Borgarna VILL bli hatade

På något annat sätt kan jag inte förstå agerandet från den borgerliga regeringen. En utredning förslår en ändring som gör att IPRED-lagen kommer att slå ännu hårdare mot fildelarna. Och inte bara fildelarna.

AB: ”Det ska bli lättare för polisen att få ut identiteten på fildelare. Det är innebörden i ett förslag från en statlig utredning. I dag krävs domstolsbeslut för att polisen ska få veta vem som har ett visst telefonnummer eller IP-nummer från operatörerna. Det misstänkta brottet måste dessutom leda till fängelse. Nu föreslår den statliga Polismetodutredningen i ett delbetänkande att det ska räcka med böter i straffskalan för att polisen ska kunna begära ut uppgifterna.”

Och böter är det lägsta straffet, vilket innebär att samtliga innevånare i riket kommer att omfattas. Säger polisen att de ”tror” att Nisse fildelar så får de ut IP-numret. Men det blir värre…

AB: ”Beslut om hemlig teleövervakning ska även kunna fattas när det inte finns någon skälig misstänkt av såväl domstol, åklagare eller undersökningsledaren.”

Man får, enligt förslaget, lyssna på telefonsamtal även om det inte finns någon misstänkt. Och Beatrice Ask påstår att det här förbättrar rätts-
säkerheten. Moderaterna drar sig inte ett ögonblick för att använda rena lögner för att trumma igenom sina storebrorslagar. Karl Sigfrid är den enda som protesterar.

De som är unga idag kommer aldrig att rösta på (c), (fp), (kd) eller (m) på ett par decennier. Man får trösta sig med det…

DN SvD it

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]Ipred, Fra, Lagstiftning, Polis, Tekefonavlyssning, Spionlagar, Rättsäkerhet, Tjuvlyssning, Fildelning, Politik[/tags]

  29 comments for “Borgarna VILL bli hatade

 1. Gabriel
  23 januari, 2009 at 15:27

  Kanske är förslaget som möjligör att bötfälla halva sverige ett sätt att kompensera skattesänkningar? Vem vet…

 2. Sven
  23 januari, 2009 at 15:52

  Total övervakning är visst ett liberalt mål numera.

  Jag känner INGEN som inte fildelar, inklusive min mormor och en del moderater och kristdemokrater :)

 3. 23 januari, 2009 at 15:57

  Nä, de kommer att rösta på något så enfaldigt som Piratpartiet istället! O tempora, o mores…

 4. 23 januari, 2009 at 15:58

  Fast det är ju verkligen att slänga sin egen röst på sophögen…

 5. Nadia
  23 januari, 2009 at 15:59

  Var det inte i fjol 2008 som många av våra stora biografer hade sitt bästa år med antal besökare? Eller var det 2007 siffror jag kommer ihåg?

  Jag tror att den här lagen kommer att användas för många andra anledningar än det som sägs i dag. Så har det oftast visat sig. Just därför bör denna lag inte få finnas till. Vem vet… men med den utvecklingen vi har i dag så skulle nog en och annan grupp vilja ha koll på vem som laddar ner dokument om brott mot mänskliga rättigheter och brott mot internationell lag.

 6. G-Town
  23 januari, 2009 at 16:02

  Har sagt det förr.. Det handlar inte om så mycket om fildelning som åsiktsregistrering.
  Fildelning, terrorism och brottslighet är mest bekväma ursäkter.
  FRA-lagen duger bara till det (åsiktregistrering) och IPRED kommer nog att gå från att vara en lag för att jaga fildelare till att bli mest av ett tillägg till FRA-lagen..

 7. Arne,
  23 januari, 2009 at 16:04

  Jag säger bara,

  Googla,
  Reinfeldts löfte om att inte jaga en hel ungdomsgeneration

  Det säger allt…………

  Och när det gäller Pirat Partiet så är jag inte den ”årgången” men dom är som jag ser det de som bäst ser till vår integritet och våra fri och rättigheter, utan dessa så är allt annat ur funktion, så min röst kommer att läggas på dom i år, trots ålder. (tänker själv som sagt)

 8. Harald
  23 januari, 2009 at 16:13

  Vad ska folk rösta på istället, om inte Piratpartiet?
  Sossarna vill ju ha IPRED, Datalagringsdirektivet och FRA. Det mesta av den skit borgarasen nu ger oss har de ju bara tagit över från Bodström (och kritiserade när de själva var i opposition).
  Vänsterpartiet kan man inte lita på för de gör ju inget annat än att krypa för sossarna för att få slippa se borgare vid makten. Om sossarna sa ”vi vill gå tillbaka till Ådalen och skjuta alla arbetare” skulle vänstern ändå gå med på det, så länge de slapp se Reinfeldt i regeringsställning. Och samma gäller Miljöpartiet, inga principer är så heliga att de inte lätt kan horas ut på det vaga aldrig infriade löftet om inflytande eller kanske till och med en ministerpost i något meningslöst departement.

  Vill man inte ha diktatur och polisstat i Sverige är ens bästa alternativ i dagsläget att flytta någon annan stans och ta diktatur och polisstat där istället.

 9. 23 januari, 2009 at 16:17

  Jag röstade på KD i kommunalvalet. Jag måste varit från mina sinnes fulla bruk? Det är nästan så man inte vill gå ut utan en brun pappersäck över huvudet.

  Alliansen är usel. Men KD är allra allra uslast…

 10. David H
  23 januari, 2009 at 16:29

  Inte för att (s) är så särskilt attraktivt alternativ i just detta hänseende.

 11. John
  23 januari, 2009 at 17:19

  @ Arne

  Reinfeldt kan nog svära sig fri från även det uttalandet. Han menade verkligen att ”vi/regeringen” inte skulle jaga en hel ungdomsnation, utan givetvis att någon annan skulle sköta detta, typ privata företag och annat…

 12. Kurt
  23 januari, 2009 at 17:37

  Justitieminister Beatrice Ask ser det som

  ”en förstärkning av rättssäkerheten för misstänkta och andra när säkerhets- och kriminalpoliser bedriver underrättelseverksamhet och utreder brott.”

  Och det beror ju i sin tur på IPRED vars bläck inte ens hunnit torka.

 13. Arne,
  23 januari, 2009 at 18:20

  @ John,

  Det kan så vara, men jag känner en och annan ungdom och jag tror dom är smartare än så.

  Visserligen har vi snart två ”förlorade” generationer som fåtts att fokusera på ”navel skådning” och jaga efter saker som inte betyder så mycket längre fram i livet, men med FRA, Ipred och Ipred2 så har man ryckt en hel del ungdomar ur den ”dvalan”.

  Så låt oss hoppas att ett stort antal kan se igenom den retoriken när propaganda insatserna intensifieras inför nästa val.

  Sist,
  Ingen av oss får glömma att Lissabonfördraget det totala sveket att sälja Sverige och vårt självbestämmande bakom våra ryggar röstades igenom med 5/6 majoritet, dvs regeringen ihop med sossarna med några få undantag, ett beslut där vi helt ställdes utanför debatten om det viktigaste beslutet i modern tid. (med vilje)

  Jag har sagt det förr och jag säger det igen, det är inte ”våra folkvalda längre” när man kör ”diktatur” stil mellan valen och helt ignorerar väljarnas åsikter.

 14. Mr Biz
  23 januari, 2009 at 19:03

  I Jinges citat från AB står att: ”Beslut om hemlig teleövervakning ska även kunna fattas när det inte finns någon skälig misstänkt av såväl domstol, åklagare eller undersökningsledaren.”

  Vad menas med ”undersökningsledaren”? I ett civilrättsligt mål kan ju det betyda vilken privat- eller juridisk person som helst….

  • 23 januari, 2009 at 19:20

   Man avser inte civilrätt. Förundersökningsledaren är normalt åklagaren, men för smärre brott räcker det antagligen med polisbefälet.

 15. janne
  23 januari, 2009 at 19:45

  Dax för REVOLUTION ??!!

 16. Mr Biz
  23 januari, 2009 at 20:18

  Jinge #15,

  Civilrätten omfattar även Immaterialrätten som ska skydda mot kopiering och spridande av upphovsrättsligt skyddade verk.

  Om du skriver en ”Jinges visa” och upptäcker att den börjar spridas i oönskad omfattning har du som privat upphovsman, och skadelidande, full rätt att efterforska ansvarig för brottslig spridning.

  I en rättsstat ska du ha samma rätt som staten att utreda och lägga i bevis dina intressen och anspråk och jag misstänker därför att skrivningen ”åklagare eller undersökningsledare” ger utrymme för såväl dig själv som din ev utgivare av ”Jinges visa” att, kanske inte besluta men väl ha full rätt att begära hemlig övervakning med hänvisning till IPRED-lagen och sedan få del av resultatet i rollen som din egen undersökningsledare.

  De borde annars ha skrivit ”domstol, åklagare eller polis” men här lämnas utrymme till något lur’t och de har säkert en räv bakom örat. Som alltid.

  Gillar förresten tanken på en ”Jinges visa”. :-)

 17. Nadia
  23 januari, 2009 at 22:42

  Jag har inte hört något inom EU ännu att censurera internet. Har någon av er det?

  I Australien så är det på gång snart. Regeringen filtrerar internet och av vad jag hitils förstått så är kriter för vad som anses olämpliga sidor och ord hemligt.

  http://www.getup.org.au/campaign/SaveTheNet/442

 18. Krille
  24 januari, 2009 at 00:27

  Det värsta är att (S) är lika mycket pro-övervakning som borgarna så chansen att slippa dessa lagar vid ett maktskifte är i princip obefintig.

 19. Aewheros
  24 januari, 2009 at 00:59

  Jag börjar nästan tro att de drivs av nyfikenhet på huruvida man kan hetsa väljarna till att rösta in Piratpartiet i riksdagen eller ej.

 20. 24 januari, 2009 at 01:18

  Problemet med att rösta på Piratpartiet är väl att om de inte kommer in i riksdagen, då har man indirekt lagt sin röst på alliansen. Problemet med att lägga sin röst på den andra alliansen (vad kallar den sig?) är att med den får man samma lagar. Problemet med Piratpartiet, om det kommer in i riksdagen är att man inte ha en aning om vad de tar sig för där, hur de kommer att ställa sig i andra och ävenså viktiga frågor, som hur man ska hantera den pågående ekonomiska krisen ex.

  Det övergripande problemet är att våra politiker, nästan samtliga, har tagit ”risken ur demokratin”, oskadliggjort den totalt. Numer finns den bara på papperet, precis som i gamla Sovjet, som på papperet dock var mer demokratiskt än EU.

 21. Bekymrad
  24 januari, 2009 at 03:27

  Knarkreklam en tillåten! / Jinge

 22. Ante
  24 januari, 2009 at 07:46

  Hej!
  Som vanligt blandar media äpplen och päron i rapporteringen.
  -Med den lagstiftning som gäller idag (LEK, närmare bestämt 6 kap i LEK) fordras inget domstolsbeslut för att polis ska få ta del av abonnentuppgift.
  – Den föreslagna lagändringen har ingenting med jakt på fildelare att göra, genom IPRED är det där fr o m 1 april helt och hållet upphovsrättshavarnas egen sak, polisen slipper bränna resurser på det där.
  Förändringen innebär att polisen slipper sitta och förutse vad varje enskilt brott man utreder kan komma att leda till för straff. Dessutom kommer fältet inte längre att vara fritt för alla nätmobbare som gör livet till ett helvete för sin omgivning. Det tycker i alla fall jag är bra!

  • 24 januari, 2009 at 08:03

   ”Dessutom kommer fältet inte längre att vara fritt för alla nätmobbare som gör livet till ett helvete för sin omgivning. Det tycker i alla fall jag är bra!”

   Det är förstås en aspekt. Själv har jag hotats ett antal gånger på ett otäckt sätt, ett IP-nummer räcker inte för att få polisen att agera idag. Den sortens händelser skulle minska, men samtidigt med att anonymiteten försvinner helt så öppnas möjligheterna helt för spionage mot den egna befolkningen.

   Jag bekymrar mig inte om åsiktsregistrering. Vill polisen veta vad jag tycker om saker och ting så behöver de bara kolla på http://jinge.se :-) Men sammankoppling med den nätspaning som FRA får göra innebär att absolut ingenting blir möjligt att göra på nätet utan att myndigheterna kan se vem som gör vad – och när.

   Dessutom så litar vi uppenbarligen inte på den borgerliga alliansens vilja att försvara integriteten. Att sossarna inte är ett smack bättre vet vi sedan Thomas Bodströms tid.

   Men, och det är ett viktigt men, vi vet INGENTING om vad vi har för slags regering om tio-femton år. Alla inskränkningar av den personliga integriteten kan komma att missbrukas, och så sker redan idag. Ska vi då välja att bara sitta och se det hända eftersom vi inte får bult med nätmobbare?

 23. Torsten
  24 januari, 2009 at 08:20

  Mr Biz:

  Du har en jättepoäng i det där med civilrätt/allmänt åtal.

  Egentligen undrar man vad de är ute efter. Handlar det om att lägga immaterialrätten under allmänt åtal, dvs definiera fildelning etc som samhällsfarlig verksamhet, eller är de helt enkelt så korkade att de inte förstår rättsväsendets uppbyggnad?

  Jag tror nog mest på det förstnämnda. Industrin vill fritt kunna kalla in kavalleriet i form av polis och åklagare när deras ekonomiska intressen hotas.
  Det här luktar inte gott…

 24. Arne,
  24 januari, 2009 at 12:21

  Som Benjamin Franklin sa,
  ”De som offrar frihet för säkerhet kommer att förlora båda, och förtjänar ingendera”

  FRA,
  Ett register som du inte kan se, och inte påverka, en grund för utpressning och påverkan av de styrande i samhället, en åsiktsregistrerings apparat som enkelt kan urarta.

  Om någon ringer fel till din mobil, om någon ringer fel till din telefon, om du får ett massutskicks mail med fel innehåll, om du surfar och råkar trycka på fel länk så kan ditt liv förändras för alltid utan att du ens är medveten om varför.

  Mängden data gör att detta är en automatiserad process, så risken att fel kategoriserat data rättas upp är minimal som jag ser det.

  Bilderberg gruppen, (finns massor att läsa om den om ni googlar)
  Reinfeldt ihop med Carl Bildt är deras emissarier i Sverige som jag ser det.
  Reinfeldt var på Bilderberg mötet i Kanada 2006, Maud Olofsson var på Bilderberg mötet i USA 2008, och Carl Bildt har varit på alla de senaste 10 åren.

  Endast en enda gång har jag hört en reporter fråga Reinfeldt om detta, jag kan iofs ha missat andra tillfällen.

  ”Stasi konvertering” av Sverige är ett steg, Lissabonfördraget ett annat, de har en agenda som inte har något med vad som är bäst för Sverige eller oss att göra.

  Eu-parlamentariker Nils Lundgren om Lissabonfördraget och Eva-Britt Svensson, (ett kort klipp men fångar ”kärnan” av det)
  http://www.youtube.com/watch?v=0MxfS0mv6Qc

  En ordentligt informerad befolkning är det enda som kan stoppa upp ”resan” vi nu är en bra bit in i.

 25. Mr Biz
  24 januari, 2009 at 12:45

  Med IPRED-lagen får alltså upphovsmannen rätten att begära ut nedladdarnas IP-nummer.

  Varför skulle då en upphovsman krångla med att vända sig till åklagaren för att kräva ersättning??
  Varför inte lämna över kravet, + 100%, direkt till våra riktiga inkassoproffs — de som har färgglada skinnvästar…
  De är nog heller inte så nogräknade med vad det är för materiel som laddats ned och har (c) -märkts av en anonym och kreativ upphovsman. Vaddå olagligt material? Nu kommer det handla om att ösa ut typ bilder och filmer som är helt oemotståndliga för många och sedan leta upp dessa nedladdare som får en övertygande påhälsning i hemmet.
  Kan man köpa aktier i HA och B…os?

  Det finns ingen måtta på våra politikers dumhet och enfald.
  Om de åtminstone nöjt sig med EU-domstolens begränsning, som säger att en persons identitet inte måste lämnas ut, hade det räckt med att stänga av missbrukare från nätet.

 26. Ma
  24 januari, 2009 at 18:54

  Jag misstänker att borgarna inte längre vill ha makten. De kanske ens ville ha den förra valet. Det kan vara därför de gör så här. Dessvärre tror jag inte heller att sossarna är så där jätteintresserade av den heller. Så vad det här landet skall styras av för några vet jag inte…

 27. Karin
  26 januari, 2009 at 23:53

  @Harald: lägg ner ditt förtal av Miljöpartiet. Det partiet har hela tiden varit tydliga i sitt skydd av medborgarnas integritet. Och Miljöpartiet viker inte ner sig för sossarna, det finns massor med exempel på att de sätter hårt mot hårt i förhandlingarna, några som du faktiskt bör kunna komma ihåg är amnestin för gömda flyktingar och diskussionen med mittenpartier om regeringsbildning – det var riktigt dramatiskt. För att kunna få igenom sin politik, och inte bli överkörda som vänstern, måste Miljöpartiet emellanåt gå med de borgerliga ett tag tills sossarna lärt sig veta hut men det är smällar man får ta. Alltså: vill man lägga sin röst på ett stort parti som seriöst kommer att driva integritetsskydd är det Miljöpartiet (sveriges 3:dje största parti) som gäller.

Comments are closed.