Sveriges Klimatfiasko

Med det menar jag fiasko i första hand för Reinfeldt och hans högerregering. Han har låtsats som han haft ett miljöengagemang, men alla vet att den moderatledda regeringen hellre väljer att satsa på dyra motorvägar och helt strunta i kollektivtrafiken. Men låtsas man vara engagerad så lurar man alltid någon.

Själv är jag övertygad om att vi står inför en gradvis klimatförändring som kan medföra att havsnivån höjs på sikt och att vissa kustområden drabbas. Samtidigt har jag oroats av det faktum att alltfler tycks projicera merparten av sin energi åt klimatfrågorna, som om de var de viktigaste händelserna på vår runda jord just nu. Visst är klimatet viktigt, men är det verkligen så att all politisk vilja nu ska ägnas koldioxidutsläpp? Vad händer då med FN:s regler om mänskliga rättigheter? Vad händer med de länder som sätter sig över FN:s regler, och krigets alla lagar? Och vad händer med alla människor som engagerat sig i kampen mot kapitalismen?

Plötsligen reser de till Danmark, av alla ställen, precis som om kampen mot de ekonomiska krafter som tar sjumilakliv framåt varje dag kan föras i Köpenhamn. Jag tror inte på det där, och jag har aldrig trott på det. Det är bara att se på vårt eget Vattenfall AB, ett av Europas mest miljöskadliga företag, för trots att det är ett statligt bolag så har vi helt mist kontrollen över det och de leker numera affär med ägarnas, elkundernas, pengar nere i Europa, och köper kol- och oljeeldade kraftverk för hundratals miljarder kronor.

Är det inte det vi borde ägna vår uppmärksamhet? Högerregeringens och de tidigare regeringarnas medvetna underlåtenhet att styra företaget?

Själv försöker jag så smått sätta mig in i begrepp som elbörsen i Oslo, NordPool, och dess verksamhet. Vad är egentligen ett elcertifikat, och vart går pengarna? Vem äger elbörsen och vad fyller den för funktion?

De flesta vet att den vattenkrafts- och kärnkraftsel vi kan köpa i Sverige kostar i runda tal tio öre per kilowatt att producera. Jag läste att idag så kostar samma kilowattimme 231 öre på elbörsen i Oslo, en summa som påförs oss konsumenter på lite olika sätt beroende på om vi har fast eller rörligt elpris. Elcertifikatavgiften är en sorts energiskatt, men tror du att den ”skatten” tillfaller statskassan och bekostar skola, vård och omsorg?

Det finns många frågetecken, och även om man demonstrerar för en bättre miljö i Köpenhamn så finns det

Klimatet

tusentals uppgifter här hemma som borde engagera folk. Vi har ett statligt företag som borde styras av just staten, detta företag har sittande regeringar gett helt fria tyglar vilket inneburit att de nu satsat på kolbrytning och kolkraft i Tyskland och Polen, att de nu köpt upp Nederländernas mest miljöskadliga kraftproducent, och i förlängningen gjort Sverige till den största producenten av växthusgaser i hela Europa. Men dessa ord tar inte Reinfeldt i sin mun.

Demonstranterna borde samlas runt Rosenbad, för innan vi kan kräva att diverse utvecklingsländer ska strypa sina koldioxidutsläpp så måste vi sopa rent framför vår egen dörr. Men Köpenhamnsresenärerna tycks ha gått på Reinfeldts tal om utsläppsminskningar. Om Sverige ska minska koldioxid-
utsläppen med tjugo procent, vad betyder det för Vattenfall AB som är Europas största miljöbov?

intressant Andra om: , , , , , , , , , , , , , , dn1 svd12 ex123 ab12 t

  7 comments for “Sveriges Klimatfiasko

 1. 17 december, 2009 at 08:37

  Fint skrivet :) Håller inte alltid med dig men du är alltid sansad och det gillar jag.
  Och alla de limousiner och privat flyg som tagit sig dit verkar ha gjort det i onödan verkar det som just nu, mötet verkar inte gå någonstans. Måste kännas bra för alla som tagit sig dit och smutsat ner miljön med deras avskydda Co2 och inte åstadkomma något.
  Har inte satt in mig i det för mycket men vad protesterar de emot i Danmark? Borde de inte uppmuntra dem med applåder och blommor eller något om detta nu är vad de vill ha? Förstår inte riktigt varför?

 2. Eva Elzinga
  17 december, 2009 at 12:07

  Och var var alla när NATO i samband med en Östersjöövning för ett par år sedan visade upp sig i Göteborg? Vad jag minns var de inte ens inbjudna av Göteborgs Stad men av den Socialdemokratiska regeringen. Skrämmande med stora stridsskepp varav åtminston ett varit i Persiska Viken.Troligen var de kärnvapenbestyckade. Det är väl i högsta grad en miljöfråga med krig.

  Eva

 3. Sara G
  17 december, 2009 at 12:50

  Mest upprörande är Mattias (flinande) helomvändning i klimatdebatten, att Förbifarten Stockholm ska byggas – och att Sverigen bara ska bidra med gamla biståndspengar för att förmå u-länderna att bli ”miljömedvetna.”
  Det bidde inte ens en så mycket som en tummetott av det hela…

  • Håkan
   17 december, 2009 at 17:48

   Vem är den flinande Mattias? Jag vill så gärna dela upprördheten (även om jag rent reflexmässigt gör det även utan att veta riktigt varför).

   • We´re all in it for the money
    17 december, 2009 at 20:45

    Tror att Sara G avser Andreas ”Televinken” Carlgren. Han är en värdig centerpartist som lyckas inta alla tänkbara ståndpunkter, ibland t.o.m. samtidigt.

 4. boris
  17 december, 2009 at 23:38

  Det är framför allt den danska regeringens fel att klimatmötet är ett sådant fiasko. Danmark kör med falskspel, går bakom ryggen på U-länderna för att försöka lura in dem i orättvisa avtal. Hur mycket CO2 tror ni tex Mali eller Niger släpper ut? Nu handlar klimatet långt ifrån endast denna uppvärmning som är på allas läppar. Det som är mycket mer alarmerande just nu är de reella och förmodligen irreparabla skadorna på vår jord som t ex avverkningen av de tropiska urskogarna och de jättelika asiatiska barrskogarna och inte minst den påföljande erosionen och jordförlusten. All bördig jord rinner ut i floder och hav. Vidare har vi satsat vår överlevnad på monokulturer som knappast klarar av förändrade klimatbetingelser. Rent vanvettigt! Vi spyr dessutom ut konstgödsel och bekämpningsmedel över dessa monokulturer som tar död på odlingsjorden och livet i vattendrag och hav. Vare sig temperaturen går upp eller inte står vi redan vid avgrunden! Jorden pallar inte trycket länge till. Det enda vettiga är småskaligt jordbruk. Ner med skövling och kapitalism, ner med kolchoser jätteräkor och regnskogsmöbler. Fattar folk inte vad som händer? Lata västerlänningar måste börja odla själva och inte köpa 5 limpor bröd i storköpet varje dag. Tänk till själva!

  Har den svenska regeringen ett finger med i den danmarks smutsiga räv-och rackarspel? Skulle inte förvåna mig en sekund.

 5. Lars
  22 december, 2009 at 08:18

  Det var väldigt vad konspiratoriska flera inlägg är. Vattenfall är väl inte Europas största miljöbov, hur är det med RWE, Eon och dom andra, ingen kolkraft där? eller..
  Hysterin över den globala uppvärmningen är en del i den kidnappning av frågan som nu sker. Andra syften lksom under Kärnkrafts omröstningen där linje 3 inte bara var emot kärnkraft utan ville också genomföra snabb nermontering av välfärden till förmån för Boris synsätt (ovan). Samma sak denna gång och de som i slutändan drabbas är uländerna som får sina bidrag nerskurna till förmån för energilösningar som kommer att hålla dom kvar i armod för generationer.
  Låt oss nu hoppas att utvecklingen i Kina och Indien leder till en ökad bilism (jag skojar inte) som i sin tur leder till skyhöga bensin priser, så får vi en lösning på detta på ett ganska enkelt sätt utan omöjliga avtal och felaktiga satsningar för ”miljön skull”.

Comments are closed.