Smittade grönsaker framtidens – Terrorism?
Nu visade det sig att de grönsaker som fått skulden för den EHEC-smitta som redan har dödat ett antal människor i Tyskland inte kom från Spanien. Om det ens var grönsaker som smittat dessa vet vi inte, vi vet väl egentligen ingenting i dagsläget.

Personligen funderade jag på om det kan röra sig om ett attentat, det är visserligen långsökt men inbillar vi oss att framtidens terrorister kommer körande med billass med dynamit så är det möjligen något som vi har missuppfattat. Om terrorister vill att många oskyldiga ska drabbas, om de nu har bestämt sig för att agera mot en speciell nation, vore det inte lättare att se till att medborgarna i landet ifråga drabbades av något otäckt virus eller någon annan farsot?

Jag är övertygad om att de myndigheter som bör bry sig om den sortens hot också gör det, men är jobben på grönsakshallarna i Årsta skyddsklas-
sade? Tänk det tror jag inte. Nu ska man inte överdriva den sortens faror, men jag undrar vilken beredskap vi har på den punkten. Kan Storsjön smittas av en organism som är så liten att den knappt syns i ett mikroskop så kan givetvis även Mälaren drabbas.

Jag vet inte, men jag har en känsla av att vår egen infrastruktur är väldigt sårbar. Vi utgår ifrån att alla vill oss väl, och det kanske vi kan göra i nuläget, men hur kommer det se ut i framtiden? Det vi faktiskt vet är att Libyer kan surna till rejält för den ”hjälp” de får från Nato och länder som Sverige. På samma sätt upphöjt i tio är det med Afghanistans befolkning. Om afghanerna kammar Sverige med samma kam som USA, kan vi då räkna med att de väljer att ge sig på amerikanerna på andra sidan atlanten istället för oss?

Nej, jag ligger inte sömnlös, men nog sjutton är det enklare att sabotera dricksvatten eller livsmedel än att smuggla in hundra kilo dynamit?

it Andra om: , , , , , , ab1 ex1 dn123 svd1 sr1 svt


8 svar till “Smittade grönsaker framtidens – Terrorism?”

 1. Kan smittan finnas i i vattendroppar i kylsystem i lastutrymmet i bilarna? duschar man grönsakerna för att de ska hållas fräscha? en del butiker har vattenduschar vid grönsakerna för att öka luftfuktigheten.. men det har man kanske tänkt på..
  hörde på TV igår att bakterierna kan finnas inuti gurkan, brrr jag hoppas verkligen man kan hitta källan!

  • Legionärssjukan har ju ibland spridit sig via vattenduschar vid butikernas grönsaksdiskar, men för att få den sjukdomen ska man andas in ångan. Kanske går det att tillsätta litet EHES-smitta där…..nää, jag tror nog inte riktigt på jinges teorier ändå.

   • ”nää, jag tror nog inte riktigt på jinges teorier ändå.”

    ”Teorin” att det skulle vara enkelt att förorena frukt, mat eller vatten?

    • Ja, eftersom du skrev så här: ”Personligen funderade jag på om det kan röra sig om ett attentat”.

     Inte den här gången känns det som, men i framtiden kan det ju faktiskt bli verklighet.

     Den som lever får se.

 2. ”nog sjutton är det enklare att sabotera dricksvatten eller livsmedel än att smuggla in hundra kilo dynamit? ”

  Känd stridstaktik sedan århundraden tillbaks. Redan på tusentalet användes latrinbomber i krig för att sprida sjukdom.

 3. Är det ingen som misstänker slamspridningen?
  Certifierat slam? Ja,ja men det man inte letar efter, hittar man ju inte!
  Testar man om denna smitta finns där?
  Inte är väl slammet bakteriefritt när det sprids?

  Önskar man slapp slam på åkrarna i alla fall med tanke på vad som hamnar där – mediciner och kemiska produkter…isch!