Vintern är ett elände, även för småfåglar


[column width=”49%” padding=”2%”]
För några dagar sedan visade jag bilder på de hägrar som övervintrar på isen vid Råstasjön i Solna. De har antagligen lyssnat till dem som talat om klimatföränd-
ringen, därför sitter de nu och huttrar där på isen. Tack vare snälla skattebetalare i Solna så får de fisk varje dag så förhoppningsvis kommer de att klara vintern.

Mina egna små bevingade vänner började knacka på fönstret redan i slutet av november innan snön hade kommit, och antagligen så blir denna vinter ett par hundralappar dyrare än vanligt på grund av kylan. Talgbollar, Hampfrön, Solrosfrön och flera stora påsar jordnötter har redan gått åt och antagligen kommer det behövas lika mycket till. Rapport-
eringen i årets fågelräkning lämnade jag på nätet till Sveriges Ornitologiska förening redan igår.

AB: ”I helgen spanar ovanligt många på talgoxar, pilfinkar och domherrar. Från köksbordet eller fikarummet på jobbet ska fågelbordets besökare räknas in. Det är Sveriges ornitologiska förening (Sof) som uppmanar förskolor, arbetsplatser och privatpersoner att sätta sig en stund fredag, lördag, söndag eller måndag och räkna matgästerna vid fågelbordet. Rapporterna vidareförmedlas till forskare och ger underlag för analyser om naturvård och klimat, förklarar Staffan Müller, projektledare för kampanjen Vinterfåglar inpå knuten.”

Tyvärr så är jag inte helt övertygad om att resultatet gick fram igår. Jag använde Firefox som vanligt, och sista tangenttryckningen borde ha sänt mig tillbaka till huvudsidan, men så blev det inte. Jag klickade på bakåtknappen och kopierade hela rapporten och sände den även via e-post. Det är förstås synd att man inte från www.sofnet.org inte har ekonomi nog för att se till att testa rapportsidan och funk-
[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]NötväckaNötväcka (Bild tagen inifrån)

tionen, men dyker det upp problem så har man ju alltid sin skriftliga sammanställning att falla tillbaka på. Använd för säkerhets skull Internet Explorer.

För egen del har jag märkt att Stor hackspett inte är lika vanlig denna vinter som förut. Varför vet jag inte, men att nötväckan ökat enormt har jag märkt. Idag och i morgon är sista dagarna för fågelräkningen, så eftersom det är så jämrans kallt så kan du gott sitta inne en timme och räkna vilka flaxande besökare du har. Gå till hemsidan för att se hur du ska göra.

intressant Tags : , , , , , ab svd t
[/column]


11 svar till “Vintern är ett elände, även för småfåglar”

 1. Jordnötter?

  Jag gissar att de inte är rostade och saltade utan naturliga i skal?

  Är det till ekorren eller vem/vilka äter det vid fågelbordet?

   • Skalade jordnötter alltså. Tydligen inga problem för nötväckan att svälja dem.

    Trevligt med fågelbord.

    Har du sett några domherrar i år?

    • Inte vid matningen, men 50 meter därifrån. Sedan ska man veta att jag inte sitter och tittar på fåglarna hela dagen, det gör däremot min lilla kisse. Men hon kan inte berätta något om domherrarna…

    • 4 domherrar har varit vid min fågelmatning i år samt här är alltid 2 hackspettar varje dag och de ger jag talg/ister eller späck som jag köper för en spottstyver hos ett charkuteri .

  • Jordnötter är speciella osaltade jordnötter som du köper hos din handlare eller t ex hos Hornbach, Bauhaus, COOP ja de finns överallt där fågelmat säljs och brukar liggga väl synliga. Jordnötter är dyra igår köpte jag en säck på Hornbach för 195 kr /10 kg-säck från Hammenhögs, solrosfrö i 20 kg säckar köper jag för 220 kr och normalt räcker en säck hela vintern men troligtvis gör den inte det i år eftersom det är betydligt kallare i år, sen hampfrön och kokosfett eller vegetabiliskt margarin gillar fåglarna och talgbollar. Ja jag har nog i år köp fågelmat för närmare 1000 kr men så har jag många fåglar här också.

   • Agneta: Nu förstår jag varför det är så ont om fåglar där jag bor, de är naturligtvis hemma hos dig och festar, :-)

 2. För en liten stund sedan hade vi 8 Steglitsar i ena äppelträdet. Utöver det ett rådjur på kort visit och en burman som satt uppe i en björk.

 3. Ja de stackars rådjuren har det inte lätt nu. Igår kväll la jag ut lite morötter och potatisrens samt några äpplen och det har de ätit upp inatt. Mitt på dagen igår hade jag 3 st vid min fågelmatning. Jättefina och de såg tack o lov inte magra ut.