Tornados och Klimatförändringen


Tornados i USA har dödat närmare trehundra människor, man talar om trattar som i marknivån var närmare två kilometer breda, vissa bilder visar vad som varit en förort men som nu ser ut som bilder på missfärgade tändstickor nedstuckna i marken. Det var träd innan stormen knäckte dem.

Själv märker jag att klimatet har blivit mer extremt, för några dagar sedan hade vi 23° i skuggan här i Handen, och det någon vecka innan vi ens har kommit in i maj månad. De senaste två vintrarna är bland de värsta i mannaminne, och själv har jag snart varit med i 65 år. Långa, kalla och med mycket snö, förra sommaren så dog massor av människor i Ryssland och skogs-
bränderna var mycket svårsläckta, nu drabbas USA av ett helt koppel av tornados samtidigt som det blir varmare vid polerna.

Många vill förneka den pågående klimatför-
ändringen, jag förstår inte varför. Det kommer dessutom att bli än mer dramatiskt sett över lite tid. Man talade om att klimatförändringen skulle leda till mer extremt väder, så här långt så har man haft rätt. Vi har haft några mycket kalla vintrar som har inneburit extrem kyla och mycket snö. Inga meteorologer talar längre om ”standardavvikelse” utan de konstaterar att vi nu går mot ett extremare klimat där vi kommer att få se många exempel på extremt väder.

Själv gillar jag oväder, och sannolikheten för att jag ska få vara med om extrema oväder ökar. Man kan på goda grunder anta att de som bor i Alabama, Mississippi, Georgia, Arkansas, Missouri och Tennessee inte delar min förtjusning eftersom de är närmare 300 färre idag än vad de var i förra veckan.

Sedan kan folk komma och surra om ”climategate” och allt vad det är, men foliehattarna får allt färre lyssnare för varje dag som går.

it Andra om: , , , , , , , dn svd sr svt ab ex


Ett svar till “Tornados och Klimatförändringen”

  1. Ja, det är ganska självklart. Om globaluppvärmning sker, så innebär det att det finns mer energi i systemet, ergo kraftigare väder helt i enlighet med enkel termodynamik. Systemet kan aldrig nå jämvikt då det kontinuerligt värms av solen ojämt över jordklotet, en massa andra rörelser så som månen och jordens precession upprätthåller ett tillstånd av ojämvikt. Höjer man temperaturen i ett system som inte uppnått jämvikt kommer det att snabbare söka sig till jämvikt, så i enlighet med Svante Arrhenius så kommer vi också att få ”mer väder”.

    Man skall också ha klart för sig att termodynamiken ofta är olinjär, en ökning av temperaturen med ca 10 grader leder till en fördubbling av hastigheten med vilket systemet söker jämvikt. Mycket har alltså ett exponentiellt förhållande till temperaturen. Det är alltså inte alls konstigt eller ointuitivt att små förändringar i temperatur får dramatiska konsekvenser.