Häger – Dagens Bild


häger
[column width=”25%” padding=”2%”]Dessa hägrar är de verkliga klimatförlorarna.De valde att stanna kvar här i närheten av Stockholm, antagligen trodde de att det återigen skulle bli en mild vinter. Så blev det inte som bekant, nu får de mat varje dag av Solna Kommun där de befinner sig. Vistelsebegreppet är det som gäller antagligen.

Eftersom det är svårfiskat genom 30-40 centimeter tjock is håller de sig kvar på stället så länge de får mat. De är relativt oskygga så man kan se dem även utan kikare. I vanliga fall brukar man bara se deras majestätiska flykt om man råkar komma för nära, de är tämligen ”blyga” fåglar. (Läs skygga)

Tur att Solna kommun matar dem, annars skulle de dö snabbt. För den som är sugen på att titta på dem så är adressen Råstasjön, buss 505. Tar du med dig lite färsk fisk så klagar de inte… –> intressant Tags : , , , , ,
[/column]
[column width=”25%” padding=”0″]Häger

[/column]

häger


18 svar till “Häger – Dagens Bild”

  1. Undrar om de också har borgerlig regering för tillfället? Av hägrarnas sammanbitna uttryck att döma lär det bli maktskifte nästa år ;)

    :)

  2. Det är samma gamla gäng hägrar som alltid håller till däruppe, oavsett vädret och årstiden. Jag går och kollar in dem några gånger varje år. Fortsätter man ut i skogen till vänster på översta bilden (om jag nu ser rätt på stället) så kommer man till en vintermatning. Där noterade jag årets första bofink den andra januari. Förmodligen fanns det rödhake där också, men den ville inte titta fram när jag var där. Områdena i och kring Råstasjön och Lötsjön är fina både för promenerande och fågelskådning. Det lär finnas kärrsköldpaddor i Råstasjön också, men det har jag aldrig sett. Men i och med att vattnet alltid hålls öppet på några ställen har de en chans att klara sig.

    • Det är samma gamla gäng hägrar som alltid håller till däruppe, oavsett vädret och årstiden.

      Är det lika många hägrar på sommaren? Lika oskygga?

      • Hur det ser ut just mitt i sommaren är jag osäker på, är däruppe mest under den spännande tiden (vinter, vår och höst) men jag tror nog att under den tiden sprider de ut sig mer och gömmer sig i vassarna ibland. Kan tänkas att det finns djurgårdshägrar som flyger upp till Solna när det blir jobbiga isförhållanden också. Isbladskärret där kryllar ju av hägrar under vår och sommar. Men en kompetent lokal-skådare borde kunna ge bättre besked om de exakta förhållandena vid Råstasjön. I avloppet från sjön kan man se rördrom på vintern om man har tur, men det har jag aldrig haft.

          • Hört rördrom? Ja, men inte där. Däremot i Ågestasjön och Fysingen vad jag kan minnas så här på direkten. Rördrommar gillar stora vassar och kan själv maskera sig till nästan ett vasstrå vid behov. Finns en historia från Närke om en gubbe som rodde ut i en sjö (Kvismaren var det nog) och såg en stolpe i vattnet som verkade bra att förtöja vid. Men när han kom fram så hoppade stolpen upp ur vattnet och flög iväg. Och gubben rodde hem och höll sig från sprit i fortsättningen.

  3. Hägern är en märklig och jävla ful fågel (ser ut som luggslitna fyllsjuka gubbar som väntar på att bolaget ska öppna)
    Den håller då till på de allra märkligaste platser förutom de av naturen skapade: dagvattendiken,kylvattendammar och fiskodlingar har jag sett bofasta åretrunthägrar vid. Jag vet inte om det är sant, men nån sa till mig att hägern inte varit stannfågel så värst länge i Sverige, vet nån fågelkunning om det är så?

    • ”… luggslitna fyllsjuka gubbar som väntar på att bolaget ska öppna”. Det är en riktigt träffande beskrivning av hägrarna där de står och hänger!

      Enligt lite äldre litteratur, som Erik Rosenbergs ”Fåglarna i Sverige” som kom ut första gången 1953,ZP flyttade de flesta hägrar nedåt Västeuropa. Ett fåtal stannade i SKåne. Så det låter som en korrekt observation att hägern är ny som stannfågel exempelvis i stockholmsområdet. Det började väl ta fart för några årtionden sedan när hägrar släpptes ut från Skansen och började häcka i Isbladskärret i närheten. Och nu har vi de skränande fyllegubbarna på många ställen och dessutom året runt.

  4. ”Tur att Solna kommun matar dem, annars skulle de dö snabbt.”

    Det är väl inte så bra om de lär sig att stanna för att de blir matade, de lär ju stanna nästa vinter också tack vare matandet…

    • Det är givetvis ett argument, men frågan är väl om döda hägrar lär sig någonting?

      Om de stannar nästa vinter oxo vet vi inte, för att få reda på det så måste de märkas.