Vulkanutbrottet en glädjande nyhet


[column width=”49%” padding=”2%”]
Det isländska vulkanutbrottet har under ett par veckors tid hamnat på tidningarnas löpsedlar, folk har svurit för att de inte kunnat ta sig hem, och nu tyder det mesta på att Kanarieöarna drabbats av den isländska vulkanaskan.


Jag tror inte att de islänningar
som bor nära Eyjafjallajökull är speciellt roade, men jag tycker att vi andra ska se på händelsen som något lärorikt, och samtidigt som en sorts bisarr naturupplevelse. Vi kan visserligen inte se vare sig vulkanaska eller rök så den mest uppenbara upplevelsen missar vi, men jag tycker att värdet ligger mer i att vi får lära oss att allt inte är så till den grad självklart som vi ofta inbillar oss.

Jorden är inte bara en klotformig massa som snurrar runt sin egen axel, det är en i högsta grad levande planet, ett klot i en oändlig rymd där vi själva är så små så att vi inte syns. När jordens innandöme kommer upp till ytan så får det konsekvenser för oss alla, och ett värre vulkanutbrott än detta kan få den omtalade klimatförändringen att komma av sig rejält. Och även om ett sådant utbrott inte kommer nu så kan vi utgå ifrån att det gör det ändå förr eller senare. Det kan säkerligen bidra till att många tänker en extra gång på vår miljö och de växthusgaser vi släpper ut.

Dessutom accentueras frågan om hur vi färdas, måste vi inte se till att åstadkomma ett nollresultat när det gäller utsläpp? Givetvis är det ett mål som vi måste sträva efter, i våra barnbarns barns framtid handlar resande om tåg och en
[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]miljö

elektrifierad spårbilstrafik, privatbilar som drivs av icke förnyelsebara bränslen kommer inte att finnas om hundra år. Det gör, enligt mig, att nyheterna om Eyjafjallajökull är roliga nyheter så länge levande varelser inte kommer till skada. Det påminner oss om att vi är pyttepyttesmå och jorden är stor. Det är vi själva som måste anpassa oss, vulkaners utsläpp kan vi inte påverka, men resten.

i tags , , , , , , , , dn1 svd1 ab ex t k&å annarkia pamflett zaramis
[/column]


8 svar till “Vulkanutbrottet en glädjande nyhet”

  1. Bra skrivet. Manar till eftertanke. Jag köper gärna en elbil eftersom mina bilresor är sällan över 150 km, dock inte till en kostnad 350 000 – 500 000 kr! Det är ju absurt för även för en elbil.

    Om Moder Natur skulle vilja fucka oss hårt så räcker det och minska på den värme Golfströmmen för med sig norrut. I slutändan tror jag att jorden kommer göra sig av med stora delar av befolkningen om vi inte anpassar oss, vare sig vi vill eller inte.

  2. Du tror väl inte att flyget kommer att använda bränslen som genererar klimatpåverkande utsläpp av växthusgaser när dina barnbarns barn skall förflytta sig över stora avstånd? Sedan är det roligtl att samhället drabbas av enorma samhällsekonomiska kostnader och att ex. akuta sjuktransporter från Azorerna eller Island inte kan genomföras. Jätteroligt!

    • http://www.aftonbladet.se/resa/kryssningar/article7108912.ab

      F.ö. håller man redan idag på att experimentera med solcellsdrivna flygplan som färdas runt jorden, Verkningsgraden hos båtar (artikeln) och/eller vätgasdrivna fortskaffningsmedel kommer förhoppnings-
      vis öka till år 2110.

      och att ex. akuta sjuktransporter från Azorerna eller Island inte kan genomföras. Jätteroligt!

      Be mamma att hon ska förklara texten du kommenterar för dig. (Jag lekte oxo kapten när jag var liten.)

      Be henne särskilt förklara vad: ”- Det gör, enligt mig, att nyheterna om Eyjafjallajökull är roliga nyheter så länge levande varelser inte kommer till skada.” betder!!

  3. Bra sagt som vanligt Jinge!
    Önskar att jag kunde ta tåget till jobbet. Men bor man på landet så är det inte till att tänka på. Och busstrafiken i vår kommun är ett skämt. Vi som bor i ytterkanterna av kommunen har usla förbindelser. Och ändå kallar våra politiker kommunen för miljökommun?

  4. Vänta tills ”Supervolcanon” i Yellowstone National Park i USA vaknar! En supervulkan kan, bland annat, producera så mycket glödanda lava, att det räcker för att täcka hela den amerekanska kontinenten, med över en kilometer, i höjd!

    Flera sådana supervulkaner har haft utbrott i jorden historia. Vulkanaskan efter en supervulkan, kan täcka hela jordens atmosfär i miljoner år framåt i tiden. Snacka om miljöpåverkan – OCH som bekant överleda jorden detta utan några bestående men.

    Ett sådant utbrott ägde rum i nuvarande Indien för ca 65 millioner år sedan. Antagligen så låg denna supervulkanutbrott balkom orsaken till att så många arter dog ut i Kritaperioden. För hur skulle man annars kunna förklara att så otroligt många arter dog ut under en relativt kort period? Ett major meteoritnedslag kan det inte i vart fall.

  5. För oss som inte tänker flyga i år heller så spelar det ingen roll om vulkanen fortsätter att spy ut aska. I Alliansens Sverige så är den billigast semestern en vecka på psyket. Åttio kronor natten tar de på detta fina hotell…

    Helpension!