[column width=”49%” padding=”2%”]
En glädjande nyhet när det gäller mångfalden i vår natur presenteras nu i media. Vargarna i det s.k. ”Rialareviret” har fått fyra valpar, något som gläder alla naturvänner.
DN: ”För första gången på 170 år har vilda vargvalpar fötts inom Stockholms län. Den historiska händelsen inträffade för knappt tre veckor sedan i skogarna mellan Åkersberga och Norrtälje. På onsdagen besöktes lyan av forskare och folk från Länsstyrelsen. Kullen består av fyra valpar, tre hannar och en hona. Samtliga märktes med små microchips för framtida identifiering. Enligt Olof Liberg, koordinator för det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv, har inte vargar fortplantat sig inom länet sedan början av 1840-talet.”
Bild från SVT – ABC-nytt
Liberg säger enligt DN att det finns utrymme för ytterligare ett vargrevir norr om Stockholm, men jag anser att det även finns i Södertörnsskogarna. Här i Haninge har vi stora skogs-
områden där vargen skulle finna gott om byte, nackdelen är
[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]
Google Maps visar Riala kyrka
förstås trafiken som ofta är rätt så intensiv. Man kan knappast räkna med att gråben ska använda skyltade övergångsställen.
Villaägarna skulle säkerligen bli förtjusta eftersom rådjuren ställer till med stor skada i trädgårdarna. Efter att vargen försvann i mitten av 1800-talet så har både rådjur och älgstammarna växt, vargen skulle givetvis anpassa dessa stammar till en mer naturlig omfattning samtidigt som friluftslivet skulle få ytterligare ett dragplåster, möjligheten att möta varg i skogarna. —> i Tags: om Canis lupus, Varg, Rialareviret, Natur, Miljö, Rovdjur ABC-nytt dn svd ab t
[/column]
11 svar till “Vargfödsel i Rialareviret”
Nu får man ju bara hoppas att SÄPO ligger med en kulspruta i buskarna där och skjuter ner tjyvjägare.
Jag läste precis att man siktat vildsvin i Grimstaskogen i Västerort. Viltet tar sig allt närmare stan.
I dessa trakter mötte jag en varg ståendes stolt mitt på vägen när jag kom åkandes vid midnatt från mitt landställ vid furusund för tre år sedan. Kul att den nu verkar etablerat sig och fått valpar. Snacka om chock jag fick den sena kvällen :)
Kul med vargmötet Strax!
Statarkatten! 44 000 år är en lång tid. Vi som lever här idag har haft samma varg under bra många århundraden..
Jo, mänskligheten får ha verkligen ha tålamod…Men intressant att vildsvinet är ett potentiellt bytesdjur, enligt Kurt och Endor. Jag tycker att vildsvin är magnifika djur men faktum är att deras utbredning är okontrollerad eftersom vårt ekosystem inte är i balans.
Fran det perspektivet ar allt vilt och all tamboskap potentiellt bytesdjur for vargen. Sa lange alg, radjur, och hjort finns kommer inte vildsvin annat an i undantag sta pa matsedeln. Av den mycket enkla anledningen att det ar mycket lattare for en vargflock att fanga en alg eller ett radjur an att ge sig pa en vildsvinsflock.
Fragan ar om ett ekosystem kan vara i balans eller om det ar system i konstant forandring.
Goda nyheter, hoppas deras närvaro välkomnas av lokalbefokningen. I den bästa av världar skulle nästa vargunge skåda dagens ljus i östgötaskogarna, Kronoberg/Kalmar län eller Göingebygden. I Skåne är rådjursstammen stor och vildsvin dräller det av, är vildsvin ett potentiellt bytesdjur för vargen? Vargen har i sin utveckling anpassat sig till vilka bytesdjur som har varit tillgängliga. Man kan alltid drömma…
Kolla in länk: http://www.sydsvenskan.se/varlden/article870383/Europas-vargar-har-bytt-skepnad.html
Vargen tar även vildsvin, inte de allra största djuren men ungdjur är inget problem.
Jag tror inte att det finns några exempel på vargar som äter vildsvin i större skala, även om de säkert skulle plocka en bortsprungen kulting. Vuxna svin är rätt tuffa.
Men man kan ju alltid hoppas. Det börjar bli riktigt mycket vildsvin i delar av Norrtälje också, om man går runt i skogen så ser man uppbökade spår överallt. De verkar se och höra rätt dåligt, jag har själv gått på några stycken som inte märkt mig förrän vi är 5 – 10 meter från varandra, och då springer de iväg mot närmsta täta buskage, vilt grymtande.
Jag som född och uppvuxen i göingebygden håller tummarna för att någon eller några vargar vandrar ner och finner snapphaneskogarna trivsamma :) Det är i vilket fall som helst mycket glädjande att vargarna mellan Åkersberga och Norrtälje nu har valpar!!! Jag säger som en biolog på viasat nature sa i ett program om Yellowstone national park :
Det vore glädjande och en vinst för både människan och ekologin om varg fanns och etablerades på alla ställen där det är möjligt.
Vargen fyller en oerhört viktig roll i det ekologiska systemet på norra halvklotet och framförallt i nordkalotten. Tänk om alla människor förstod detta! Vilket framsteg det vore för mänskligheten om alla förstod att vi är ekologiska varelser och att vi lever på en jord där naturen står långt över ekonomiska system och människans nöjen!
Det skall spridas 20 nya vargar importerade från öst de närmaste åren. Roligt att det verkar finnas många ställen de är välkomna, en positiv lokal inställning har setts som viktig, och befintliga vargar lär inte välkomna dem i sina revir. Nu kanske det blir hård konkurrens om att ta emot de nya vargarna.
Vargfrågan har ofta av en del vargmotståndare setts som en konflikt: makthavarna och vargkramarna i storstaden mot glesbygdsbefolkningen, som skall leva med problemen. När vargflockar nu etablerat sig nära både Stockholm och Göteborg kan man hoppas att den retoriken hörs mindre.
Det verkar demokratiskt riktigt att vargar inte skall koncentreras till befolkningsglesa områden i en landsända. Vargarna orsakar kostnader och problem på nationell nivå och då ter det sig rimligt att fördelarna med en vargnärvaro sprids.
Nog kan viltstammarna påverkas lokalt av en vargflock, men statsmakterna har maximerat vargantalet i landet till högst 210 och det räcker inte till för att åstadkomma några mera påtagliga minskningar av annat vilt. Hade detta varit målet skulle nog vargantalet få öka till några tusen.