Arbetsförmedlingens dubbla kris

När Arbetsförmedlingens nya chef Angeles Bermudez-Svankvist fick jobbet så var de första hon anställde – sina gamla kompisar. Det blev en del skriverier eftersom hon till och med uppfann nya tjänster i ledningen åt dessa, tjänster som inte fanns innan. Nu visar det sig dessutom att hon fick närmare en miljon i avgångsvederlag från sin gamla arbetsgivare Södertälje kommun utan att ens ha börjat sitt arbete där, hon blev osams med dem redan innan hon tillträtt tjänsten.

AB: ”Angeles Bermudez-Svankvist slår ifrån sig kritiken. – Jag vet att jag gör ett mycket bra jobb. När Bermudez-Svankvist skulle börja som kommundirektör i Södertälje 2006 hamnade hon i en bitter strid med kommunens förvaltningschefer. Konflikten blev dyr för kommunen. Efter segslitna förhandlingar kunde Bermudez-Svankvist kvittera ut ett avgångsvederlag på nio månadslöner eller 891 000 kronor – utan att ha arbetat en enda dag. Tre månader senare köpte hon en splitterny Porsche Boxster. Den var en 50-årspresent till hennes man.”

Tidningen berättar att arbetsförmedlingen fått ett sparbeting på en miljard, vi har en borgerlig regering som bekant. Då ställde chefen till med fest för 520 chefer, en fest som kostade skattebetalarna drygt 3,3 miljoner kronor, eller i runda tal 6 500 kronor per person.

Uppenbarligen är känslorna numer så upprörda på myndigheten att personalen inte vågar kommunicera med tidningen via e-post, man tycks vara övertygad om att ledningen kontrollerar allt, även e-posten. Det är en skrämmande bild som ges från den myndighet som av allt att döma ska hjälpa en miljon arbetslösa att få nya jobb från och med i höst och


över nästa år. De som inte fick gå på den lyxiga festen riskerar dessutom att bli arbetslösa om de säger upp sig och söker ett nytt jobb.

Det är kanske viktigt för generaldirektören att se till att hennes kamrater besätter de närmaste stabsfunktionerna runt henne. Hon har väl skaffat sig erfarenheter som lär henne just detta från sina tidigare arbeten?

Andra om: , , , , , , , it AB1

[tags]Angeles Bermudez-Svankvist, Arbetsförmedlingen, Generaldirektör, Högerregeringen, Arbetslöshet, Fest, Vänskapskorruption, Politik[/tags]

  3 comments for “Arbetsförmedlingens dubbla kris

 1. Christer W
  13 april, 2009 at 16:06

  Vad är det det kallas, psykotiska drag, när chefer samlar sina jasägare runt sig.
  Hon lär ha blivit årets chef någon gång i tiden, undra vad de underordnade tyckte-
  Det är kanske dags att undersöka hur stämningarna var på ST:Eriks Ögonsjukhus och Folktandvården.

 2. Den tjocke konsulten
  14 april, 2009 at 03:17

  Ansvaret för avtalet ligger väl ändå hos den politiska ledningen för Södertälje kommun som anställde en erkänt hårdför chef utan att förankra i organisationen och sen vara för fega för att backa upp henne.

  Att AF tvingas sluta wastea pengar på program vars enda syfte varit förnyad A-kasseperiod och inte en väg till ett fast jobb tycker jag är utmärkt.

 3. 22 april, 2009 at 14:26

  Arbetsförmedlingen hade råd att låta sina chefer festa för 3.3 miljoner kronor men ansåg sig, sommaren 2008, ”Inte ha råd” att bevilja mig 8 VECKORS ARBETSPRÖVNING på ett företag jag hade mitt livs chans att få anställning hos – med följden att jag gick miste om jobbet pga. att företaget till slut tröttnade och drog tillbaka rekryteringen!

Comments are closed.