Berlusconi och Maffian

Artikeln i Dagens Nyheter idag förvånar mig inte alls. Att Silvio Berlusconi har och har haft kontakter med Cosa nostra har det talats om länge, och utan maffians medverkan är det säkerligen svårt att nå riktigt stor framgång i Italien.

DN: ”Utöver pågående rättegångar, där Silvio Berlusconi står åtalad för bokföringsbrott och för att ha gett mutor, så påstås nu Italiens premiärminister ha haft en viktig kontakt med den sicilianska maffian Cosa nostra i början av sin politiska karriär. Maffiabossen Gaspare Spatuzza verkade säker på sin sak när han på fredagen i Turin vittnade i maffiarättegången mot Berlusconis närmaste man Marcello Dell’Utri. Spatuzza återgav detaljer kring ett möte i Rom med maffiakollegan Giuseppe Graviano i samband med att ett bombattentat skulle förberedas. –?Graviano nämnde Berlusconis namn och sade till mig att tack vare honom och en annan sicilianare skulle landet nu vara i våra händer, sade Spatuzza som vittnade bakom en vit skärm.”

Att Italiens premiärminister förekommer i diverse affärer med prostituerade är allmänt känt, att han dessutom haft kontakt med bröderna Giuseppe och Filippo Graviano, som var delaktiga i bombattentaten mot domarna Giovanni Falcone och Paolo Borsellino i början av 90-talet likaså.

Det mest märkliga är kanske inte Berlusconis maffiakontakter och köp av prostituerade, det är snarare det faktum att befolkningen i landet inte kräver hans huvud på ett fat. Ser man hur Mussolini fick avsluta sitt liv så hade man kanske kunnat vänta sig att man i alla fall sparkade sin

maffia

premiärminister. Men icke, visserligen gnälls det lite i stugorna om jag tolkat informationen rätt, men mannen sitter kvar utan större protester.

I Sverige räcker det med en Toblerone för att nästan ödelägga en politisk karriär, eller en slarvig deklaration och en taxiresa för en resväska, eller hur det nu var. Att dricka rödvin och pussa på en TV-reporter räcker också för att försvinna ut från Rosenbad, i vart fall om man är ansvarig för beredskapen den aktuella kvällen.

Man kan givetvis säga mycket om våra inhemska politiker, men maffiakontakter är nog hyfsat ovanligt bland dem i alla fall.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , dn svd hd ab t

  5 comments for “Berlusconi och Maffian

 1. Kurt
  5 december, 2009 at 18:04

  I Italien uppträder media som en sämre version av SvD:s ledarsida. Det finns ju några oberoende tidningar, men liksom i de flesta länder så når tidningarna väldigt på personer. Meda domineras helt och hållet av TV.

  • 5 december, 2009 at 18:11

   Berlusconi stämmer väl de tidningar som skriver negativt om honom oxo..

 2. KAS
  5 december, 2009 at 20:06

  Jinge skriver ”Det mest märkliga är kanske inte Berlusconis maffiakontakter och köp av prostituerade, det är snarare det faktum att befolkningen i landet inte kräver hans huvud på ett fat.”

  JInge att indirekt kräva en regeringschefs huvud på ett fat är väl att vara över gränsen för vad som är brottsligt enligt våra nya lagar, den skrivningen är nog att betrakta som uppmaning till terrorism.

  Dags att införa självcensur ?

  KAS

  • Christer W
   5 december, 2009 at 21:29

   Nä,men kas. Att kräva någons huvud på fat har ju bibliska dimensioner och då kan det inte vara terrorism.

 3. mr Biz
  5 december, 2009 at 20:23

  Ja, här handlar det om lite mera än en Toblerone.
  Det har nog gått över alla gränser nu för vad italienarna tål. En halv miljon människor protesterade i dag i Rom:
  http://svtplay.se/v/1801034/rapport/massor_tagar_mot_berlusconi

Comments are closed.