Abdikerar kungen nu?


[column width=”49%” padding=”2%”]
Det vi väntade på var att Carl Gustaf Folke Hubertus, Sveriges Konung, Hertig av Jämtland, meddelade att han abdikerar och att vare sig han eller familjen har vidare anspråk på Sveriges tron. Men den som väntar kommer förr eller senare att få läsa ett sådant meddelande i pressen.

Personligen tror jag inte att det ska bli nödvändigt att släpa Carl Gustaf Folke Hubertus, Sveriges Konung, Hertig av Jämtland ända till Mora sten. Jag tror att kungafamiljen inser att det är dags att införa demokrati i Sverige även när det gäller landets konstitution. Statsministern och Riksdagens talman kan sköta arbetet som statschef, någon person utöver dessa behövs inte.

Jag är övertygad om att det vi nu bevittnar är kunga-
maktens sönderfall. Det är inte längre ordet ”om” vi diskuterar, utan bara ordet ”när”.


intressant Tags: , , , , , , ab12 dn1 svd123 ex123 t

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]madeleine
[/column]


32 svar till “Abdikerar kungen nu?”

 1. Det sista som överger oss är hoppet, men jag tror att du nu är närmare sanningen än någon annan. Detta drabbar kungahuset som en komet från ovan!

 2. Liten petimäteranmärkning.
  Kungen är inte hertig av Jämtland. Han är Sveriges kung sedan 1973.
  http://www.detkungligabrollopet.nu/hermanshorna/2010/03/ar-kungen-hertig-av-jamtland/

  Kungen är vald 1810 i Örebro. Det håller än. :)

  Annar tycker jag det är en spännande idé med delat statschefsskap. Mig veterligt är det bara Andorra som har två statschefer – Frankrikes president och den spanske biskopen av Seo de Urgel.

  Men det är en värdslig och en andlig. Andliga statschefer tycker jag inte man ska ha. Att en riksdagledamot skulle vara statschef är knappast ett bra demokratiskt system.

   • Och uppgiften finns även på http://kungahuset.se

    En hertig var förr i tiden en härskare över ett landskap och då kunde man förstås inte vara både kung och hertig samtidigt. Numera är det bara en hederstitel utan verklig innebörd. Kungen använder sin hertig-titel bara då han besöker Jämtland.

    Ang. frågan om kungen nu kommer att abdikera – det tror jag inte! Varför skulle han abdikera bara för att hans dotter har slagit upp en förlovning? Det vore ju som om t.ex. jag skulle säga upp mig från mitt jobb bara för att min dotter gjorde slut med sin pojkvän…. Nä, abdikering ska ske av lit tyngre skäl än att ens barn har förhållanden som spricker. Ett sådant tyngre skäl skulle kunna vara t.ex. att en majoritet av svenskarna blir motståndare till kungahuset. Idag är en majoritet för kungahuset, och så länge det är så kommer det att finnas kvar. Eftersom kungen idag inte har någon politisk makt är frågan om kungahusets vara eller inte vara inte särskilt viktig. Och varken sossarna eller folkpartiet (som båda har kungahusets avskaffande inskrivet i sina resp partiprogram) kommer att våga gå emot folkmajoritetens åsikt i denna fråga.

    • Ang. frågan om kungen nu kommer att abdikera – det tror jag inte! Varför skulle han abdikera bara för att hans dotter har slagit upp en förlovning?

     Hur skulle det vara om du läste de andra kommentarerna? Då hittar du oxo svaret på hertigfrågan…

  • Vem bryr sig…….

   Hur länge ska dessa världskrigstjocka bokstäver pryda kvällstidningarnas förstasidor.
   Det är ju ingen som tvingar dessa människor i kungahuset att fortsätta sin sysslolösa , lättjefulla tillvaro.
   Vad roligt det skulle vara att på demokratiskt sätt kunna välja vem man ville ha som statsöverhuvud.Dessutom kunde man avsätta personen ifråga när han eller hon inte sköter sig.

   Man får nog börja söka sig till republikanska föreningen.

   • Hur länge ska dessa världskrigstjocka bokstäver pryda kvällstidningarnas förstasidor? Så länge som folk köper skiten – vi får de medier vi förtjänar….

 3. Önsketänkande mina vänner. Varför skulle en bruten förlovning två steg från tronen ha minsta inverkan på statsskicket? Dessutom, men det kan vara ren lögn eftersom det stått i kvällspressen, så verkar den icke-kunglige parten vara den felande. Men hur det är med den saken har egentligen varken jag eller andra utomstående med att göra.

  • Eftersom det är vi som betalar cirka 125 miljoner per år för kungahuset så är det en skyldighet att vara informerad om hur våra anställda sköter sig och mår,

   /Micke W

  • Håller med. Detta är en icke-nyhet som inte på något sätt påverkar statsskicket. Och jag tror att monarkin består under all överskådlig tid. Inte för att jag gillar det precis, det hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle. Men å andra sidan finns det betydligt värre saker att ta itu med, de ökande klassklyftorna och marginaliseringen av de fattiga exempelvis.

   • Känns ju inte annars högst orimligt att tvinga kungafamiljen att gå i arbete så de slipper att livnära sig på ekonomiskt bistånd från oss skattebetalare? Tycker det är underhållande hur folk slår slag mot de som har det svårast i samhället och går på sina knän utanför socialkontor samtidigt som de lovordar den största parasiten på samhället. Sedan att kungen inte behöver redovisa utgifter för sitt bistånd på ca 100 miljoner per år tycker jag är skrattretande. För att vara rättvis så är det dock bara 50 miljoner per år som ”apanaget” ligger på som går rätt ner i knugens och hovets fickor. Därav går 1,5 miljoner per år ner i riksmarskalkens ficka vars CV är fylld med att varit professor och doktorsavhandling om hur ångmaskinen kom till Sverige under 1700-talet.
    Vad är hans arbetsuppgifter? Sköta kontakten mellan riksdagen, regeringen och statschefen.

 4. Nu har proppen förhoppningsvis släppt, låt nu hoppas att media slutar med den löjliga hovcensuren som de tillämpat i över 40 år. När folk väl får veta hur svinaktigt de beter sig, så svalnar nog intresset för monarkin.

 5. Det vi väntade på var att Carl Gustaf Folke Hubertus, Sveriges Konung, Hertig av Jämtland, meddelade att han abdikerar och att vare sig han eller familjen har vidare anspråk på Sveriges tron. Men den som väntar kommer förr eller senare att få läsa ett sådant meddelande i pressen.

  Nej det tror jag aldrig kommer att hända. I det här fallet håller jag helt och hållet med ”Gr”. En bruten förlovning kommer inte att ha den minsta inverkan på statsskicket, om några månader är det glömt. Nej ska vi avskaffa monarkin måste det ske lagstiftningsvägen. Att kungahuset frivilligt skulle kasta in handduken kan vi bara drömma om för det kommer aldrig att ske.

 6. Håller med Per Westberg om att ha en riksdagsledamot som statschef inte är det bästa.

  Varför inte låta folket välja en ny politiskt obunden statschef i samband med de allmänna valen vart fjärde år. En statschef som endast får sitta i fyra år vore också bra. Personen som då kommer ifråga kan inte omväljas för en ny period. På så sätt behåller man kontinuiteten och fräschören i systemet och kommer ifrån problematiken med en på livstids varande statschef som inte kan bytas ut förrän denne trillar av pinn. Allt för att den reella demokratins skull alltså.

  Nomineringsvalet för en ny statschef skulle kunna gå till på följande vis:

  Ett antal icke politiska organisationer skulle få rätt att nominera kandidater till posten som statschef.
  Max tio kandidater skulle utses som sedan väljarna fick ta ställning till. För att undvika pressens spekulationer och politikernas klåfingrighet i frågan, skulle namnen på kandidaterna till posten som statschef inte släppas ut förrän i allra sista stund före valet. Och för att göra den riktiga demokratin i Sverige levande, så skulle naturligtvis vem som helst som är röstberättigad kunna skriva vilket annat namn som helst på valsedeln om han inte är nöjd med de tio föreslagna kandidaterna.

  Om man nu anammar mitt förslag till hur det skulle kunna gå till när Svenska folket får välja Statschef, så skulle vi förmodligen få en statschef som var omtyckt av nästan hela folket och denne statschef skulle då bli en utmärkt representant och ambassadör för REPUBLIKEN Sverige. En statschef som dessutom inte kan sitta på livstid och vars barn inte kan ta över rollen som statschef. Inga nedärvda stolligheter här inte.

  Någon som har förslag på politiskt obundna organisationer som kunde utse kandidaterna?
  Och finns det kanske någon som har idéer om några passande kandidater till posten som statschef?

 7. Vid födseln utnämndes han till hertig av Jämtland, en titel han brukade fram till trontillträdet. Nu är han inte Hertig av Jämtland, han är kung över alla hertigar.

 8. Det ligger något i att ett kungahus nog inte tål hur mycket ”vanlighet” som helst och att sådan på sikt kan erodera ner människors beundran och kryperi inför kunligheter. Men jag tror inte den här uppslagna förlovningen räcker för det. I England har man fortfarande ett kungahus, trots att kronprins Charles både var otrogen och skilde sig och gifte om sig. I Danmark skilde sig den yngre prinsen, i Norge gifte sig kronprinsen med en kvinna som hade ett utomäktenskapligt barn – och alla tre kungahusen verkar sitta stadigt kvar i sadeln.

  Så nej, det här kommer inte att leda till kungahusets avskaffande – även om man skulle önska det.

  • Inte detta som en isolerad händelse, men sammantaget kommer nog bägaren att rinna över förhoppningsvis, iaf innan Vickan kröns…

 9. Hellre Kungen än Reinfeldt som stadsöverhuvud. Och skulle gods och gåslever Persson kandidera till posten är Kungen ett billigare alternativ.

 10. Eftersom vi lever i en Monarki och har det statsskick vi har, så är ju den som sist och slutligen bär ansvaret för godkännandet av Jonas Bergström som ny medlem av hovet statsminister Fredrik Reinfeldt. Det var ju Fredrik Reinfeldt som officiellt godkände förlovningen, men vid det här lagaet är ju hela Svenska folket mycket väl medvetna om vilken usel personkännedom vår statsminister har!

 11. Av vilken anledning skulle Kungen abdikera? Det är en personlig tragedi för Prinsessan men vi har en väl fungerande monarki som är demokratiskt bestämd eftersom Riksdagen har beslutat om vårt statsskick. Kungahuset sköter sitt jobb utmärkt och det är oförståligt hur några försöker förminska deras arbete och insatser för vårt land.
  Vi har en bra kung och kommer i framtiden få en fantastisk Drottning på Sveriges tron.
  janne

   • Det här är ju en svensk angelägenhet, men undrar om det är en smula groupthink på gång ? Det kan kännas att republiken är på G i Sverige, men om det verkligen är så är en annan femma.

    Som jämförelse, SD:are inbillar sig kunna ta närmare 20 % av rösterna och säkert kan det kännas så när bekantskretsen är som den är.

  • En bra kung Janne? En bra kung Janne, är den kung som inser att tiden för monarkin tog slut vid införandet av det demokratiska samhället, och därvid lag skulle ha lämnat in sin avskedsansökan. Snart endast de riktigt hängivna rojalisterna som klamrar sig fast vid kungen och det relikskrin som monarkin utgör.

 12. Att ens jobb får familjeproblem att rendera topprubriker i samtliga landets dags- och kvällstidningar tycker jag låter som ett rimligt motiv till att avsäga sig sitt uppdrag… (som kommentar till de som inte tycker att prinsessoproblemet har något med abdiktion att göra)

 13. Jag tycker att det är dags för en bördsrevision av kungahuset. Enligt successionsordningen tillkommer rätten till tronen huset Bernadotte. Gräv upp alla kungar från Jean Baptiste och framåt, DNA-testa dem och se om det stämmer med faderskapet. Visar det sig att t ex hovbetjänten Pettersson varit framme som stand-in på 1880-talet så är kungafamiljen inte av huset Bernadotte utan av huset Pettersson, och då kan vi focka dem från tronen och göra slut på den dåliga teatern.

  • Allt är inte blått blod. Med tanke på tidigare konungars kvinnoaffärer med efterföljande oäkta barn, så finns det inget som säger att ätten Bernadotte inte har ett antal ättlingar därute som kanske har större rätt till kronan än vad den sittande konungen har. Till och med Gustaf VI Adolf sades ju ha ett antal barn där ute. Den första av dessa skulle han fått när han endast var 18 år. Bernadottarna har ju alltid varit lite småpilska av sig, sägs det.