Torpdrömmen i Tjottaheijti


Ofta drabbas jag av en kraftig längtan efter att bo i ett torp på landet, en längtan som blir särskilt akut på våren. Men likafullt bor jag kvar i min lägenhet här i 08-området, en lägenhet som kostar mig över sextusen i månaden.

Jag är inte någon Kirchsteiger eller Timell, men jag har inte tummen mitt i handen för det. Men jag skulle aldrig få för mig att bygga nytt, nej jag vill ha ett gammalt torp, gärna liggande hyfsat ensligt men ändå med vatten, avlopp och elektricitet. Övriga krav är förstås att det gärna ska vara i ett område där de stora rovdjuren är närvarande, och avståndet till vildmark bör inte överstiga ett tiondels stenkast.

Från och till så hittar jag detta drömställe, och idag har jag återigen gjort det. Hemnet.se är platsen där jag vanligtvis söker, nu ett litet rött torp med gäststuga och redskapsskjul. Det ligger i Värmland strax norr om Torsby, trehundratjugofem tusen vill man ha och det skulle betyda en månadskostnad på 3700.- inklusive elektricitet, lån, försäkringar och avgifter för väg och vatten. Jag skulle få ett boende som blev 2400.- billigare per månad än vad jag har idag med alla kostnader inräknade. Och det är naturnära så det räcker, det gränsar till tre olika vargrevir och kan därför anses vara extra intressant för naturvänner som undertecknad. Ett par får på tomten skulle göra att jag kanske kunde fotografera varg inifrån köksfönstret…

intressant Tags : , , , , , , , , t


22 svar till “Torpdrömmen i Tjottaheijti”

 1. Finns någon särskild anledning till att du spånar på boende i just Torsby? Men visst är det fint här, det är det allt. :-)

 2. IP-nummer verkar alltså inte säga hela sanningen alla gånger, för nog befinner jag mig fortfarande i Torsby såtillvida inte någon allsmäktig bibelgubbe såg till att flytta hela huset till Jönköping medan jag loggade in. :-) Om du vill se varg så finns det nog ganska goda möjligheter – även om jag själv aldrig har fått förmånen att träffa på detta skygga djur i verkliga livet. Det blir nog till att locka fram dem med några saftiga fårkotletter.

  • Jag som är en 08 har träffat på varg i naturen. Var i Torsby bor du då, maila om du inte vill skriva det här. Adress under ”kontakt” överst i vänstra spalten..

 3. Jag är en f.d 08 som bor på ett härligt torp från 1827 på landet i södra norrland. Det är ett underbart boende! Ro för själen och bra för plånboken. Slå till, Jinge!

 4. Jag har själv länge närt denna dröm. Jag har inte så värst många år på nacken visserligen, men har drömt om ett liv ”i fred” sedan barnsben. Jag vill också ha vissa bekvämligheter med rinnande vatten och elektricitet. Denna hoppas jag åtminstone under sommarhalvåret producera själv med hjälp av solpaneler. Jag tycker allt att du ska slå till om möjligheten finns! Det jobbiga är ju att stå ut med vintern när snön faller och man måste ut och skotta skiten… men det är väl bara att bita i det sura…

  • Bra kommentar. Ett måste, men risken är stor för att man inte kommer upp i mer än två mbit där.

   • 2 mbit räcker långt. Och tekniken går framåt hela tiden.

   • Hmm jag tror du ska vara VÄLDIGT glad om du kommer upp i två megabit däruppe, men det beror förståss lite på hur stugan ligger i förhållande till de glest förekommande sändare som finns i Nordvärmland. Gissar att Telias mobila är det bästa alternativet däruppe.

   • Ser nu på kartan att stugan inte ligger så långt från E45:an så då ökar nog chanserna till skaplig bredbandshastighet.

 5. Stugan ligger alltså alldeles norr om Torsby i Vägsjöforsområdet. Jodå dina chanser att få se varg någon gång är nog ganska goda om du anstränger dig. Jag bodde själv i Torsby i över tjugo år och nu bor jag några mil längre söderut. Spårade varg första gången våren 1984 på Erik Isakssons tid, då var de rätt få men de har förökat sig en del sedan dess kan jag säga. :-)

  Varg såg för övrigt jag så sent som för ca. en månad sedan när jag var ute med min hundtik och promenerade efter en skogsbilväg. Tiken löpte och förmodligen var det detta som fick vargen intresserad. Vi mötte den när vi var på väg tillbaka till bilen, den gick i vägkanten och undersökte våra spår. Förmodligen var den helt inne i sin luktvärld och helt fokuserad på lukten av löptik så vi kom väldigt nära innan den reagerade, men jäklar vilken fart det blev på den när den upptäckte oss. Ett akrobatiskt språng över snöplogskanten och full fart in i den omgivande skogen. Tiken blev helt till sig och skulle till varje pris efter så jag hade fullt sjå med att hålla henne.

  Jag har sett varg ett flertal gånger tidigare men aldrig på så nära håll som denna gång. Man brukar aldrig ha en chans att komma dem så nära så det måste ha varit lukten av löptik som gjorde gråben oförsiktig.

  • När jag stötte på varg (en gång bara tyvärr) så var den 30-40 meter bort. Det var en tik och hon vände sig bort och skrittade tillbaka åt det håll hon kom från. Hon vände sig ett antal gånger och kollade att vi inte kom efter. Det var en vuxen tik så det kan ha varit alfatiken. Hon såg ut att vara 3-4 år om man jämför med schäferhundar. Men det kan ju vara svårt för att vargar lever under mer hårda förhållanden.

 6. Du måste ta en titt på stället, är det bra -slå till! Själv bor jag i ett torp på Dal så vi blir nästan grannar;-)
  Skulle aldrig ha råd att betala din storstads hyra, och på köpet vantrivas.
  Välkommen till naturen, där hör du nog hemma:)
  p.s. vargarna behöver dig.

 7. Jinge, kolla in Dalsland – sveriges vilda västern, där får du mycket för pengarna. Enda nackdelen jag kan se med det landskapet är att det saknar havskontakt (men håller man sig nära bohuslän så kanske man överlever), i övrigt är det magnifikt både vad gäller naturen och infödingarna.

 8. Sedan är det ju ofta så med hus som ligger ensligt att man inte bor bekvämt där om man inte har bil. Man behöver ju handla mat ibland. vi har exempelvis nästan en mil till närmaste mataffär (= 2 mil tur och retur). Det blir ännu en kostnad. Så tillkommer ofta avgifter till vägförening samt kostnader för sotning och för underhåll av huset. Egna gamla torp, i synnerhet gamla sådana, har en otrolig förmåga att äta pengar – lovar. Har erfarenhet. Det händer ständigt hemskheter som kostar, sånt där som ingår i hyran när man bor i lägenhet.
  Ja, så har vi ju fastighetsskatten, fast den är omdöpt till avgift och lite dyrare nu än förr, om huset har lågt marknadsvärde alltså.
  I praktiken får du nog vara glad om det blir ungefär samma kostnad, allt som allt, som din lägenhet.

 9. PS:
  Fast det är värt varenda öre och är ett privilegium att få bo i ett lite torp på landet, så jag skulle inte vilja byta för allt smör i Småland, och trots att bredbandet är irriterande långsamt :-).

 10. Nog kan man bo på landet, men hyr en stuga en vinter innan du köper. På sommarn är det nog så gulligt, men vintern är bra jobbig om man inte har pengar eller starka armar. Ett billigt oisolerat torp kan dra iväg rejält att isolera. Kerstin ovan här har bra synpunkter på det.
  Det kan vara billigare att bygga en minivilla typ termohus.
  Den här vintern var rovdjurens vinter i skärgården. Havsörnen har smaskat änder långt in på land och rådjuren är väck och blivit kråkmat.

  • Bra råd ”sörmlänning”! Att tillbringa en rejäl snövinter ute ute i skogsbygderna är oftast betydligt jobbigare än vad många tror. Så det är nog förståndigt att testa en vinter genom att hyra/låna ett torp först innan man slår till och köper ett.