Apartheidstatens nya premiärminister

Idag tar Helle Klein upp Israel på Aftonbladets ledarsida. Hon gör det med anledning av att Netanyahu tillträder som premiärminister.

Helle Klein/AB: ”I dag tillträder Likudledaren Benjamin Netanyahu som premiärminister och Israel får sin mest högerextrema regering någonsin. Rasisten Avigdor Lieberman blir utrikesminister. Denne Lieberman vill rensa Israel från landets arabiska invånare. Staten ska vara ”rent judisk”. Så långtifrån en demokrati som bygger på medborgarskap som man kan komma. De israelisk/palestinska politiker som har kontakt med Hamas ska åtalas för landsförräderi, anser Lieberman vidare. Varken han eller Netanyahu erkänner palestiniernas rätt till en egen stat och tror därmed inte på en tvåstatslösning.”

Nu har visserligen Lieberman uppvisat en något mer pragmatisk sida sedan det blev klart att han skulle få utrikesministerrollen. Men att en fascist ibland kan tala med len röst betyder ingenting. När expresident Jimmy Carter förklarade att han ansåg att Israels system påminde honom om apartheid så satte han fingret på en öm punkt. Israel vill inte påminnas om att det är en grovt rasistisk stat, de envisas med att kalla sig för ”demokrati” trots att det enda demokratiska i landet är allmänna val. Det har kommit förslag om att ”arabiska” partier ska förbjudas. Även om dessa förslag inte gick igenom så visar det på det tankegods som finns inom landets parlament.

Tyvärr så har Sverige av olika skäl en utomord-
entligt passiv roll gentemot Israel. Möjligen så är vissa politiker rädda för att bli beskyllda för antisemitism, men hellre det tycker jag. Den dagen man slutar säga sanningen av rädsla för att man ska stämplas av den sortens lögner så kan man lika gärna vara helt tyst. Jag menar att både Carl Bildt och regeringen egentligen borde ta i med diplomatiska hårdhandskar. Ska vi verkligen ha en ambassadör här från ett land som begår ständiga brott mot mänskligheten? Jag tycker inte det, han borde skickas hem.

Helle Klein/AB: ”EU:s utrikesministrar måste vara bekymrade. De iscensatte en politiskt destruktiv bojkott av den palestinska regeringen efter att Hamas vunnit valet. Hur ska de göra nu gentemot Israel? Det är märkligt tyst från Carl Bildt och hans kollegor.”


En bild från Gaza tagen i januari 2009

Nu har dessutom Israel på allvar börjat hetsa mot Norge. De kallade Norge för ”världens mest antisemitiska land” förut, men då tog det bara en dag eller två till man beskyllde Sverige för samma sak. Landet gör ett tragiskt intryck…

Läs Helles artikel i Aftonbladet!

Andra om: , , , , , , , , , it DN1 SvD Dbl123

[tags]Israel, Palestina, Mellanösternkonflikten, Gaza, Netanyahu, Lieberman, Knesset, Apartheid, Krigsförbrytelser, Politik[/tags]

  11 comments for “Apartheidstatens nya premiärminister

 1. 31 mars, 2009 at 14:06

  Jag glömde att skriva att man återigen ska utreda Arafats död. Man misstänker att Israel förgiftade honom…

 2. alandalus
  31 mars, 2009 at 15:22

  Tja ska EU fortsätta med sin blockad mot palestinierna för att Hamas inte erkänner apartheidstaten Israel så bör man nu göra likadant mot Israel. Detta står i Likuds platform:

  The Government of Israel flatly rejects the establishment of a Palestinian Arab state west of the Jordan river.

  The Palestinians can run their lives freely in the framework of self-rule, but not as an independent and sovereign state. Thus, for example, in matters of foreign affairs, security, immigration and ecology, their activity shall be limited in accordance with imperatives of Israel’s existence, security and national needs.

  Vad Netanyahu med andra ord vill är att palestinierna ska leva som undermänniskor utan rösträtt i en evig judisk etnokrati. Detta om något är antisemitiskt, eftersom palestinier också är semiter.

 3. Sam
  31 mars, 2009 at 18:06

  Det är i sanning apartheid i Israel. Palestinier i landet får inte göra militärtjänst, och man kommer inte in på alla universitetslinjer om man inte gjort militärtjänst. Dessutom är studiegången anpassad till den israeliska värnplikten vilket gör att man inte kan börja studera vissa linjer innan israelerna har gjort färdigt militärtjänsten. Hur sjukt som helst. Sedan får inte palestinier köpa mark i Israel, det får bara judar göra. Man ger av princip inte palestinska familjer byggnadslov även om deras familj ägt marken i många generationer före israels bildande. En familj med många barn innebär oftast att man bygger till, ibland på höjden. När som helst kan israelerna riva bygget, dessutom får de palestinska familjerna böter som ibland är så stora som en hel årslön. Så apartheid är bara förnamnet. Hur de sedan behandlar palestinierna på västbanken är välkänt. De får inte ens använda de vägar som ockupaterna byggt. Det är bara vägar för judar. Jag var i Israel för ett år sedan för att besöka min frus släktingar. Vi höll inte på att bli insläppta eftersom hon är palestinska. Apartheid!

 4. MX
  31 mars, 2009 at 18:06

  … eftersom palestinier också är semiter.

  Särskilt i jämförelse med ryssar å polacker som lärt sig hebreiska på kvällskurs :-D

 5. Martin Forsman
  31 mars, 2009 at 18:27

  Nog för att ”nationalsionisterna” Netanyahu och Lieberman är en minst sagt otrevlig duo att leda en ”demokrati”, men den största skandalen är Ehud Barack sålt sin själ (om han nu har någon) till djävulen och ingår i deras regering. Det är som om Socialdemokraterna skulle sammarbeta med NSF, fullständigt ofattbart.

  Att EU/USA skulle agera konsekvent och bojkotta Israels regering av samma anledning som Hamasregeringen är tyvärr knappast troligt. När det gäller viktiga handelspartners som Israel är (särskilt för EU) så brukar respekt för mänskliga rättigheter inte vara så viktigt längre.

  Det är bara att konstatera att Israelkramarnas gnäll om att Israel bedöms efter en annan måttstock än alla andra länder är märkligt. Det är ju just detta faktum som gör att Israel konsekvent kan pissa på världssamfundet och till skillnad mot alla andra länder komma undan med det.

 6. alandalus
  31 mars, 2009 at 21:32

  Sam,
  Det är inte bara universitetsstudier som är kopplade till militärtjänst i Israel. Den här nyheten kom i måndags:

  The Hashmira Israeli Railways project sent on Sunday letters to some 100 Arab workers informing them that their contracts with the company would be terminated because they did not serve in the Israeli military.

 7. catarina
  31 mars, 2009 at 22:34

  Ja nu drivs det israeliska vanvettet mot sin absoluta avgrund. Bildts israeliska kollega heter Liberman. Den nye utrikesministern. En rasist och galenpanna. Jag läser ofta Maan News på nätet. Varje dag fängslas unga människor, rivs hus och trakasseras människor både på Västbanken och i Gaza.
  Israel måste bojkottas och tvingas till fred och förnuft. Inte bara för palestiniernas skull utan även för israelerna själva.

 8. MX
  1 april, 2009 at 02:41

  Tyvärr så har Sverige av olika skäl en utomordentligt passiv roll gentemot Israel. Möjligen så är vissa politiker rädda för att bli beskyllda för antisemitism ..

  Kanske det kanske, fast EU-president Karel Schwarzenberg har tydligen börjat ändra åsikt om Israel och sa så här på tisdagen:

  – ”We are not happy with some of the steps of the Israeli government, namely construction works close to Jerusalem but also access to Gaza, which is today very limited,” daily Lidove Noviny quoted Schwarzenberg as saying. ”The new Israeli government has not raised much excitement either.”

  Czecks are anti-semites, and this prooves it!
  They critiszed Israel, yeah we knew it!
  Anti-semites there in Prague!
  They`re all anti-semetic dogs!
  Unless they kiss Vad Yesham real quick!
  The charge of anti-semite will stick!
  la-la-la la-la-la

  http://haaretz.com/hasen/spages/1075208.html

 9. Sara G
  1 april, 2009 at 06:37

  israels blivande utrikesminister Avigdor Lieberman har modererat sig en del och säger att han inte kategoriskt motsätter sig en tvåstatslösning och att han till och med skulle kunna tänka sig att flytta ifrån sin egen bosättning på Västbanken.

  Fast det återstår att se om det finns någon som helst substans i hans uttalanden…
  Jag tvivlar.
  .

 10. Härj
  1 april, 2009 at 06:43

  Konstigt det där argumentet med att Israels demokrati skulle vara någon sorts ursäkt för dess illdåd. Om Israel bestämde sig för att släppa ner alla sina kärnvapen över Mellanösterns oljefält blev det väl inte bättre om de höll en folkomröstning om det först. Omvänt gäller även för Hamas; bara för att de råkar vara folkvalda betyder inte att självmordsbombningar blir rättfärdigade. Men demokrati är ju som bekant bra tills fel parti röstas in, sen är det folkmordstaktik mot civilbefolkningen som gäller.

 11. Pether
  1 april, 2009 at 21:26

  Israel har också nu sagt att man tänker kasta Annapolis i papperskorgen. Ni vet, där man kom fram till att bosättningarna var dåliga också så, där israel 3 dagar efter hade gjort klart för sig att bygga fler bosättningar samt dödade 39 palestinier.

Comments are closed.