Sommar redan på Valborg?


Ja det är en del tidningar som hävdar det på sina nätlöpsedlar, och föralldel, inatt var det plus tio grader här i Haninge. Igår skrev jag om fågelkvittret, nu öppnade jag fönstret på vid gavel för att få lyssna riktigt ordentligt.

Jag skrev om det redan igår, för jag har en fågel nära huset som har en rätt karaktäristisk sång: Tjitt tjitt tjlilijaahi, vid dubbel a sjunker lätet så det blir betoning på A. Det är mycket irriterande att inte veta vad det är för fågel, och jag har ingen bandspelare heller som jag kan använda för att spela in den med. Jag gjorde en inspelning med kameran, men den är femhundra megabyte stor.

Dessvärre så har jag inget program för att editera filen just där pippin låter, annars hade jag utnyttjat läsarnas breda kunskaper i ämnet. Men med tanke på kraften i sången så drar jag slutsatsen att det är en trast av något slag, dock ej koltrast. Jag tror det därför att den härmar andra fåglar mellan varven. Jag har en CD-skiva med våra nittio vanligaste fåglar, och jag ska nog stega igenom den lite senare idag tror jag, nyfikenheten börjar nämligen bli plågsam.

Aftonbladet: ”Förbered grillen! I morgon kan du räkna med sol och temperaturer över 15 grader. – Värmen är äntligen här. Och lagom till valborgsmässoafton dessutom. – Det blir en riktigt bra valborgsmässoafton med hyfsade temperaturer, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.”

Fast den sortens glädjeskriverier tror jag bara måttligt på. Men det vore ju trevligt om det vädret gällde även östra Svealand, men det undrar jag..

it Andra om: , , , , ab dn1 svt sr gp svd


4 svar till “Sommar redan på Valborg?”

  1. Kolla förslagsvis taltrast. Lyssna på Sveriges radios inspelningar också, finns på deras hemsida. Fast taltrastarna kan låta på en massa olika sätt, det typiska är att de hittar på en kort strof som sedan upprepas direkt. ”Vägg-i-vägg, vägg-i-vägg” hörde jag en som ropade häromdagen. De är bra på att härma ljud från omgivningen också också.

    • Jag vet, jag lyssnade på taltrasten fem gånger på min CD, men de använder inte samma strof, men väl tonläge. Har för mit att de gillar att sitta i trädtopparna, ska försöka kolla in nästa gång jag är vaken i gryningen.

  2. Här i Umeå blir det då inte sommar men troligen ett hyfsat vårväder. Jag är bara glad att det eviga snöandet april i genom verkar har gett med sig nu *peppar peppar*

  3. Hej

    Det ser virkelig dejligt ud :) Flot billede. Der findes en lang række af gratis programmer, som du kan bruge til at redigere billedet, bl.a. Gimp (gimp.com). Funktionaliteten er ikke så bred som f.eks. Adobes Photoshop, men det fungerer rigtig godt til basal redigering.