Starta om EU från början
EU kommer att gå till historien som världens mest kostsamma ekonomiska experiment. Det främsta misstaget har antagligen varit försöket att skapa en egen valuta, ett misstag som vi alla kommer att få betala dyrt.

DN: ”Efter ett år av nödåtgärder mot ett massivt budgetunderskott och en skenande statsskuld är Grekland fortfarande i brant utförsbacke. Det senaste sparprogrammet innehåller tiotusentals färre jobb i offentliga sektorn, kapade sociala förmåner och höjda skatter. Dessutom ska tidigare utlovade privatiseringar av statliga företag och tillgångar äntligen inledas. Allt detta är förutsättningar för att EU och Internationella valutafonden, IMF, ska hjälpa till. Ännu är dock inte striden avgjord om hur.”

Man behöver bara titta på Greklands inträde i EU, det byggde på förfalskade uppgifter om landets ekonomi, politikerna i landet lurade helt enkelt EU och nu får vi alla betala för denna skandal. Dessutom visade det sig att grekernas politiker har varit en samling veka populister. Man har genomfört sociala och fackliga reformer utan ekonomiskt stöd, något som nu innebär att vi andra EU-medlemmar kommer få betala grekernas pensioner, A-kassa och socialbidrag.

Landets många multimiljardärer (i dollar) behöver inte betala en endaste sekin. EU har drivits av enskilda politikers strävan att utvidga unionen in absurdum, men man har inte ens reflekterat över vilka konsekvenser det får. Där står vi idag, vi har nu ett EU-parlament som strävar efter att få beskattningsrätt i medlemsnationerna, man vill antagligen lägga på ett par procent EU-moms på allting, eller kanske en procent på varje medborgares lön. Det blir antagligen misstag nummer två.

Idag så är den enda rimliga lösningen att upphäva allt, helt och fullständigt. Man behöver starta om, men innan man gör det så måste man veta vad man vill åstadkomma.

it Andra om: , , , , , , , dn12 svd12 ex1 ab12 sr1


15 svar till “Starta om EU från början”

 1. Du påstår i princip att greker i gemen (folket alltså, inte överklassen) är lata parasiter som lever på oss, eller är formuleringarna lite illa tillsvarvade? Låt borgarna hetsa för att dölja vad de själva håller på med, det räcker.

  Går Grekland tillbaka till drachman (samt kastar ut de verkliga parasiterna: den egna överklassen och EU/ECB/IMF-diktatorerna) kan de lösa de här problemen någorlunda hyfsat själva. Kanske folkupproret fortsätter fram till den punkten.

  Och Sverige kan gott lämna EU och sälla sig till den svältande och deprimerade skaran (Norge och Schweiz) som står där ute i kylan och hackar tänder. Detta oavsett vad resten av EU tar sig för. Varför har V släppt kravet på EU-utträde just när det verkligen börjar bli aktuellt? Visar inte det helt enkelt att det är ett skit-parti styrt av ett litet gäng politiska klåpare?

  • Du påstår i princip att greker i gemen (folket alltså, inte överklassen) är lata parasiter som lever på oss

   Ingenstans har jag påstått det. Det grekiska folket har dessvärre ingenting med deras politikers lögner att göra, dessa agerar nämligen helt själsvständigt utan den minsta förankring i verkligheten.

   Din kommentar håller samma nivå som vissa moderaters, en dålig dag?

   Så här skrev jag: ”Man behöver bara titta på Greklands inträde i EU, det byggde på förfalskade uppgifter om landets ekonomi, politikerna i landet lurade helt enkelt EU och nu får vi alla betala för denna skandal.”

   Hur har det kunnat gå så illa? Har du testat Novalucol!

   Eller är det värmen?

   • Den åsikten är jag tveksam till, Jinge. Grekland gick med i dåvarande EEC 1981 och har sedan dess varit medlem i nuvarande EU i alla dess olika kontstellationer. När du säger att de ljög om sin ekonomi för att komma med i EU måste du mena EMU? Grekiska politiker lyckades tydligen inbilla andra EU-medlemmar att de var ekonomiskt kvalificerade för att inträda i en monetär union fast de visste att det inte var sant, det måste vara det du menar?

    • Det mest fascinerande som jag ser det är följande: När jag vill ha ett par mille i investeringar, en kapitalist skall gå med i min verksamhet, då görs vad man kallar ”due diligence”.

     Men det är väl som jag noterade redan som förtroendevald i studentsammanhang. Rörde det sig om för gemene man gripbara summor, då hade alla en åsikt och debatten tog mycket lång tid. Handlade det om några miljoner hit eller dit, då klubbades det oftast utan vidare diskussion. Kort sagt: Ett företag skall investera en liten summa i ett annat. Då vänds varenda papper, varenda kvitto kollas. En nation skall gå med i en ny valuta, en verksamhet som omfattar miljarder då kan det klubbas igenom utan någon noggrannare kontroll.

 2. Fredsprojekt sa de när vi skulle med, men nu ser Euro ut som det största hotet mot fred i Europa.

  • Instämmer! Vore intressant om man kunde se in i framtiden c:a 30 år eller så och ta del av hur man då kommer att analysera vår nutid. EU-projektet kommer säkerligen att bedömas som ett totalt misslyckande i alla sina delar, och – kanske, gud förbjude – vara orsak till de nya krig som organisationen visade sig vara orsak till. Inte vet jag, men tanken är mig inte helt främmande!

   • Det är förhoppningsvis en onödigt pessimistisk syn på det hela. Men det bäddar lite för konflikt när folk betalar stora summor pengar för andras korrupta politiker. Det bäddar för konflikt när en omgivning trycker ned ett land i skiten, när lånens tvångströja dras åt ordentligt då blir låntagaren ofta ”otacksam”.

 3. Det finns mycket som är dåligt med EU men också mycket som är bra – jag vill INTE förlora de fyra fria rörligheterna till exempel som min generation nog knappast kan föreställa sig hur det är utan. Jag tror tyvärr inte att det är så lätt i praktiken eftersom Frankrike fortfarande kommer vilja ha sina jordbrukssubventioner, England fortfarande vill skydda sin finanssektor, de nya medlemsländerna fortfarande vill ha stöd från strukturfonderna (vilket jag tycker är bra – det ökar solidariteten i Europa om det genomförs på ett ordentligt sett) osv. Problemen kommer inte att lösas för att man tar bort EU, internationella förhandlingar är alltid svåra – titta bara på FN:s klimatkonferenser där problem från de första mötet för 20 år sedan fortfarande debatteras.

  Problemet tycker jag snarare är att det saknas en ordentlig Europeisk politisk debatt – varför kan den europeiska vänstern inte enas i en tid som denna och aktivt kampanja BÅDE i Sverige OCH Grekland mot hur vi skattebetalare köper ut finanssektorn och hur de rikaste klarar sig undan medan normalinkomsttagare betalar hela kalaset? Att spela ut länder mot varandra kommer aldrig lösa krisen utan bara uppmuntra missnöjespartierna.

  Jag tycker personligen att den gröna gruppen är den enda i EP som klarar att driva en någorlunda gemensam politik där man går till val på grundfrågor. Ska vänstern klara sig måste den skapa en gemensam europeisk vision för solidaritet handlar väl inte bara om Sveriges gränser? Det krävs dock politiskt mod att våga stå upp för internationell solidaritet när populisterna kommer att gläfsa vid varje uttalande och varken Juholt eller Ohly har hittills visat tillräcklig vilja till det.

  Skulle också vilja invända mot att EU är kostsamt – EU:s budget utgör knappt 2% av EU:s BNI att jämföra med vad nationella eller kommunala budgetar kostar i skatt. Av budgeten utgörs 70-80% av strukturfonder och jordbruksstöd medan max 2% är administration av EU-institutionerna. Problemet är snarare att EU:s budget inte förmår parera ekonomiska kriser i enskilda medlemsländer utan att länderna drabbas orimligt hårt.
  Jag tycker inte att Euron är en bra idé – den fungerar endast i en federation och vi har ingen politisk grund för att skapa en federation.

 4. Anders Borg får tacka Sören Vibe för hans insatser vid folkomröstningen om EMU för att Sverige idag har en relativt stark ekonomi. Hans starka argumentation för ett nej fällde nog avgörandet.

  Vila i frid Sören!

 5. Idag är islänningarna, och sannolikt även deras politiker, glada för att de inte hann gå med i €U/€MU innan krisen slog till. Till skillnad från b l a Grekland har nämligen Island med klassiska beprövade metoder förmodligen lyckats vända på skutan utan att behöva rätta sig efter de nyliberala €U reglerna.

  Som tidigare sagts så är Greklands problem förvisso till stor del självförvållade, även om spekulationen kring deras ekonomi har förvärrat det hela. Det är dock så att OM Grekland haft en egen valuta att manipulera … d v s devalvera … hade man haft en rimlig chans att åtminstonne lindra det helvete deras folk nu tvingas utstå.

  Jag kan inte se hur Grekland ska kunna klara det med den tvångströja de fått av sina långivare i €U. Det lär nog tyvärr sluta med ’rekonstruktion’ och att vi övriga i €U-området får betala för €urons misslyckande.

  • Jag förstår ditt tankesätt Martin, men en devalvering på tillexempel 20 % som du förordar och en pris/lönesänkning på 20 % som är det som händer i Grekland nu, innebär iprincip samma sak.

 6. Nej, ”dom” kommer att starta en Världsunion istället.. Först måste det gamla systemet rivas ner innan det nya kan introduceras som lösningen!

 7. När det gäller den fria rörligheterna känner jag stor misstänksamhet mot kapitalets. Eftersom tillgång till kapital är detsamma som makt över människor o land oavsett var ägarna befinner sig, finns det stora risker med att låta kapitalet flyta så oreglerat över världen som idag sker. Vi ser det i de ekonomiska bankkriserna och i den stora arbetslöshet som f.n råder i europa och usa.