ar en av dem, men det finns faktiskt manga aven om man inte kan tro det.
  Sjalv skulle jag inte vilja atervanda, daremot hoppas jag att vi ska kunna flytta till Sverige igen innan vara barn blir for stora, den aldsta ska fylla 10 i host sa det ar pa tiden. Men du, var inte sa totalt avstandstagande hela tiden. Det finns faktiskt positiva saker ocksa, jag skulle tro att fler som befinner utanfor Israel lyssnar mer, aven om du oftast har ratt i mycket, eller det mesta, av din kritik. Du formulerar dig lite for bra for att det ska vara enkelt att ta till sig. – Lev val!

 13. Nej jag har inget emot troende Jakob, i vart fall om de inte försöker frälsa mig. Men jag är ateist, och det kanske märks?

 14. Avraham Burg är en son till den kände israeliska politiker Yousef Burg som har innehaft under de långa år ministerposter från nationella religiösa partiet i flera israeliska regeringar . han dog 1999
  Avraham Burg har definierats i början av sitt politiska live som en aktivist i rörelsen Fred Nu
  Burg tror att två statslösning är bara tillfälligt och att det är naturligt att de två länderna i framtiden kommer att bli ett land

 15. Jag glömde att säga att i juni i år har den israeliska parlamentet klubbat igenom ett förslag som förbjuder de israeliska araber att gifta sig med andra araber utanför Israel gränser och Avraham Burg har fördömt detta
  Man får inte glömma att det finns andliga känslor mellan de israeliska araber och resten av det palestinska folket på samma sätt som mellan judarna i hela världen

 16. Fast Jakob, problemet är väl att själva landet innebär ett vi/dom? Vi vill skapa ett judiskt land (vi) på palestinsk mark (dom). Vi vill att det ska vara en judisk stat (vi) och inte en stat för alla medborgare (vi + dom). Därför är det viktigt att vi via alla demografiska lösningar försöker öka antalet judar (vi) mot antalet palestinier (dom). Därför får judar medborgarskap (vi) och inte palestinier (dom).

  Rasismen är implicit i antagandet av Israel som en judisk stat och inte en israelisk stat. Detta har varit förutsättningen för Israels bildande och rasismen har alltid varit en ständigt närvarande del som alltid kommer finnas så länge staten definierar sig som judisk och inte israelisk.

 17. Tanken att dagens israeler inte har någon som helst anknytning till israel annat än en religös sådan
  är något som fler och fler har tagit till sig.

  Shlomo Sand, professor vid Tel Aviv University, har nyligen utkommit med en bok där han totalt reviderar judisk historieskrivning. Matai ve’ekh humtza ha’am hayehudi? (»När och hur uppfanns det judiska folket?») heter boken som lär mana till debatt och väcka en del upprörda känslor, eftersom han där driver tesen att det aldrig funnits något judiskt folk med ett gemensamt förflutet. Denna tanke är inget annat än en myt, hävdar Sand. De judar som idag lever i Israel är inte arvtagare till det folk som bodde Juda rike under första och andra templets tid. Denna tanke, menar han, är något som sionisterna konstruerade för att ge tyngd åt sina nationella strävanden. Det vi idag kallar judar, menar Sand vidare, är snarare ett hopkok av olika grupper som under olika historiska perioder anammat judendomen som religion. Spaniens sefarder är enligt denna historieskriving konverterande berber som kom till Spanien samtidigt med muslimerna, och Östeuropas ashkenazer är på samma sätt arvtagare till de Khazarer som konverterade till judendomen på 700-talet.

 18. Det finns knappast något land i världen som är rörigare och sjukare, och mera fyllt av motsättningar och fräck historieförfalskning än den något mer än ett halvt sekel gamla regimen israel.
  Sionismen, den lögnaktiga ideologin som landet är uppbyggt på, är full av grova lögner,rasism och hat mot alla andra folk och religioner. Främst mot landets urinvånare palestinierna, som absolut inte räknas till de utvalda av den bestraffande och onda guden. Den gud, som om man ska vara petig, i själva verket ingen varken sett eller hört något från. Varken under arkaisk tid eller nutid.
  Men det är ironiskt och skrattretande nog just denne illusive guden(samt naturligtvis den gudfruktige presidenten Bushs miljarder dollar och stöd) som tillåter regimen israel att samvetslöst sätta sig över samtliga människorättsliga lagar och begå grövre och grövre brott i takt med tiden..

  ”Du skall icke dräpa!”

 19. @Jinge nr18
  Frågan vem som är troende eller inte är lite vag ibland. Jinge, om du är ateist hur kommer det sig i så fall att du både är döpt och konfirmerad i Kristus namn? Hur definierar vi ateister? Som icke troende? Alla tror väl på något?

  @Hampus Eckerman nr 21

  Lyssnande enkelt pointing out! Bra!

 20. @nature: hur kommer det sig i så fall att du både är döpt och konfirmerad i Kristus namn?

  Jag fick en ny moppe. Idag är jag inte medlem av svenska kyrkan eller ngn annan villfarelse…

 21. Jag har en jobbarkompis som är israel. Han är gift med en muslimsk kvinna, men de fick inte gifta sig i Israel så de flyttade hit. Att inte få gifta sig med vem man vill, men det är olagligt i Isreal…

 22. Israel är en stat som FN borde häva de statliga privilegierna för.