Den amerikanska krisen drabbar Sverige?


Nu kablas det ut att finansdepartementet i USA går in kraftfullt för att rädda bolånejättarna, men jag undrar om de kommer att lyckas.


DN:
”USA:s finansdepartement utlovade i söndags omfattande och aldrig tidigare skådade åtgärder för att rädda de två bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac. De bägge bolånejättarna var båda på fallrepet när börsen stängde i fredags. Centralbanken (the Fed) står därför redo att låna ut stora summor och finansdepartementet säger sig berett att köpa andelar i instituten.

”(Deras) fortsatta styrka är viktig för att behålla förtroendet för, och stabiliteten i, vårt finansiella system och i våra finansmarknader. Därför måste vi vidta åtgärder för att lösa den nuvarande situationen medan vi fortsätter arbetet med ett starkare regelverk” sade finansminister Henry Paulson i ett uttalande.”

En del tidningar har under försommaren berättat att det är praktiskt taget omöjligt att få besked av det svenska bankväsendet om hur mycket pengar våra egna banker har i det amerikanska bolånesystemet. Dels är det sannolikt praktiska svårigheter eftersom man gör affärer likt försäkringsbranschen, det handlar om korsvis ägande och samma sorts risktagande.

Om svenska banker är för djupt inblandade så kan precis vad som helst hända. En direkt påverkan kan också bolånekrisen få på den svenska marknaden om den inte redan fått det, och det blir i första hand att bostadspriserna sjunker. En utveckling som kan ställa till det rejält. Tänk om du har lånat två och en halv miljon för att köpa en lägenhet i Stockholm för tre miljoner, sedan går botten ur marknaden och du kan stå där med skulder på 2,5 miljon med en lägenhet som bara är värd en halv miljon på marknaden.

Det är inte speciellt ovanligt, förra gången priserna på bostadsrätter och villor gick upp brant så slutade det just så. De enda som

Bankkrisen, USA

klarade sig hyfsat var de som bodde kvar i sina lägenheter/hus. Det vände långsamt på ett antal år, men hade man hus eller lägenhet som säkerhet för höga lån så kan det gå hur illa som helst. Banker är inte så förtjusta i säkerheter som förlorar det mesta av sitt värde.

En sak som jag själv undrar över är i vilken utsträckning ”Kriget mot Terrorismen” påverkar finanskrisen. USA bygger upp gigantiska underskott, och i vilket läge går botten ur och Wall Street kraschar? Då om inte förr så kommer det att hända saker. Själv oroar jag mig en del för storkrig, jag vet inte hur realistisk en sådan tanke är men det är i vart fall inte omöjligt.

DN12 DBL i t

Andra om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]USA, Bolånekris, Bankkris, FED, Sverige, Banker, Fonder, Ägande, Bostadsrätt, Villa, Recession, Depression, Politik[/tags]


7 svar till “Den amerikanska krisen drabbar Sverige?”

  1. Klart att USA:s krigspolitik påverkar ekonomin eftersom USA inte har råd att finansiera det på egen hand. Man drog igång krig och sänkte skatterna samtidigt, vilket är ganska märkligt men typiskt för bushregimens vårdslöshet. Skall man nu stötta ett antal banker och låneinstitut som på regeringens uppdrag har ägnat sig åt vårdslös kreditgivning kommer det att kosta ännu mer – en ohygglig massa pengar som man inte har om man inte kan låna in det exempelvis från utlandet. Men eftersom USA:s ekonomi är lånefinansierad redan idag lär det inte bli lätt. Omvärlden kan ju tröttna. Man har ju börjat tröttna på dollarn redan, och det märks. Oljeproducenterna vill ju i växande grad ta betalt i andra valutor än dollar och det gör det ännu dyrare att driva USA. Det finns åtminstone en teoretisk, kanske också en praktisk möjlighet, att botten går ur USA:s ekonomi och därmed påverkar världen i övrigt.

  2. Den dagen då flera av OPEC-länderna vill ha betalt i Euro så har vi WW3 här!

  3. Matte, och jag som har hört att EU inte skulle vara något annat än ett oslagbart fredsprojekt! Har de styrande gubbsen tänkt fel igen?

  4. Jag kan inte så mycket om nationalekonomi, så jag antar att mina gissningar är lika goda som proffsens : -)

    USAs utlandsskuld är gigantisk och tittar man på vem som lånar ut pengarna så ser det ut som att Kina gör det! Tänk om omvärlden med Kina i spetsen inte anser att USA är kreditvärdigt längre?

    Fast vi vet redan att USA inte är KRIDITVÄRDIG! Hur ska USA kunna betala igen sin utlandsskuld???

    Händer det som inte får hända (USAs ekonomiska kollaps) drabbas alla av det – så alla vet att USA inte kan fortsätta på den inslagna lånefinansierade krigsvägen. Men det verkar vara så att alla hoppas på att USAs ekonomi ska vända! Är det därför som länderna utanför USA fortsätter att låna ut?

    Nån som vet?

  5. Problemet är att kina kan inte kräva tillbaka pengarna, för då blir dollarna fullständigt värdelös.
    I praktiken har kina knutit fast sig vid maste på en sjunkande skuta.

  6. Något förenklat kan man säga att om jag lånar någon 10 tusen och låntagaren inte kan betala tillbaka får han ett problem. Om jag lånar 1 miljon till någon som inte kan betala får jag problemet