Var är Asfaltdjungelns Indianer?


För ett par år sedan så blev några miljövänner som kallade sig ”Asfaltsdjungelns Indianer” tämligen omskrivna i pressen. Orsaken var att de faktiskt försökte göra något åt de fyrhjulsdrivna jeepar som körs omkring i stan, bilar som väger tre ton och som oftast förbrukar tre liter bensin per mil.

Det dessa självutnämnda indianer gjorde var lika fräckt som effektivt, de befriade luften i bilarnas däck. När ägarna till dessa bensinslukande monster klev ut på sin lilla Östermalmsgata så fann de att bilen som de betalat en halv miljon för inte gick att köra från platsen. Vi var säkert många som log elakt när vi kunde läsa om dessa livsbejakande ungdomar. Idag undrade jag vart de har tagit vägen för nu hittar jag denna text i E-tidningen E24:

E24: ”Sveriges bilintresserade miljonärer samlades på onsdagen ute vid kungliga Rosersbergs Slott, där tidningen Connoisseur höll sin årliga motordag. Bland gästerna märktes bland annat finansmannen och slottsägaren Per Taube och H&M:s kreativa rådgivare Margareta van den Bosch. I klassisk slottsmiljö radades den ena dyrgripen efter den andra upp inför de tillresta miljonärerna. En stor del av de mest kända lyxmärken fanns representerade, bland annat Ferrari, Lamborghini och Bentley.”

Bilen på bilden är en Bentley Continental Supersport som kostar cirka 2,5 miljoner kronor. En bil med väldig prestanda och de flesta skulle säkert definiera den som en s.k. penisförlängare. Själv måste jag medge att jag är svag för Ferrari F430 Spider, världens vackraste bil enligt min uppfattning. Men inte ens om jag vann hundra miljoner så skulle jag köpa en sådan, dels av miljöskäl och dels beroende på att jag vill leva vidare och se hur det går. Jag är alldeles för road av att köra fort och jag får nog vara nöjd med att det bara resulterat i indraget körkort i tre månader en gång.

Artikeln som jag reagerade på handlar om ett gäng alldeles för rika människor och deras eventuella bilintresse. För ett par år sedan såg jag ett antal italienska sportbilar på väg söderut, det jag inte visste då var att de var på väg till Häringe Slott där tidningen Connoisseur hade ordnat med bilvisning. Jag har för mig att den tidningen delas ut kostnadsfritt till miljonärer, helt och enbart för att göra reklam för lyxkonsumtion.

Tänk om indianerna kunde göra gemensam sak med ett antal radikala vänsterungdomar nästa gång, det vore himla kul att se 75-100 bilar befriade på luft. Dessutom skulle bilarnas ägare se ut som fiskar på land, de skulle bara gapa och försöka få luft. Den som hör nåt, kontakta mig, jag vill hänga med. /. ./

i Tags: , , , , , , , e24 av sds Läs oxo: annarika lasse hampus ilsemarie pamflett t


14 svar till “Var är Asfaltdjungelns Indianer?”

 1. Bilintresse pyttsan! Inget annat en hög modebimbos med kuk! Är man bilintresserad köper man en rostig häck med intressant motor att renovera, plocka isär, lära sig hur den fungerar. Hur man micklar med kompressionsförhållanden och mycket mer. En bilintresserad är inte särskilt intresserade av designeraskoppar, de här killarna har mer bilintresse i ett lillfinger än snobbarna i en Bentley:

  http://www.youtube.com/watch?v=bAuG-7B08-A

  Förväxla inte bilintresse med snobberi och vulgär penningförstörelse.

 2. Där jag bor hade de gett sig ut en natt och punkterat ALLA bilar på en 250m gata, de flesta vanliga arbetarjävlar (inga Ferraris här inte),däribland jag själv, som skulle till jobbet. Ett Yuppieas hade råkat parkera där, förmodligen för att ”hälsa på” sin skattebefriade husa.

  Fel område alltså om man vill ha sympati för en annars hedervärd sak men så visade sig ju flugan bara vara några yngel runt 15-år som inte kan stava till Bakunin…

  • Jasså, fick själv däcken sönderskurna i mitt områda förra sommaren. Det var ett vanligt gäng fulla ungdomar som dragit igenom området och skurit sönder däcken på 10-15 bilar.

   Men jag skall inte avfärda det du säger utan att veta något. Men brukade inte AI släppa luften genom ventilen? Trycket från fälgarna på det platta däcket kan förvisso också skada däcket illa, men oftast blir det då reversibelt.

   Men jag ser inte propagandavärdet i sådana här aktioner, vad avslöjar AI för missförhållanden? Detta är större än att några har för stora motorer, få bort överdimensionerade motorer helt skulle inte vara mer än ett plåster på en cancerpatient.

   En sen kväll här förleden promenerade jag till en större snabbmatskedja från mitt hem. Men promenadvägen var ca 3-4 ggr så lång som bilvägen, så jag valde att gå bilvägen, på refugen. Inte snart stannade en polisbil och sa åt mig att här får man minsann inte vara och promenera. Där har vi ett missförhållande mer värt att ge sig på än huruvuda motorn är på 1L eller 4.5L, det faktum att alla andra trafikformer får snällt gå runt bilarna, gud förbjude att en cykelbana byggs på bilisters bekostnad.

   • Jo. AI släppte ut luften genom ventilerna, dessutom lät de väl ventilen sitta kvar så det bara pös ut luft lite sakta, de hade en nyckel för sådant tyckte jag att jag läste. Propagandavärde? Vad ska de med det till när de får folkets KÄRLEK ?? :-P

    • HAHAHA! Klockrent, flumvänster i ett nötskal! :)

     Jag utesluter inte individuell aktion som metod, men att tro de kan ändra förhållandena i sig är naivt. Därför bör man om man tar till individuell aktion se till att det är fredligt, minimerar skada och maximerar exponeringen av ett missförhållande.

     Med AIs metoder så uppfyllde de de flesta av mina krav, men missar den sista. AI tillkom nog snarare som en effekt av uppmärksamhet kring bränsleslukande bilar, inte tvärt om. Helt bakvänt för individuell aktion ur mitt perspektiv.

   • Propagandavärdet består som jag ser det i att de på ett smart och relativt harmlöst sätt (ok, det är jobbigt att drabbas men de förstör faktiskt ingen egendom utan jävlas bara) visar för dem som kör överdrivet resurskonsumerande bilar att de också är en del av samhället och att andra människor reagerar på deras handlingar. Jag håller med Jinge i att det skulle finnas en poäng med att påminna dessa människor som lever i ett avskiljt lyxsamhälle bakom höga murar med övervakningskameror att de faktiskt också är en del av samhället och att deras handlingar (girighet, brist på miljöhänsyn och respekt för andra människor) ger konsekvenser för andra människor och vårt gemensamma samhälle. Om det är de som bäst behöver en sådan påminnelse som är med på lyxbilshelgen låter jag vara osagt…

    I princip tycker jag annars att negativa aktioner som gör folk förbannade är dåliga eftersom de lätt tar fokus från sakfrågan. Om jag inte minns fel lämnar också AI ett flygblad på den punkterade bilen så har du inte fått det är det nog någon annan som har jävlats..,

 3. Tacka vet jag SAAB V4 med en 28 hästars trecylindrig tvåtaktares motor. Vitlackad med röd klädsel o rattväxel. Det kallar jag statusbil. Miljövänlig till tusen. ;) Ingen som petar hål på några däck där inte.

   • Jag hade en bubbla 1300 (det såg som en sån) och med den kunde man retas framför allt med Mercedesägare. Hade riktigt kul en gång på väg upp till Nikkaloukta och fjällen en gång, från Härnösand till Ume körde jag flera gånger om ett ungt lejon och hans dam i en mersa och la mig ca 70 – 80 meter före. Det gick hans ära för när när en sketen folka körde om honom i nerförsluten. I vilket fall som helst gjorde jag den slutgiltiga stöten på hans ego med att köra om honom i ett rejäl uppförslut, sen såg jag inte till honom.
    Bubblan var rejält ombyggd, t.ex fanns det inget baksäte, det var min semesterbil.

   • Gillar custom lacken Jinge. :-) En klassiker i bilvärlden. Till och med James Bond har rullat runt i en sådan. En i samma färg, i filmen For Your Eyes Only.