Coop Forum Haninge och ursprungsmärkningen

Jag har tidigare berättat om Coop Forum i Haninge och deras sätt att sköta ursprungsmärkningen av sina varor. Man kan ju få intrycket av att Coop är noggranna med sådant när de utanför varuhuset har en jätteskylt som deklarerar att de säljer Rättvisemärkta varor.


Det ser väl tjusigt ut med ”Rättvisemärkta varor”?

Nu är Rättvisemärket avsett för länderna i tredje världen, t.ex. för dem som arbetar på kaffeplantager och liknande, men åtminstone jag får intrycket att Coop är noga med att framstå som ett företag som månar om att deras kunder ska få så mycket information som möjligt om de produkter som salu-
förs. Att så inte är fallet i alla lägen visar bilderna här, bilder som jag tog i fredags denna vecka.

I januari skrev jag om Coop och deras placering av israelisk frukt med skyltning ”Ursprungsland Spanien”. Den skylten hade de kompletterat i fredags så en av skyltarna visade nu både Spanien och Israel. Men som framgår av bilderna så hade man en annan skyltning nu, en som också får kunderna att tro att det är spanskodlade plommontomater om de inte ser direkt på etiketterna.

Som medlem i Coop så irriterar jag mig mycket på detta, för även om man inte lurar, så missleder man i alla fall kunderna. Varje gång jag sett det så har jag letat rätt på personal och visat dem vad jag menar. Svaret brukar bli ”- Oj då, det där ska jag säga till om!”

Coop Forum i Haninge tar antagligen ledningen i Blodiga Butikers lista över matvaruaffärer som slarvar med prismärkningen nu.

Ska vi konsumenter kunna välja vad vi ska köpa för livsmedel så förutsätter det att butikerna aktivt ser över sin skyltning. Därför tycker jag att alla som har kamera med sig, en mobilkamera duger gott, ska fotografera syndande butiker och sända bilderna till Rickard på BlodigaButiker.se. Det är en aktiv hand-

ling som alla kan göra, kanske ett alternativ för dem som inte kan resa ner till Malmö och demonstrera i helgen?


Det ligger spanska plommontomater där också…


Men närmast under skylten är det israeliska, utan skylt..

BlodigaButiker.se – Andra om: , , , , , , it AB1 DN SDS Dagen

[tags]Coop Forum Haninge, Blodiga butiker, Felmärkt, Plommontomater, Israel, Bojkott, Politik[/tags]

  14 comments for “Coop Forum Haninge och ursprungsmärkningen

 1. 1 mars, 2009 at 17:36

  Ordningsfråga: Det är de spanska plommontomaterna som väger 300 g. Skylten till vänster talar oxo om spanska produkter, likaså den till höger. Att jag tagit bilden från sidan beror på blixten som annars skulle gjort att texten inte gick att läsa på skylten.

  Mao Spansk frukt är skyltad, inte israelisk..

 2. Sixten Andr?asson
  1 mars, 2009 at 18:51

  Bra att du håller efter felmärkning av israeliska varor. Försöker själv kolla i den ICA-MAXI affär där vi handlar mest.
  Har försökt bedriva upplysning på Hamtzav-bloggen (egentligen meningslöst) och fått antisemitstämpeln på mig.

  …………………

  Stå på dig – vi är i fint sällskap – judarna Noam Chomsky, Gilad Atzimon, Norman Finkelstein, Dror Fejler, Lasse Wilhemsson m fl.

 3. Oscar Löfroth
  1 mars, 2009 at 19:16

  Wow! Vilket scoop! Stå på dig!

  • 1 mars, 2009 at 19:26

   Så mycket till ”scoop” är det nu inte. Jag tror att MÅNGA handlare struntar i uppmärkningen av den enkla anledningen att många kunder väljer bort varorna annars. Gå till dina närmaste butiker får du se. Ta med dig en kamera!

 4. 1 mars, 2009 at 19:55

  Kan någon förklara för mig varför gör dessa butiker så? Det verkar som om någon i någon högre ledning som uppmanat dessa butiker att göra så. Är israel så fattig så svenska matbutiker behöver marknadsföra apartheidstatens varor genom lurendrejeri?

 5. Gripen
  1 mars, 2009 at 20:15

  Den lokala Willy affären blandar frukt och grönsaker. Så du kan läsa spanska och isrealiska avacados på skylten och sedan för du läsa någoa på varje avacado för de ligger blandade i en låda, Och apelsiner 9,90 kg och de är från spanien, marroco och isreal alla blandade i en och samma låda så du får läsa på verje enskild apelsin varifrån de kommer.

  De är inte falskt märkta men svåra att urskilja från andra.

 6. samuel
  1 mars, 2009 at 21:21

  Jinge!

  Det numret som går att utläsa på plommontomaterna stämmer ju inte med det numret som man ska vara uppmärksam på om man vill bojkotta varor från israel och som bland annat finns på en banner på din egen sida.

  • 2 mars, 2009 at 05:27

   Jag har sett det. Kommer att återkomma till den saken oxo.

 7. Joachim
  2 mars, 2009 at 05:42

  Enligt en Wikipediaartikel är alla EAN (som tydligen nu heter GS1) som börjar på 73 svenska produkter. Riktigt fusk isåfall.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/European_Article_Number

 8. Moneyman
  2 mars, 2009 at 12:20

  Nazister ej välkomna här! / Jinge

 9. 2 mars, 2009 at 21:48

  Ja men visst i min ica-affär tog dom bort falskskyltnigen efter kritik till huvudkontoret,så idag säljs mandariner från spanien märkta Jaffa,jag saknar dom goda mandarinerna från Marokko.Köper ej dessa torra mandariner.

 10. e
  3 mars, 2009 at 12:27

  Min lokala butik har alltid avokado i omärkta lådor vilket gör att jag inte vågar köpa dem där då jag inte har någon chans att kolla ursprunget på dem. Skylten med pris säger alltid ”Mexico” och det köper jag inte, någon gång måste det ju vara ett annat land. Blev dock arg då jag råkade köpa israelisk frukt för att de hade gömt sådan bland annan från Spanien…

  • 3 mars, 2009 at 13:17

   Rapportera till blodigabutiker.se !!

 11. e
  5 mars, 2009 at 11:16

  Jag borde göra det, men jag kan erkänna att jag är lite feg att göra det då jag handlat där i sex år och gillar personalen och övrigt utbud och det skulle kännas lite som ett svek. Konstigt att man kan känna så, men det gör jag.

Comments are closed.