Var är sommaren?


Jag har länge hoppats på åska, snö och drivis på grund av ett visst bröllop som ska gå av stapeln om något mindre än en vecka från idag. Ser man till det rådande väderläget i Stockholm just nu så skulle det till nöds duga, men bäst vore kuling i kombination med regn. Ser man till långtidsprognoserna ser det dystert ut, växlande molnighet, plus 14° och fyra sekundmeters vind enligt SMHI. Den norska motsvarigheten http://yr.no håller sig med ett par grader varmare i luften men likaså ett par sekundmeter mer i vind.

Man ska dock ha klart för sig att dessa data hamnar utanför en normal femdygnsprognos så jag kan fortfarande bli bönhörd. Samtidigt så undrar jag givetvis var den kommande klimatförändringen har tagit vägen. Dessa rader knackas ned den 13 juni och ännu så har inte en svettdroppe synts på någon panna här i Stockholmstrakten. Två dagar minns jag har det varit hyfsat varmt, och även om det inte har regnat i ett så har det inte heller varit något stabilt högtryck, i vart fall om man med stabilt också innefattar att solen ska skina. Man hör mer talas om kulingvindar än om värmeslag, något som jag kan tycka är lite konstigt med tanke på allt tal om sommar.

En annan intressant sak är att det norska yr.no tycks pricka Stockholmsvädret betydligt bättre än SMHI. Jag har visserligen en alltför kort mätperiod, men det skulle vara intressant om fler än undertecknad jämförde prognoserna dagligen. Nu har jag förenklat grovt för mig själv, jag har kollat prognoserna utifrån den subjektiva grunden ”vilken stämde bäst”, vilket lämnar en del i övrigt att önska, men jag planerar att göra det lite proffsigare framöver.

Sommarsolståndet inträffar i år 21 juni, dvs om åtta dagar. Det är då det ska blotas vilket innebär att offra en sillstrumpa och en bit falukorv till gudarna och inmundiga en försvarlig mängd öl och brännvin. Sommarsolstånd inträffar, liksom vissa bröllop, alldeles oberoende av vilket väder som råder lokalt. Eftersom sommarsolståndet inträffar klockan 11.28 den 21 så undrar jag om inte årets kortaste natt är natten till den 21, dvs att blotet bör ske då?

Amatörerna firar som vanligt på den av myndigheterna fastställda dagen fredag 25 juni.

i , , , , , , , , , ab1 ex1 svd12 dn12 läs oxo: allende k&å hampus krassman annarkia lasse knut pamflett röda-m zaramis t


3 svar till “Var är sommaren?”

  1. Sommaren är HÄR på mc Donalds i Falköping. Kortbyxor,sandaler och bara axlar och fullt på uteplatserna. :)

  2. Just nu 22 grader i skuggan och snart kommer de hungriga myggen fram. Det har ju regnat och vegetation är blöt och fuktigt och det gynnar de små blodtörstiga barbarerna. Fåglarna och fladdermössen flider ju ingen nöd, det får man nog se som positivt.

  3. Polen har arresterat en isreel som tros vara den Mosad agent som varit efterlyst i Tyskland,
    Israel kräver att fåt tillbaka sin medborgare…
    en internationell skandal i upprinelse