Vilken är Riksgäldens roll?


Nu drabbas SAAB-anställda av ytterligare ovisshet och väntan, Riksgälden ”har inte funnit någon anledning att säga nej till Antonov”, hävdar Bo Lundgren. Det betyder att man nöjer sig med de 250 – 500 miljoner som han har sagt sig kunna få fram, något som gör att de två miljarder som SAAB kan få låna av EIB antagligen kommer att betalas ut.

DN: ”Riksgälden godkänner Vladimir Antonov som delägare i Saabs moderbolag, Spyker. – Vi har inte funnit någon anledning att säga nej, säger Riksgäldens chef Bo Lundgren. Det betyder inte att det är fritt fram för Antonov. Både den svenska regeringen, Europeiska investeringsbanken och GM måste godkänna honom. – Jag törs inte säga att alla snabbt kommer följa efter oss men vårt beslut är i alla fall fattat, säger Riksgäldens chef Bo Lundgren.”

Det blir, om det nu fungerar, ytterligare ett stort antal sömnlösa nätter för de SAAB-anställda. Det värsta som kan hända just nu är att man kan betala skulderna till leverantörerna och få igång produktionen igen. Då sitter man i klistret efter ytterligare någon månad då slantarna är utbetalade och det trots detta inte finns några pengar att betala leverantörerna med. Skulle jag vara tillbehörstillverkare så skulle jag kräva kontanta pengar vid leverans, att skicka räkningar till SAAB är såvitt jag förstår saken bara ett slöseri med frimärken.

Antagligen blir många av de anställda på SAAB glada av beskedet, men tyvärr så är det en kortvarig glädje även om de nu skulle få igång produktionen. De som till äventyrs hade funderat på att köpa en bil kommer garanterat i första hand tänka på bilar där det finns rimliga chanser att bilmärket i alla fall finns kvar så länge garantitiden gäller. För vad händer vid ett motorras på en bil där bilfabriken gått i konkurs?

Riksgälden har ett visst ekonomiskt ansvar för statens affärer, frågan är om det är det ansvaret de tagit nu eller om accepterandet av Antonov är en gåva till moderatregeringen?

i Andra om: , , , , , , , t dn123 svd1 sr ex ab12 gp1 svt


2 svar till “Vilken är Riksgäldens roll?”