Varg


Idag berättar tidningarna att en hund i Vallentuna har blivit biten, troligen av en varg. Länsstyrelsens rovdjurshand-
läggare Hanna Dittrich menar, enligt Dagens Nyheter, att skadorna på hunden är typiska för vargangrepp. En märklig kommentar, för hur skiljer man vargbett från ett bett från t.ex. en schäfer?

En hund har dessutom försvunnit, och hittas den uppäten så är det möjligt att det handlar om varg, men inte ens det är säkert till hundra procent. Enligt DN så har dessa hundar varit på rymmen från en hundgård och då är det givetvis ägarens ansvar. Håller man hundar i hundgård så ska den vara beskaffad så att de blir kvar inne i den, de ska givetvis inte kunna rymma.

Tyvärr så är det typiskt att rovdjur får skulden för hundägares försumlighet. Har man hund så ska man givetvis vara aktsam om sin fyrbenta familjemedlem. Hundar ska under inga omständigheter springa löst i skogen under den här tiden då många djur får ungar. Och finns det dessutom rovdjur som ger sig på hundar så säger det sig själv att man inte ska riskera hundens liv. Att jägare får sina hundar uppätna ibland av vargar har jag inga problem med. Jägarna skjuter ofta ihjäl sina djur av misstag, de andra jakthundarna blir ihjälkörda av deras bilar. Då bör man inte klaga på vargen när de flesta hundarna dödas av sina ägare.

Det är märkligt att vissa klagar på rovdjuren, för det mest troliga är ju faktiskt att vargen var före människan i det vi kallar Sverige. De människor som tidigt kom hit var jägarfolk, och givetvis kom de fyrbenta jägarna före dem eftersom de var specialiserade på animalisk föda. Problemet nu är att vi har vant oss vid att inte ha rovdjur, vi har aldrig behövt reflektera över om hunden riskerat att bli mat åt en varg. Men det är förändrat i stora delar av landet och då får vi rätta och packa oss efter det, och det är inte rovdjuren som ska bort, det är vi som ska anpassa vår egen djurhållning.

Givetvis gäller det fårägare också. Har man får i ett område där det finns varg och lodjur så får man faktiskt skaffa sig rov-
djurssäkra stängsel, gör man inte det så ska man inte ha får. Framförallt inte nu eftersom de får bidrag till rovdjursstängsel från oss skattebetalare.

Jag läste också att Skansen har fått färre besökare, tänk jag tror att det delvis kan bero på att djurparken är för liten, ser man på varghägnet så är det inte mer än några tusen kvadratmeter, det borde vara betydligt större, nu uppvisar vargarna ett neurotiskt beteende där de springer runt efter stängslet hela tiden. Så har det i alla fall varit de senaste gångerna jag har varit där, sådant tror jag många reagerar negativt på.

it , , , , , , , , dn12 svd1 ex


5 svar till “Varg”

  1. Jag håller med dej, en del djur på Skansen har det för trångt! Hur kan det vara tillåtet att hålla varg och älg m.m. på så små ytor? Och varför ska det finnas vilt på Skansen egentligen?

  2. Låter allvarligt det, att en varg försökt äta middag eller kanske freda sig från angrepp. Incidenten får säkert en alldeles egen spalt i någon jakttidning med rubrik som ”Massaker i skogen” eller liknande. Undrar hur det skulle låta om vithajen trivdes runt kusterna eller savanner med lejon fanns i norrland? Skulle armén kallas in med ubåtar & lågtflygande, vilt pepprande anti-tank plan då? Och vad skulle då skrivas i jägartidningarnas spalter med tanke på vad som står där nu om någon liten tax blir varg-burgare..?

  3. Konstigt det här med vad man ”får” klaga på. Jägarna ska inte klaga på vargen för vargen var här först. Betyder det att att exempelvis industriarbetare eller studenter inte får klaga på jägarna, för som du själv skriver var de första människor som befolkade norden jägarfolk?

    Sen får jag hålla med dig om att det inte är en stor grej egentligen att tamdjur tas av vargar. Det är ett svinn man nog räkna med både som bonde och jägare. Att hålla ett vargfritt renbetes område är urbota dumt. Men att inte jaga vargen är lika dumt det.

  4. Vilket är bäst att vargen är i Norge eller innanför Svenska gränsen? Norrmännen är inte snälla mot djuren de heller. Utanför ett litet område får de inte finnas. Norrmänn sprider medeltidspropaganda mot ”naturvovven” precis som Värmland och här i övriga landet. Jag såg nå´t i ÖP http://op.se, att ”vargen hade inte önskvärt beteende”. Det är en fascistisk översittarhållning mot djuret.