När fåglarna håller mig vaken…


Det brukar hända mig ett par gånger om året, särskilt i april vid ungefär den här tiden. Jag har ofta ett par fönster på glänt så när alla trafikjuden ebbat ut så hörs småfåglarna, och ibland till den grad att de håller mig vaken.

Inatt var det en särskilt ihärdig pippi som satt mycket nära mitt sovrumsfönster. Ljudet var så starkt att jag tvivlar på att det hade gått att sova utan att stiga upp och stänga fönstren. Vad det var för fågel vet jag inte tyvärr, men jag gissar på någon slags trast, en pippi som dessutom härmade andra fåglar. Fåglarna på bilderna är oskyldiga, det var en större kamrat som tutade.

Efter en stund var jag tvungen att gå upp och öppna ett ventilationsfönster för att försöka få syn på den välsjungande individen, men det tystnade tvärt. Jag vare sig såg eller hörde något. En stund senare när jag återigen låg i sängen med en katt på magen så återkom den, fast nu hade den flyttat sig längre bort. Men för mig är det ett kraftfullt vårtecken, det första beviset på att det faktiskt är på väg att bli sommar.

Och visst, just nu är jag mycket mycket avundsjuk på dem som bor helt befriade från trafikbrus, där det enda som hörs är småfåglar. it Taggat: , , , , , , dn1 ab1 svd1 gp


10 svar till “När fåglarna håller mig vaken…”

 1. Samma här, fast jag har fönstret stängt. Tvärs över gatan finns ett taggigt och risigt snår där koltrastarna håller till och de sjunger kvällarna i ända. Härligt att lyssna på dem när man går kvällspromenaden. Jag har en massa arter här och igår filmade jag en snutt på de som kom upp till mitt köksfönster för att smaska på jordnötter och hushållsost.

  http://www.youtube.com/watch?v=F_0LUJ651mc

     • Vad säger du, äter dom inte ost? Konstigt, mina älskar ost, de skulle kunna ge bort en stjärtfjäder för några tärningar. Du kanske ger dem fel ostsort, jag ger mina hushållsost eller edamer, ostsorter som är mer neutrala i smaken. Kanske passar starkare smaker inte deras smaklökar, vet inte, har aldrig provat något annat. Kanske ska prova med prästost och se hur det går. Jag har fått mina spettar att äta ur handen på mig, det var inget problem för det stod ost på menyn ;-)

      http://www.youtube.com/watch?v=vTywjAVtV8w

      http://www.youtube.com/watch?v=Dw5Wmou200E

      • Helt otroligt! Stor hackspett är ju normalt en jätteskygg pippi!?

       Snyggt jobbat, jag ska testa att bjuda på ost i vinter. Och du tycks ha smulat den först?

       • Så sant så, vanligtvis är dom väldigt skygga, gömmer sig bakom träden så fort man skymtar dom. Men när det vankas god mat så försvinner en del av skyggheten. Man får gå varsamt fram om man vill mata dom ur handen, ett steg i taget så att säga. Jag köper för det mesta Arlas hushållsost åt dem, den där osten i cylindrisk förpackning du vet. På vintrarna ger jag dem margarin, ost går säkert också bra men blir lite för dyrt tycker jag. På våren behöver fåglarna animalisk protein förr att kunna reproducera och under en kort tid får dom ost som tillskott till det som finns ute. Lycka till med dina spettar.

      • Men jisses Amanda!

       Hackspettar som är så nervöst lagda i vanliga fall!?

       Vad ÄR det för ost som du ger den?

 2. […] Jag skrev om det redan igår, för jag har en fågel nära huset som har en rätt karaktäristisk sång: Tjitt tjitt tjlilijaahi, vid dubbel a sjunker lätet så det blir betoning på A. Det är mycket irriterande att inte veta vad det är för fågel, och jag har ingen bandspelare heller som jag kan använda för att spela in den med. Jag gjorde en inspelning med kameran, men den är femhundra megabyte stor. […]