Vem bär det yttersta ansvaret?


Idag skriver alla tidningar om Saab, det är inte så konstigt, men vi var många som insåg redan från början att det var ett dödfött projekt. Orsaken var förstås att folk inte ville köpa Saab, och det går inte att tillverka bilar som inte tillräckligt många vill ha.

Idag står vi med rumpan bar lite till mans. Värst är det givetvis för dem i Trollhättan med omnejd, det känns nästan lite förmätet att klaga. Min egen förlust blir uppåt tusen kronor, dels borgen till den Europeiska Investeringsbanken och sedan mycket mer till omskolning och vidareutbildning av de anställda som ännu inte skaffat sig ett nytt arbete. Men de slantarna kan vi alla vara utan, de över fyra tusen som blir arbetslösa tycker inte att det kan jämföras ens samma år om man ser till de problem de har fått till följd av detta. Och det kan man inte heller.

Vi vet alla att vi haft en näringsminister med dåligt omdöme, vår statsminister har gjort en mängd felrekryteringar, och att Maud Olofsson tilläts bli näringsminister var ett av de grövsta misstagen. Andra ministrar har avgått på grund av mer påtagliga skandaler, men den som utser regeringens ministrar är den som har det huvud-
sakliga ansvaret för regeringen och dess ledamöter, det kommer en statsminister aldrig ifrån.

Därför kommer Schlingmann och de andra inom moderaternas inre cirkel att skylla på allt och alla, inte kommer Fredrik Reinfeldt att ställa sig upp i Riksdagen och säga att handläggningen och turerna kring Saab är hans ansvar, och någon ”förlåt mig”-turné kommer det inte att bli. I stället kommer det komma mängder av spin, spin för att flytta uppmärksamheten från regeringens största fiasko hittills. Det är först när polis och åklagare startar en utredning som det kan bli lugnt, då kan de ju inte uttala sig längre på grund av den.

Det ska bli intressant att se hur en statsminister, med en rad med tillkortakommanden på empatins område, ska kunna klara den här uppgiften, nu handlar det om tusentals människor som inom kort kommer att nekas a-kassa, försörjningsstöd eller sjukskrivning, allt med ”arbetslinjen” som motiv för uteblivet stöd. Idag är Fas3 en större arbetsgivare än Volvo, kommer folk i Västsverige acceptera att forslas iväg till ett alltmer växande ”utanförskap”?

Jag tror att Fredrik Reinfeldt nu står inför sina största svårigheter som yrkespolitiker, någonsin, eller är det bara jag som dagdrömmer?

it Andra om: , , , svt12 sr1 ab12 dn1 gp12 svd12 ex1


22 svar till “Vem bär det yttersta ansvaret?”

 1. Jag kan inte dra mig för ett litet ”skämt” i eländet; Först hade vi de två stora; Volvo och Saab, i sverige. Nu har vi Volvo och Fas3. Om vi nu ens har Volvo vill säga. Kanske Fas3 kan bli det nya turbo-muterade svenska bilmärket, ordet låter ju rätt snabbt, lite som mach3.

  • Iaf är det med mach3-fart som allt fler människor kastas ut i ”utanförskapet” som alliansenkallar alla de som ”väljer att lämna erbetslinjen”

 2. Det blir nog ingen trevlig upplevelse för de arbetslösa i Trollhättan när de besöker arbetsförmedlingen och får nåt förslag om att ta jobb på en cykeltaxi i Stockholm? De kan inte neka att ta jobb var som helst i Sverige och även utomlands efter en tid i arbetslöshet. Sen får de känna på den råa tidsandan vi lever i med Alliansregeringen vid rodret: ”Två sparkar på den tredje”

  • Du har rätt, vi lever i en ekonomisk ”DIKTATUR” pengar , pengar o pengar ,globalisering?????? m.m.

  • Man kan ju hoppas att de då får upp ögonen för att det faktiskt är viktigare med ett fungerande välfärdssamhälle än med en hundring extra i plånboken per månad.

 3. Härom veckan satt statsministern i ett TV-underhållningsprogram och skämtade glatt om hur folk förlorade jobben under finanskriserna. Detta har jag sett få EN negativ kommentar (Aftonbladets ledarsida) men i övrigt bara uppskattningar och gillanden. Några jämförde rentav med Tage Erlanders berömda vitsande.

  Jag tror att det säger en del om stämningsläget just nu. För de flesta svenskar är det trots allt några andra som förlorar sina jobb. Det är inte de själva, eller egentligen ens någon i deras nära omgivning. Det är lätt att säga att man känner med de drabbade, men i ett samhälle där kriser och arbetslöshet har börjat normaliseras är det ännu enklare att tänka:

  ”Okej, men det är inte jag. Det där händer inte mig.”

  Arbetslösheten har reducerats till statistik. Det är ett visst antal procent – eller som regeringen föredrar att räkna: ett visst antal hundra tusen. Reinfeldt kan räkna med dem och skämta om dem. Men ta det yttersta ansvaret? Nja…

 4. @Min egen förlust blir uppåt tusen kronor, dels borgen till den Europeiska Investeringsbanken …”

  Tur att man är 0-taxerare då : -)

 5. Det råder väl ingen tvekan om vem som i alla fall kommer försöka smita från ansvaret, eller hur?

 6. Alltså det är ingen stor ko på isen, bara för att det officiellt handlar om ca 4000 ”anställda”.
  * många hittat andra jobb
  * många underleverantörer har haft två år på sig att differentiera sin verksamhet och hitta nya kunder
  * somliga ingenjörer har flyttat, vissa har börjat på Volvo.

  Vad skall en regering göra? Företag expanderar, företag läggs ned. Tiden läker många sår. Successiv anpassning till utbildning, nya jobb, praktik. Jag hoppas framförallt att många väljer att flytta dit jobben ev. finns. Ingen kan kräva att man ska få ett arbete. Man måste ta saken i egna händer. Samhället ställer upp med a-kassa och arbetsförmedlingens åtgärder.

  • Samhället ställer upp med Fas3, de blir utförsäkrade direkt.. Bara för att du röstade på (M) ska du inte tro nåt.

   • Jag har aldrig röstat. 2014 blir första gången för min del.
    Jag konstaterar bara att det finns flera möjligheter och jag tror inte fas 3 är fallet för majoriteten.

 7. Det värsta är ju när den Arbetslöse så småningom blir Utförsäkrad från A:kassan,vilket även den bara är 80% max av Inkomsten, det är i det här läget dom verkliga problemen börjar visa sig!
  Då skall den arbetslöse inte tro att det bara är att söka Försörjningsstöd i det här läget. Istället blir han eller hon tvungen att sälja allt, ja precis allt av värde,d.v.s, eventuell ägare till en Bostadsrätt,Båt,Sommarstuga,Bil,m.m.
  Inte förrän pengarna av allt detta som är sålt och delats upp enligt Socialnormen ca 3700 kr per månad är slut, och den Arbetslöse är ren som en nytvättad Baby rumpa,är du välkommen att söka Försörjningsstöd!

  Det här scenariot är väldigt vanligt för tiotusentals Sjuka som bli Utförsäkrade och mister sin inkomst i form av utebliven Sjukpenning !!!
  Man behöver inte vara någon Raket Forskare för att förstå vad en sådan här situation innebär för den som blir utsatt för den

  • Fö är a-kassan 80% av inkomsten upp till ett visst belopp som inte inte sällan är lägre eller tom väsentligt lägre än den aktuella inkomsten före arbetslösheten, trots numera höga avgifter.

   Processen du beskriver med renrakandet av den arbetslöses samtliga tillgångar är rent omänskligt. Livegenskapen trodde jag hade upphört i detta land. Men tydligen är det dithän (m)an från (m)oderat håll önskar sig sina (m)edborgare.

   Sitter här och blir otroligt förbannad på alla idioter som hyser så lite medkänsla med sina medmänniskor att de på allvar förordar att det ska få gå till på det här sättet. Dvs en hel del av våra (m)ed(m)änniskor gillar läget att grannen kanske ska behöva bli livegen, bara (m)an själv får fylla plånboken. Fy för den lede och skäms alla (m)ed den inställningen.

   De politiker som har den här ideologin borde samtliga sättas på åtminstone ett års kompetensutveckling där de får leva på exakt det sätt som är resultatet av deras politik. Och, de som röstar på dessa politiker borde på samma sätt få utveckla sin kompetens genom att en hel mandatperiod tvingas leva under sådana här vidriga förhållanden för att i någon mån lära sig förstå hur det känns för dem som ofrivilligt hamnar i såna här lägen. (m)en det vill förstås ingen för de har ju fått några extra slantar i sin börs och anser därmed att de aldrig blir drabbade, och grannen struntar de ju i…

   • Jag kan tycka det är lite sådär va att tycka att alla som inte tycker som du är dumma. De som inte tycker som du har bara en annan livsåskådning som du borde respektera.

    Många av de du tycker är dumma bidrar dessutom med en hel del till det du tycker är viktigt.

    • Hmm, förstår du vad du skriver? Du skriver ju att de som har en livsåskådning som går ut på att det är OK att medmänniskor hamnar i situationer där de blir livegna oavsett om de valt det själva eller ej. Och att jag ska respektera den livsåskådningen? Är du totalt flängd i roten eller?!

     Alla får givetvis tycka vad de vill, men när det leder till att man medvetet skadar sina medmänniskor då kan åtminstone inte jag se att det skulle rendera någon respekt från mig, möjligen i något svagt ögonblick en smula medlidande. Den som hjälper sina medmänniskor däremot förtjänar all respekt. Det börjar bara bli en smula glest mellan dem i detta narcissismens tidevarv…

     Slå gärna en flukt i wikipedia om du inte är bekant med tillståndet: http://sv.wikipedia.org/wiki/Narcissism

     Fö vad menar du med att bidra? Sämre sjukförsäkring, sämre äldrevård, försämrade möjligheter för sjuka att kunna få vård och mediciner, ökande arbetslöshet etc etc.

     ”De troende fortsatte att samlas och hade allting gemensamt. De sålde allt vad de ägde och hade och delade ut åt alla, efter var och ens behov.” (Apostlagärningarna 2:45-2:46)

     Eller den nuvarande svenska modellen, de troende sålde ut allt som var ge(m)ensa(m)t och delade utan urskiljning ut till de(m) som redan hade (mycket). De med särskilda behov undantogs.

     • Nej, jag är inte flängd och inte heller fanatisk. Jag håller inte med dig bara, skillnaden är att jag håller öppet om att jag kan ha fel medan du är övertygad om att du har rätt och därför tycker att alla andra är flängda som inte håller med dig. Jag tror inte på en absolut sanning som du gör.

      Med största sannolikhet bidrar jag dock med BETYDLIGT mer än dig till de svaga i samhället, och trots det insinuerar du att jag är flängd, narcissistik och ond. Istället för att stå på barikaderna kanske du skulle använda en del av all den energi du verkar inneha till att göra något konstruktivt för de du talar dig varm om.

      Tänk om du har fel i hur du resonerar, du är trots allt i minoritet, så sannolikheten är inte helt obefintlig!

      • Med all respekt Christer, så tar jag mig för pannan. Har jag uttryckt mig så illa att det inte ens blir begripligt eller?! Jag tror på att man ska hjälpa sin nästa, inte stjälpa. Detta oavsett om nästan inte har något eller har allt samt det däremellan. Och jag tror på att man, alla, ska och kan hjälpas åt med det. Dessutom tillåter jag mig faktisk att tycka att de som inte instämmer i det resonemanget har så kapitalt fel att jag blir rädd.

       Om jag uppfattat dig rätt Christer så anser du att den som inget har får skylla sig själv under det att den som har mycket skall få mer? Den som behöver hjälp ska klaga sin nöd för döva öron men den som har säger pip och får hela rasket? Detta åtminstone vad gäller de gemensamma resurser som samhället enligt min mening kan/bör/ska förfoga över men vilka landets ledning systematiskt nu istället säljer av. För vissa utvalda behövande ska istället de resurstarka visa sin generositet och godhet genom att nådigast skänka en slant så att de som kommer i beaktande av bidragen kan hålla näsan snäppet över vattenytan, en liten stund i alla fall. Men alla de andra icke utvalda får klara sig själva. Eller har jag missuppfattat dig?

       För den som har det knackigt är det närmast förnedrande att stå med mössan i hand och med böjd nacke ta emot allmosor, under det att i ett system där alla hjälps åt att stötta varandra efter förmåga och där kommunikationer, läkarvård, mediciner etc inte endast är till för dem med stora tillgångar kan var och en ha ett människovärde och få känna sig behövd även om man inte badar i pengar.

       Jag erkänner glatt att jag tror på en del sanningar, dock inte den typ av (m)odärna sanningar som presteras av nuvarande maktelit. Fö inte en hel del 2a heller… Och jag tycker fortfarande att de som inte vill sin nästa väl utan bara tänker på sig själva är egoistiska, enfaldiga septika individer. Där kan jag inte ha ett så öppet sinne att jag kan komma i närheten av motsatsen…

 8. Hurtigt i tv, arbetsförmedlingen har sparat ”resurser” så det räcker. Vad det innebär går man givetvis inte in på. Låter lätt lite löjligt i tv med alla småttiga symbolåtgärder, gissar jag. Vad som oroar mig är (s) inhopp i denna debatt med farfars gamla universal-medicin: utbildnings-insatser! Kära (s), för att återkomma i positionen som kraften som folket anser garantera välfärd måste trovärdiga försörjnings-alternativ i det post-industriella samhället presenteras. Ja, jag vet att det är impopulärt internt bland alla s-miljonärer som bara kan luta sig tillbaka på sina INKOMSTGARANTIER om det krisar, men det förändrar inte läget. Hur ska tvåtredjedels-samhället hanteras? Läs det sista om igen: inkomstgarantier. Åt ”fölket”. Det är bråttom, det finns ju faktiskt inga alternativ till detta. Folklig inkomstgaranti eller cementerat tvåtredjedels-samhälle med ”arbets”-retorik, var god välj själva. Vinn eller försvinn.

  • Det är ju helt begfängt att tro att ”utbildning” ska lösa någonting. Skulle det vara någon skillnad mellan outbildad massa av arbetslösa eller utbildad massa av arbetslösa. Men det är klart, man kan ju hoppas på att den utbildade massan iaf är kritisk nog till reklam- och propagandasamhället att rösta på något som faktiskt gör skillnad för vanligt folk, aka vänstern (om en sådan nu existerar i dagens samhälle). För att skapa och rädda jobb skulle man bl a behöva få ett stopp på ständiga ”nedläggningar” av våra industrier (som flyttas till låglöneländer, med (s) goda minne) samt få ett stopp på utförsäljning av statliga verksamheter samt skaffa tillbaka vår gemensamma egendom som har stulits av borgerligheten och tidigare av göran perssons höger-(s).

   • Ett utav anledningarna till att arbetsgivarna inte vill anställa ungdomar är att de inte har rätt utbildning och yrkeserfarenheter. De är de främsta skälen. Att satsa på lågutbildad personal med lättare arbetsuppgifter, ja då blir det lättare för företagen att istället välja slovaker eller polacker för de har inte samma löneanspråk.

    Sverige är ännu väl sett som en högutbildad industrination. Låglönejobb som inte behöver någon utbildning ser jag inte som framtiden.

 9. Jag heter Kaj Björkman aka ’snömos’ efter ditt upplyftande, klargörande och, framförallt förklarande svarsinlägg nyligen. Tackar för det!

  Jag är inte säker på att du skäller på rätt människor här. Möjligen kan jag sträcka mig så långt att ’snackpåsen’ Olofsson har gjort bort sig: http://gt.expressen.se/nyheter/1.2656874/maud-olofsson-hade-kunnat-radda-saab

  Men att de nu sittande politikerna skulle kunna känna ansvar för en avgången politiker, det har nog inte hänt! Inte än iallafall. Men det kommer kanske.. :roll: <gubbe som rullar med ögona.