Stängsla renarna och koppla hundarna

Idag på morgonen har jag skrivit till det svenska EU-
kontoret och frågat var jag kan finna EU:s habitatdirektiv. Jag utgår ifrån att jag får svar under dagen vilket lär betyda att kvällens läsning är ordnad.

Att det handlar om gråben är självklart, eller ulven. Det har ansetts betyda otur att tala om vargen med dess rätta namn, men den som verkligen har otur är förstås vargen själv. Den svenska jägarlobbyn styr vår regering utan minsta besvär, dels beror det givetvis på att det är en borgerlig regering, men även socialdemokrater slirar betänkligt när det gäller frågan om vargens vara eller icke vara.

Jan Emanuel Johansson har förstått det och säger i en artikel i Aftonbladet: ”– Borgarna vill plantera in varg, men då rimmar det ju ganska illa att också skjuta den, säger han. Jan Emanuel Johansson vill istället låta stammen växa. – Vi måste förstå att ekologin sitter ihop. Har topprovdjuret ingen naturlig funktion påverkas systemet ända ned till skalbaggarna. Vargen måste få röra sig fritt. Dagens rovdjurspolitik bygger på sagan om Rödluvan, säger han. Nuvarande system – där renägare ersätts för djur som rivits av varg – är enligt Jan Emanuel Johansson rimligt. Kritiken från renägarna avfärdar han. – Har du hört talas om en nöjd renägare?”

Nöjda renägare är svåra att finna, det har han rätt i. I vart fall så uttalar de sig knappast positivt i media med tanke på de enorma fördelar som de har. Det förutsätts att renskötseln ska få ske både till fjälls och i skogslandet, på mark som de själva inte äger. Man hävdar att det handlar om sedvanerätt, men det är svårt att begripa varför just samerna skulle ha den rätten. I den svenska historien så har praktiskt taget samtliga bönder haft sina kreatur på bete i skog och mark, utan stängsel.

När nu renägarna Lars Åke Spiik, Nils-Petter Pavval m.fl. redogör hur illa det kan gå för renar när järven tar dem så känns det aktuellt att på allvar ifrågasätta den sortens djur-
hållning. Att rovdjuren tar renar om de kan är inte speciellt överraskande, men frågan jag ställer mig är förstås varför den sortens köttuppfödning inte ska ske bakom rovdjursstängsel. Det handlar trots allt om en industriell köttproduktion och renar drivs numera av helikoptrar och motorcrossmotorcyklar i fjällvärlden.

ulv, gråben

Dessutom förutsätts turister hålla sig undan från ren-
flockarna för att inte skrämma dem. Man hävdar ibland att renskötseln är en del av den samiska kulturen och att det därför är ett hot mot den kulturen om man vill begränsa lösdriften. Men det har jag personligen svårt att få ihop. Jag är nämligen övertygad om att inte en (1) endaste procent av samerna är renskötare, så den samiska kulturen överlever nog även om man kräver att de själva ska ta hand om sina djur och ta ansvar för djurens säkerhet. Något som dessutom skulle vara en ren välgärning för miljön.

F.ö. ska inte hundar springa omkring lösa i naturen, men det ska vargar. Väljer man att släppa en hund lös i skog där det finns varg så bryr man sig uppenbarligen inte om hunden.

intressant Andra om: , , , , , , , , ab1 dn1 t

  31 comments for “Stängsla renarna och koppla hundarna

 1. Thomas
  22 oktober, 2009 at 09:32

  Intressant blogg!
  Dock ett litet sakfel, ca. 10% av den svenska samiska befolkningen är knutna till renskötseln, samma renskötsel som hävdar nyttjanderätt till ca. 50% av Sveriges geografiska yta. I övrigt tycker jag att ditt inlägg var nyanserat och bra!

  • 22 oktober, 2009 at 09:38

   ”Är knutna till renskötseln” betyder givetvis att de är medlemmar i samebyn eller på annat sätt, tex har släkt som är renskötare.

   Men, och det är viktigt, majoriteten av samerna i landet är INTE medlemmar i samebyn…

   Det är mindre än 1% som är renskötare…

   • Gripen
    22 oktober, 2009 at 12:16

    Något som är kul är att jag är 1/16 del sam och min fader har ett ren märke och rätten att ha renar, men vi äger inga renar och ser oss inte som samer:P

    Mina barn är en 1/32 del sam och 1/32 del cheerokee så de kommer att få starta casino i USA och kommer att ärva ett ren märke.

    Men ingen av oss ser os som samer eller cheerokee, vi ser ut som vanliga ”white trash” och vi har inget med dessa kulturer att göra.

    Nu till ren näringen vi känner folk som håler på och deras problem har itne varit rovdjur, traffik eller tåg.

    Deras problem har varit folk med snöscoter. gevär och alkohol i blodet. som har torterat renarna tilldöds. Samma folk som tjuvsjuter lo, järv och annat.

 2. Kerstin
  22 oktober, 2009 at 10:17

  I stället för att plantera in vargar, så kunde man ju börja med att plantera in vildrenar från Norge. Vad jag vet har bara två däggdjursarter utrotats i Sverige i modern tid, det är vildrenen och svartråttan. Vi har all anledning att återföra vildrenen, den skulle skapa utrymmer för fler rovdjur i norr.

  • 22 oktober, 2009 at 11:42

   I stället för?

   Både och!

 3. Erik
  22 oktober, 2009 at 10:22

  Renskötarna är dessutom ofta inhyrda ofrälse, dvs ”svenskar”.

  • Matte
   23 oktober, 2009 at 00:16

   En mycket fet lögn!

 4. Boris
  22 oktober, 2009 at 13:55

  Suck. Den här debatten går mig på nerverna. Jägarsvensken som inte klarar av att leva i samklang med naturen trots att vi har mer grönyta per capita än praktiskt taget någon annan på jorden. Jag har ofta besökt Transylvanien i Rumänien. Där finns mer varg och björn än någon annanstans i Europa. I förorterna till Transylvaniens största stad, Brasov, huserar björngäng permanent bland de förfallna hyreshusen. Barnen leker och ett stenkast därifrån rotar ett gäng björnar fridfullt bland sopcontainrarna. Allt är frid och fröjd. Björnarna lever sitt liv och barnen sina och de lämnar varandra ifred. Senast jag hört någon blev dödad av en björn var en utländsk turist som retat upp en björnhona. Varg finns det ännu mer av. De enda som är utsatta av varg eller björn i Transylvanien är herdarna som vaktar kor, får och getter uppe i bergen. Hur försvarar de sin boskap mot dessa de mest ’fruktansvärda’ vilddjur? Jo de försvarar dem med hjälp av att tända eldar och göra oljud med diverse föremål samt vakthundar då björn eller varg går till angrepp. Och det fungerar alldeles utmärkt. Det förutsätter dock att de inte sitter i hammocken dagarna i ända med laddad bössa och väntar på att björnen ska hoppa över staketet.

 5. Galaxa
  22 oktober, 2009 at 14:29

  ”på mark som de själva inte äger”. Men som har stulits från dem!

  Lägg inte mer eld på Jan Emanuels brasa! Han vill ha röster och försöker göra detta till blockpolitik med tvivelaktiga och dubbeltydiga uttalanden som spelar rasismen i händerna. I stället för att låta detta handla om hur vi hjälper rovdjur så handlar det helt plötsligt om hur ”gnälliga ” renskötare är och hur ”bra” samer har det.

  • 22 oktober, 2009 at 14:36

   Men som har stulits från dem!

   Jag tror inte att du ska oroa dig för den rasistiska biten. Jan Emanuel har rätt i att renägare aldrig är nöjda. Dessutom så kan man sköta köttproduktionen i hägn. Det funkar för alla köttproducenter och när det gäller renhjordar på tusen djur så får man anpassa storleken efter det. Renskötseln är numera en av de stora miljöbovarna i fjällvärlden. Visst är det trevligt att se renar i fjällen, men rovdjur hör oxo hemma där.

   • Galaxa
    22 oktober, 2009 at 22:39

    Visst ska det finnas plats för rovdjur. I fjällen och på andra ställen. Tyvärr har vägnät etc gjort det omöjligt för rovdjuren att använda ”sina” vandringsleder på ett bra sätt. Någonting måste göras för att skydda dem. Och för att skydda renarna.

    ”Renskötseln är numera en av de stora miljöbovarna i fjällvärlden. ” Det får du nog utveckla! Låter som det gamla vanliga ”renägare får bidrag”-myten, men ge mig gärna lite info.

    Socialdemokraterna har alltid varit måna om sina väljare i norr. Det har gällt att hålla konflikter levande och motsättningar på topp. Därför har aldrig samefrågor inkluderats i deras program. Så jag är orolig att det som vanligt ska blossa upp en pseudodebatt med Törnman och Co i spetsen. Ivrigt påhejade av Jan Emanuel.

    • 23 oktober, 2009 at 00:45

     ”Renskötseln är numera en av de stora miljöbovarna i fjällvärlden. ” Det får du nog utveckla! Låter som det gamla vanliga ”renägare får bidrag”-myten, men ge mig gärna lite info.

     Behöver jag utveckla det så förstår jag att du inte känner till hur renskötseln går till idag. Du kanske tror att samerna cyklar till fjälls och sedan vandrar långa sträckor för att vakta sina renar? Men så fungerar det inte. Idag flyger de helikopter och motorcrosshojar, jag skrev det i inlägget. Dessutom så är det knappast så att man utnyttjar fjällvärlden eller skogslandet på ett optimalt sätt så länge samebyn har fri tillgång till den mark de önskar. Mitt förslag framgår även det.

     Socialdemokraterna har alltid varit måna om sina väljare i norr. Det har gällt att hålla konflikter levande och motsättningar på topp.

     Nu tramsar du till det mer än lovligt. Menar du att det är sossarnas fel att samerna tvingades in i gruvnäringen på 1700-talet? Att samiska barn deporterades till ”Sverige” för att utbildas i kristendomen?

     Vad menar du egentligen?

     Och tror du verkligen att samerna åker skidor mellan fjällen och skogslandet?

     • Galaxa
      23 oktober, 2009 at 11:37

      ”Menar du att det är sossarnas fel att samerna tvingades in i gruvnäringen på 1700-talet?” Nej, men bl.a. att man på 1900-talet lät profithungriga Vattenfall bygga upp sitt herravälde på bekostnad av land som hört till samerna och till rennäringen (vissa renägare blev t.o.m. skyldiga staten pengar p.g.a. av en orättfärdig kombination av ersättningar och skatter). Och att man aldrig, aldrig stått på samernas sida; Arbetarrörelsens kamp för ett drägligt liv har aldrig inbegripit samerna. Och fastän de var fattigare (jag talar fortfarande 1900-tal) än många andra, så har de aldrig funnits med i socialdemokratiska program. Varför? Ja, bl.a. för att gruvarbetarna (=deras röster) var mer värda. Men nu blev det ju off topic. Vilket jag ville undvika.

      Renskötsel vet jag precis hur den går till. Jag är ingen vän av helikoptrar och motorcyklar, men du säger att den är en av de största miljöbovarna och då måste man ju veta hur stor och jämfört med vad. Allmän skoteråkning är nog ett större miljöhot, tror jag, men det är bara en gissning och jag var intresserad av att veta om du hade fakta, bara. Vad är att untnyttja optimalt? Och på vilket sätt hindrar samebyarna detta? Samebyarna har ju knappt något att säga till om ändå – när de begär avlysning av jakt p.g.a. renskiljning får de vara glada om de får gehör.

      Men nog om detta. Rovdjuren måste vi freda. det är de flesta överrens om faktiskt. Men så fort det blir snack om rovdjur så framställs renägare som rovdjurshatare. Och vad värre är – hela det samiska folket framställs som det. Det finnes jag djupt orättvist och det leder absolut ingenstans.

      • 23 oktober, 2009 at 11:41

       Men så fort det blir snack om rovdjur så framställs renägare som rovdjurshatare.

       Det tycks de inte heller ha något emot eftersom tårarna strömmar i kvällspressen. Och med förlov sagt, du och jag VET de renskötande samernas inställning till rovdjuren. Vi ska väl inte börja låtsas som annat?

       • Galaxa
        23 oktober, 2009 at 14:28

        Det är väl skillnad på att vilja skjuta för att skydda, och att hata?

        Om du hittade en riven renkalv skulle du också gråta, vare sig det är av varg, lo, järv eller örn. Det gör varje djurvän.

        • 23 oktober, 2009 at 15:45

         Samer har normalt inte så privata relationer till sina renar, om det inte är någon gammal draghärk som man håller skild från flocken eller så..

         • WTF
          23 oktober, 2009 at 18:10

          Man måste använda en fungerande mailadress! / Jinge

         • Galaxa
          24 oktober, 2009 at 10:20

          Petimeterpåpekanden blir bara löjliga, lägg av med det! / Jinge

 6. kirunabo
  23 oktober, 2009 at 06:45

  Rasistiska kommentarer undanbedes! / Jinge

  • kirunabo
   23 oktober, 2009 at 08:11

   tyckte inte att kommentaren var rasistisk…. men om du tycker det så får det stå för dig….

   xxxxxxxxxx resten struket av Jinge

   Nu tycker jag att du ska läsa igenom kommentarsreglerna innan du trasslar iväg dig själv till spamfiltret.

   Kommentarsregler: http://jinge.se/netikett-kommentarsregler

   Rasism (Wikin) http://sv.wikipedia.org/wiki/Rasism

   • kirunabo
    25 oktober, 2009 at 06:57

    Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar här.

    På samma sätt som en insändare i en papperstidning så läses ditt debattinlägg innan det släpps fram.

    Följande kommentarsregler gäller här:

    1. Anonyma kommentarer accepteras ej. Det innebär att falska mejladresser också är förbjudna.
    2. Osakliga personangrepp eller provokativa kommentarer är inte tillåtna.
    3. Rasistiska, sexistiska, homofoba eller andra stötande kommentarer raderas.
    4. Länkar till sådana sidor, samt till fascistiska, nazistiska eller fanatiskt religiösa d:o raderas.
    5. Länka enbart till etablerade mediesiter i löpande text.
    6. Okontrollerbara och overifierbara faktauppgifter accepteras inte.
    7. Off-topickommentarer raderas liksom one-liners som inte tillför något.
    8. Personliga hälsningar och liknande meningslösheter raderas.
    9. Kommentarsfältet är till för kommentarer, inte för privata meddelanden.

    Det är uppenbarligen angeläget att påpeka att kommentarerna står för den som kommenterar, inte för bloggägarens åsikter. På samma sätt som en tidningsägare knappast står för insändarskribenternas åsikter så tar jag inte ansvar för dem som kommenterar. Men upptäcker DU någon olämplig kommentar så maila mig och tipsa. Vissa dagar kan det komma över 100 kommentarer och då är det lätt att missa.

    / Jinge

    • 25 oktober, 2009 at 07:15

     Signaturen ”kirunabo” har skrivit ett flertal grovt rasistiska kommentarer om samer, ifall ngn undrar…

 7. Paix
  23 oktober, 2009 at 09:04

  Tack för ditt inlägg,

  Det är jätteviktigt att diskussionen fortsätter – Men det är viktigt att du förstår att frågan är jättesvår och aldrig kommer att bli löst. JAG är ingen expert – men jag tror att Naturvårdsverket/Länsstyrelsen kommer aldrig att ändra på sig, renskötarna/renägarna kommer aldrig att bli nöjda med ersättning/rovdjurspolitik, markägarna kommer alltid att uppleva att de inte har full tillgång till sina marker, renskötseln kommer aldrig att bli lönsam och fri från subventioner. Samtidigt kommer den allmänna och egna synen att vara same alltid likställas med att vara vara renskötare/renägare – vilket inte enbart förminska/begränsar förståelsen av det samiska utan även livet uppe i norr i sin helhet. Vad jag vill säga är att det inte finns några enkla svar (som alltid) men att frågan som jag tycker är viktig att diskutera är istället ”hur den egna och utomstående bilden av det samiska har påverkat utvecklingen av den interna och externa förståelsen av hela den samiska livet och identiteten”.

  • 23 oktober, 2009 at 09:49

   Min vinkel på problemet är möjligen lite annorlunda, jag är vad man kallar för ”kvartslapp”. En av mina farföräldrar var same vilket gör att jag har rätt att rösta i sametinget… :-) Och även om jag bott norr om Arvidsjaur på somrarna under mina barnaår, och dessutom känner många samer, så nyttjar jag inte den rätten förstås. Men frågan om utrotningshotade djur som t.ex. vargen är viktig, samerna är inte utrotningshotade.

   När kvällspressen illustrerar ett angrepp av Järv på flera renar med en bild på en Varg så blir jag heligt förbannad. Rovdjursangrepp på boskap som odlas för köttproduktion undviks söderöver med hjälp av elektrifierade rovdjursstängsel, det är faktiskt dags för samerna att göra samma sak. Rovdjuren hör lika mycket hemma i vår miljö som människan, och det är människans ansvar att skydda sina husdjur från angrepp. Utrotning är inte en adekvat metod. Därför har jag bytt fot i frågan.

   • Paix
    23 oktober, 2009 at 10:00

    Jinge,
    Håller med dig helt och hållet i din artikel och kommentar. Hade inte skogssamerna frågan om inhängning av renarna som valfråga – de blev väl dessutom störst i valet? (rätta mig om jag har fel). Tror dessutom att det är ett sätt som renskötseln bedrivs på i Finland.

    Personligen så vill jag verkligen ha vargen kvar och att stammen är stark. jag har precis som du samisk bakgrund och jag tycker inte att renskötseln ska vara ett hinder för en stark stam (kanske för att jag inte har renar). Jag har själv sett varg och jag kommer alltid att minnas det – något oerhört speciellt och något som jag aldrig kommer att glömma!

    • 23 oktober, 2009 at 11:03

     Jag har oxo sett gråben i naturen. Mja, antalet vargar bör nog inte överstiga 5-600, och visst ska det vara en genetisk sund stam.

     Och med en dåres envishet så hävdar jag att djuruppfödare/köttproduktion ska se till att skydda sina djur. Det görs endast med rovdjursstängsel. Att acceptera att samerna tar bössan i egna händer vore ren galenskap. Och även om renarna stängslas upp så kan man inte komma åt alla strörenar, dessa kan gott få ingå i kretsloppet och föda de stora rovdjuren.

     • Paix
      23 oktober, 2009 at 14:48

      Förresten Jinge – såg du att den samiska bolaget Laponiacenter som precis startats ska finansieras av pengar från vattenkraft som ska komma från två planerade vattenkraftverk i nordnorge på 170 gwh. Uppenbarligen påverkar detta bygge även svenska vattensystem (Luleålven) vilket just nu diskuteras i media. Anledningen till att jag nämner det är att jag tror att den samiska gruppen måste börja vara försiktiga när det gäller relationen till naturen (urbefolkningsfrågan) – ser helt enkelt inte riktigt bra ut. Samma sak gäller vargfrågan – förut hade man t.ex. traditionell kunskap om hur man fredade sina renar från vargen men inte längre.

      • 23 oktober, 2009 at 15:47

       Förr så fanns det folk i närheten av renarna dygnet runt, bättre skydd än så går inte att få. Nu flygs de väl upp lite då och då.

       Nej, stängsla dem!

       • Matte
        23 oktober, 2009 at 18:23

        Jaha, återigen en sådan där med fejkad mailadress. Påstår han sig vara en renskötare som bor i Göteborg också? Det var så det var sist väl?

 8. 23 oktober, 2009 at 12:55

  Ser du inte att jag bytt avslutningen på artikeln?

 9. Affe
  28 oktober, 2009 at 14:26

  Man får INTE ljuga här! / Jinge

Comments are closed.