Varg tvingar kungen att jaga mindre

Nu börjar direktörernas speciella lyxjakt, den som DN skriver – utförs av kungen och diverse högdjur, en jakt som gav upphov till vissa rubriker när kungen så vist konstaterade att en varghane och en vargtik ofta gör ungar med varandra, och ungarna gillar att äta. Jag minns inte den exakta lydelsen, men när kungen talar om ett rödlistat djur som funnits i Sverige sedan inlandsisen drog sig tillbaka så visar han upp brist på insikt om att kungar har vi bara haft sedan tidig medeltid, och kungar som inte ens är rödlistade.

DN: ”Kungajakterna brukar tilldra sig medialt intresse. Ibland på grund av mängden fällda djur, ibland på inslaget av jaktlagets egna högdjur och någon gång blir kungen själv villebråd, som när han gett sin syn på djur och natur, till exempel om vargbeståndet härom året.

Och just vargen har även i år begränsat tillgången på det kungliga bytet. Friluftslivet dras ner till blott en jaktdag mot vanligtvis två. Jimmy Pettersson berättar att den vargflock som lever i jaktområdet i Bergslagen beräknas fälla, liksom andra vargflockar, 100–140 älgar per år.

– Vi måste därför väga in vargens behov i tilldelningen till jägarna, säger Jimmy Pettersson.”

Jägarkåren gillar att framställa sig själva som en ridderlig samling individer, de jagar främst för att hålla älgstammen på en acceptabel nivå, brukar det heta. Men när vår varg hjälper dem med detta så blir det ett väldigt ylande, och då är det inte främst vargen som låter, det är jägarkåren själv som ylar. Dessutom finns det i samma grupp människor ett icke obetydligt antal kriminella som bedriver egen jakt på de stora rovdjuren, ett anhang som borde utsättas för ett intensivt intresse från Säpo. För när man tar till vapen för att obstruera mot de lagar som beslutats av vår riksdag, då tar man snart till samma vapen mot dem som sitter i riksdagen.

Man kan dessutom konstatera att vi endera dagen kommer att få läsa i tidningarna om jägare som skjutit en jägare. Det är nämligen ett stående inslag när man skickar ut en mängd människor i skogen med laddade vapen.

Det är alldeles för lätt att skaffa jägarexamen, man borde sätta kraven en bra bit högre än dagens nivå. Dessutom borde varje jägare tvingas läsa in och tentera av en tvåveckors universitetskurs om hur man bevarar vår natur åt kommande genera-
tioner. Klarar man inte den kursen inklusive avancerade skjutprov så ska man inte få ägna sig åt jakt. Med tanke på hur stora skador älgar orsakar skogsägarna och trafikanter så borde snarare älgbeståndet reduceras ordentligt.

it , , , , , , , , dn svd ab

  13 comments for “Varg tvingar kungen att jaga mindre

 1. Mia
  14 oktober, 2010 at 17:15

  Jättefin vargbild Jinge!

  • 14 oktober, 2010 at 17:21

   Tack. Och ett tack till Skansen oxo… :-)

 2. skogsfrun på dal
  14 oktober, 2010 at 18:16

  Mycket bra skrivet. Tack!

 3. 14 oktober, 2010 at 20:37

  Jag undrar om inte Erik Knaphövde (”dumskalle”) bör vara vår favorit bland de tidig-medeltida svenska kungarna? Han blev ihjälslagen redan under Eriksgatan och fick därmed en föredömligt kort karriär.

  • Hugo
   14 oktober, 2010 at 21:31

   En liten rättelse bara; hette Ragnvald, inte Erik.

   F.ö. en väldigt bra text från Jinge, som vanligt.

 4. Joakim
  15 oktober, 2010 at 00:00

  Älgarna måste skyddas även dom & den skjutglada ”fest” som pågår om höstarna stoppas. Det är en spritdoftande massaker där ångest-råmandet från skadeskjutna älgar är soundtracket. Älgjakt är inte som att plocka bär eller svamp, det är en massaker. Förbjud. Dra in de skjutgladas vapen med lagstiftning. Låt en liten styrka av högutbildade biologer med goda skjutkunskaper försiktigt få frisera bestånden där så behövs. I övrigt: bort med nöjesjakten för kreti & pleti! Kött finns i köttdisken, det lidandet är tillräckligt.

  • Dan
   16 oktober, 2010 at 23:56

   ”Det är en spritdoftande massaker där ångest-råmandet från skadeskjutna älgar är soundtracket.”

   Var har du fått din bild av Älgjakten från?
   Den jakt jag sett har inte varit spritdoftande, möjligen när jaktdagen är över att det kan bli en liten fest, men stillsam om det är jakt dagen efter.
   Och skadeskjutna älgar är enligt dig vanligt förekommande, De lag jag känner till har skjutprov för att man skall få vara med på jakten, dels för att säkerställa att vapnet går rätt, och dels för att säkerställa att skytten kan hantera vapnet. Vilket medför väldigt få skadeskjutningar, i ”vårat lag” är det längsen det förekom.

   • 17 oktober, 2010 at 05:23

    De lag jag känner till har skjutprov för att man skall få vara med på jakten, dels för att säkerställa att vapnet går rätt, och dels för att säkerställa att skytten kan hantera vapnet.

    Hahaha :-)

    Skjutprovet är så enkelt att en person som aldrig skjutit förr kan få full pott. När jag gjorde det så undrade jag efteråt vad det var frågan om..

    • Dan
     17 oktober, 2010 at 10:20

     ”Skjutprovet är så enkelt att en person som aldrig skjutit förr kan få full pott. När jag gjorde det så undrade jag efteråt vad det var frågan om..”

     Vad var det för krav? Träffa älgen eller i dess närhet? Eller är du duktig skytt??
     Ja, har man talang för skytte så är det lätt, har man inte den talangen så behövs det mycket träning…
     Är inte helt säker men tror man skall ha tre skott innom träffområdet, vilket är på 23 cm, och man skjuter på ett avstånd på 80 m

     Vilka krav anser du behövs?

     • 17 oktober, 2010 at 14:03

      Du menar att de gjort om skjutprovet? Jag satte ett skott i pappälgen med 30-06:an (kammarammunition), minns inte om jag ens sköt tre skott.
      Och det var INTE 80 meter och några 23 cm träffyta. Löpande bana men kortare avstånd, jodå jag är en god skytt, har deltagit i några SM och skjutit i allsvenskan, men det har varit pistol. Men alla som kan stå up och hålla i en älgstudsare klarar provet.

      • Dan
       17 oktober, 2010 at 14:51

       Menar du att kravet var att träffa papptavlan vid löpande älg?

       Här är kravet tre skott alla tre innom träffområdet, tror det är ca 23 cm, avstånd 80 m

       Provet är till för två saker, säkerställa att skytten kan skjuta, samt att vapnet går rätt, har funnits tillfällen där träffbilden legat totalt fel på vapnet och därför fått skruva in siktet så att det går rätt.
       Sen att säga att alla som kan stå upp och hålla i en älgstudsare klarar provet… Ja det kan jag ju inte hålla med om, men vi har nog lite olika åsikter i frågan.

       En annan intresant diskision som kom upp här på jakten var att är man osäker på att man skall träffa så skall man hålla inne med skottet, vilket alla var helt överens om.
       Läser man lite av vad du skriver så får man uppfattningen om att du anser att svenska jägare skjuter på ALLT oavsett om man tror att man skall träffa eller ej, bara för att det är kul när det smäller, eller alternativt för att det är kul att plåga djur…

       • 17 oktober, 2010 at 15:12

        23 cm på 80 meter på rörligt mål, skjuter man liggande??

        Nej, det är korrekt att jag inte har några högre tankar om skyttar som skjuter för att döda djur, jag har sett alldeles för mycket av folk som inte borde få ha vapenlicens. Idag tror jag att det räcker med att skjuta 42 poäng av 50 på 25-metersbana, det kanske är ännu lättare. Dessutom så kan man ju be kompisen om man börjar bli gammal och gaggig, inte helt ovanligt. Man ställer sig på banorna bredvid varandra och skjuter ”fel” så får ”kompisen” ihop till guldmärke…

        Själv känner jag till fler exempel, förr tog man inte ens legitimation på dem som skulle skjuta upp för jaktkortet.

 5. Sören
  15 oktober, 2010 at 08:31

  Jägarpacket ska hållas efter, varg hör lika mycket hemma i vår natur som människan.

Comments are closed.