Aftonbladet talar om Apartheid i Israel


Idag kallar Aftonbladet den israeliska politiken gentemot de egna palestinska innevånarna, och palestinier på Västbanken och i Gaza för vad den är – en apartheidpolitik. Det är bra, fler svenska tidningar borde ta bladet från munnen.

Helle Klein/AB: ”Ultranationalistiska partiet Yisrael Beitnu blev tredje största parti i det senaste israeliska valet och dess partiledare, Avigdor Lieberman, är i dag Israels utrikesminister. Han kräver nu att alla medborgare ska svära sin lojalitet mot Israel som en ”judisk, sionistisk och demokratisk stat, till dess symboler och värderingar”. En ny lag ska stiftas där den arabiska sorgedagen Nakba (till minnet av den stora deportationen av 700?000 palestinier i samband med att staten Israel bildades) ska förbjudas att högtidlighållas. Det är en politik direkt riktad mot Israels 1,2 miljoner arabiska medborgare. Lagförslaget är rasistiskt och berövar de arabiska israelerna rätten att uttrycka sin identitet.”

Dessutom uppmanas Sverige att agera nu under det kommande ordförandeskapet i EU, man rekommenderar Carl Bildt att agera för att avbryta allt militärt samarbete och ompröva det handelsavtal som nu diskuteras mellan Israel och EU. Redan gällande avtal stipulerar att Israel ska följa EU:s regler om de mänskliga rättigheterna, något som man i praktiken aldrig ens varit i närheten av.

Det känns onödigt att räkna upp alla Israels brott mot mänskligheten, jag har gjort det hundratals gånger förut. Men en lustig effekt av valet av Avigdor Lieberman har jag faktiskt märkt. Israels advokater har tidigare ägnat sig åt massiva angrepp mot dem som kritiserat landet, detta har praktiskt taget upphört i och med att landet nu fått en fascist till utrikesminister. Det känns antagligen inte helt oproblematiskt att ropa – antisemit längre efter alla som kritiserar nationen.

Det ska givetvis tas som ett gott tecken. Kan den nyvunna insikten om Israels faktiska tillkortakom-
manden hjälpa landets fan club att rikta sin ilska mot den som bör få ta del av deras synpunkter, så kan knappast Israels UD nonchalera den faktiska opinionssvängning som är på väg.

Just nu är Mahmoud Abbas i Washington och i veckan ska Barack Obama hålla ett tal i Kairo, jag vet inte om det finns någon direkt orsak att känna lite hopp om de miljontals palestinier som tvingats ut som flyktingar i världens länder, men trots allt så kan jag inte riktigt låta bli. Hoppet är som bekant det sista som överger människan…

i Andra om: , , , , , , , , , , , AB1 EX N24 DN12 SvD123 Dbl1 t

[tags]Israel, Nakba, Sveriges Radio, Cecilia Uddén, Sionism, Avigdor Lieberman, Palestina, Palestinier, Trohetsed, Mänskliga Rättigheter, Demokrati, Politik[/tags]


14 svar till “Aftonbladet talar om Apartheid i Israel”

 1. Nej det finns ingen anledning att känna något hopp, detta är bara charader och ingenting annat.

 2. Jag tror att vi framöver kommer att behöva ett nytt ord när vi pratar om sionism, Israel etc. och det är Nakbaförnekare alternativt Katastrofförnekare.
  Förhoppningsvis går det att använda lika effektivt som Förintelseförnekare.
  Det är märkligt hur lätt det varit för Israel och dess advokater att slippa stå till svars för Nakban, men om man kan kasta ordet Katastrofförnekare i deras ansikten kanske det blir lite svårare.

 3. WOW! Aftonbladet av alla med!
  Hoppas det inte är bara ett olycksfall i arbetet och journalisten får göra avbön.
  Nu hoppas jag att andra media följer efter och kallar saker för vad de är.

  Paradoxalt att de som med näbbar och klor försvarar ”förintelsen” och diskussionen kring denna är samtidigt historierevisionister av rang.

 4. Aftonbladet kan räkna med påhälsning av tusentals folkmordskramare ur sionisthögern efter denna plötsliga ärlighet….

  Har de 8sionisterna) inte något program som plingar till så fort en rasstats-kritisk artikel skrivs?

 5. ”Minnet av Nakbah ska förbjudas att högtidlighållas..”

  Men samtidigt kritiserar deras advokater sådana som vägrar högtidlighålla minnet av Förintelsen. De sätter en sådan press på dessa personer/organisationer att de tillslut tvingas göra avbön och sedan ändå ”fira” judarnas katastrof…

  ex. http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=162247

 6. Det är mycket önskevärt att omvärlden bojkottar Israel men en sådan åtgärd är omöjlig att genomföra pga västvärldens starka stöd till Israel
  Bojkotten skulle göra slut på den blodiga ockupationen , det som behövs är en global rörelse , Det internationella stödet till Israel måste upphöra och en ekonomisk bojkott är mycket effektiv
  Vi hör inga kritiska röster mot den nya regeringen i Israel trots de uttalanden från både Netanyahu och Lieberman

  Israelerna är så desperata , Igår röstade det Israeliska parlamentet igenom ett förslag med 53 röster för att utarbeta en lag som lämnar över ansvaret för palestinierna på västbanken till Jordanien och lagen ska begära av Jordanien att ge palestinierna medborgarskap och detta skulle ersätta den palestinska staten , Detta förslag kommer att leda till ett krig mellan palestinierna och Jordanien
  Förslaget går ut på att Israelerna ska behålla alla bosättningarna under sin kontroll , Jordanien har kallat den Israeliska ambassadör i Amman och avvisat starkt förslaget , Bland de som har röstat för förslaget är försvarsminister Barak
  Kenesset har också klubbat igenom en lag som ger fängelse straff till alla som förnekar Israel som en judisk stat , straffet fastställdes till ett års fängelse

 7. I stort sett har väl inte någonting förändrats på sextioett år, men israelerna döljer inte längre sina egentliga avsikter, och det gör säkert inte situationen mera hanterbar för palestinierna, men är ändå helt säkert lättare att leva med än dessa djävulska lögner och osanningar som israeliska ledare oavbrutet trattat i politiker världen över – och sitt eget folk – men främst de olyckliga palestinierna i snart ett sekel nu. The ”pissprocess” är vad det hela spelet för gallerierna kunde kallas , för det var inget annat än ett sådant!
  Men nu finns det ingen vettig människa som litar på sionisterna längre eller anser att israel är en demokratisk stat. Bara dårar kan få för sig det!
  Nu vet alla vad den lilla rasistiska regimen har för sig – och det är inte några vackra saker som för mänskligheten framåt, det vet vi.

 8. Aftonbladet says: ”Ben-Ami Kadish har erkänt att han att han på 1980-talet lämnade över hemlig information till Israel om kärnvapen, stridsflygplan och robotsystem.
  Han säger att han trodde att han hjälpt Israel utan att skada USA. I utbyte mot den hemligstämplade informationen har han fått små gåvor och restaurangbesök, men inga pengar.
  Distriktsdomaren William Pauley dömde Kadish till böter på 50 000 dollar.
  – Varför det tog regeringen 23 år att åtala Kadish är höljt i dunkel, sade Pauley.
  – Det är fullt klart att regeringen kunde ha åtalat honom för väldigt mycket allvarligare brott.”

  Att spionera mot USA och sälja kärnvapenhemligheter till Israel och samtidigt vara jude leder till böter. Hade han varit muslim så hade Guantanamo inte räckt, elektriska stolen…

 9. Enligt Wikipediaatrikeln dömdes Jonathan Pollard till livstids fängelse för spioneri. Enligt samma artikel verkar det dock troligt att hans brott även inkluderade förräderi vilket sannolikt skulle inneburit dödsstraff.

  Dock sågs väl brottet som mildare eftersom det ”bara” inkluderade att förse Israel med all information USA samlat på sig om militära styrkor hos Israels grannar och andra potentiella ”hot” för Apartheidstaten.

 10. #13 Marcus R: Jag påpekade ju att han INTE dömdes för förräderi trots att hans omfattande spionage sannolikt innebar just detta.

  Sen så skrev jag att det SANNOLIKT (inte alltid) hade inneburit dödsstraff om han hade blivit dömd för förräderi och det står jag fast vid.

 11. Har du sett att The Human Sciences Research Council of South Africa har släppt en rapport om Palestina? Kanske kan va nåt.