Bloggosfärens dilemma


Många av oss som själva bloggar stöter ibland på vansinniga idéer eller åsikter, ibland från andra som bloggar, ibland i kommentarerna till sådant vi själva skrivit. Själva har vi givetvis vare sig vansinniga idéer eller åsikter… :-/


Dessutom får vi ibland
våra egna fördomar och förutfattade meningar omskakade, som nu idag när jag upptäcker att jag håller med en moderat riksdagsledamot om vartenda komma i hans debattartikel i Aftonbladet.

Karl Sigfrid/AB: ”Krafter inom EU-
parlamentet vill införa skatt på hemsidor som Youtube, och de vill dessutom registrera alla bloggare. Förslagen är i sig anmärkningsvärda, men än allvarligare är den verklighetsbild som många EU-parlamentariker tycks ha. I Bryssel, på säkert avstånd från väljarna, sitter de och förhandlar fram regleringar som få utöver de själva uppskattar…

…EU:s kulturutskott har behandlat ett förslag om att bloggare ska registreras och att anonyma blogginlägg ska förbjudas. I september tar Europaparlamentet ställning och sätter förhoppningsvis stopp för detta förslag. Alla som vet vad en blogg är förstår det orimliga i att göra ett bloggregister.”

Så långt Karl Sigfrid. Idag på morgonen har jag upptäckt att en anonym skribent utgett sig för att vara en känd bloggare, en person som ofta skriver kommentarer på bl.a. min egen blogg. Problemet är att han inte är den han utger sig för att vara, ett problem som förstärks av att han faktiskt brukar hålla på sådär. Han har exempelvis skrivit ett flertal kommentarer där han utgett sig för att vara undertecknad eller ”Rawia”, ”Bultenibo” eller andra bloggare vars åsikter han ogillar.

Eftersom jag själv tillämpar aktiv kommentarsgranskning så har han bara lyckats få igenom enstaka kommentar, och de han fått igenom raderas snabbt eftersom jag e-postar den han utger sig för att vara och frågar om vederbörande verkligen skrivit kommentaren. I vanliga fall är det lätt att upptäcka dessa falsarier eftersom udden riktas mot Mellanösternkonflikten där vederbörande

Anonym

antingen är antisemitisk eller extremt palestina-
fientlig. Det är med andra ord politisk extremism som utgör motiv för agerandet.

Visst, som bloggägare kan man givetvis se till att låta bara registrerade användare skriva kommentarer. Men på denna blogg har det skrivits över 56 000 kommentarer, hur många av dessa skulle ha skrivits om folk hade tvingats att registrera sig först?

I förlängningen riskerar ett sådant agerande att ge näring åt vissa EU-parlamentarikers censurlust, det enda som då blir kvar är registrerade bloggare och likaledes registrerade bloggläsare…

AB SvD DN i t Mina Moderata Karameller

Andra om: , , , , , , , , , ,

[tags]Bloggar, Bloggosfären, Internet, Anonymitet, Kommentarer, Registrering, Censur, EU-parlamentet, Politiker, Kontroll, Politik[/tags]


9 svar till “Bloggosfärens dilemma”

 1. Alltså, ditt blogglivet skulle möjligen bli lite lättare för dig om du bara hade registrerade kommentatorer som du därför vet att de alltid följde netiketten!

 2. Det är roligt att notera hur okunniga EU politiker och byråkrater är om hur internet fungerar. Säg att man ska stifta en lag för registrering av bloggar. Frågan uppstår genast, vad är en blogg? Kan en hemsida vilken som helst vara en blogg varje gång man uppdaterar den med information? Är inte i själva verket alla sidor ”bloggar” i själva verket? Jag kan säga att den första hemsidan på internet var en ”blogg” och folk ”bloggade” på internet långt innan ordet ”blogg” fanns. Det är uppenbarligen så att tekniken sprungit ifrån majoriteten av dessa politikern och byråkrate för länge sedan och nu börjar det bli riktigt pinsamt och obehagligt.
  Det där med anonyma inlägg är ju också så patetiskt, om du inte avslöjar dem Jinge så gör ju någon annan i dina kommentarer det. De människorna blir alltid avslöjade och man kan verkligen undra vad de tror sig kunna uppnå med att utge sig för att vara någon annan på internet?

 3. Registrerade bloggare och deras kommentatorer är Mubarakregimens våta dröm. De vill men vet inte om de kan göra det eller om det skulle komma kritik från utlandet.

  Om EU gör det lätt för diktaturen kommer över 150 000 bloggare att tystna. För det är inte många av dem som skulle klara trycket från säkerhetstjänsterna, trakasserierna, fängelsevistelserna, misshandeln…

  Med att registrera bloggar och bloggare gör man en tjänst åt Saudiarabiens och Egyptens regimer som de själva inte vågar börja med. Och många andra diktaturer. Sen kan man fortsätta påstå att man bryr sig om mänskliga rättigheter och yttrandefrihet i dessa länder.

 4. —–BEGIN PGP SIGNED MESSAGE—–
  Hash: SHA256

  Det är möjligen såhär framtida kommentarer kommer att se ut på
  bloggarna? Eller så kommer man tvingas logga in på sin pese med en dosa
  som fungerar som en bankdosa. Man får ett challange som bara kan besvaras
  med dosan, och på det sättet så blir varje blogginlägg, varje kommentar
  signerad på ett sätt som omöjliggör falsifikat?

  —–BEGIN PGP SIGNATURE—–
  Version: PGP Desktop 9.8.3 (Build 4028)
  Charset: utf-8

  wsBVAwUBSHm9HDIe0I373LTCAQjSkggAlW1FfS6zb/5ViV7AhHEAL7sbjBCB6cwt
  YwCv1Oh39n4IOyjTHxfvQnepdr+0fObmVj14PlQWKowsNLm6Wk2zbTq55TZhuPiP
  QbZ1//bXbaCSfCMXzyBq+rW3zplHI86HU2y9xzihv+fR2tNQyMMcFj4IA+m5X5m3
  C8bnfqXNIf2E0bRmKX4BgG9H/k6UCxiLCegt3VMN0xsCOVlXPscQnbvTLERUyCVI
  eHz/mf2nYWu4/0lK9fWRAXfZneCp0RErNcx73LSM/FnxjtZLa+AJEQBSUttwfXYh
  5maws+Yx+rDnQojAU8yXfNdofMbpNj9163lGWEL5cO/26zmIffoXNg==
  =rv4p
  —–END PGP SIGNATURE—–

 5. @Rawia Morra: Med att registrera bloggar och bloggare gör man en tjänst åt Saudiarabiens och Egyptens regimer som de själva inte vågar börja med. Och många andra diktaturer. Sen kan man fortsätta påstå att man bryr sig om mänskliga rättigheter och yttrandefrihet i dessa länder.

  Du ska inte tro att det bara gäller ett antal korrupta regimer i mellanöstern, det gäller i samma utsträckning vårt eget lilla land. Man skulle givetvis använda FRA fullt ut eftersom ingen kan dölja sina förehavanden. Vill man måla fan på väggen, och det vill man, så är det lätt att konstatera att det är åt exakt det hållet vi är på väg.

  Obehagliga bloggar kommer att få finnas kvar, men bloggare (hemsidor) som beskriver sanningen kommer givetvis att försvinna. Vi har haft koncentrationsläger förut i det här landet…

 6. Jag är i alla fall jag ;-) och har skrivit en del om mitt nya begrepp ”bloggsordinen”. Jag tror att de finns. Man får vara vaksam. Aldrig trodde jag Jinge att du skulle hålla med en moderat. Men Karl Sigfrid är en bra kille. Samma skola som jag vet du fast jag kan vara hans mor förstås.

 7. Det finns nog ingen bättre lösning än PGP-signering för dem som vill ha sina namn i fred. Då kan man fortfarande vara anonym.

  Skatt på hemsidor och registrering av bloggare tillsammans med delar av den nya FRA-lagen och de flesta länders anti-piratkopierings-politik visar hur lite politiker vet om vad internet är.

 8. Jag tror också att okunskapen om internet är det som driver de flesta av dumheterna just nu…

 9. En bra kille som bröt ihop som en origamisvan under partipiskan.

  Marys naivitet när det gäller småmoddar är omfattande. Har de bara en slipover på sig är de bra killar.