Den fotografiska bilden av Mona Sahlin


[column width=”49%” padding=”2%”]
På socialdemokraternas hemsida finns det en bild att ladda ner, en bild föreställande partiledaren Mona Sahlin. Det är en bild som tagits av Anna-Lena Ahlström. Det finns också andra bilder av Sahlin som är fria att använda, som Wikibilden som är tagen av Bengt Nyman.

Som alla kan se så skiljer sig dessa bilder på ett helt avgörande sätt. Nymans bild korresponderar med samtliga svenskars bild av den socialdemokratiske ledaren, den är dessutom tagen nu i sommar så tidsmässigt skiljer de sig inte alls åt. En sak skiljer, och det att Ahlströms bild är tagen i en fotostudio. Sådant spelar roll eftersom man då kan använda reflexskärmar och ett flertal blixtar. Nymans bild är också mycket mjuk till karaktären, den är uppenbarligen tagen med teleobjektiv en molnig dag.

Nymans bild känns igen av de flesta, den visar en femtiotvåårig kvinna, en ålder där alla människor bär vissa spår av sin ålder, man ser helt enkelt inte ut som man gjorde som tjugoåring.

Mona

Somliga beger sig till plastikkirurgen för att släta ut skrynklig hud mot betalning, men de allra flesta struntar i sådant eftersom de inte tycker att det är en nackdel att det syns att de börjar bli äldre. Andra i sin tur ser till att en mycket duktig bildredigerare tar tag i bilden med Photoshop eller liknande verktyg. Meningen är förstås att med verktyget göra samma sak som plastikkirurgen skulle få svårt att göra. Man retuscherar helt enkelt bilden för att skapa en vackrare människa än originalet.

Vi har redan vant oss vid att alla fotomodellbilder är fejkade, med samma metod kan man göra kvinnor smalare eller ta bort de blå ringarna under ögonen. Det finns knappast någon
[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Mona

veckotidning i landet som visar bilder på kvinnor där bilderna inte är manipulerade. I modetidningarna är det regel, och genom att distribuera den färdigredigerade bilden på partiledaren så hoppas antagligen socialdemokraterna att bilden ska användas överallt. Jag såg den också i en av morgontidningarna idag, och dessutom i vänstertidningen Flamman.

Man måste fråga sig vad bilden egentligen säger, för helt klart är att Mona Sahlin själv godkänt att en grovt manipulerad bild av henne sprids av partiet. Själv så tycker jag att det är respektlöst, för helt oavsett vad jag tycker om henne så tror jag att de flesta vill ha en oförfalskad bild av henne. Vi möts ständigt av henne i TV och olika debatter, vi har redan en bild av henne inprogrammerad i vårt minne, men den bilden duger tydligen inte åt Sahlin och partiet.

Vad berättar det om Mona Sahlin, vad säger det om kvinnoideal, och har plötsligen alla feminister inom det socialdemokratiska partiet hoppat av? Ska inte kvinnor över femtio få synas längre, det blir min första tanke när jag ser att bilden av Mona Sahlin visar en kvinna som maximalt ser ut att vara trettiofem år. En kvinna som helt saknar dubbelhaka och påsiga kinder, en kvinna med tillrättalagda läppar och tänder blekta i ett fotoredigeringsprogram.

Ska socialdemokraterna locka väljare med förfalskade bilder så kan man ju undra om den politik de säger sig företräda är lika falsk, en konstruktion enbart för att fånga väljare?

[/column]
intressant Andra om: , , , , , , ab1234 ex1 svd1 dn12 t


14 svar till “Den fotografiska bilden av Mona Sahlin”

 1. Fruktansvärt pinsamt. Själv har det aldrig fallit mig in att ens använda lösnaglar eller ögonfransar. Visst, jag färgar håret för det är inte roligt att gå med råttfärgat år ut och år in. Men det här med fotoshoppande är ju sju resor värre. Det är löjligt helt enkelt.

  Jag kan faktiskt förstå att om någon har råd vill göra sig av med några kilon runt magen, för att orka mer eller må bättre. Men att fuska bort minst 20 år är patetiskt. Bengt Nymans bild på Sahlin är åtminstone mänsklig. Det kan man definitivt inte säga om den andra.

  Lösningen på våndan med kvinnor över 50:s vara eller inte vara är kanske BURKA? Något humanare än ättestupa? :-D :-D

 2. Jag tänkte också på det där, men drog inte slutsatsen att kvinnor över femtio ska osynliggöras, men så är det givetvis. Feminister borde rimligen reagera kraftigt på denna försköning. Pinsamt.

  • Hej Charlie

   Jag tror trots mina 52 år och varande kvinna inte att det handlar om att osynliggöra oss ”äldre!

   Jag tror att det enbart handlar om ett tecken i tiden att tjejer, kvinnor i alla åldrar ser kliniska ut. Unga tjejer som lägger ut sig på nästet ser alla lika plastiska ut. Tjejer själva väljer att osynliggöra sitt rätta jag, Se bara på Drottning Silva!!! Den nya personligheten är den narcistiska personligheten. Egot och inget annat Kvinnorna var först men yngre män ligger inte långt efter.

   Hälsningar

   Agneta

 3. Tack för din artikel!’
  .

  Jag vet inte om du minns det, men vid valet 1991 framträde Mona Sahlin, dåvarande partisekreteraren Allan Larsson och dåvarande ordförande för S kraftigt redIgerade på affischer och tidningsannonser.

  bilderna var i svartvitt men alla tre såg ”felfria” ut.

  Hälsningar
  Agneta också 52 men alltid oredigerad och osminkad.:)

 4. HAhhahahahahahaha!
  Shit min mamma som är 65+ snart ser bättre ut än vel-Mona! Yesus skall hon sälja kläder för HM?
  Menar någon att detta går hem?
  Man undrar hur framtiden kommer att se ut? Skall vi fotoshoppa oss hur lögnaktigt som helst? Min kompis (31) som dejtar mycket har väldigt shoppade bilder på sig på nätet. Han tycker att han inte har en chans annars. Jag har frågat han om han själv inte ser sambandet mellan hans falska marknadsföring och utfallet i form av flickvänner/sambos? ;-) Tom blick till svar.

 5. Jinge…
  Jag tycker detta är ett synnerligen löjligt angrepp av dej , på socialdemokraternas politik. Faktiskt. Du kan bättre än söka påskinna och påstå den bara skulle vara en form av retuchering i Photoshop.
  Så tycker lägg av larvet och kom igen och se till att debatten kommmer över denna primitiva nivå.
  Viveka

  • Du kan bättre än söka påskinna och påstå den bara skulle vara en form av retuchering i Photoshop.

   Men ”Viveka”! Jag försöker inte PÅSKINA att den är retuscherad i Photoshop. Det kan vara ett annat program oxo, men det är det jag känner till. Jag skriver det oxo. Det är en grov retuschering, dessutom är den illa gjord eftersom den är så uppenbar. Och nej, det är inte en kritik mot socialdemokraterna, det är feministen i mig som reagerar på det. Jag ser samtidigt tragiken…

   Ser du ingen skillnad på bilderna? :-I

   • Viveka pratar ju om ditt sista stycke: ”Ska socialdemokraterna locka väljare med förfalskade bilder så kan man ju undra om den politik de säger sig företräda är lika falsk, en konstruktion enbart för att fånga väljare?”

    Jag tycker photoshoppningen av politiken är ett problem hos alla partier idag. Främst förstås hos ”nya moderaterna” men det gäller väl alla – kolla på Miljöpartiet! Förmodligen behövs det – partier som iallafall i viss mån håller kvar vid sin ideologi (påsar under ögonen?) som v och kd förlorar väljare by the minute. Utslätning och retusch premieras inte bara i modevärlden

 6. Vad har det här med ” reflexskärmar och ett flertal blixtar” att göra?
  Bilden är ju sönderbehandlad i Photoshop och det har väl inget att göra med att det är en studiobild?

 7. Ibland får vi kämpa lite för att komma övervåra fördomar. Liver handlar inte bara om sex!

  • Idag har jag i alla fall samlat ihop mina åldriga, inte särskilt fotogeniqa? lemmar, tagit fram mobilen och gått ur Folksam! Och PRO!Pronta!
   Jag försökte få ett personligt samtal med styrelseproffset, Mona Sahlins vän, fackets lilla, gulliga, och rätt så välbärgade, prinsessa Wanja Lundby-Wedin. Men det gick inte. Dom j——-a (Facket(PRO) och Folksam) har lurat mig av mig merparten min livförsäkring, Inte konstigt att Folksam fick ta in väktare som skydd mot ilskna fattigpensionärer! Och mordhotades i Ö-vik