Var är djurrättsaktivisterna?


Frågan är berättigad, idag på morgonen har Dagens Eko berättat om en djurhållning som säkerligen överraskar många konsumenter. Man har berättat om får som aldrig får gå ut, tackor vars foster opereras in i deras livmoder.

Ekot: ”Ekots granskning av påsklammen som gjorts i samarbete med Svenska Dagbladet visar att vart femte svenskt lamm hålls instängt hela sitt liv och får aldrig gå ut. På Norrby Gård finns 700 lamm och 400 tackor i samma stall, ett djur per kvadratmeter. Lammen föds i januari och hålls instängda fram till slakten i mars eller april, lagom till påskbuffen. Det är så allt fler lamm föds upp nu för tiden i Sverige. Instängda i stallar, utan möjlighet att gå ut.”

Min bild av djurrättsaktivister är inte speciellt positiv, de har som bekant ägnat kraft åt att ”befria” minkar, något som i många fall leder till döden för de ”befriade” djuren. Men man har också gjort stor nytta när man filmat t.ex. grisuppfödningen, och uppenbarligen behöver man skärskåda fårhållningen på samma sätt.

intressant Tags : , , , , , , , Ekot ab svd dn t


19 svar till “Var är djurrättsaktivisterna?”

    • Jaså? Bilden visar får som är ute, djur som har det bra… Men du hajjade inte det?

      Och varför kallar du dig inte Cornucopia som du brukar?

  1. Att operera in foster var bara ett sätt att importera djur utan att behöva ha dem i karantän, så det gjorde man bara på ett fåtal djur. Den sydafrikanska rasen Dorper är det inte heller något kontroversiellt med. Att asedan bönder låter lamm gå inomhus hela livet och föder upp dem på kraftfoder är ju däremot arvsmakligt, men det gör de ju med de flesta andra djur också.

    • Jag ogillar sådan djurhållning. Visst, jag förstår att äggproducenterna håller hönsen i stora hönshus, men djur bör i alla lägen slippa sådan behandling som t.ex. grisarna utsätts för.

      • Varför är det ok att äggproducerande hönor hålls inomhus men inte grisar och får? Jag får inte ihop det riktigt.

        Jag försöker köpa animaliska produkter från producenter som kan garantera att djuren har fått artriktig föda och får utlopp för sitt naturliga beteende. Det är inte lätt, men det går. Mat från djur som får leva på detta sätt är både nyttigare och smakar godare.

        • Martin, det enda sättet att du helt kan komma undan animaliska produkter som kommer från djur som inte levt ett bra liv, är att äta vegetariskt. Kött är både onyttigt och miljöförstörande. Det är svårt även med en vegetarisk diet att äta perfekt i alla avseenden, men det är långt mycket bättre än en diet som innefattar kött.

            • Men inte heller nyttigt. Så det bara är… och då kan man lika väl ersätta det med något som är garanterat fritt från onödigt lidande.
              Jag är helt enig. Det är inte onyttigt men det betyder som sagt heller inte att det är nyttigt. Och bevisligen klarar man sig väldigt bra utan det.

  2. Nu tror jag ju inte att det är så mysigt för lamm som föds i januari och slaktas i mars att skickas ut på ”bete” – de har det säkert bättre inomhus.

    Normalt föds lammen i mars lgång och slaktas på senhösten, och det är ju en helt annan sak!

    Orsaken till att fåren tas ur sin normala rytm är nog att folk vill ha till färskt lammkött året om, och med dagens trender ska det ju vara ”lokalproducerat” – dvs djuren föds upp lokalt, och man kan inbilla kunderna att det minskar utsläppen. Ingen frågar ju från vilken del av världen djurfodret kommer!

  3. Jag förstår inte riktigt din infallsvinkel. Du berättar om missförhållanden i uppfödning av får, som säkert både du och jag anser är förskräckligt, och sedan fäller du några svepande generaliseringar som kritik mot ”djurrättsaktivister” (som tycks förankrad i 90-talets veganaktivistiska mink-utsläpp) och frågar ”Var är djurrättsaktivisterna?”.

    Består ”kritiken” av att Ekot hittat ett fall av missförhållande innan djurrättsaktivister gjort det?
    Jag tror såhär, att inom djurnäringen och köttindustrin i Sverige, liksom i den industrialiserade djurhållningen i andra länder, så pågår ett nästintill oöverskådligt elände för de levande varelser som där föds upp. Myten om de lyckliga svenska kött-djuren är väl allt fler som inser vara en myt.

    Det finns djurrättsaktivister som försöker kartlägga och informera om detta, men naturligtvis kan inte dessa med sina begränsade resurser och kanaler att nå ut med information inte omfatta allt som sker.

  4. Ja detta är då fan märkligt… Hur svårt kan det vara att anpassa sig som människa till säsongerna i sitt ätande? Men nej egoismen finner ingen ände på idiotin som florerar i världen.

    Kor, grisar, får och höns kan gå ute året om… För de som inte viste, så länge där finns tillgång till rent vatten, mat och ett frigående stall som hålls rent och torrt.

    Herre gud asså… kan ett marsvin (känner en som bor i norra jämtland och har sitt marsvin springandes fritt på gården året runt, de tar aldrig in henne) klara sig ute i -25 grader mitt i den svenska vargavintern vi haft nu utan några problem är det högst skrattretande att bönderna inte tror att deras FÅR med ull och allt inte skulle klara sig ute…

    Folk är ju fan dumma i huvudet.

    • Visst kan djuren gå ute året om. Det betyder att de svagare dör, och att den genetiska poolen i överlevnadshänseende förbättras på sikt. Men är det en djurhållning som vi accepterar?

      Problemen uppstår idag när vi flyttar lokalt välanpassade djur kors och tvärs över jordens yta. Det finns ingenting som säger att ett får som är anpassat till att gå ute året runt i Sydafrika också klarar att gå ute i Sverige. Efter ett antal generationer av ”naturligt urval” går det säkert bra!

      I Storbritannien föds vid denna tid på året 16 miljoner lamm. De flesta går ute, men bara ett fåtal av de många raserna och korsningarna klarar av att lamma helt själva. Människans ingrepp har gjort fåren beroende av oss, och det är en utveckling som jag tycker är bekymmersam!

  5. Jag hörde om programmet, ”Matens pris” på P1 i morse. Det var en stor överraskning för mig att man har börjat föda upp lamm i svinstallar. Jag har trott att får inte accepterar sådan behandling. Det kanske dom inte heller gör. Tydligen är svensk köttproduktion först med dessa metoder och det är i sin linda.

    Egentligen borde jag inte vara överraskad av köttproducenternas iver att offra djurhälsan för profiten. Speciellt svinproduktionen har ”avslöjats” regelbundet sen 70-talet och situationen för djuren blir bara värre utan att ansvariga myndigheter beivrar avarterna.

    Nu köper jag inte mycket kött och då bara ekologiskt lamm eller vilt. Fast jag måste nog avstå från vilt också. Det är väl bara en tidsfråga innan man stallar älg för att kunna erbjuda färskt älgkött året runt. Ger man älgarna lugnande medel så skall väl det inte vara omöjligt.

    De första programmen i serien ”Matens pris” går att lyssna på SR.se. Det är intressant att höra LRF’s representanter försvarar branschen. LRF importerar GMO-soja till djurfoder från jättelika, kraftigt giftbesprutade monokulturer i skövlade Brasilianska regnskogar när Svenska bönder kunde odla sitt egna djurfoder, vilket skulle bli billigare för bönderna. LRF uppmanas i stället djurbönderna i Sverige att i stället odla vete som LRF köper upp och dumpar med EU-stöd på världsmarknaden och undergräver utvecklingsländernas småbönders odling av den egna maten, bl.a. i Brasilien. Så bönderna i Brasilien svälter när våra kor och grisar äter upp deras mat.

    LRF’s försvar är att kunderna efterfrågar billigt kött. Men att LRF tjänar stora pengar på handeln åt bägge håll, det håller man tyst om.

    • Kan du förklara hur LRF köper och importerar soja? Hur gör LRF när de köper upp saker och dumpa priser…? Jag har varit på lammgårdar och det ser bra ut och lammen mår gott. Jag äter gärna svenskt lamm. Åk ut till landet och se hur det är på riktigt och lyssna int på sensationsnyheter.

      • Jag känner bönder och beskrivningen passar inte in på någon av dem. De är både KRAV-bönder och icke KRAV-bönder. Ansvarsfulla bönder med känsla för mark, natur och djur. Jag vet hur mycket arbete som krävs för att driva lantbruk.

        Jag äter sen många år inte gris och kyckling på grund av de många rapporterna om djurens lidande i fabrikerna med alldeles för liten yta för djuren att röra sig på under uppfödningen och transporter till slakterierna.

        Många med mig har varit i tron att fåruppfödning varit något annat. Jag har haft fårgårdar som grannar och vet hur bra fåren kan ha när de får gå ute hela sommaren och har regn- och vindskydd att kura under när regnar småspik. Därför blir man bedrövad när det i programmet avslöjas att man börjar hålla får i svinstallar med 1 m2 per djur, där djuren aldrig får se naturligt solljus. Det är inte bondgårdar det är fabriker. Det är inte uppfödning, det är fabriksproduktion där djuren är en insatsvara.

        När det gäller fodret kan du lyssna på Matens pris från 28 februari här:
        http://www.sr.se/topsy/ljudfil/2233171.mp3
        Från Matens pris ”Vad är det som gör att en liter mjölk är billigare än kranvattnet som säljs på flaska i butiken? Det handlar bland annat om det proteinrika fodret som korna äter. Men det billiga djurfodret har ett högt pris. Proteinet i djurens mat kommer från sojabönor som odlas i Brasilien och tusentals människor skadas av de livsfarliga bekämpningsmedel, som används vid odlingarna. Lantmännen, som är Sveriges största sojaimportör, ställer inga krav på att bekämpningsmedlen ska stoppas, trots att de har varit förbjudna i Sverige i många år”. SR:s Daniel Öhman och Malin Olofsson granskar strukturen bakom den billiga maten.

        Ät endast ekologiskt kött så slipper vi fler sådana historier.

  6. Ja var är djurrättsaktivisterna…….innekatter-härligt eller… hundar hos missbrukare-härligt eller…. ormar i terrarier-härligt eller…råttor i bur-härligt eller…

  7. ”Min bild av djurrättsaktivister är inte speciellt positiv, de har som bekant ägnat kraft åt att ”befria” minkar, något som i många fall leder till döden för de ”befriade” djuren.”

    Tack vare frisläppningar har de flesta minkfarmer lagt ner i Sverige sedan 80-talet. Det innebär en gigantisk ekonomisk smäll att få minkarna utsläppta. Släpps minkarna ut överlever runt 10%. Släpps de inte ut kvävs 100% ihjäl med koldioxid och hamnar på jackor och väskor. Vilket är värst?